هشدار ایران به عربستان

عکس: AFP در واکنش به اظهارات النعیمی درباره جبران نفت ایران در صورت تحریم مطرح شد

هشدار نفتی ایران به عربستان

دنیای‌اقتصاد- مجید اعزازی: در پی ادعای وزیر نفت عربستان مبنی بر جبران آسان نفت ایران در صورت تحریم آن، علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه به مقامات عربستان سعودی هشدار داد تا در اظهارات خود دقت کنند چرا که چنین مواضعی«علامتی دوستانه» به حساب نمی‌آید. رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز در واکنش به این ادعا گفت: امنیت تامین نیازهای نفتی کشورهای پیشرفته و توسعه یافته به خاطر مطمئن بودن از دریافت بلندمدت ذخایر انرژی موضوعی نیست که بتوان در قالب اظهارات سیاسی به آن پرداخت.

آنچنان که خبرگزاری فارس گزارش داده، علی النعیمی، وزیر نفت عربستان روز دوشنبه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی ان ان گفته است: عربستان آماده است تا در صورت تحریم نفتی ایران ظرف مدت چند روز جای خالی آن را در بازارهای جهانی پر کند. وی تاکید کرده است: عربستان می‌تواند به راحتی ظرفیت تولید نفت خام خود را تا ۱۲ میلیون بشکه در روز افزایش دهد.

بر این اساس، وی ادعا کرده است: میزان تولید نفت عربستان در شرایط کنونی به ۴/۹ تا ۸/۹ میلیون بشکه در روز می‌رسد. عربستان به آسانی می‌تواند ظرف چند روز تولید نفت خود را به بیش از ۴/۱۱ تا ۸/۱۱ میلیون بشکه در روز افزایش دهد و بازارهای بین‌المللی انرژی نباید به هیچ وجه نگران کمبود عرضه نفت باشند. سخنان وزیر نفت عربستان در حالی عنوان شده است که محمد علی خطیبی، نماینده ایران در اوپک پیش از این به کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس هشدار داده بود، در صورت وضع تحریم نفتی اتحادیه اروپا و آمریکا برای جبران کمبود عرضه گامی برندارند. خطیبی تاکید کرده بود اگر کشورهای عربی نفت‌خیز خلیج‌فارس با تحریم‌های غرب علیه ایران همراه شوند بازی سیاسی خطرناکی را آغاز کرده‌اند و این اقدام آنها «دوستانه» تلقی نخواهد شد. پیش‌تر نیز برخی مقامات تهران و از جمله محمد رضا رحیمی، معاون رییس‌جمهور تهدید کرده بودند در صورتی که تحریم‌های نفتی غرب اعمال شود، حتی یک قطره نفت از تنگه هرمز عبور نخواهد کرد. دیروز اما، وزیر خارجه ایران در حاشیه مراسم بزرگداشت شهدای صنعت هسته‌ای کشور، در واکنش به اظهارات تازه وزیر انرژی عربستان مبنی بر جایگزینی نفت ایران در صورت تحریم نفتی کشورمان گفت: اگر این نظر، موضع رسمی عربستان باشد، علامت دوستانه‌ای نیست و ما توصیه می‌کنیم که مسوولان سعودی با تامل، مسوولیت و نیز عقلانیت بیشتری واکنش نشان دهند. وی افزود: انتظار داریم کشورهای حاشیه خلیج‌فارس به خصوص عربستان از چنین گفتمانی پرهیز کنند چرا که این کارنامه در روابط دو کشور باقی خواهد ماند و ممکن است که بعدها مشکلاتی را فراهم کند. البته تصور می‌کنم این اظهارات شخصی وزیر بوده و حکومت عربستان چنین موضعی ندارد. صالحی یادآور شد: ما علاقه‌مند به تعامل با تمامی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس به خصوص عربستان هستیم.وزیر خارجه کشورمان در خصوص حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در خلیج‌فارس نیز اظهار کرد: امنیت خلیج‌فارس یک امنیت جمعی است و کسی از ماورای آن نمی‌تواند این امنیت را حفظ کند. ما به عنوان لنگرگاه صلح و ثبات خلیج‌فارس و به عنوان یک عنصر اصلی مدعی حفظ این امنیت هستیم. وی با بیان اینکه بیشترین کرانه خلیج‌فارس در ایران قرار دارد، خاطرنشان کرد: ایران مقدم بر همه کشورها مدعی حفظ صلح و ثبات در این منطقه است.

اهمیت تامین امنیت عرضه نفت

سخنگوی وزارت خارجه نیز دیروز در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی خود در واکنش به اظهارات وزیر نفت عربستان گفت: مباحث مربوط به نفت کاملا فنی است و کارشناسان نفت بهتر می‌توانند در مورد آن اظهارنظر کنند. امنیت تامین نیازهای نفتی کشورهای پیشرفته و توسعه‌یافته به خاطر مطمئن بودن از دریافت بلندمدت ذخایر انرژی موضوعی نیست که بتوان در قالب اظهارات سیاسی به آن پرداخت. این مباحث فنی است. کارشناسان نفتی در این باره بهتر می‌توانند صحبت کنند.

تبعات سنگین تحریم نفت

مهمانپرست همچنین در واکنش به سفر نخست‌وزیر چین به عربستان و اینکه گفته، ممکن است همکاری‌های نفتی چین و ایران کمتر شود، گفت: این اقدامات سیاسی است، بهانه آن فشار وارد کردن به کشور ماست، اما می‌تواند تبعات سنگینی برای کشورهای مختلف همراه داشته باشد. اشتباه در محاسبه ممکن است برخی کشورهای در حال رشد را با مشکلات در مسیر پیشرفت مواجه کند. ایران و چین همکاری‌های خوب و استراتژیکی دارند و همکاری‌های نفتی ما کاملا تعریف شده است. بعید می‌دانیم کشوری مانند چین منافع بلندمدت خود را تحت تاثیر فشارهای سیاسی به خطر اندازد.

اروپایی‌ها آمادگی تحریم ندارند

وی در بخش دیگری از این کنفرانس مطبوعاتی درباره اینکه وزیران خارجه اتحادیه اروپا قرار است در نشسست سوم بهمن‌ماه خود درباره تحریم‌های شدیدتر ایران تصمیم‌گیری کنند، گفت: این تحریم‌ها غیرقانونی و غیرمنطقی است. هر حرکت یک‌جانبه‌ای حتما مورد قبول ملت‌ها و کشورهای جهان نخواهد بود. سخنگوی وزارت خارجه افزود: به لحاظ شرایط واقعی که در این کشورها وجود دارد، به نظر نمی‌رسد چندان برای ورود جدی به این مباحث آمادگی وجود داشته باشد، گرچه فشار آمریکایی‌ها به کشورهای اروپایی بسیار سنگین است. وی گفت: مجموعه اتحادیه اروپا نیز رقیب جدی اقتصادی برای آمریکا است و با این روش آمریکا رقبای خود را از صحنه حذف می‌کند، اما واقعیت‌های کشورهای اروپایی نشان می‌دهد آنها آمادگی وارد شدن به تحریم نفتی ایران را به صورت جدی ندارند. خوش‌بینانه‌ترین حالت درخواست سه ماه تعویق است ، اما به صورت معمول، از یک سال به تعویق افتادن این تحریم‌ها صحبت می‌کنند.

اتفاق تازه‌ای در رابطه ایران و آمریکا نیفتاده

مهمانپرست در پاسخ به پرسشی درباره اینکه رسانه‌های آمریکایی اعلام کرده بودند که نامه اوباما به مقامات ایران با لحنی تند و هشدارآمیز همراه بوده است، گفت: محتوای نامه و جزئیات آن چندان مهم نیست، اصل اقدام به نامه‌نگاری نشان می‌دهد که آنها مشکلاتی دارند و باید مشکلات‌شان را حل کنند. وی در پاسخ به سوال دیگری درباره‌ پیام آمریکا به ایران درباره وضعیت تنگه‌ هرمز و همچنین آزادی تعدادی از ملوانان ایرانی از دست دزدان دریایی توسط نیروی دریایی آمریکا و اینکه آیا تغییری در روابط دو کشور قرار است ایجاد شود، گفت: در روابط ایران و آمریکا هیچ اتفاق جدیدی رخ نداده است، اقدامی که آمریکایی‌ها در مورد ملوانان ایرانی انجام دادند، اقدامی انسان‌ دوستانه است.

صالحی: عذرخواهی آمانو فایده ندارد

علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه که دیروز به مراسم یادبود شهدای صنعت هسته‌ای کشور رفته بود، در جمع خبرنگاران در پاسخ به اینکه چرا آژانس اتمی اطلاعات دانشمندان را در اختیار سرویس‌های بیگانه قرار می‌دهد، گفت: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طبق اساسنامه خود حق ندارد اطلاعات مربوط به کشورهای عضو را در اختیار دیگران قرار دهد، اما متاسفانه آژانس نسبت به این امر درست عمل نکرده است. به گزارش خبرگزاری مهر، صالحی گفت: آقای آمانو[مدیر کل آژانس اتمی] عذرخواهی کردند، اما این عذرخواهی فایده‌ای ندارد، باید اقدام جدی در آژانس صورت گیرد.

وی اطلاعات کشورهای عضو در آژانس را اطلاعات ملی دانست و گفت: فقط آژانس می‌تواند این اطلاعات را در اختیار داشته باشد و نباید آن را در اختیار دیگران قرار دهد. وی همچنین درباره ارسال پیام باراک اوباما رییس‌جمهور آمریکا به مقام معظم رهبری گفت: در این پیام به موضوع جدیدی اشاره نشده است. ضمنا در گذشته این پیام‌ها فرستاده می‌شد. البته در این پیام در ارتباط با برخی از مسائل صحبت شده است. صالحی همچنین از برگزاری مذاکرات ایران و ۱+۵ در آینده ای نه چندان دور خبر داد.