واکنش به اظهارات مدیر اطلاعات ملی آمریکا

عکس: نگار متین‌نیا

مهمانپرست: توهم تهدید، ریشه در تفکرات منسوخ جنگ سرد دارد

دنیای‌اقتصاد- رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه اظهارات جیمز کلاپر، مدیر اطلاعات ملی آمریکا درباره ایران را به شدت رد کرد. کلاپر سه شنبه هفته گذشته در جلسه کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا با اشاره به اتهام «ترور سفیر عربستان در واشنگتن توسط ایران» تهران را متهم کرد که تمایل دارد تا در داخل آمریکا دست به اقدامات تهدیدآمیز بزند. کلاپر در این جلسه با توسل به سناریویی که طی چهارماهه گذشته بارها از سوی مقامات تهران رد شده است، تلاش کرد تا موج

ایران هراسی را از کشورهای حاشیه‌ای جنوب خلیج‌فارس و کشورهای اروپایی به داخل خاک آمریکا نیزهدایت کند. این سناریو در روز نوزدهم مهرماه سال جاری کلید خورد. روزی که دادستان کل آمریکا طی مصاحبه‌ای ادعا کرد که توطئه ترور سفیر دولت پادشاهی عربستان سعودی در واشنگتن توسط نیروهای امنیتی آمریکا خنثی شده و در این رابطه فردی به‌نام منصور ارباب سیار بازداشت شده است.

سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اظهارات مدیر اطلاعات ملی آمریکا با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران کشوری مسوول و متعهد به مبانی حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد است و عملکرد سه دهه گذشته انقلاب اسلامی نیز موید این واقعیت است، افزود: کسانی‌که خود متهم به حمایت از ترور دانشمندان ایرانی در تهران هستند، نمی‌توانند چنین اتهامات نادرست و کذبی را متوجه جمهوری اسلامی ایران بکنند. به گزارش ایسنا، وی گفت: توهم تهدید، ریشه در تفکرات منسوخ جنگ سرد دارد.

ادعای کلاپر علیه ایران

جیمز کلاپر، رییس سازمان اطلاعات ملی آمریکا که سه شنبه هفته گذشته به همراه دیوید پترائوس، رییس سازمان اطلاعات مرکزی(سیا) به کمیته اطلاعاتی سنا رفته بود، در این کمیته گفته بود: تحریم‌های جدید تاثیر شدیدتری نسبت به تحریم‌های پیشین داشته، ولی انتظار نمی‌رود به سقوط حکومت ایران منجر شود.این تحریم‌ها تاکنون نتوانسته رفتار نظام ایران را تغییر دهد.

کلاپر در عین حال با اشاره به اتهام ترور سفیر عربستان در واشنگتن از سوی ایران بار دیگر، تهران را متهم کرده بود که تمایل دارد تا در داخل آمریکا دست به اقدامات تهدیدآمیز بزند. وی همچنین از تهدید هم‌پیمانان منطقه‌ای ایالات متحده از سوی ایران نیز ابراز نگرانی کرده بود.

جزئیات سناریوی ترور

مقامات آمریکایی در مهرماه سال‌جاری ادعا کرده بودند که توطئه‌ دو مرد مرتبط با نهاد‌های امنیتی ایران برای ترور عادل الجبیر، سفیر عربستان در آمریکا را خنثی کرده‌اند. به گفته آنها یک نفر از این افراد دستگیر شده است، اما گمان می‌رود نفر دوم در ایران باشد. باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا این اقدام را «ناقض حقوق آمریکا و حقوق بین‌الملل» و عربستان آن را «منزجرکننده» خوانده بودند. هیلاری کلینتون، وزیرخارجه آمریکا نیز ابراز امیدواری کرده بود که این مساله باعث شود کشورهایی که در اجرای تحریم‌های موجود علیه ایران تردید دارند در این مسیر قدم بردارند. اریک هولدر، وزیر دادگستری آمریکا نیز وارد این ماجرا شده و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سپاه قدس را در این زمینه متهم کرده بود. او در یک کنفرانس خبری مدعی شده بود: مقامات عالی‌رتبه این نهاد‌ها که بخشی از دولت ایران محسوب می‌شود مسوول این توطئه هستند.

واکنش تهران به سناریوی ترور

اتهام افکنی واشنگتن علیه تهران مبنی بر دست داشتن در توطئه ترور سفیر عربستان در آمریکا، واکنش فوری مقامات ایران را درپی داشت. علی لاریجانی، رییس قوه‌مقننه دراین رابطه گفته بود: غرب دچار سکته سیاسی شده؛ بنابراین می‌خواهد بحران جدیدی را به صورت موهوم ایجاد کرده و بین کشورهای منطقه مساله‌‌سازی کند.علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه نیز وارد کردن چنین اتهاماتی را به ایران ناشیانه خوانده و اظهار کرده بود: قطعا دوستان ما در حوزه خلیج‌فارس با این شیطنت‌ها آشنایی دارند و آمریکایی‌ها نیز مجبور به عذرخواهی خواهند شد. رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز ادعای طراحی ترور سفیر سعودی در آمریکا را عاری از هرگونه صحت دانسته و قویا آن را تکذیب کرده بود. محمد خزاعی نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در فوری‌ترین واکنش در نامه به بان کی مون دبیرکل این سازمان اظهارات مقامات آمریکایی را اتهامات جعلی خوانده و نسبت به تاثیرات آنها بر صلح و امنیت هشدار داده بود. وزارت خارجه نیز در غیاب سفیر سوئیس، کاردار این کشور در تهران را به عنوان حافظ منافع آمریکا احضار و مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران را نسبت به اتهام افکنی آمریکایی‌ها اعلام کرد بود.

افزون بر این، وزارت خارجه کشورمان در بیانیه‌ای تصریح کرده بود: فرد بازداشت شده [منصور ارباب سیار] حداقل از حدود ۱۶سال قبل در آمریکا اقامت داشته و چنین فردی هیچ ارتباطی با نهادهای دولت جمهوری اسلامی ایران نداشته است.

وزارت خارجه در ادامه این بیانیه تاکید کرده بود که بر اساس بدیهیات حقوقی، در صورت وجود هرگونه ادعا نسبت به دولت دیگر، دولت آمریکا باید حداقل اطلاعات فردی متهم / متهمین را برای بررسی، اعلام نظر و درخواست همکاری به کشور مورد نظر تسلیم می‌کرد، اما دولت آمریکا به‌‌رغم درخواست صریح جمهوری اسلامی ایران و برخلاف کنوانسیون‌های شناخته شده بین‌المللی، تاکنون هیچ‌گونه اقدامی در این زمینه انجام نداده است. این بیانیه همچنین ادامه داده بود: بدیهیات فوق‌الذکر در کنار سایر ادله روشن موجب شده است کارشناسان و شخصیت‌های مجرب سیاسی در سطح بین‌المللی و حتی خود آمریکا نیز ادعای مقام‌های آمریکا در خصوص اصل توطئه - صرف‌نظر از انتساب آن به دولت دیگر - را رد کرده و بعضا از آن به تمسخر یاد کنند.