دنیای اقتصاد- همزمان با برگزاری رزمایش دریایی ارتش در منطقه‌ای از تنگه هرمز تا خلیج عدن، مقامات روسیه از تشدید وخامت اوضاع در تنگه هرمز و رویارویی احتمالی ایران و آمریکا ابراز نگرانی کرده‌اند. این نگرانی پس از آن ابراز شد که پنتاگون در واکنش به اظهارات مقامات سیاسی و نظامی ایران مبنی بر احتمال بستن تنگه هرمز - شریان ترانزیت یک سوم نفت جهان- اعلام کرد که هیچ‌گونه اقدامی را در جهت بستن مهم‌ترین تنگه جهان تحمل نخواهد کرد. سردار حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه البته در واکنش به این اظهارات گفته است: آمریکایی‌ها در موقعیت و جایگاهی نیستند که به ما اجازه دهند یا ندهند، این را تاریخ منازعات ایران و آمریکا نشان داده است. آن چنان که خبرگزاری فارس خبر داده است، ویتالی چورکین، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل روز پنج‌شنبه با ابراز نگرانی از تشدید وخامت اوضاع در تنگه هرمز تاکید کرد که رویارویی بین ایران و غرب خطرات بسیار زیادی را برای ثبات جهانی به همراه دارد و روسیه تلاش می‌کند تا مانع از آن شود. به گزارش خبرگزاری «اینترفکس»، چورکین در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «راشا تودی» گفت: اخبار رسیده از منطقه بسیار نگران‌کننده است. ما چنین اقداماتی را صحیح نمی‌دانیم. طی چند هفته گذشته ما شاهد تبادل اتهامات مختلف و اظهارات خصمانه بودیم که‌این مساله نمی‌تواند باعث نگرانی نباشد.

چورکین گفت: روسیه همه تلاش خود را به‌کار خواهد بست تا مانع از تشدید وخامت اوضاع شود. ما معتقدیم که‌ایران می‌تواند به مذاکره با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بپردازد تا سوالات باقیمانده در رابطه با برنامه هسته‌ای این کشور حل و فصل شود. ما معتقدیم که ابتکار عمل پیشنهادی روسیه برای مذاکرات ایران و نمایندگان گروه «۱+۵» می‌تواند از سر گرفته شده و به حل و فصل مشکلات موجود در این رابطه کمک کند. وی همچنین گفت: گفت‌وگو بهترین راه‌حل در قبال ایران است. ما به هیچ عنوان معتقد نیستیم که بهترین راه برای جلوگیری از جنگ، شروع جنگ است؛ اعتقادی که آمریکا و کشورهای غربی آن را باور دارند.

رد مقابله مستقیم، فشار و تحریم ایران

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز تاکید کرده است که تلاش‌ها در جهت سوق دادن اوضاع پیرامون ایران از مذاکره به سمت رویارویی مستقیم، استفاده از روش‌های اعمال فشار، تحریم یکجانبه و منزوی ساختن، برای مقامات مسکو غیرقابل قبول هستند. به گزارش خبرگزاری فارس، لاوروف در مقاله‌ای تحت عنوان «روابط بین‌الملل در منطقه آشوب- نقطه اساسی کجا است؟» در تشریح «دیپلماسی سالانه» وزارت خارجه روسیه در سال ۲۰۱۱ تاکید کرد که هیچ یک از طرفین نباید از مذاکره در خصوص مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران به سمت رویارویی مستقیم روی آورند.

چین: آرامش تنگه هرمز حفظ شود

در همین حال، سخنگوی وزارت خارجه چین نیز بر لزوم برقراری ثبات و آرامش در تنگه استراتژیک و راهبردی هرمز تاکید کرده است. به گزارش رویترز، سخنگوی وزارت خارجه چین تاکید کرد چین امیدوار است صلح، آرامش و ثبات در تنگه هرمز همچنان پابرجا باشد . وی به‌ این سوال که آیا چین با مقام‌های تهران یا سایر کشورها در خصوص این مساله رایزنی کرده است یا خیر پاسخ نداد.

واکنش پنتاگون به احتمال بستن تنگه هرمز

ابراز نگرانی‌های روسیه و چین در شرایطی مطرح شد که در پی تهدید مقامات ایران به بستن تنگه هرمز آمریکا اعلام کرد که هیچ‌گونه اقدامی را در جهت بستن مهم‌ترین تنگه جهان تحمل نخواهد کرد .

به گزارش ایسنا، خبرگزاری فرانسه گزارش داد : این هشدار آمریکا پس از آن اعلام شد که دریادار حبیب‌الله سیاری در مصاحبه‌ای اعلام کرد «بستن تنگه هرمز برای نیروهای مسلح ایران واقعا ساده است؛ یا همان طور که ما در ایران می‌گوییم از آب خوردن هم ساده‌تر است.» در پاسخ به این اظهارات، روز چهارشنبه جورج لیتل، سخنگوی پنتاگون گفت: مداخله در ترانزیت کشتی‌ها از طریق تنگه هرمز تحمل نخواهد شد.

بنا بر این گزارش، آمریکا برای اطمینان از جریان ایمن انتقال نفت در خلیج فارس حضور نظامی دارد و ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین مستقر است. اظهارات سیاری یک روز پس از آن مطرح شد که محمدرضا رحیمی، معاون اول رییس‌جمهور ایران روز سه‌شنبه گفت: در صورت تحریم نفت ایران، حتی یک قطره نفت از تنگه هرمز عبور نخواهد کرد.

سخنگوی پنتاگون اما با بیان اینکه هرگونه تلاش برای تشدید تنش‌ها در خصوص هرمز سودمند نیست، گفت: نشانه‌ای از اینکه ایران در حال برداشتن گام‌های تحریک‌کننده در اطراف این کانال باشد، وجود ندارد.

در همین حال به گزارش خبرگزاری فارس، خبرگزاری آسوشیتد پرس گزارش داده است که ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه ادعا کرد که احساس تنگنای تحریم‌های بین‌المللی در ایران آغاز شده است و تشدید فشار به ویژه در بخش نفت آنها به قدری فشار وارد کرده که چنین رفتارهایی را باعث شده است.

پاسخ سردار سلامی به نظامیان آمریکا

از سوی دیگر، سردار حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه در پاسخ به فرمانده ناوگان دریایی آمریکا که گفته است اجازه بستن تنگه هرمز را به‌ ایران نمی‌دهیم، تاکید کرد: آمریکایی‌ها در موقعیت و جایگاهی نیستند که به ما اجازه دهند یا ندهند، این را تاریخ منازعات ایران و آمریکا نشان داده است.

به گزارش ایرنا، سردار سلامی روز پنج‌شنبه در حاشیه همایش حماسه ۹ دی در جمع خبرنگاران افزود: در صورتی که منافع حیاتی ایران به هر قیمتی تهدید شود، تهدید را در مقابل تهدید قرار می‌دهیم و از اعمال استراتژی‌های خود دست بر نمی‌داریم.

وی با بیان اینکه ‌ایران برای اعمال استراتژی‌های دفاعی خود از هیچ کشوری اجازه نمی‌گیرد، اظهارکرد: ایران طی ۳۳ سال گذشته نشان داده که به‌رغم دخالت‌های آمریکا اقدامات خود را با موفقیت انجام داده است. وی تاکید کرد: در اعمال راهبردهای دفاعی برای دفاع از ارزش‌های حیاتی جمهوری اسلامی ایران مصمم‌تر و مقتدرتر از همیشه عمل می‌کنیم.

آزمایش موشک‌های دوربرد از امروز

در همین حال ‌محمود موسوی‌، سخنگوی رزمایش دریایی ولایت ۹۰ گفت: بامداد شنبه سومین مرحله از رزمایش بزرگ نیروی دریایی آغاز می‌شود که طی آن انواع موشک‌های برد بلند از ساحل و شناورهای سطحی شلیک خواهد شد.

عبور ۲ ناو آمریکا از تنگه هرمز

آسوشیتدپرس با اشاره به پخش تصاویری از یک ناو هواپیمابر آمریکایی در برخی رسانه‌های ایران، به نقل از ربکا رباریچ، سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا آورده است که ناو هواپیمابر «یو.اس.اس جان استنیس» و رزمناو «یو.اس.اس موبایل بی» پس از دیدار از بندر جبل علی در دوبی راهی خلیج (فارس) و تنگه هرمز شد. این سخنگو درباره اینکه ایران اعلام کرده است تصاویری از این ناو آمریکایی را در اختیار دارد، اظهارنظری نکرد، اما گفت که تعامل ناوگان پنجم با نیروی دریایی ایران در چارچوب استانداردهای دریانوردی به صورت روزمره و حرفه‌ای ادامه دارد.

تصویربرداری از ناو هواپیمابر آمریکا

گزارش خبرگزاری فارس اما در این زمینه حاکی است: در خلال برگزاری رزمایش نیروی دریایی ارتش، یک فروند ناو هواپیمابر آمریکایی توسط هواپیمای گشت و شناسایی دریایی ارتش رهگیری و مورد شناسایی قرار گرفت. این ناو هواپیما با شماره بدنه «CVN۷۴» و با نام «یو.اس.اس جان استنیس» پس از عبور از تنگه هرمز و هنگام ورود به دریای عمان (محدوده رزمایش ولایت ۹۰) بلافاصله توسط سامانه‌های شنود الکترونیک نیروی دریایی ارتش شناسایی و سپس یک فروند هواپیمای بال ثابت گشت و شناسایی دریایی ارتش با پرواز از نزدیکی این ناو ضمن تصویربرداری و شناسایی مثبت از آن، اطلاعات این ناو هواپیمابر آمریکایی را به مرکز فرماندهی مخابره کرد. این ناو با دارا بودن دو رآکتور هسته‌ای و با قابلیت حمل ۱۵ تا ۲۰ فروند جنگنده یکی از مهم‌ترین ناوهای هواپیمابر ارتش آمریکاست.