بازتاب خبر احتمال آزادی ۲ تبعه آمریکایی
هیلاری کلینتون: اظهارات احمدینژاد باعث دلگرمی است
قوه قضائیه: ۲ آمریکایی متهم به جاسوسی، آزاد نشدهاند
هیلاری کلینتون: اظهارات احمدینژاد باعث دلگرمی است دنیایاقتصاد- یک روز پس از انتشار خبر احتمال آزادی قریبالوقوع «جاش فتال» و «شین بائر»، دو تبعه آمریکایی زندانی در ایران، قوه قضائیه اعلام کرد که این دو آمریکایی متهم به جاسوسی آزاد نشدهاند. در همین حال، رییس کمیته امنیت داخلی مجلس اظهار کرد: ایران باید در قبال آزادی دو زندانی از آمریکا امتیاز بگیرد. آن سوتر، در واشنگتن، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا به محض دریافت این خبر گفت: اظهارات محمود احمدینژاد درباره دو شهروند آمریکایی بازداشت شده در ایران باعث دلگرمی است. خانوادههای بائر و فتال نیز از اینکه این دو پس از بیش از دو سال میتوانند آزاد شوند، ابراز خوشحالی کردند.
جاش فتال و شین بائر به همراه نفر سوم گروهشان سارا شورد در ژوئیه سال ۲۰۰۹ (مرداد ماه ۱۳۸۸) در مرز ایران و عراق دستگیر و به اتهام جاسوسی بازداشت شدند. سارا شورد اما سال گذشته و در شرایطی که حکمی برای وی صادر نشده بود، با وثیقه ۵۰۰ هزار دلاری آزاد شد و به آمریکا رفت.
به گزارش ایسنا، ان.بی.سی نیوز روز سهشنبه به نقل از احمدینژاد گزارش داد که دو آمریکایی که به اتهام جاسوسی در ایران در حبس به سر میبرند، در هفته جاری آزاد خواهند شد.
به گزارش شبکه سی.بی.اس نیوز، محمود احمدینژاد، رییسجمهور ایران در مصاحبهای با شبکه خبری «ان.بی.سی. نیوز» گفته است که دو تبعه آمریکایی در هفته جاری آزاد خواهند شد.
شبکه سی.بی.اس نیوز افزوده است: مقامات ایرانی در تهران گزارش ان.بی.سی نیوز مبنی بر آزادی این دو آمریکایی ظرف ۴۸ ساعت آینده را تایید کردهاند.
همچنین مسعود شفیعی، وکیلمدافع دو تبعه آمریکایی نیز در گفتوگو با ایسنا از تبدیل قرار بازداشت موکلانش به وثیقه و آزادی آنها به محض تودیع وثیقه خبر داده بود.
میانجیگری رییس جمهور عراق؟
گویا در تبدیل این قرار بازداشت به وثیقه جلال طالبانی، رییسجمهور عراق نقش موثری داشته است. یکی از روزنامه های صبح کشور دیروز در این باره نوشت: «اوایل شهریور ماه سالجاری پس از آنکه حکم دو متهم بازداشت شده آمریکایی در ایران از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران مبنی بر ۸ سال زندان صادر شد، خانوادههای آنها طی تماس با رییسجمهور عراق خواستار میانجیگری وی برای آزادی فرزندانشان شدند.»
«محمدمجید الشیخ»، سفیر عراق در تهران ضمن تایید این خبر در گفتوگو با «شرق» درباره جزئیات آزادی شین بائر و جاش فتال گفت: «جلال طالبانی با دریافت درخواست خانواده دو متهم بازداشت شده آمریکایی، برای میانجیگری با مقامات عالیه ایران تماس برقرار کرد و خواستار عفو و آزادی این دو نفر شد. طالبانی در نهایت توانست نظر این مقامات عالیرتبه را جلب کند و حکم عفو شین بائر و جاش فتال را دریافت کند، هرچند این حکم همچون سارا شورد همراه با قرار وثیقه ۵۰۰میلیون تومانی است.»
واکنش قوه قضائیه
دیروز اما، اداره کل روابط عمومی و تشریفات قوه قضائیه با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: «دو تبعه آمریکایی متهم به جاسوسی آزاد نشدهاند و درخواست وکلای مدافع این دو متهم مبنی بر صدور قرار وثیقه و آزادی آنان در دست بررسی است.»
به گزارش ایسنا، در این اطلاعیه ضمن تکذیب خبر برخی رسانهها درباره آزادی دو آمریکایی متهم به جاسوسی، آمده است: «درخواست وکلای مدافع این دو متهم در رابطه با صدور قرار وثیقه و آزادی آنان از سوی قاضی پرونده در دست بررسی است و اطلاعرسانی در این زمینه از سوی قوه قضائیه صورت خواهد گرفت و هرگونه اطلاعرسانی در اینباره از ناحیه سایر افراد موجه نیست.»
نماینده تهران: باید امتیاز بگیریم
در این میان، پرویز سروری، رییس کمیته امنیت داخلی مجلس در واکنشی متفاوت به خبر آزادی دو آمریکایی گفت: اگر قرار است بدون اینکه جمهوری اسلامی ایران امتیازی از دولت آمریکا بگیرد دو جاسوس آمریکایی آزاد شوند، این مغایر با روح انقلاب اسلامی است.
نماینده تهران در مجلس در گفتوگو با خبرگزاری مهر در خصوص انتشار اخباری مبنی بر موافقت دادگاه با آزادی دو تبعه آمریکایی متهم به جاسوسی در خاک ایران با وثیقه گفت: این افراد با اتهام جاسوسی و به دلیل شواهد و قرائن بسیار در این زمینه دستگیر شدند.
وی افزود: اینکه رییسجمهور در چند روز گذشته بدون اطلاع قوه قضائیه قول آزادی این دو جاسوس را بدهد دخالت در قوا محسوب میشود و بر اساس قانون اساسی قوه مجریه به هیچ وجه اجازه ندارد در خصوص متهمان به جاسوسی تصمیم بگیرد.
رییس کمیته امنیت داخلی مجلس با تاکید بر اینکه اطلاعی از نحوه آزادی این دو زندانی آمریکایی ندارم، گفت: اگر قرار است بدون اینکه ایران امتیازی از دولت آمریکا بگیرد این افراد آزاد شوند، این مغایر با روح انقلاب اسلامی است.
وی با تاکید بر اینکه در موضوع آزادی زندانیان آمریکایی باید منافع ایران تامین شود، اظهار کرد: معتقدم در این زمینه آزموده را آزمودن خطا است، زیرا سارا شورد نیز پس از آزادی هیچگاه برای برگزاری دادگاه به کشورمان بازنگشت و قطعا این دو آمریکایی نیز پس از خروج انگیزه ای برای بازگشت نخواهند داشت.
واکنش آمریکایی ها
هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا نیز روز سهشنبه در یک کنفرانس خبری کوتاه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه «آیا ممکن است نظرتان را درباره اتفاقی که قرار است در ایران برای دو شهروند آمریکایی بیافتد و اینکه محمود احمدینژاد (رییسجمهور ایران) گفته است که آنها آزاد خواهند شد، بگویید»، گفت: همانطور که میدانید ما این مساله را به دقت دنبال کردیم و آنچه دولت ایران روز سه شنبه گفته است باعث دلگرمی ما است، اما دوست ندارم بیشتر از این در این باره اظهارنظر کنم. مسلم است که ما امیدواریم که شاهد نتیجه مثبتی از آنچه به نظر میرسد تصمیم دولت ایران است، باشیم.
ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که خانوادههای بائر و فتال از اینکه این دو پس از بیش از دو سال میتوانند آزاد شوند ابراز خوشحالی کردند. این دو خانواده روز سهشنبه در بیانیهای خبراحتمال آزادی آنها را «یک آرامش خیال فوقالعاده» خواندند و گفتند گرچه اطلاع دقیقی از جزئیات ندارند، مشتاقانه منتظر دیدار مجدد با آنها هستند.
ارسال نظر