معاون وزیر نیرو:
سال آبی سختی در پیش داریم
رسول زرگر، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در گفتوگو با ایسنا سال آبی جاری را سال پر فراز و نشیبی در صنعت آب کشور دانست و بر ضرورت صرفهجویی بیشتر با توجه به کاهش حجم بارندگیها تاکید کرد.
«در حال حاضر به طور دقیق نمیتوانیم بگوییم که امسال با مشکل تامین آب مواجه میشویم یا نه، اما به هر صورت سال آبی جاری مشکل تر از سال گذشته خواهد بود.»
رسول زرگر، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در گفتوگو با ایسنا سال آبی جاری را سال پر فراز و نشیبی در صنعت آب کشور دانست و بر ضرورت صرفهجویی بیشتر با توجه به کاهش حجم بارندگیها تاکید کرد. وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال بروز مشکل در تامین آب شرب به دلیل کاهش بارشها گفت: وظیفه سدها جبران تناسب نداشتن بارشها است. البته در حال حاضر به طور دقیق نمیتوان گفت که در سال جاری با مشکل مواجه میشویم یا نه، ولی به طور قطع سال آبی جاری مشکلتر از سال آبی ۱۳۸۶ خواهد بود که این امر نیاز به برنامهریزی بهتر دارد؛ لذا مردم باید در نظر داشته باشند که با توجه به کاهش۳۰درصدی حجم آب ناشی از بارندگی و بارش در سال گذشته باید بیش از پیش در مصرف آب صرفهجویی کنند.
وی اولویت تامین آب را برای بخش شرب دانست و خاطر نشان کرد: در صورتی که مجبور به اعمال محدودیت خاصی شویم، این گونه محدودیتها در بخشهای غیر شرب ایجاد میشود.زرگر حجم فعلی ذخیره آب پشت سدهای کشور را ۳/۱۳میلیارد متر مکعب اعلام کرد و گفت: این میزان نسبت به سال گذشته ۱۰درصد کاهش نشان میدهد و طبق پیشبینیهای سازمان هواشناسی، امکان جبران این کمبود وجود ندارد.
معاون وزیر نیرو درباره کسری منابع مالی این بخش اظهار کرد: اگرچه اخیرا ۳هزارمیلیارد ریال منابع جدید علاوه بر تخصیصهای ۱۲ ماهه با نظر رییس جمهور به این بخش اختصاص یافته، اما این مقدار در برابر ۱۶هزارمیلیارد ریال بدهی، بخش کوچکی از مشکلات را حل میکند؛ یعنی ۱۳هزارمیلیارد ریال بدهی به سال جاری منتقل شده است. وی انتقال کمآبی و بدهیها به سال ۱۳۸۷ را از مهمترین دغدغههای بخش آب در سال جاری دانست و عنوان کرد: با این وجود به رغم همه این مشکلات، سال گذشته برای بخش آب سال موفقی بوده و موفقیتهای خوبی بهویژه در انجام پروژهها در کشورهای خارجی کسب شده است.
احتمال جیرهبندی آب
اما در شرایط کنونی به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور، جیرهبندی آب یکی از راههای مدیریت مصرف است. البته او معتقد است این کار احتمالا در برخی استانهای کشور نظیر خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان اعمال میشود. مجید نامجو، در گفتوگو با خبرگزاری مهر گفت: هم اکنون در هیچ نقطهای از ایران جیرهبندی آب ناشی از خشکسالی صورت نگرفته است؛ اگرچه یکی از راههای مدیریت آب در تابستان سهمیهبندی است که در صورت لزوم در بخشهایی از کشور همچون مشهد و سیستان و بلوچستان اجرایی میشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور افزود: بحران نشت نفت به آب زایندهرود و قطعی آب چند روز اخیر استانهای اصفهان و یزد هم اکنون به حالت نرمال بازگشته است، این درحالی است که وزارت نیرو با تمهیدات خاصی از بروز چنین حوادثی جلوگیری خواهد کرد.
وی تصریح کرد: جلوگیری از هدررفت آب از جمله انشعابات غیرمجاز، خطای انسانی و اشتباه در قرائت کنتورها باید کاهش یابد تا این نقیصه به حداقل رسد، این درحالی است که جداسازی آب شرب مصرفی از آب قابل استفاده در سایر بخشها نیز یکی دیگر از راهکارهای مقابله با کمآبی است.
دستورالعمل مقابله با خشکسالی
مدیرکل دفتر میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی نیز گفت: به منظور کاهش خسارتهای خشکسالی، دستورالعملهای فنی و اجرایی از سوی وزارت جهاد کشاورزی تهیه و به استانها ابلاغ شد.
علی اکبر یاسمی گفت: در سال جاری برای کاهش خسارتها و تنشهای ناشی ازخشکسالی، دستورالعملهای فنی و اجرایی تهیه و به استانها جهت استفاده بهرهبرداران بخش کشاورزی ابلاغ شده است.
مدیرکل دفترمیوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: در سال جاری به منظور اعمال مدیریت سرمازدگی و خشکسالی در استانهای کشور، استفاده بهینه از منابع موجود آب و خاک در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است.
وی افزود: در سال جاری برای جلوگیری از کاهش تولید میوههای سردسیری و خشک ناشی از بروز خشکسالی، استفاده از منابع موجود آب و خاک در دستورالعمل فنی و اجرایی مورد تاکید قرارگرفته است. یاسمی گفت: در حال حاضر به دلیل ورود خسارت به تولیدات کشاورزی نمیتوان پیشبینی دقیقی از میزان تولید میوههای سردسیری و خشک برای سال جاری اعلام کرد، اما با اجرای دستورالعملهای فنی و اجرایی و به کارگیری منابع موجود ضمن مقابله با خشکسالی از کاهش تولید این نوع از میوهها جلوگیری خواهیم کرد.
وی اعلام کرد: در سال جاری به دلیل بروز خشکسالی از آب و منابع موجود در بخش کشاورزی برای حفظ باغات یا اراضی زراعی استفاده میشود و این کار مورد تاکید وزارت جهاد کشاورزی قراردارد.
به گفته یاسمی ممکن است به دلیل بروز خشکسالی در کوتاه مدت با کاهش تولید محصولات کشاورزی روبهرو باشیم، اما در این شرایط عدم توجه به حفظ باغات و اراضی زراعی موجود، میتواند تولید را برای دوره زمانی ۱۰ ساله به مخاطره اندازد.
ارسال نظر