اتهامات جدید واشنگتن علیه تهران درباره درگیریهای بیروت
اعلام آمادگی ایران برای کمک به لبنان
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با اعلام آمادگی ایران برای کمک به لبنان، گفت: تلاشهای بیدریغ ایران برای کمک به ایجاد تفاهم میان گروههای گوناگون سیاسی در آن کشور، با مساعدت و همراهی کشورهای دیگر همراه نبوده است. اعلام آمادگی ایران برای کمک به حل مناقشات موجود در لبنان در حالی اظهار میشود که آمریکا عملیات نظامی گروه شیعه حزبا... در لبنان را به ایران و سوریه نسبت داد و از دولت لبنان در برابر حزبا... اعلام پشتیبانی کرد. ایران نیز پیشتر، دخالت آمریکا و اسرائیل را عامل اصلی «استمرار وضعیت نابسامان» در لبنان اعلام و برای کمک به تفاهم میان گروههای مختلف سیاسی در آن کشور اعلام آمادگی کرده بود.
درگیری پس از آن آغاز شد که دولت لبنان اقدام به بستن شبکه ای مخابراتی کرد که حزبا... برای استفاده خاص خود راهاندازی کرده بود.
سید حسن نصرا... رهبر حزبا... لبنان این اقدام را «اعلام جنگ» دانست و نفرات مسلح حزبا... و جنبش شیعی امل غرب بیروت را که عمدتا سنی نشین و پایگاه ائتلاف حاکم بر این کشور است، تحت تسلط خود در آوردند، بی آنکه با مقاومت ارتش مواجه شوند.
تحلیلگران، تصمیم دولت برای بستن شبکه مخابراتی حزبا... را سوءمحاسبهای فاحش میدانند.درگیری خیابانی میان هواداران و مخالفان دولت که حزبا... در راس آنها قرار دارد، طی سه روز گذشته دست کم ۱۵ کشته برجای گذاشته است، هرچند با استقرار ارتش در خیابانهای بیروت، از پایان روز جمعه درگیریها فروکش کرده است.
شورای امنیت سازمان ملل از طرفین مناقشه خواسته است درگیری را متوقف کنند.
دولت ائتلافی لبنان، اقدام حزبا... را کودتای خونین خواند و هدف از آن را افزایش نفوذ ایران و احیای نفوذ سوریه در کشور اعلام کرده است.
آمادگی ایران برای کمک به لبنان
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، ابراز امیدواری کرد: طرفهایی که در حوادث اخیر لبنان سهیم بودهاند، تلاش لازم را برای بازگرداندن فضای ثابت و آرامش به آن کشور انجام دهند. محمدعلی حسینی، با اشاره به مواضع اعلام شده ایران مبنی بر ضرورت حفظ هشیاری مردم و گروههای گوناگون سیاسی لبنان در برابر توطئههای طراحی شده علیه این کشور، خاطرنشان کرد: متاسفانه، بخشی از فتنه سیاسی که قابل پیشبینی بود و از پیش درباره وقوع آن هشدار داده میشد، اجرا شده است.
وی تلاشها و دخالتهای ماجراجویانه آمریکا و رژیم صهیونیستی را عامل اصلی استمرار وضع نابسامان در لبنان دانست و تاکید کرد: اینان که در خلال جنگ ۳۳ روزه با ملت لبنان نتوانستند به اهداف مغرضانه خویش دست یابند، از آن پس با انگیزه انتقامجویانه، استقلال، سیادت و وحدت ملی لبنان را نشانه رفتهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، با ابراز تاسف از وضع نامطلوب در لبنان افزود: تلاشهای بیدریغ ایران برای کمک به ایجاد تفاهم میان گروههای گوناگون سیاسی در آن کشور، با مساعدت و همراهی کشورهای دیگر همراه نبوده است. حسینی بر استمرار این تلاشها از سوی ایران تاکید کرد.
اتهام رایس به ایران و سوریه
وزیر امور خارجه آمریکا در اظهاراتی بی اساس ایران و سوریه را به دامن زدن به ناآرامیهای لبنان به وسیله اعضای حزبا... لبنان متهم کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیهای ادعا کرد: حزبا... و متحدانش با حمایت سوریه و ایران شهروندان بیگناه( لبنان) را کشته و زخمی و اختیار مشروع دولت لبنان و موسسات دولت لبنان را تضعیف میکنند.
وی در این بیانیه افزود: حزبا... از متحدانش سوء استفاده کرده و بی توجهیاش را نسبت به لبنانیها نشان داده است. رایس ادامه داد: ما در کنار دولت لبنان و شهروندان صلحجوی آن در طول این بحران خواهیم ایستاد و حمایتی را که آنها برای فرو نشاندن این توفان نیاز دارند در اختیارشان قرار میدهیم.
شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هم مدعی شد: اکنون ارتباطاتی که ما میدانیم میان حزبا... و سوریه و ایران وجود دارد، خود را در بحران اخیر نشان داده است. ما در ابتدا شاهد این نبودیم، اما اکنون آن را ملاحظه میکنیم.
نشست اضطراری اعراب
روزنامه الاتحاد نوشت: مصر و عربستان به منظور بررسی اوضاع لبنان و رویارویی با آن چه مصر آن را «تلاش ایران برای کنترل لبنان» خواند، برگزاری نشست اضطراری وزیران امور خارجه کشورهای عرب را خواستار شدند.
این روزنامه چاپ بیروت به نقل از سخنگوی وزارت امور خارجه مصر گزارش کرده است: این نشست به زودی برگزار میشود و طی دو روز به بررسی اوضاع بحرانی لبنان خواهد پرداخت.
الاتحاد به نقل از یک مقام بلند پایه در وزارت امور خارجه مصر نوشت: بعد از رایزنیهای میان مصر و عربستان، قاهره خواهان برپایی نشست فوقالعاده وزیران امور خارجه کشورهای عرب برای بررسی اوضاع لبنان شد.
این مقام بلند پایه افزود: نمیتوان به قدرتی که ایران از آن حمایت میکند اجازه داد که کنترل لبنان را به دست گیرد. وی گفت: وضعیت امروز کاملا با گذشته فرق دارد و اوضاع بسیار بدتر است. نگرانی بسیاری وجود دارد؛ چرا که آن چه اتفاق میافتد معنایش آن است که ایران از حزبا... که خواهان کنترل اوضاع لبنان است، حمایت میکند.
این در حالی است که ایران بارها تاکید کرده است که دخالتی در امور لبنان ندارد و به هر آنچه که لبنانیها خود انتخاب کنند، احترام میگذارد.
ایران مسوول مشکلات نیست
روزنامه هافینگتون پست در گزارشی تحلیلی با عنوان «سیاست جدید ما؛ مقصر ایران است» به اتهامات آمریکا علیه ایران پرداخته و با اشاره به اینکه دلیل منطقی برای انجام کارهایی که واشنگتن ایران را به آن متهم میکند، وجود ندارد نوشت: آمریکا نباید ایران را مسوول هر مشکلی که در منطقه گریبانگیر آن میشود، معرفی کند.
به گزارش ایسنا، لایونل بیهنر، نویسنده این گزارش تحلیلی در ابتدا با اشاره به برآورد اطلاعات جاسوسی ملی آمریکا که مدعی شده بود ایران تا پیش از سال ۲۰۰۳ دارای یک برنامه هستهای تسلیحاتی بود، نوشت: من حتی یک کلمه از حرفهایی را که دولت فعلی آمریکا درباره ایران میگوید باور نمیکنم. ما ابتدا شنیدیم که ایرانیها تنها چند دقیقه با فشردن کلید برنامه هستهای «تسلیحاتی» خود فاصله دارند. آنگاه برآورد اطلاعات جاسوسی ملی این فرضیه را بیاعتبار کرد. ما شنیدیم که آنها برای شورشیان و شبه نظامیان عراقی سلاح میفرستند. با این حال نشریه تایم به تازگی گزارش داد که ظاهرا ادعاهای آمریکا بر مبنای گمانهزنی است و حاصل ظهور یک مدل جدید از بمبهای جادهای در عراق است که یک سال پیش رخ داد. ما شنیدیم که آنها مشغول تامین سلاح برای دشمن همیشگی خود طالبان در افغانستان هستند، در حالی که باید نسبت به این اتهام آخر نیز ظنین بود.
در ادامه این گزارش تحلیلی آمده است: اول اینکه چرا ایران دست به اقدامی بزند که هجوم سیل جدیدی از پناهندگان افغانی به کشورش را به دنبال داشته باشد؟ دوم اینکه چرا تهران باید دست به تقویت پرورش دهندگان خشخاش که تحت حمایت طالبان قرار دهند، بزند؛ در حالی که مردم خودش از چنین اقدامی آسیب میبینند؟ و در نهایت اینکه ایران تجارت مرزی خود را با افغانستان افزایش چشمگیری داده است، چرا باید با تامین سلاح برای طالبان آن را به خطر اندازد؟ در ادامه این گزارش تحلیلی تصریح شده است: بسیاری از تسلیحات انفجاری که در دست طالبان قرار دارد خصوصیات تسلیحاتی را دارد که در عراق مورد استفاده قرار میگیرد، اما بسیاری از تسلیحات ساخت ایران در افغانستان ممکن است از طریق کانالهای یک گروه ثالث به آنجا راه پیدا کرده باشند. مهمتر از آن اگر ایران واقعا میخواست چنین کاری کند میتوانست به راحتی تغییری در علائم روی تسلیحات ایجاد کند تا نتوانند آن را ردیابی کنند.
بیهنر در پایان این گزارش تحلیلی نوشت: من نسبت به این ادعای مکرر دولت جورج بوش مبنی بر اینکه اگر ایران کاری به کار ما نداشت همه چیز در عراق و افغانستان عالی میبود ظنین هستم. این ادعا تنها کسانی را مبرا میکند که واقعا در این جنگ افتضاح بار آوردهاند. این طور به نظر میرسد که اگر ایرانی وجود نداشت کاخ سفید آن را اختراع میکرد. یک کشور ضد آمریکایی که هم مرز با دو کشوری است که ما در آن بیشترین درگیری را داریم نباید به خود بقبولانیم که ایرانیها در پس همه مشکلاتی قرار دارند که گریبانگیر ما در منطقه است.
ارسال نظر