رد طرح تشدید نظارت کاندیداها بر شمارش آرا

عکس: ایرنا

«دنیای‌اقتصاد»- ملیحه ابراهیمی: نمایندگان مجلس با کلیات طرح الزام تحویل تصاویر صورتجلسات شمارش آرا به نامزدهای نمایندگی مجلس مخالفت کردند. در صورت تصویب نهایی این طرح، فرمانداران موظف می‌شدند این صورتجلسات را ۲۴ ساعت پس از شمارش آرای انتخابات مجلس در اختیار نامزدها قرار دهند و استنکاف از این موضوع نیز «جرم» تلقی می‌شد. کلیات این طرح در حالی با مخالفت نمایندگان روبه‌رو شد که پیش از این یک فوریت آن، در مجلس تصویب شده بود. مخالفان طرح معتقد بودند که تصویب آن موجب «تشویش اذهان عمومی» است و «اصل انتخابات را زیر سوال می‌برد». موافقان، اما تصویب این طرح را «ضامن سلامت انتخابات» و «حق نامزدها» می‌دانستند. این طرح با امضای ۶۶ نماینده تقدیم مجلس شده بود.

رد طرح با اختلاف اندک

نمایندگان مجلس در جلسه علنی روزگذشته تنها ۹۳ رای موافق به کلیات طرح الزام تحویل تصاویر صورتجلسات شمارش آرا به نامزدهای نمایندگی مجلس دادند تا به دلیل حضور ۱۹۴ نماینده در صحن علنی و نیاز به رای موافق حداقل ۹۸ نماینده، این طرح از دستور مجلس خارج شود.

البته پس از تصویب یک فوریت این طرح در آبان‌ماه سال جاری، کمیسیون شوراها و سیاست داخلی مجلس به عنوان کمیسیون تخصصی این طرح را بررسی کرده بود و روز گذشته در گزارشی مخالفت خود را با آن اعلام کرد.

حسین فرهنگی در جایگاه سخنگوی این کمیسیون در توضیح دلایل مخالفت کمیسیون با این طرح گفت: با توجه به قوانین جاری، حق اعتراض نامزدهای نمایندگی محفوظ بوده و ضرورتی به تدوین مقررات موازی نیست.

وی ادامه داد: همچنین با توجه به شرایط و فضای خاص انتخابات، تهیه‌ تصاویر صورتجلسات هر شعبه‌ اخذ رای ظرف ۲۴ ساعت مورد نظر در طرح امکان‌پذیر نبوده و روند انتخابات را مختل و با کندی مواجه خواهد کرد.

به گفته وی، با توجه به حضور نماینده هر یک از نامزدهای انتخاباتی در شعب اخذ آرا و نظارت مستمر آنها در نحوه و چگونگی شمارش آرا و امکان دریافت نتایج شمارش از مبادی قانونی و به صورت رسمی، نیازی به تصویب چنین طرحی نیست.

مخالفان: موجب تشویش اذهان عمومی می‌شود

حسن نوروزی نماینده رباط کریم نیز در مخالفت با این طرح گفت: این طرح اصل انتخابات را زیر سوال می‌برد و راه تشویش اذهان عمومی و سوءاستفاده نامزدهای انتخاباتی را می‌گشاید و علاوه بر این مشکلاتی را برای مجریان و ناظران انتخابات به وجود می‌آورد.

وی افزود: با تصویب این طرح اذهان عمومی دچار این تردید می‌شوند که اگر ناظران قوی برای نظارت بر انتخابات وجود دارد، چه شده است که نمایندگان مجلس در آستانه مجلس چنین قانونی را تصویب می کنند.

وی تاکید کرد: تصویب چنین طرحی راه تفسیرهای غلط را برای خبرگزاری‌های معاند و خارجی در مورد سلامت انتخابات باز می‌کند.

کاظم دلخوش نماینده صومعه‌سرا نیز در مخالفت با این طرح گفت: حق اعتراض برای داوطلبان انتخابات در قانون پیش‌بینی شده است و این حق برای هیچ‌کس ضایع‌شدنی نیست.

وی با بیان اینکه در زمینه انتخابات در کشورمان به اندازه کافی، قانون وجود دارد، ادامه داد: افراد شرکت‌کننده در انتخابات و کاندیداها می‌توانند برای هر صندوقی یک ناظر و نماینده معرفی کنند. دلخوش اظهارکرد: اگر بنا باشد تصاویر صورتجلسات شمارش آرا به نامزدهای نمایندگی مجلس ارائه شود، این مساله ۲۰ روز به طول می‌انجامد و مشکلاتی ایجاد می‌شود.

موافقان: ضامن سلامت انتخابات است

از سوی دیگر علی اصغر یوسف نژاد، نماینده ساری به عنوان موافق این طرح، با بیان اینکه این طرح ضامن سلامت انتخابات است، تاکید کرد: طرح الزام تحویل تصاویر صورتجلسات شمارش آرا به داوطلبان نمایندگی مجلس به سلامت انتخابات کمک می‌کند و موجب روشنگری در این زمینه می‌شود. وی افزود: علم الکترونیک در حال حاضر آنقدر پیشرفت کرده است که می‌توان صورتجلسات شمارش آرا را در قالب یک سی‌دی یا به شیوه‌های دیگر در اختیار کاندیداها قرار داد. یوسف نژاد یادآور شد: اینکه گفته می‌شود ارائه صورتجلسات شمارش آرا در ۲۴ ساعت امکان‌پذیر نیست و این مساله به روند برگزاری انتخابات لطمه می‌زند، این موضوع اصلا ارتباطی به روند برگزاری انتخابات ندارد و به نظر می‌رسد دلایلی که در رد این طرح به آن استناد شده، درست نیست.

وی افزود: این حق طبیعی هر کاندیدایی است که آرای هر شعبه اخذ رای را از فرماندار یا بخشدار درخواست کند و ارائه مستندات با امضای هیات‌های اجرایی به کاندیداها، یک حق طبیعی و سیاسی هر فرد شرکت کننده در انتخابات است.

یوسف نژاد ادامه داد: با توجه به اینکه سر هر صندوق، ناظر کاندیداها حضور ندارند

از این رو تصویب این طرح و قانونی شدن آن برای الزام تحویل تصاویر صورتجلسات شمارش آرا به کاندیداها، یک روشنگری است و می‌توانددر ابهامات به وجود آمده روشنگری کند. همچنین مصطفی کواکبیان عضو فراکسیون اقلیت مجلس که از طراحان این طرح هم بود در موافقت با این طرح، گفت: براساس این طرح، قرار است تصاویر صورتجلسات شمارش آرا تنها به کاندیداهای شاکی و معترض ارائه شود.

وی اظهارکرد: یکی از دلایلی که برای رد این طرح مطرح می‌شد، امکان عملیاتی و اجرایی شدن آن بود، در حالی که باید گفت؛ این مساله ممکن است برای برخی از کلانشهرها مانند تهران وجود داشته باشد و مشکلاتی ایجاد شود، اما امروز ما مجهز به سیستم‌های رایانه‌ای هستیم.

کواکبیان گفت: برای اعتمادسازی بیشتر میان مردم و افزایش مشارکت آنها این طرح را تصویب کنید.

این نماینده اصلاح طلب مجلس با اشاره به اظهارات مسوولان وزارت کشور در مجلس مبنی بر اینکه آرای انتخابات در سایت رسمی وزارت کشور نمایش داده خواهد شد،‌ گفت:‌ هیچ ماده قانونی در انتخابات وجود ندارد که وزارت کشور را موظف کند نتایج شمارش آرا را در سایت رسمی انتشار دهد.

درخواست باهنر از دولت

نایب رییس اول مجلس نیز از دولت خواست که تمهیداتی بیندیشد تا کاندیداها به تعداد آرا و صندوق‌های اخذ رای دسترسی داشته باشند.

محمدرضا باهنر که در غیاب لاریجانی ریاست جلسه را بر عهده داشت، پس از رای نیاوردن کلیات طرح مذکور، افزود: این مساله موجب می‌شود بسیاری از مشکلات حل شود و می‌تواند به شفافیت امر کمک کند.

وی همچنین، یادآور شد: اگر کلیات این طرح تصویب هم می‌شد، اجرای آن به این دوره نمی‌رسید؛ چراکه این طرح باید به کمیسیون مربوطه ارجاع می‌شد، در حالی که آنان رسیدگی به لایحه بودجه را در دستور کار دارند.