رییس آژانس انرژی اتمی پس از سفر یک روزه به تهران خبر داد
توافق قریبالوقوع با ایران؟
دنیای اقتصاد - در حالی که مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ بر سر پرونده هستهای کشورمان امروز در بغداد از سر گرفته میشود، یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از امضای توافقنامهای مهم میان این آژانس با مقامات تهران در آینده نزدیک خبر داده است. آمانو که هنگام ورود به فرودگاه وین در بازگشت از سفر روز دوشنبه خود به تهران با خبرنگاران گفتوگو میکرد، در این باره گفت: تصمیمی برای رسیدن به یک توافق درباره رویکردی ساختاری توسط من و دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران اتخاذ شد و این توافقنامه خیلی زود امضا خواهد شد. مدیرکل آژانس این توافق را «تحولی مهم» خواند و گفت که مساله دسترسی به سایت نظامی پارچین هم بخشی از توافق یاد شده خواهد بود. اظهارات آمانو یک روز قبل از مذاکرات تهران با گروه ۱+۵ در بغداد مطرح شده است. مذاکراتی که با حضور سعید جلیلی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران و کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ظهر امروز در پایتخت عراق آغاز میشود و احتمالا دو روز به طول میانجامد. گفته میشود بسته پیشنهادی روسیه برای حل «گام به گام» مساله هستهای ایران، یکی از محورهای پیشنهادی برای بحث در نشست امروز است. آمانو پس از سفر به تهران خبر داد
امضای قریبالوقوع توافقنامه میان ایران و آژانس
دنیایاقتصاد- یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس اتمی دیروز همزمان با ورود هیات مذاکره کننده ایرانی به بغداد، بار دیگر خبرساز شد. آمانو که روز دوشنبه با سه مقام ارشد ایرانی در تهران مذاکره کرده بود، دیروز در بدو ورود به وین اعلام کرد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهزودی توافقی مهم را با هدف تلاش برای حل مساله هستهای ایران با تهران امضا خواهد کرد.
از سوی دیگر در آستانه برگزاری مذاکرات دو روزه ایران با گروه ۱+۵ در بغداد، دیروز خبرگزاریهای داخلی اخبار متفاوتی را از بستههای پیشنهادی ۱+۵ منتشر کردند. بر اساس برخی اخبار منتشره قرار است روسیه یک بسته پیشنهادی و برخی دیگر از اعضای این گروه بسته دیگری از مشوق ها را به ایران پیشنهاد بدهند. در عین حال، برخی گزارشها به نقل از سخنگوی اشتون حاکی از آن است که سایر کشورهای حاضر در مذاکرات بغداد پیشنهاد تازهای را به مذاکرهکنندگان ایران ارائه نخواهند کرد.
توافقی مهم؛ شامل مساله پارچین
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سهشنبه در وین پس از بازگشت از سفر به ایران و در آستانه مذاکرات میان تهران و ۱+۵ (شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین به علاوه آلمان) اظهار کرد: تصمیمی برای رسیدن به یک توافق درباره رویکردی ساختاری توسط من و آقای سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران اتخاذ شد. وی افزود: در این مرحله میتوانم بگویم که این (توافق) خیلی زود امضا خواهد شد، اما نمیتوانم بگویم که چقدر زود. آمانو این توافق را «تحولی مهم» خواند و بدون ارائه توضیح بیشتر گفت: جلیلی گفته است «اختلافات موجود مانعی برای این توافق نخواهد بود». خبرگزاری رویترز نیز به نقل از آمانو گزارش داد که «برخی اختلافات» همچنان باقی است، اما سعید جلیلی به وی گفته است: این اختلافات مانعی برای رسیدن به توافق نخواهد بود.
وی درباره گفتوگوهایش با جلیلی و دیگر مقامات ایران اظهار کرد: ما موضع یکدیگر را بهتر درک میکنیم. آمانو گفت که [در مذاکره با مقامات ایران] مساله دسترسی به سایت نظامی پارچین را مطرح کرده است و به این مساله به عنوان بخشی از اجرای توافق یاد شده پرداخته خواهد شد.
امروز ظهر مذاکرات آغاز میشود
اگرچه جلیلی و هیات همراه وی شامگاه دوشنبه تهران را مقصد بغداد ترک کردند، مذاکره کنندگان ۱+۵ اما همگی از نشست ناتو در شیکاگوی آمریکا امروز قبل از ظهر وارد این شهر خواهند شد. از این رو، مقرر شده است تا مذاکرات راس ساعت ۱۱ به وقت محلی (۱۲:۳۰ به وقت تهران) آغاز شود. آخرین دور مذاکرات ایران و ۱+۵ شنبه ۲۶ فروردین ماه سال جاری در استانبول ترکیه برگزار شد. مذاکراتی که طرفین آن را سازنده خوانده و گفتند که ان.پی.تی مبنای مذاکرات بغداد خواهد بود.
در همین حال، دیروز خبرگزاری فارس به نقل ازمایکل مان سخنگوی کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده ۱+۵ در مذاکره با ایران خبر داد که اروپاییها در بغداد بسته [مشوقهای] جدیدی به ایران ارائه میکنند و این بسته متفاوت از بسته مسکو است.
این خبرگزاری، این موضوع را نشاندهنده اختلاف نظر اعضای گروه ۱+۵ بر سر نوع مذاکرات با ایران دانسته و نوشته است: ظاهرا اعضای غربی گروه ۱+۵ پس از توافقات صورت گرفته در نشستهای برلین و شیکاگو به این نتیجه رسیدند که بسته متفاوت از بسته روسها تهیه و در بغداد به ایران ارائه دهند.
اما ایسنا روایت متفاوتی را درباره این موضوع به نقل از مایکل مان ارائه کرد. مان در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به اینکه آیا کاترین اشتون و ۱+۵ بسته پیشنهاد جدیدی در این مذاکرات ارائه خواهند کرد، گفت: هیچگونه پیشنهاد جدیدی نداریم. وی تاکید کرد: ما منتظریم ببینیم موضع ایران در این مذاکرات چیست و چه چیز را به این مذاکرات میآورند که این در راستای اعتمادسازی است. سخنگوی اشتون گفت: همه چیز در مذاکرات باید گام به گام و به طور متقابل انجام شود تا به این شکل میان دو طرف اعتمادسازی شود.
پیشنهاد احتمالی مسکو در بغداد
اخبار متفاوت درباره بستههای تشویقی طرف غربی در مذاکرات بغداد در حالی انتشار یافته است که در روزهای نخست هفته جاری سرگئی ریابکف، معاون وزیرخارجه روسیه اعلام کرده بود: روسیه در نظر دارد در نشست روز چهارشنبه بغداد پیشنهاد رفع تحریمها از ایران در برابر غنیسازی تا سقف ۲۰ درصد را مطرح کند. ریابکف در تشریح طرح «گام به گام» مسکو افزوده بود: میخواهیم گام نخست را ایران با انجام غنیسازی تا سقف ۲۰ درصد بردارد. این مساله البته جوانب مختلفی دارد که باید در بغداد مورد بررسی قرار گیرد و در صورتی که گامی در این راستا برداشته شود، گروه ۱+۵ باید به ایران نشان دهند که شرایط بهبود یافته است.
پیشنهاد محتمل واشنگتن به تهران
همچنین وبسایت «دبکا»، وابسته به محافل اطلاعاتی رژیم صهیونیستی چند روز پیش از این، گزارش داده بود که یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس اتمی در سفر به ایران به دنبال آن خواهد بود که موافقت مقامات ارشد ایران را با توافق موقت هشت مادهای پیشنهادی از سوی باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا به دست آورد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی تابناک، دبکا مدعی شده بود که به متن پیشنهاد موردنظر دسترسی یافته و این متن به این قرار است:
۱ـ از آنجا که ایران و آمریکا به این نتیجه رسیدهاند، هیچ راه واقعبینانه و جامعی برای توقف برنامه اتمی ایران نیست، دو طرف بر سر موادی موافقت موقت میکنند که هر طرف در تفسیر و اجرای آن دارای آزادی خواهند بود.
۲ ـ ایران غنیسازی ۲۰ درصدی را متوقف میکند؛ ولی تاسیسات «فردو» به کار خود ادامه میدهد.
۳ـ ایران ۱۱۰ کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصدی خود را به خارج منتقل خواهد کرد. این مواد در قالب صفحههای سوخت مورد نیاز ایران برای رآکتور تهران ـ که قابلیت استفاده کمتری برای تولید بمب دارند ـ به ایران بازگردانده خواهد شد.
۴ ـ هیچ محدودیتی در مورد غنیسازی تا ۵ درصد ایران اعمال نخواهد شد.
۵ ـ ایران پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای را امضا خواهد کرد.
۶ ـ سایتهای پنهان هستهای احتمالی ایران که آمریکا اطلاعات روشنی از آنها ندارد، بیرون از حوزه بازرسیها باقی خواهند ماند.
۷ ـ آمریکا و اروپا، در مورد تحریمها علیه ایران تساهل پیشه خواهند کرد. تحریم بانک مرکزی و تحریم استفاده ایران از سیستم تبادل بانکی «سویفت» رسما ملغی نخواهد شد؛ اما غرب چشم خود را بر مبادلات بانکهای کوچک اروپایی با ایران خواهد بست و مبادلات بانکهای چین، هند، روسیه و ترکیه با ایران را تحمل خواهد کرد.
۸ ـ آمریکا و اروپا، تحریم نفتی ایران را که قرار است از آغاز جولای (تیرماه ۱۳۹۱) اجرایی شود، لغو خواهند کرد.
دیدار جلیلی با مالکی و طالبانی
بر اساس اخبار رسیده از بغداد، سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان دیروز ظهر با نوریالمالکی نخستوزیر عراق دیدار و رایزنیکرد. دیشب نیز ضیافت شامی به دعوت جلال طالبانی، رییسجمهور عراق به افتخار هیات ایرانی برگزار شد.
جلیلی که دوشنبه شب در راس هیات مذاکرهکننده با ۱+۵ در فرودگاه بغداد مورد استقبال هوشیار زیباری، وزیر خارجه عراق قرار گرفته بود، پس از آن به زیارت حرمین کاظمین در نزدیکی شهر بغداد رفت و مورد استقبال مسوولان حرمین شریفین قرار گرفت.
ارسال نظر