برخی قراردادهای نفتی با ایران تمدید شد

دنیای اقتصاد- منابع آگاه در اتحادیه اروپا اعلام کردند که با توجه به وابستگی شماری از کشورهای اروپایی به نفت ایران، این اتحادیه قصد دارد آغاز تحریم نفت ایران را شش ماه به تاخیر اندازد. در همین حال، اگرچه برخی مقامات اتحادیه اروپا گفتند که بحث درباره تحریم‌های جدید علیه ایران همچنان در جریان است؛ گزارش هایی از تمدید قراردادهای خرید نفت ایران از سوی شرکت‌های ایتالیایی، اسپانیایی و یونانی منتشر شده و به نظر می‌رسد فروش نفت خام ایران به اتحادیه اروپا دست کم در نیمه نخست سال ۲۰۱۲ مشمول تحریم‌های قریب‌الوقوع نشود. منابع آگاه اتحادیه اروپا مطرح کردند

زمزمه تعویق ۶ ماهه تحریم نفت ایران

دنیای اقتصاد- منابع آگاه اتحادیه اروپا اعلام کردند که با توجه به وابستگی برخی از کشورهای اروپایی به نفت ایران، این اتحادیه قصد دارد تا تحریم نفت این کشور را شش ماه به تاخیر اندازد. اگر چه با اعلام این خبر قیمت نفت در بازارهای جهانی کاهش یافت، اما برخی از مقامات اتحادیه اروپا گفتند که بحث درباره تحریم‌های جدید علیه ایران همچنان در جریان است و هر گزارشی که در این زمینه منتشر شود چیزی جز گمانه‌زنی نیست.

چرا که تصمیم‌گیری دراین باره در نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در ۳ بهمن ماه ۱۳۹۰ صورت خواهد گرفت. همزمان با این تحولات، همکاری ایران و ترکیه برای احیای مذاکرات هسته‌ای با سفر علی لاریجانی، رییس قوه مقننه به آنکارا و دیدار با مقامات این کشور ادامه یافت. از سوی دیگر، منابع غربی اعلام کردند که بازرسان آژانس اتمی‌احتمالا در ۲۸ ژانویه (۸ بهمن ماه ۱۳۹۰) به ایران سفر خواهند کرد. پیش از این، تهران در قالب سیاست اعتمادسازی از بازرسان آژانس دعوت کرده بود که از تاسیسات هسته‌ای کشورمان بازدید کنند.

در پی انتشار آخرین گزارش فصلی آژانس اتمی‌درباره برنامه هسته‌ای کشورمان به همراه ضمیمه‌ای جنجالی در آبان ماه سال جاری، آمریکا و اروپا تلاش کردند تا با اعمال تحریم‌های جدید علیه تهران ، ایران را به پذیرش تعلیق غنی سازی اورانیوم ترغیب کنند. آمریکا و انگلیس در اولین اقدام بانک مرکزی ایران را تحریم کردند. انگلیس همچنین به همراه فرانسه به اتحادیه اروپا پیشنهاد کردند که نفت ایران از سوی این اتحادیه تحریم شود؛ این پیشنهاد اما با مخالفت برخی کشورهای اروپایی مواجه شده است.

مهلت به اسپانیا، یونان و ایتالیا

در تازه ترین تحول، آن چنان که خبرگزاری فارس به نقل از بلومبرگ گزارش داده است: یک مقام آگاه اروپایی که خواست نامش فاش نشود تاکید کرد اتحادیه اروپا به اسپانیا، یونان و ایتالیا شش ماه مهلت داده است تا جایگزین مناسبی را برای نفت ایران پیدا کنند.

به عقیده تحلیلگران این مهلت در واقع فرصت مناسبی نیز برای ایران است تا جایگزینی برای مشتریان اروپایی خود پیدا کند که در این صورت، تحریم اروپا علیه نفت ایران بی اثر خواهد شد. این مقام آگاه افزود: تحریم فرآورده‌های پتروشیمی‌ایران نیز سه ماه پس از تصویب نهایی از سوی اتحادیه اروپا آغاز خواهد شد.

بر اساس این گزارش وزیران خارجه اتحادیه اروپا قرار است در نشست ۲۳ ژانویه ( ۳ بهمن ۱۳۹۰) در خصوص تحریم نفت ایران تصمیم گیری نهایی را اتخاذ کنند. این مقام آگاه افزود به احتمال زیاد تحریم نفت ایران شامل شرکت انی ایتالیا نخواهد شد و این شرکت می‌تواند طلب ۲ میلیارد دلاری خود از ایران را به صورت واردات نفت وصول کند. در حالی که شرکت انی پیش از این از طلب ۲ میلیارد دلاری خود از ایران خبر داده است، مقام‌های شرکت ملی نفت ایران هرگونه بدهی به این شرکت را تکذیب می‌کنند.

در همین حال بی بی سی نیز گزارش داد که شرکت‌های ایتالیایی، اسپانیایی و یونانی قراردادهای خرید نفت از ایران در سال جاری میلادی را تمدید کرده‌اند و به نظر می‌رسد فروش نفت خام ایران به اتحادیه اروپا دست کم در نیمه نخست امسال مشمول تحریم‌های قریب الوقوع نشود.

بنابراین گزارش، شرکت‌های ساراس، ای آر جی و ایپلوم ایتالیا، هلنیک یونان و رپسول اسپانیا، قراردادهای خرید نفت خام از ایران را یا تمدید کرده یا قراردادهای موجود برای سال ۲۰۱۲ را فسخ نکرده‌اند. منابع دیپلماتیک به خبرگزاری رویترز نیز گفته‌اند که این سه کشور اروپایی که اقتصادشان دوران رکود بی‌سابقه‌ای را پشت سر می‌گذارد، می‌خواهند پس از تصویب تحریم نفتی ایران، برای ۱۲ ماه معاف شوند تا گرانی احتمالی نفت هزینه سنگینی روی دست شان نگذارد.

کشورهای اتحادیه اروپا مجموعا ۱۸ درصد نفت صادراتی ایران را خریداری می‌کنند. اسپانیا، یونان و ایتالیا به ترتیب ۱۵ ، ۱۴ و ۱۳ درصد از نفت مورد نیاز خود را از ایران تامین می‌کنند.

تشکیک در تعویق تحریم نفت

با این وجود، مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا در واکنش به تعویق تحریم نفت ایران گفت: «بحث درباره تحریم‌های جدید علیه ایران همچنان در جریان است. هر گزارشی که در این زمینه منتشر شود چیزی جز گمانه‌زنی نیست.»

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از وال‌استریت ژورنال ، یک دیپلمات آگاه دیگر در این خصوص گفت که تاخیر شش ماهه یکی از گزینه‌های مطرح است، اما هنوز توافق قطعی در خصوص آن صورت نگرفته است. وی تصریح کرد: «هنوز هیچ توافقی بر سر تاریخ بین اکثریت کشورها وجود ندارد.»

اعتراض سنگاپور به آمریکا

در رویدادی دیگر، وزیر خارجه سنگاپور با انتقاد شدید از تحریم یک شرکت این کشور توسط آمریکا به دلیل معامله با ایران گفت: آمریکا نباید قوانین داخلی خود را به کشورهای دیگر تحمیل کند. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری آسیا وان، وزیر خارجه سنگاپور گفت: تحریم‌های آمریکا علیه شرکت سنگاپوری کواویل‌پت، یکجانبه و فراتر از تحریم‌های مصوب شورای امنیت سازمان ملل متحد است. بر اساس این گزارش، آمریکا روز پنج‌شنبه با هدف افزایش تلاش‌ها برای ضربه زدن به بخش انرژی، تحریم‌هایی را علیه شرکت کو اویل پت سنگاپور، شرکت دولتی ژوهای ژنرونگ چین و شرکت فال اویل کوی امارات به دلیل همکاری با ایران و فروش بنزین به این کشور وضع کرد.

این اقدام آمریکا به آن معنا است که شرکت کو اجازه صادرات به آمریکا، انجام مبادلات پولی با بانک‌های آمریکایی و اخذ وام‌های بیش از ۱۰ میلیون دلار آمریکا از موسسات مالی آمریکایی را نخواهد داشت. وزیر خارجه سنگاپور با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: «این تحریم‌ها به مثابه قوانین داخلی آمریکا است و تحریم‌هایی یکجانبه است که توسط دولت آمریکا علیه اشخاص حقیقی و حقوقی طرف معامله با ایران اعمال می‌شود. این اقدامات فراتر از تحریم‌های مصوب شورای امنیت سازمان ملل است که به نمایندگی از تمام اعضای ملل متحد اتخاذ شده است.» وی افزود: «ما اطلاعات کاملی نداریم تا در مورد این موضوع خاص اظهارنظر کنیم. اما به‌طور کلی باید بگویم، ما در جایگاهی نیستیم که قوانین داخلی سایر کشورها را اجرا کنیم.»

مذاکرات رییس مجلس در ترکیه

در این میان، علی لاریجانی، رییس مجلس ایران آخر هفته گذشته را در ترکیه به سر برد تا درباره روند دیپلماتیک پرونده هسته‌ای ایران با مقامات ارشد این کشور از جمله عبدالله گل رییس جمهور، رجب طیب اردوغان نخست وزیر، جمیل چیچک رییس مجلس و احمد داود اوغلو وزیر خارجه این کشور مذاکره کند. لاریجانی در پایان سفر دوروزه خود نیز در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی در محل سفارت ایران در آنکارا با بیان اینکه موافق انجام مذاکرات با ۱ + ۵ در ترکیه هستیم، از علنی ساختن پیشرفت‌های جدید هسته‌ای ایران در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

به گزارش ایسنا، لاریجانی در این کنفرانس که شامگاه پنج‌شنبه برگزار شد، اظهار کرد: ایران در زمینه‌ مذاکرات با ۱+۵ همیشه آماده بوده و خواهد بود چون مساله‌ هسته‌ای ایران بسیار رو راست و روشن است و فقط گرفتار بازیگری‌های غربی‌ها شده است؛ لذا فکر می‌کنیم مسائل ما در قالب مذاکرات قابل حل است، به شرطی که مذاکرات جدی باشد، نه بازیگوشانه. دوستان ترک نظرشان این است که این مذاکره در ترکیه انجام شود.

از جهت اینکه ترکیه دوست و برادر ماست، ما هم موافقیم.

تاکید اوباما و اردوغان بر از سرگیری مذاکرات

در رویدادی دیگر ، روزنامه ترکیه ای زمان گزارش داد که رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه و باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا در گفت‌وگوی تلفنی درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران صحبت کرده و بر لزوم از سرگیری مذاکرات ایران با جامعه بین‌المللی تاکید کردند. در همین حال، سلجوق اونال، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه گفت: احمد داود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه برای بحث و گفت وگو با مسوولان روسی و آمریکایی درباره موضوع هسته‌ای ایران و اوضاع سوریه ۲۵ ماه ژانویه جاری( ۵ بهمن ماه ۱۳۹۰) به مسکو و اوایل ماه فوریه آینده ( ۱۲ بهمن ماه ۱۳۹۰) به واشنگتن سفر می‌کند. بر پایه این گزارش، داوود اوغلو که کشورش در گذشته نقش میانجی بین گروه ۵+۱ و ایران را درباره موضوع هسته‌ای این کشور بازی کرد، در۱۹ ماه ژانویه جاری(۲۹ دی ماه ۱۳۹۰) با علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران در آنکارا دیدار خواهد کرد. وزیر خارجه ترکیه حدود دو هفته پیش نیز سفری به تهران داشت و با مقامات ارشد ایران در این سفر دیدار کرد. طبق این گزارش، آخرین دور مذاکرات ایران و گروه ۵+۱ در ژانویه سال ۲۰۱۰ میلادی (اول و دوم بهمن ماه ۱۳۸۹) در استانبول برگزار شد اما به نتیجه نرسید.

آمادگی روسیه برای کمک به روند مذاکرات هسته‌ای

در رویدادی دیگر، وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که مسائل مربوط به مساله هسته‌ای ایران باید منحصرا از راه مذاکرات حل و فصل شود و روسیه آماده کمک حداکثری به حل این مساله است. در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: تاکید می‌کنیم که مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران باید منحصرا از راه مذاکرات و گفت‌وگوی مبتنی بر احترام و بر اساس اصول حرکت گام به گام و عمل متقابل حل شود. آماده‌ایم به مساعدت حداکثری به این روند از جمله در راستای طرح پیشنهادی روسیه برای احیای اعتماد به برنامه هسته‌ای ایران ادامه دهیم.