در آستانه برگزاری مذاکرات ایران و ۱+۵ صورت گرفت
توصیه دیپلماتیک روسیه و چین به غرب
پکن: موضوع هستهای ایران باید به طور مناسب و با یک راهحل جامع و بلندمدت حل شود
مسکو: مذاکرات، پروسهای است که کسی نمیتواند برای آن محدودیت زمانی قائل شود
پکن: موضوع هستهای ایران باید به طور مناسب و با یک راهحل جامع و بلندمدت حل شود دنیایاقتصاد- در آستانه برگزاری مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ دراستانبول، مقامات روسیه و چین به سایر اعضای این گروه (آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان) توصیه کردند که به مذاکرات یادشده به عنوان یک فرآیند «طولانی و جامع» نگاه کنند. روسیه با بیان این که مذاکرات پیش رو پروسهای است که کسی نمیتواند برای آن محدودیت زمانی قائل شود، از آمریکا خواسته است تا همانند ایران به طور جدی وارد مذاکرات شود. چین نیز از همه طرفها درخواست کرده تا صبور باشند، گام به گام اعتماد دوجانبه را ایجاد کنند و موضوع هستهای ایران را به طور مناسب با یک راهحل جامع و بلند مدت حل کنند. کاخ سفید اما دوباره سخنان پیشین خود را تکرار کرده و گفته است که ایران برای اطمینان دادن درباره برنامه هستهای خود باید گامهای ملموس بردارد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، سرگئی ریابکف، معاون وزیر خارجه روسیه از آمادگی ایران برای گفتوگوها سخن گفت و از غرب نیز خواست تا به همان اندازه ایران آمادگی خود برای مذاکرات هستهای را نشان دهد.
ریابکف در واکنش به اعلام آمریکا مبنی بر محدود بودن زمان مذاکرات با ایران گفت: درباره تلاشها برای پایان دادن به تنشهای مربوط به برنامه هستهای ایران نمیتوان تلاشها را محدود کرد. وی افزود: به نظر میرسد که اسرائیل درباره تهدید ایران اغراق میکند. این دیپلمات روسی در گفتوگو با رویترز افزود: بهرغم اینکه چندین قطعنامه از سوی سازمان ملل متحد صادر شده، مسکو نگرانی فزایندهای درباره بنبست موجود در خصوص حل موضوع هستهای ایران دارد.
وی گفت: ایران همکاری خود با تلاشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را برای تضمین اینکه این کشور به دنبال تسلیحات هستهای نیست، افزایش داده و از گروه ۱+۵ میخواهیم تا آمادگی برابری برای مذاکرات جدی از خود نشان دهند.
این دیپلمات با انتقاد از اظهارات مقامهای آمریکایی که مذاکرات آتی با تهران را «آخرین فرصت» برای حل موضوع هستهای ایران عنوان کرده بودند، افزود: این گفتوگوها یک نوع فرآیند و پروسهای است که کسی نمیتواند برای آن محدودیت زمانی قائل شود.
وی ضمن نگرانی از هرگونه اقدام ماجراجویانه علیه برنامه هستهای ایران از سوی اسرائیل گفت: اوضاع در بدترین وضع و خطرناکتر از ماههای قبل است. ما میتوانیم به خاطر اشتباه مهلک فردی یا تنها به خاطر یک تصادف یا چنین چیزی، شاهد بروز دردسر باشیم و این احتمال وجود دارد، زیرا وضعیت بسیار بد و سخت است.
اغراق درباره برنامه هستهای ایران
ریابکف در عین حال اسرائیل را متهم به اغراق در خصوص برنامه هستهای ایران کرد و گفت: بر این باورم که همکاران ما در اسرائیل درباره میزان تهدیدی که ایران دارد اغراق میکنند و از همه مهمتر اینکه ما هیچ نشانهای از این نداریم ادعاها و اتهاماتی که از سوی اسرائیل علیه برنامه هستهای ایران زده میشود مورد تایید قرار بگیرد. روسیه هنوز قویا بر این باور است که هیچ دلیل معتبری وجود ندارد که نشان دهد برنامه هستهای ایران ابعاد نظامی داشته باشد.
وی گفت: اکنون ایران بیش از گذشته در حال همکاری به ویژه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و ما نیاز داریم تا با اعلام «آمادگی برابر» برای مذاکرات جدی از این بخش از تلاشهای ایران حمایت و پشتیبانی کنیم.
چین: همه طرفها صبور باشند
وزارت خارجه چین نیز در بیانیهای به نقل از لیو ویمین، سخنگوی وزارت خارجه این کشور اعلام کرده است که ازسرگیری گفتوگوها نتیجه تلاش مشترک همه طرفهای درگیر در مذاکرات بوده و ساده به دست نیامده است. به گفته وی، چین امیدوار است همه طرفها از این فرصت بهره جسته و گفتوگوهای سازنده و پایداری را با انعطاف و صداقت برگزار کنند.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری شینهوا، لیو ویمین افزود: چین از همه طرفها میخواهد صبور باشند، گام به گام اعتماد دوجانبه را ایجاد کنند و موضوع هستهای ایران را به طور مناسب و با یک راهحل جامع و بلندمدت حل کنند.
وی اظهار کرد: چین قصد دارد با همه طرفها برای تداوم ایفای نقش مثبت در این مساله کار کنیم.
کاخ سفید: تهران گامهای ملموس بردارد
از سوی دیگر، کاخ سفید گفته است که ایران برای اطمینان دادن درباره برنامه هستهای خود باید گامهای ملموس بردارد.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، فیلیپ جیکارنی سخنگوی رییسجمهور آمریکا در آستانه مذاکرات گروه ۱+۵ با ایران به خبرنگاران گفت: ما در پی آن هستیم که این گفتوگوها فضایی سازنده را برای پیشرفتی ملموس فراهم کند.
وی افزود: ما به وضوح گفتهایم که ایران برای آنکه به تعهدات بینالمللیاش عمل کند چه اقداماتی باید انجام دهد و باید بتواند به جامعه بینالمللی اطمینان دهد که به دنبال تسلیحات هستهای نیست. کارنی همچنین گفت: ما به برداشتن گامهایی ملموس توسط ایران برای اطمینان دادن مبنی بر اینکه از خواسته تسلیحاتی هستهای صرف نظر میکند، نیاز داریم.
وی افزود: رییسجمهور آمریکا به وضوح گفته است که «پنجره در رابطه با ایران در حال بسته شدن است» و آنها باید به طور جدی با این گفتوگوها برخورد کنند.
پیش از این، هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا در روز نهم فروردین ماه سال جاری در حاشیه نشست موسوم به دوستان مردم سوریه در استانبول در یک کنفرانس مطبوعاتی گفته بود: «اگر ایران میخواهد غیرنظامی بودن برنامه هستهای خود را ثابت کند، باید بخشی از اورانیوم غنی شده خود را در ازای دریافت سوخت برای رآکتورهای تحقیقاتی خود [به خارج از این کشور] منتقل کند.»
شنبه هفته جاری نیز روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی مشابه سخنان هیلاری کلینتون نوشته بود: غرب در مذاکرات آتی ایران و ۱+۵ ، درخواست «تعطیلی فوری و برچیدن نهایی تاسیسات هستهای زیرزمینی ایران در نزدیکی قم (فردو)» را خواستار خواهد شد.
روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز به نقل از دیپلماتهای آمریکایی و اروپایی گزارش داده بود که این متحدان به علاوه در مذاکرات آتی با ایران خواستار توقف تولید سوخت هستهای و انتقال ذخایر موجود این سوخت به خارج از ایران خواهند شد. این روزنامه همچنین به نقل از یک مقام عالیرتبه دولتی در کشورهای طرف مذاکره با ایران، نوشته بود: هیچ نظری نداریم که واکنش ایرانیها چه خواهد بود. احتمالا تا بعد از اولین نشست نخواهیم فهمید که چه خواهد شد.
درخواستهای آمریکا غیرمنطقی است
فریدون عباسی، رییس سازمان انرژی اتمی اما در واکنشی فوری به درخواست احتمالی تعلیق تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد و نیز تعلیق کار در سایت فردو از سوی گروه ۱+۵ در مذاکرات آتی با ایران، این درخواست را «غیرمنطقی» خوانده و تصریح کرده است: «ما هیچ توجیهی برای چنین درخواستی از سوی کشورهای ۱+۵ نمیبینیم.»
وی در عین حال گفته است: «ما پیشبینی کردیم وقتی به مقدار کافی سوخت تا غنای ۲۰ درصد تولید شد، آن را متوقف کنیم و پس از آن تجهیزات مربوط به تولید سوخت تا غنای ۲۰ درصد را تبدیل به تولید سوخت با غنای ۵/۳ درصد میکنیم، طراحی سیستمهای جدید ما این قابلیت را در خود دارند.»
هیچ پیششرطی پذیرفته نمیشود
علیاکبر صالحی، وزیر خارجه نیز در واکنش به برخی اخبار منتشر شده در رسانههای غربی مبنی بر اینکه ۱+۵ در مذاکرات آتی با ایران شروطی را مطرح خواهد کرد، گفته است: موارد مطرح شده تنها موضوعات رسانهای است و ما نمیتوانیم مبنای قضاوت خودمان را مسائل منعکس شده در رسانهها قرار دهیم.
وزیر خارجه افزوده است: گذاشتن هر شرط و شروطی قبل از نشست یعنی نتیجهگیری قبل از مذاکره که کاملا بیمعنا است و هیچ یک از طرفین شروطی را که قبل از مذاکره گذاشته میشود، نخواهد پذیرفت.
ارسال نظر