رایزنی صالحی با عنان درباره سوریه

دنیای اقتصاد- برگزاری نوزدهمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو فرصتی بود تا علی اکبر صالحی، وزیر خارجه تازه‌ترین مواضع ایران درباره حقوق بشر، سوریه و فلسطین را تشریح کند. وی در سخنرانی خود در این نشست، ایران را «موفق‌ترین تجربه اسلامی در جهان در زمینه حقوق بشر» معرفی کرد و از شورای حقوق بشر خواست تا «توهین به قرآن کریم» در افغانستان را محکوم کند. وزیرخارجه درباره عاملان اقدامات تروریستی علیه دانشمندان هسته‌ای کشورمان نیز افشاگری کرد و گفت: آنها میهمان یکی از پایتخت‌های غربی هستند و توسط تروریست‌های صهیونیست حمایت می‌شوند. صالحی همچنین در حاشیه نشست یادشده با کوفی عنان نماینده دبیرکل سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه، ناوی پیلای کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، کاظم اجمال توکایوف مدیرکل دفتر سازمان ملل در ژنو و لوئیس آلماگرو وزیر خارجه اروگوئه دیدار و گفت‌و‌گو کرد.

دیدار با مامور ویژه سازمان ملل در سوریه

آنچنان که اداره کل اطلاعات و مطبوعات وزارت خارجه گزارش داده است، صالحی در حاشیه نوزدهمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو به درخواست کوفی عنان نماینده دبیرکل سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه، با وی دیدار و گفت‌وگو کرد. صالحی در این دیدار دیدگاه جمهوری اسلامی ایران در خصوص مسائل سوریه با نگاه برون رفت از مشکلات به وجود آمده در این کشور را تشریح کرد. وزیر خارجه با اشاره به جایگاه استراتژیک سوریه در منطقه، بر ضرورت حل مشکلات این کشور در چارچوب گفت‌وگوهای داخلی و استمرار اصلاحات موردنظر مردم سوریه که از سوی دولت بشار اسد در حال انجام است، تاکید کرد. وی مداخلات خارجی در روند تحولات داخلی سوریه را عامل تشدید مشکلات داخلی در این کشور دانست و بر ضرورت کمک به دولت سوریه برای انجام اصلاحات تاکید کرد. کوفی عنان، دبیرکل سابق سازمان ملل نیز در این دیدار ماموریت جدید خود در خصوص مسائل سوریه را تشریح و با وزیر خارجه کشورمان به رایزنی پرداخت. بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل و نبیل العربی، دبیر کل اتحادیه عرب، به تازگی کوفی عنان را به عنوان نماینده مشترک این دو نهاد در امور سوریه معرفی کردند. عنان روز جمعه در اولین اظهارات خود درباره اوضاع سوریه، خواستار همکاری کامل بین تمام طرف‌ها در سوریه برای پایان خشونت‌ها در این کشور شد.

دیدار با کمیسر عالی حقوق بشر

صالحی در حاشیه نوزدهمین اجلاس شورای حقوق بشر همچنین با ناوی پیلای کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد دیدار و گفت‌وگو کرد. کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل ضمن رایزنی با صالحی درباره موضوعات حقوق بشری خاورمیانه با اشاره به اینکه کشوری نمی‌تواند در دنیا مدعی باشد که فاقد مشکلات حقوق بشری است، به تلاش‌های خود برای برخورد منصفانه و بی‌طرفانه در موضوعات جهانی تاکید کرد.

وزیر خارجه نیز در این دیدار با تاکید بر اینکه رعایت حقوق بشر بخشی از اعتقادات اسلامی است، تصریح کرد: در جمهوری اسلامی ایران نظامی مردمی حاکم است که تنظیم مقررات و قوانین در نتیجه فرآیندهای مبتنی بر مردمسالاری شکل می‌گیرد.

برخوردهای گزینشی در قالب ان.پی.تی

صالحی، اما در دیدار با کاظم اجمال توکایوف مدیرکل دفتر سازمان ملل در ژنو گفت: با هرگونه تبعیض، استانداردهای دوگانه و برخوردهای گزینشی در قالب ان.پی.تی مخالفیم.

وی در این دیدار ضمن تاکید بر اهمیت کنفرانس خلع سلاح به عنوان تنها نهاد مذاکراتی در زمینه خلع سلاح اظهار کرد: اولویت جمهوری اسلامی ایران در این کنفرانس مذاکره برای نابودی کامل سلاح‌های هسته‌ای است و از هر گونه برنامه‌ای که در راستای نابودی این سلاح‌ها باشد حمایت می‌کند. وی ضمن تاکید بر اهمیت ان.پی.تی اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو پایبند معاهده خواهان اعمال کامل حقوق خود طبق این معاهده می‌باشد. صالحی با اشاره به همکاری فعال و سازنده کشورمان با آژانس، وجود بازرسی‌های دائمی و عضویت در معاهدات مختلف خلع سلاح، اعلام داشت که بر اساس مبانی اعتقادی نیز ما مخالف سلاح هسته‌ای هستیم و رهبر معظم انقلاب نیز اخیرا فتوای خود را درباره مخالفت با این سلاح‌ها اعلام داشته‌اند. صالحی همچنین با تاکید بر حقوق حقه جمهوری اسلامی ایران و اینکه زیر بار هیچ‌گونه فشاری نمی‌رویم، اعلام داشت: با هر گونه تبعیض، استانداردهای دوگانه و برخوردهای گزینشی در قالب ان.پی.تی مخالفیم و از ایجاد منطقه عاری از سلاح‌های هسته‌ای در خاورمیانه حمایت می‌کنیم.

تروریست‌ها میهمان یکی از پایتخت‌های غربی

وزیر خارجه طی سخنانی در نوزدهمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو نیز با اشاره به ترور دانشمندان هسته‌ای کشور گفت: عاملان این اقدامات تروریستی میهمان یکی از پایتخت‌های غربی هستند و توسط تروریست‌های صهیونیست حمایت می‌شوند. به گزارش خبرگزاری فارس، صالحی روز دوشنبه در سخنرانی خود در این اجلاس بر جایگاه مهم این شورا نزد دولت جمهوری اسلامی ایران تاکید و ایران را موفق‌ترین تجربه اسلامی در جهان معاصر توصیف کرد. وی با اشاره به اهمیت و حساسیت برگزاری برهه زمانی اجلاس نوزدهم شورای حقوق بشر همزمان با بروز تحولات مهم در خاورمیانه، ضمن محکوم کردن اقدام موهن نظامیان آمریکایی مستقر در افغانستان در توهین به قرآن کریم، این اقدام را مغایر با اصول اخلاقی، کرامت انسانی و احترام به ادیان و مقدسات دینی دانست.

موضع مشترک ایران و روسیه درباره سوریه

وزارت خارجه روسیه در پایان دیدار معاون وزیر خارجه روسیه و سفیر ایران در مسکو در بیانیه‌ای اعلام کرد که روسیه و ایران هر دو طرفدار حل بحران سوریه بدون دخالت‌های خارجی هستند. به گزارش ایسنا، وزارت خارجه روسیه در پایان دیدار میخائیل بوگدانف، معاون وزیر خارجه روسیه و محمد رضا سجادی، سفیر ایران در مسکو در بیانیه‌ای اعلام کرد: بوگدانف، معاون وزیر خارجه روسیه و فرستاده ویژه ریاست‌جمهوری روسیه در امور خاور نزدیک روز ۲۷ ماه فوریه با محمدرضا سجادی، سفیر ایران در مسکو دیدار کرد. به گزارش خبرگزاری نووستی، در این بیانیه آمده است: دو طرف این دیدار اوضاع فعلی در خاور نزدیک و آفریقای شمالی را با توجه خاصی به اوضاع سوریه و پیرامون آن مورد بحث قرار دادند. در این بیانیه همچنین اظهار شده است که طرفین پایبندی خود را به عادی‌سازی اوضاع در این کشورصرفا با ابزار مسالمت‌آمیز، بر پایه گفت‌وگوی ملی و بدون مداخلات خارجی تایید کردند.