لاریجانی و توکلی انتقاد کردند، روزنامه دولت تیتر زد
دولت و مجلس؛ ناراضی از رد صلاحیتها
دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: چه کسی راست میگوید؟ موضوع رد صلاحیتها هم صدای رییس مجلس و نمایندگان آن را در آورد، هم صدای دولت را. به نظر میرسد این چالش جدید اصولگرایان باشد. تنها کسانی که از رد صلاحیتها دفاع میکنند وزیر کشور و استاندار تهران هستند که میگویند رد شدنها نه تنها سیاسی نبوده، بلکه نسبت به دوره هشتم ۲۳ درصد هم کاهش داشته است. روز گذشته در شرایطی که برخی نمایندگان مجلس از جمله احمد توکلی و در راس آنها علی لاریجانی به برخی رد صلاحیتها خرده گرفتند، ارگان رسانه ای دولت یعنی روزنامه ایران طی گزارشی با عنوان «رد صلاحیت حامیان گفتمان احمدینژاد» بی آنکه توضیحی درباره نام و نشانی آنهایی که صلاحیتشان رد شد بدهد از این موضوع انتقاد کرد و نوشت: «طیف گستردهای از افرادی که به عنوان حامیان گفتمان انقلاب اسلامیشناخته میشوند در این مرحله بنا به دلایلی عجیب رد صلاحیت شدهاند.» در این گزارش همچنین آمده است: مستند این رد صلاحیتها هم بند یک و ۳ ماده ۲۸ قانون انتخابات است که همان عدم پایبندی و وفاداری به ولایت فقیه و اسلام و نظام مقدس اسلامیاست. توضیح بیشتری در گزارش ارگان مطبوعاتی دولت دیده نمیشود به جز اینکه اشاره ای به صحبتهای براتلو رییس ستاد انتخابات تهران کرده و با ذکر علامت تعجب (!)، این بخش از سخنان وی را که گفته رد شدنها سیاسی نبوده تلویحا مورد تردید قرار داده است. اگرچه این گزارش، همین علامت را در مورد رد صلاحیت شدگانی که خود را منتقد دولت معرفی کردهاند هم به کار برده و به نوعی درباره صحت این موضوع ابراز تردید کرده است.
پیگیری موضوع رد صلاحیتها
با این حال برخی چهرههای شاخص اصولگرا و البته منتقد که در فهرست رد صلاحیت شدهها قرار دارند از جمله علی مطهری و حمیدرضا کاتوزیان گفتهاند که بحث رد صلاحیتها را پیگیری خواهند کرد. حمیدرضا کاتوزیان نماینده تهران که دلیل رد صلاحیت خود را استناد هیاتهای اجرایی به بند یک و ۳ ماده ۲۸ قانون انتخابات مبنی بر عدم التزام به اسلام و قانون اساسی عنوان کرده در گفتوگو با مهر با تایید این خبر گفت: با این وضع تمایلی به اعتراض ندارم، اما همکاران تاکید دارند که در این باره حتما درخواست تجدید نظر کنم؛ زیرا در غیر این صورت حتما پذیرفتهام که آنچه از سوی هیاتهای اجرایی ابلاغ شده صحت دارد. به گزارش مهر، عباسپور تهرانی و مطهری نیز تصمیم گرفتهاند نسبت به نظر هیات اجرایی اعتراض کنند.
انتقاد توکلی و لاریجانی از برخی رد صلاحیتها
در کنار انتقاد دولت به موضوع رد صلاحیتها، این موضوع با تذکر احمد توکلی و پاسخ لاریجانی به آن وارد فاز رسمیتری در مجلس شد و پس از آن برخی نطقها و تذکرها را هم به همراه داشت. داستان از این قرار بود با اعلام فهرست رد صلاحیتها توسط هیاتهای اجرایی -بر اساس برخی روایتها- بین۳۰ تا ۵۰ تن از نمایندگان فعلی مجلس جزو رد صلاحیت شدهها قرار گرفته اند و از جمله آنها برخی اعضای فراکسیون اقلیت و برخی اصولگرایان منتقد دولت هم دیده میشدند.
احمد توکلی، رییس مرکز پژوهشهای مجلس اما در اعتراض به آنچه روی داده، در تذکری در جلسه دیروز مجلس با بیان اینکه «شیوه کنونی اجرای قانون درباره بررسی صلاحیت نمایندگان مجلس شورای اسلامیباعث هتک قانونگذاری میشود» از رییس مجلس خواست تا برای جلوگیری از این برخوردها با مقامات مربوطه گفتوگو کند و لاریجانی نیز تاکید کرد که برخی رد صلاحیتها مبنایی نداشته است. به گزارش مهر، احمد توکلی در اخطار قانون اساسی با استناد به اصل ۸۶ مبنی بر آزادی نمایندگان در اظهارنظر بدون تعقیب گفت: برخی ردصلاحیتهایی که صورت گرفته درست نیست و هماکنون قانون طوری اجرا میشود که باعث هتک قانونگذاری میشود. وی ادامه داد: وقتی افرادی نماینده مجلس هستند و نسبت به آنها گفته میشود
«عدم احراز»، این عجیب به نظر میرسد یا نمایندگانی که به دینداری شهره هستند و سابقه انقلابی دارند یا سوابقی که دارند روشن است که اینها متدین و انقلابی هستند و طرفدار ولایت فقیه اما به استناد اینکه التزام به ولایت فقیه ندارند آنها را رد صلاحیت کردهاند. توکلی خطاب به رییسمجلس گفت: این باعث لطمه به آبروی نظام و سوءاستفاده دشمنان میشود. خواهش میکنم با مقامات ذیربط صحبت کنید که این برخوردها را نکنند، زیرا ضررش بیشتر از نفع آن است. رییس مجلس در پاسخ به اخطار توکلی با تایید سخنان وی، گفت: بعضی رد صلاحیتها که از طرف وزارت کشور و هیاتهای اجرایی صورت گرفته به نظر میآید کار درستی نبوده است و مبنایی نداشته است. مثلا «عدم احراز» صلاحیت درباره یک نماینده با توجه به اینکه ۴ سال در مجلس حضور داشته و اظهارنظر کرده است، معنا ندارد. علی لاریجانی گفت: عدم احراز درباره افرادی است که شناخته شده نباشند. درباره برخی افراد هم استناداتی کردند که اصلا درست نیست. این اعتراضات به وزارت کشور گفته شده و افرادی هم از مجلس مشخص شدند که با آنها مذاکره کنند. وی از نمایندگانی که نسبت به رد صلاحیت خود معترض هستند خواست تا کار را از طریق شورای نگهبان و هیاتهای نظارت پیگیری کنند.
«سختترین منتقدان دولت تایید صلاحیت شدهاند»
وزارت کشور و استانداری که از جمله مجریان انتخاباتی هستند، اما هرگونه شائبه دخالت گرایشهای سیاسی در بررسی صلاحیتها را رد کردهاند. به طوری که استاندار تهران با تاکید بر اینکه ارتباط بحث صلاحیتها به دولت بسیار مسخره است، گفت: سختترین منتقدان دولت تایید صلاحیت شدهاند. مرتضی تمدن در گفتوگو با فارس افزود: در بین کسانی که تا این لحظه صلاحیتشان تایید شده، سختترین منتقدان دولت حضور دارند؛ از این رو این موضوع یک شوخی افراطی است. وزیر کشورهم با اعلام این خبر که کار بررسی صلاحیت نامزدها از سوی هیاتهای اجرایی به پایان رسید و نتایج به هیات نظارت استانها اعلام شده است، تاکید کرد: هیاتهای اجرایی انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی فقط ۱۷ درصد داوطلبان این انتخابات را واجد شرایط قانونی نمایندگی مجلس شورای اسلامیتشخیص ندادهاند.
به گزارش خبرگزاری مهر، مصطفی محمدنجار در خصوص عملکرد هیاتهای اجرایی انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامیکه مورد انتقاد نمایندگان فعلی مجلس و رسانهها قرار گرفته است، تصریح کرد: میزان رد صلاحیت داوطلبان در این دوره ۱۷ درصد است و با توجه به اینکه دوره قبلی ۴۰ درصد رد صلاحیت داشتیم، رد صلاحیتها کاهش ۲۳ درصدی را نشان میدهد. نجار هم تاکید کرد: بررسی صلاحیت داوطلبان به دور از هرگونه شائبه سیاسی انجام شده است و وزارت کشور در بررسی صلاحیتها نقش اجرایی ندارد و فقط پشتیبان هیاتهای اجرایی است.
ارسال نظر