دنیای‌اقتصاد- اختلاف شهرداری و وزارت کشور پس از منوریل، مترو و «بی.‌آر.‌تی» به اتوبوس شهری کشیده شد. چندی پیش مدیرکل دفتر هماهنگی حمل و نقل و ترافیک سازمان شهرداری‌ها به ایسنا گفت: در یک بررسی از سازمان‌های اتوبوسرانی در مورد نیاز آنها به اتوبوس‌های جدید، متوجه شدیم که نیاز برخی از این شهرها از جمله تهران به اتوبوس جدید در بحث توسعه ناوگان صفر است. این در حالی است که روز گذشته برای چندمین بار مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران گفت: کمبود ۳هزار اتوبوس در پایتخت واضح و بدیهی است.

حسین اردشیر بیژنی افزود: برخی مسوولان با فراموش کردن تعهدات دولت در زمینه تحویل اتوبوس‌ها و اعتبارات مصوب اتوبوسرانی در طول ۲ سال اخیر صورت مساله را تغییر داده و با موضوع طلبکارانه برخورد می‌کنند.

وی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر تصریح کرد: سال ۸۷ هم آغاز شد ولی همچنان سهمیه اتوبوس شهر تهران که به بیش از ۱۰۰۰ اتوبوس می‌رسد، در سال‌های ۸۴ و ۸۵ به صورت کامل تحویل داده نشده است و معلوم نیست که سرنوشت آنها با گذشت این مدت طولانی چه خواهد شد.

بیژنی با اشاره به افزایش میزان جابجایی مسافر در شبکه اتوبوسرانی شهر تهران، افزود: روزانه حدود ۴‌میلیون و ۳۰۰‌هزار مسافر توسط ناوگان اتوبوسرانی جابه‌جا می‌شوند و این در حالی است که این میزان در تابستان ۸۶ حدود یک‌میلیون نفر کمتر بوده است، ولی با این همه شمار ناوگان اتوبوسرانی شهر تهران افزایشی نداشته است.

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهر تهران یادآور شد: با وجود مشکل همیشگی اتوبوس‌های گازسوز، فرسودگی ۳۰درصد اتوبوس‌های شرکت واحد، عمر بیش از ۱۵ ساله ۱۰۰۰ اتوبوس شهر تهران و همچنین کیفیت نازل اتوبوس‌های داخلی که در زمان کوتاهی نیاز به تعمیر

دارند و ... معلوم نیست چگونه می‌شود نتیجه گرفت که شهر تهران نیازی به اتوبوس جدید ندارد.

بیژنی در ادامه خاطرنشان کرد: در خوشبینانه‌ترین شرایط ممکن اتوبوسرانی ۷۵۰۰ اتوبوس در اختیار دارد که با توجه به شرایط عنوان شده کمبود ۳۰۰۰ اتوبوس در شهر تهران واضح و بدیهی است ولی با این همه هیچ اطلاعی از سهمیه سال ۸۶ اتوبوسرانی تهران نداریم.

به گفته وی بر اساس قانون، ۵/۸۲‌درصد از بهای هر اتوبوس توسط دولت باید پرداخت شود و سایر شهرهای کشور معمولا در این زمینه با مشکل خاصی روبه‌رو نبوده و فقط شهر تهران از توجه مسوولین برای تحویل اتوبوس‌های جدید و سایر اعتبارات و یارانه‌های اتوبوسرانی محروم است.