واکنش واشنگتن به پیشنهاد احمدی‌نژاد

ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا

سلطانیه: آژانس قبول کرد که درباره سایت غنی‌سازی فردو سوال دیگری وجود ندارد

دنیای اقتصاد- علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس اتمی با استناد به آخرین گزارش فصلی آژانس درباره فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان گفت: آژانس پذیرفته است که درباره سایت غنی‌سازی فردو سوال خاص دیگری وجود ندارد و بازرسی‌ها هم در حال انجام است. همزمان با این اظهارات، یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا در واکنشی سرد نسبت به سخنان احمدی‌نژاد مبنی براینکه «اگر غرب به ما اورانیوم با غنای ۲۰ درصد بدهد، تولید این نوع سوخت هسته‌ای را در ایران متوقف می‌کنیم»، گفته است: اگر ایران پیشنهادی جدی داشت به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه می‌داد.

پیش از این، سازمان انرژی اتمی ایران در اردیبهشت ماه سال جاری از سه برابر شدن غنی‌سازی ۲۰ درصد اورانیوم در ایران و انتقال آن از سایت نطنز به سایت فردو در تابستان خبر داده بود. بر این اساس، این سازمان در روزهای نخستین شهریورماه سال جاری اعلام کرد که انتقال سانتریفیوژها از سایت نطنز به سایت غنی‌سازی اورانیوم فردو آغاز شده است. چند روز پس از این رویداد، آخرین گزارش فصلی یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس اتمی به طور غیر رسمی منتشر شد. در بند ۲۶ این گزارش آمده است:«آژانس همچنان به راستی آزمایی درخصوص کارخانه غنی‌سازی سوخت فردو ادامه می‌دهد تا روشن شود که بر اساس آخرین DIQ ارائه شده توسط ایران احداث می‌شود. از زمان آخرین گزارش، ایران توضیحاتی را در مورد زمان‌بندی اولیه و شرایط مربوط به تصمیم به ساخت کارخانه غنی سازی سوخت فردو در یک تاسیسات دفاعی موجود ارائه نموده است. هنوز اطلاعات بیشتری از ایران در رابطه با این تاسیسات مورد نیاز است.»

سوال خاص دیگری وجود ندارد

سلطانیه اما در گفت‌وگو با «ایسنا» درباره‌ درخواست‌های آژانس برای کسب اطلاعات در خصوص تاسیسات غنی‌سازی فردو گفته است: گزارش اخیر آژانس تفاوت‌هایی با گزارش‌های قبلی دارد. آنها قبول کردند که درباره‌ فردو سوال خاص دیگری وجود ندارد و بازرسی‌ها هم در حال انجام است. ایران اطلاعات مربوط به سانتریفیوژهایی را که قرار است در فردو نصب شود، به آژانس ارائه کرده است و آژانس هم پس از دریافت اطلاعات مربوطه گفته‌های ما را تایید کرد.

وی در پاسخ به این پرسش که بر اساس چه قانونی اکنون به آژانس اجازه‌ بازرسی از فردو داده شده است، تصریح کرد: وقتی ما خودمان تاسیسات فردو را به آژانس اعلام کردیم، از آن زمان به بعد ملزم به ارائه‌ اطلاعات (پرسشنامه‌ طراحی)‌ به آژانس هستیم و هر نوع تغییر و تحول در رابطه با آن تاسیسات را باید به اطلاع آژانس برسانیم.

فعالیت‌های هسته‌ای را تعلیق نمی‌کنیم

نماینده دائم ایران در آژانس در پاسخ به اینکه نماینده‌ آمریکا در آژانس و دیگر کشورها نسبت به موضع‌گیری مقامات ایران مبنی بر اینکه در صورت لغو تحریم‌ها همکاری‌ بیشتری با آژانس خواهیم داشت، ایران را به وقت‌کشی و سخره گرفتن قوانین بین‌المللی متهم کرده‌اند، اظهار کرد: این ادعاها مبنی بر این که ایران وقت‌کشی می‌کند، بی‌اساس است. ما کارمان را انجام می‌دهیم و اعلام کرده‌ایم فعالیت‌های هسته‌ای‌مان را تعلیق نمی‌کنیم. در عین حال با وجود آن که تمام ادعاها در رابطه با برنامه‌ هسته‌ای ایران مبنی بر انحراف از مسیر صلح‌آمیز را بی‌اساس می‌دانیم، اما یک‌بار دیگر برای اثبات بی‌اساس بودن این ادعاها آماده‌ایم مثل قبل (مدالیته‌ ۲۰۰۷) در چارچوبی تعریف‌شده پاسخ‌شان را بدهیم. این گونه اظهارنظرها جز تخریب فضای موجود چیز دیگری در بر ندارد.

نماینده دائم ایران در آژانس ادامه داد: ‌ما حاضریم برای رفع ابهام‌ها به شرطی که آژانس و مدیرکل در چارچوب تعریف شده و با رعایت ملاحظات امنیتی‌مان و با عنایت و احترام به توافق‌ها بر اساس مدالیته ۲۰۰۷ وارد شود، مدالیته دیگری را تعریف کنیم و در چارچوب آن باید اطمینان حاصل کنیم که در این مسیر آژانس به تعهدات خود کاملا عمل می‌کند.

واکنش آمریکا به سخنان احمدی‌‌نژاد

در این حال، یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا به سخنان احمدی‌نژاد درباره امکان توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم واکنش نشان داد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، احمدی‌نژاد در نیویورک به روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز گفت که ایران حاضر است به شرط آنکه غرب به ایران اورانیوم ۲۰ درصد دهد، غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم خود را متوقف ‌کند.

به‌رغم اظهارات احمدی‌نژاد، ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت: احمدی‌نژاد، وعده‌های غیرواقعی می‌دهد. او دقیقا می‌داند چه چیزی قرار است رخ دهد. اگر ایران یک پیشنهاد جدی داشت به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه می‌داد.

نولاند افزود: دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل یا آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و آمریکا می‌تواند اظهارات احمدی‌نژاد را مورد بررسی قرار دهد و سپس ما می‌توانیم واکنش نشان دهیم. اما چشم‌انداز کنونی ما این است که اظهارات احمدی‌نژاد از موضوع واقعی منحرف است.

اورانیوم ایران با درصد غنای ۲۰ درصد برای رآکتور تحقیقاتی تهران تولید می‌شود که این رآکتور برای درمان سرطان، ایزوتوپ تولید می‌کند.

به‌‌رغم صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران، کشورهای غربی ایران را متهم کردند که به دنبال سلاح‌های هسته‌ای است و به همین دلیل چندین دوره تحریم‌هایی را علیه تهران تحمیل کرده‌اند؛ اما ایران بارها تمامی این اتهامات را رد کرده و تصریح کرده است که برنامه هسته‌ای ایران کاملا صلح‌آمیز است.

واشنگتن: تهران تمایلی به گفت‌وگوی هسته‌ای ندارد

آلن ایر، سخنگوی دیگر وزارت خارجه آمریکا نیز با تکرار ادعاهای کشورش علیه برنامه هسته‌ای ایران، تهران را به بی‌میلی برای

گفت و گو‌های هسته‌ای متهم کرده است. به گزارش خبرگزاری مهر، صفحه فارسی وزارت خارجه آمریکا در سایت فیس بوک پرسش و پاسخی از کاربران اینترنت با آلن ایر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا را منتشر کرد.

آلن ایر در پاسخ به این که اگر همین امروز دولت ایران اعلام کند حاضر است یک نماینده ویژه برای مذاکره با دولت آمریکا به واشنگتن بفرستد، واکنش کاخ سفید چیست؟ به عبارت دیگر، آیا امروز دولت آمریکا پیش‌شرط و مقدمه‌ای برای مذاکره دارد؟ گفت: ما که اهل گفت‌وگو هستیم، ولی ایران تمایلی به برقراری ارتباط نشان نمی‌دهد و این باعث شده است آمریکا «سیاست دو مسیره» را در پیش بگیرد تا فشار را بر ایران افزایش دهد و ایران را به تعامل سازنده با گروه ۱+۵ در مورد پرونده اتمی‌اش ترغیب کند.

این دیپلمات آمریکایی گفت: ما معتقدیم دیپلماسی فعال و پویا و گفت‌وگوهای با جدیت، حسن نیت و احترام متقابل، بهترین راه پرداختن به این نگرانی‌ها هستند، اما ایران تاکنون تمایلی برای پرداختن به این نوع گفت‌وگو‌ها از خود نشان نداده است.

وی مدعی شد: ما مایلیم از طریق دیپلماسی به برنامه اتمی نامشروع و غیر شفاف دولت ایران بپردازیم و فرستادن دیپلمات‌های عالی‌رتبه نظیر معاون وزیر امورخارجه به گفت‌وگو‌ها در مورد پرونده هسته‌ای ایران حاکی از این تمایل است.

وی ادعا کرد: آمریکا در مورد راهکارهای دیپلماتیک بسیار جدی است. اما بر خلاف آمریکا و دیگر کشورهای عضو گروه ۱+۵، گروه‌های نمایندگی ایران در گفت‌وگوهای ژنو و دیگر گفت‌وگو‌ها جدی نبودند.