شرکت‌های ریلی به دنبال رهایی از قیمت‌های تکلیفی

در حالی که برخی مسافران از نحوه ارائه خدمات در قطار‌ها گله دارند، شرکت‌های ریلی مسافری، خروج از قیمت‌های تکلیفی، هزینه‌های تحمیلی و همسان‌سازی قیمت‌های بلیت را شاه‌بیت ارائه خدمات بهتر می‌دانند. به گزارش خبرگزاری فارس، پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها و آزادسازی قیمت سوخت شرکت‌های ریلی اعم از باری و مسافری منتظر دریافت بسته‌های حمایتی بودند و طبق قانون باید این بسته‌های حمایتی اجرا می‌شد که دولت در این راستا دست به کار شد و قیمت بلیت قطار مسافری را نزدیک به ۱۵ درصد افزایش داد، اما شرکت‌های ریلی ارائه خدمات بهتر را منوط به افزایش بیشتر قیمت بلیت می‌دانند.

‌آنچه در این باره قابل ذکر است این است که قیمت بلیت قطارهای مسافری رجاء به عنوان تنها شرکت مسافری ریلی که از بدنه راه‌آهن جدا شد، (با توجه به دولتی بودن تا پیش از این) بر اساس سیاست دولت مبنی بر حمایت از اقشار کم درآمد جامعه تا ابتدای تیرماه ۱۳۹۰ هیچ‌گونه افزایشی نداشت.

‌البته دولت قبل از واگذاری شرکت رجاء به بخش خصوصی بابت ثابت نگه داشتن قیمت بلیت قطار، کمک‌هایی را در قالب یارانه به این شرکت پرداخت می‌کرد، این در حالی است که قیمت بلیت قطارهای سایر شرکت‌های خصوصی در طول این مدت (تقریبا همه ساله) افزایش داشت. بعد از واگذاری شرکت قطارهای مسافری رجاء از سوی دولت به سازمان تامین اجتماعی بابت رد دیون، عملا این شرکت دیگر دولتی محسوب نمی‌شود، اما بنا به گفته مدیران این شرکت تا به حال کمک یارانه‌ای به این بخش تعلق نگرفته که در این حالت طبیعتا قیمت‌های بلیت باید واقعی شود. البته طبق گفته‌های پیشین مسوولان رجاء، این شرکت آمادگی دارد که ابتدا قیمت بلیت قطارهای این شرکت را نسبت به سایر شرکت‌های خصوصی همسان سازی کرده و سپس نسبت به واقعی کردن قیمت بلیت گام بردارد. ‌بر اساس ماده ۹ قانون دسترسی آزاد به شبکه ریلی، شرکت‌های مسافری ریلی می‌توانند قیمت بلیت خود را رقابتی کنند. بنابراین گزارش، با هدفمندی یارانه‌ها قرار بود قیمت‌ها هدفمند شود، ولی بنا به گفته شرکت‌های مسافری موضوع قیمت بلیت قطار تاکنون چندان هدفمند نشده است و آنها مدعی هستند اگر با این روند پیش برود قطعا خدمات دهی در بخش مسافری و قطارهای دولتی، دچار مشکل خواهد شد.