بهرغم واکنش سرد ایران به نتایج نشست لندن صورت میگیرد
اصرار ۱+۵ به تقویت مشوقها
دنیای اقتصاد- در حالی که آخرین خبرها حاکی است که کشورهای ۱+۵ هماکنون در حال بررسی جزئیات تصمیم اخیر خود در نشست لندن مبنی بر تجدیدنظر در بسته پیشنهادی سال ۲۰۰۶ و افزودن مشوقهای جدید به آن برای ارائه به ایران هستند، روزنامه نیویورکتایمز بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب در استان فارس را نشانه رد مشوقهای جدید غرب درخصوص برنامه هستهای کشورمان ارزیابی کرد. از سوی دیگر یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا به خبرگزاری رویترز گفته است: گروه ۱+۵ هماکنون در حال بررسی جزئیات تصمیم اخیر خود است و گامهای بعدی بهزودی طی خواهد شد.
وی که خواست نامش فاش نشود، تاکید کرد: تغییری اساسی در بسته سال ۲۰۰۶ داده نخواهد شد؛ زیرا به گفته او این «پیشنهاد خوبی» بوده است.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا نیز گفت: با توجه به اظهارات اخیر مسوولین ایران انتظار نمی رود مشوقهای جدید تغییری در سیاستهای اتمی این کشور حاصل کنند.
در همین حال تام کیسی، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه از پاسخ منفی ایران پیش از اعلام مشوقهای پیشنهادی جدید انتقاد کرد.
او گفت: اگر ایران به مخالفت خود با این پیشنهاد ادامه دهد، با تحریمها و اقدامات تنبیهی بیشتری روبهرو خواهد شد.
روز دوشنبه، سیدمحمدعلی حسینی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اعلام کرد که تهران هیچ مشوقی را در ازای چشمپوشی از حقوق ملت ایران نمیپذیرد. پیش از آن نیز منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران به ۱+۵ هشدار داده بود که از الفاظ ممنوعه استفاده نکنند که منظور وی «تعلیق غنیسازی» بود.
در همین حال دیروز برنار کوشنر، وزیر امور خارجه فرانسه اعلام کرد: نمایندگانی از سوی قدرتهای جهانی برای دادن بسته مشوقهای گروه «۱+۵» به تهران سفر میکنند.
به گفته وی، بسته پیشنهادی قدرتهای جهانی برای متقاعد کردن ایران به توقف فعالیت هستهای این کشور، بسیار «سخاوتمندانه» است و نباید «بیدرنگ و بدون مطالعه» از سوی مقامات ایران رد شود.
بر اساس این گزارش، وزیر امور خارجه فرانسه در پاسخ به این سوال که آیا این متن به ایرانیها ارائه شده است یا خیر، پاسخ منفی داد و افزود که به همین دلیل نمیتواند جزئیات آن را مطرح کند.
خبرگزاری فرانسه نیز در گزارش مشابهی به نقل از دولت فرانسه نوشت: نباید درباره پاسخ ایران در مقابل پیشنهادهای بینالمللی جدید با وجود بازتابهای اولیه منفی از سوی تهران پیشداوری کرد.
پاسکال آندرهآنی، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه گفت: ما امیدواریم ایران پس از دریافت این بسته پیشنهادی، در نهایت راه گفتوگو و مذاکره را برگزیند.
روزنامه نیویورک تایمز روز یکشنبه نوشت: قدرتهای غربی روز جمعه از ارائه یک بسته جدید از مشوقها به ایران برای واداشتن این کشور به ترک برنامه هستهای خبر دادند و بیانات روز یکشنبه رهبری ایران ظاهرا به معنای رد این مشوقها است.
مقام معظم رهبری در جمع مردم استان فارس فرموده بودند: تحریمهای اقتصادی نمیتواند بر خواست ملت تاثیر بگذارد.
تحریف کامل توافق لندن
در همین حال وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد: توافقات به دست آمده در نشست اخیر کشورهای ۱+۵ در حل مساله هستهای ایران در لندن، تدوین بسته پیشنهادی مشوقها را برای ایران در نظر دارد و در این نشست درباره تشدید اقدامات علیه ایران صحبتی نشد.
به گزارش ایسنا، سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه در کنفرانسی مطبوعاتی گفت: برخی از همکاران ما که در مذاکرات لندن حاضر بودند، در نشستهایی که در راستای مرور ادواری بر قرارداد منع گسترش سلاح هستهای (ان.پی.تی) انجام میشود، به طور غیر منتظره سعی کردند، مساله را طوری جلوه دهند که گویا ما در لندن درباره تشدید مواضع در رابطه با ایران توافق کردیم. ما به دیگران اطلاع دادیم که این تحریف کامل چیزی است که در لندن رخ داد.
به گفته وی توافقی درباره تشدید مواضع حاصل نشده است.
لاوروف افزود: این برخورد نادرست افرادی است که با آنها توافق کرده بودیم بسته مشوق را آماده کنیم.
وی در پاسخ به سوالات خبرنگاران گفت: بسته پیشنهادی در زمانی که ما با ایران توافق کنیم، به این کشور داده خواهد شد. مسلما از آن جایی که این بسته ویژه ایران است، اول ایران از محتوای آن آگاه خواهد شد. از این رو درباره محتوای این بسته نمیتوانم چیزی بگویم و فقط میگویم که بسته دارای مشوقهای مثبت بیشتری (نسبت به بسته پیشین) است.
لاوروف خاطرنشان کرد: تاکنون با توجه به تصویب سه قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران طی دو سال گذشته به ایران فشار وارد شده است.
وزیر خارجه روسیه، گفت: این قطعنامهها اعمال فشار داشته و حاوی تدابیری مشخص درباره محدودیتهایی مشخص نسبت به افرادی مشخص بودهاند که در فعالیتهایی دست دارند که آژانس خواستار متوقفسازی آنها بوده است.
او با ادعای این که که این تحریمها، دقیق بودند و به مردم کشور خدشهای وارد نمیکند، گفت: اما این تحریمها بر اوضاع تاثیر میگذارند. و ما معتقدیم که در حال حاضر باید گذاشت که اینها (تدابیر) کار کنند.
وی تاکید کرد که ۱+۵ به ایران پیشنهاد میدهد که غنیسازی اورانیوم را تنها در زمان مذاکرات متوقف کند و توضیح داد: این ضربالاجل نیست، بلکه پیشنهاد است که این را امتحان کنیم. اگر بینتیجه باشد، پیشنهاد پس گرفته میشود.
لاوروف این پیشنهاد را بسیار صادقانه نامید و ابراز امیدواری کرد که ایران آن را ارزیابی کند.
وی گفت که در دیدار لندن پیشنهادهای مکمل خوبی به آنچه که دو سال پیش ارائه شده بود، تصویب شدند و افزود: ما توافق کردیم که بنا به علل قابل درک، تا زمانی که این پیشنهادها را به ایران ندادهایم، توضیحی درباره آنها نخواهیم داد. آنها پیشنهادهای سال ۲۰۰۶ را گسترش میدهند، آنها را بهتر ساخته، اما مشوقهایی مثبت نیز میافزایند.
انگلیس نماینده ۱+۵ نیست
خبر دیگری نیز حاکی است که وزارت امور خارجه روسیه شب گذشته اعلام کرده است که اظهارات وزیر امور خارجه انگلستان تنها نظرات شخصی اوست و منعکس کننده نقطه نظرات همه کشورهای عضو گروه ۱+۵ نیست. در وزارت خارجه روسیه تاکید شده است، مسکو از اطلاعات منتشر شده در سایت وزارت امور خارجه انگلیس در خصوص اظهارات دیوید میلیبند در رابطه با ایران که از طرف تمامی وزرای خارجه کشورهای عضو گروه ۱+۵ شرکت کننده در نشست دوم ماه مه در لندن صحبت کرده است، بسیار متعجب شده است.
وزارت خارجه روسیه خاطر نشان کرده است: در پایان نشست مذکور میلیبند از سوی وزرای خارجه گروه ۱+۵ اختیار یافت تا به عنوان نماینده نتایج بهدست آمده مباحث صورت گرفته را در اختیار افکار عمومی قرار دهد. ولی هیچ ارزیابی سیاسی تازهای در خصوص «مشکل» یا «تهدید» پیرامون برنامه هستهای ایران از سوی وزرای خارجه مورد توافق قرار نگرفت، چه رسد به اینکه محکوم شود.
در اعلامیه وزارت خارجه روسیه تاکید شده است: بدین ترتیب اظهارات صورت گرفته از جانب میلیبند صرفا منعکس کننده نقطه نظرات شخص وی بوده و نه همتایان وی در گروه ۱+۵، حداقل به طور قطع میتوان گفت که اظهارات وی مطابقتی با نقطه نظرات روسیه در این مورد ندارد.
ارسال نظر