وعده‌های دولت برای نجات دریاچه ارومیه

عکس: خبرگزاری مهر

دنیای اقتصاد - به دنبال بروز برخی اعتراضات به وضعیت دریاچه ارومیه و تشدید احتمال خشک شدن این دریاچه نمکی، هیات دولت در تازه‌ترین جلسه خود تصمیمات جدیدی را برای حل مشکل این دریاچه اتخاذ کرد. مهم ترین بخش از این تصمیمات هم همان بحث انتقال آب از رود ارس به دریاچه ارومیه است. این موضوع البته در جلسه ۲۵ مرداد ماه سال جاری در قالب طرحی دو فوریتی از سوی ۶۶ نماینده مجلس در صحن علنی به رای گذاشته شد؛ اما نتوانست از سد نمایندگان عبور کند. عدم تصویب دو فوریت طرح مذکور که موضوعیت آن هم انتقال آب از رود ارس و سیلوه (پیرانشهر) به دریاچه ارومیه بود، باعث ایجاد برخی از اعتراضات در استان‌های آذربایجان غربی و شرقی شد. البته معاون امنیتی انتظامی استانداری آذربایجان غربی درباره آخرین دور این اعتراضات که روز شنبه گذشته برگزار شد، گفته بود که تجمع‌کنندگان از گروه‌های ضد انقلاب هستند و هدف آنها نجات دریاچه ارومیه نیست. وی در عین حال تاکید کرده بود که در دو تظاهرات انجام شده کسی کشته نشده اما در تجمع اولین شنبه عده‌ای مجروح شده‌اند. دولت اما در جلسه یکشنبه شب خود بار دیگر بر انتقال آب از رود ارس و البته رود زاب واقع در کردستان به دریاچه ارومیه تاکید کرد.

برداشت از حق‌آبه ایران در ارس‌

در همین باره معاون اول رییس جمهور تاکید کرد: برای جلوگیری از خشک شدن دریاچه ارومیه از حق آبی که در ارس داریم، برداشت خواهیم کرد. به گزارش ایرنا، «محمدرضا رحیمی» پس از افتتاح هفتمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت آب و تاسیسات آب و فاضلاب در جمع خبرنگاران افزود: این بخش از حق‌آبه کشورمان را به دشت‌های کشاورزی استان‌های آذربایجان غربی و شرقی انتقال می‌دهیم و مازاد آن را حداقل در شش ماه از سال به دریاچه ارومیه خواهیم داد.

وی دربیان پیگیری‌های دولت در این راستا همچنین گفت: برای برداشت از منابع دیگر و تزریق آن به دریاچه ارومیه در این زمینه جلسات متعددی برگزار کردیم و درباره این موضوع تصمیم‌گیری‌هایی انجام شده است.

می خواهند بهره‌برداری سیاسی ‌کنند

معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست هم با اشاره به مشکلات ایجاد شده در اکو سیستم دریاچه ارومیه گفت: برخی می‌خواهند از این مشکل بهره‌برداری سیاسی کرده و جریان‌سازی اجتماعی ایجاد کنند؛ اما حرف‌های آنها برای مردم خریداری ندارد. به گزارش ایرنا، محمدجواد محمدی‌زاده در پایان جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران افزود: خشکسالی چند سال اخیر و به ویژه برداشت‌های غیرمجاز از سرشاخه‌های آبی دریاچه ارومیه علت اصلی ایجاد مشکل در این دریاچه و اکوسیستم منطقه شده است.

وی خاطر نشان کرد: برنامه‌ریزی‌ها و کارهای مربوط به رفع مشکلات دریاچه ارومیه به لحاظ فنی انجام شده یا در حال انجام است. موضوعی که باید به آن توجه کرد این است که یک غفلت ۵۰ ساله قرار است با یک برنامه ۵ ساله جبران شود. باید فارغ از فضاسازی‌ها این موضوع را در حوزه فنی خود بررسی کرد.

انتقال آب از رود ارس لغو نشده است

محمدی‌زاده با بیان اینکه انتقال آب از رود ارس به دریاچه ارومیه لغو نشده است، خاطرنشان کرد: انتقال حوضه به حوضه آب از رودخانه ارس و همچنین سرچشمه‌های رود زاب در استان کردستان یکی از برنامه‌های دولت برای رفع مشکل دریاچه ارومیه است. وی افزود: در بخش جابه‌جایی حوضه به حوضه، انتقال آب از حوضه رودهای کردستان به دریاچه ارومیه تاکنون حدود ۱۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. همچنین مطالعه بر روی انتقال آب از ارس انجام شده است و به زودی برنامه اجرایی آن آغاز می شود. سرمایه‌گذار آن هم تعیین تکلیف شده و جلسات نهایی در این باره برگزار شده است. وی تصریح کرد: در جلسه اخیر دولت، مشکلی که درباره کمبود منابع مورد نیاز حوضه به حوضه وجود دارد، به طور کامل بررسی و مقرر شد منابع مورد نیاز به طور کامل تامین شود. رییس سازمان حفاظت محیط زیست، بارور کردن ابرها در سال جاری را یکی دیگر از برنامه‌های دولت برای رفع مشکل این دریاچه عنوان کرد و افزود: با استفاده از این روش حدود ۶۰ میلی متر افزایش بارندگی در حوضه آبریز ارومیه داشتیم و امیدواریم سال آینده این برنامه را تقویت کنیم.

اختصاص بخشی از بودجه ۹۰ برای حل مشکل

به گزارش ایسنا، محمدرضا میرتاج‌الدینی نیز در حاشیه جلسه هیات دولت با اشاره به طرحی که چندی پیش نمایندگان مجلس برای حل مشکل دریاچه ارومیه داده بودند، گفت: در بودجه سال ۹۰مقدار یک میلیارد دلار برای حل برخی از بحران‌ها از جمله مقابله با ریزگردها، احیای تالاب‌ها و دریاچه‌هاست که قرار است از این یک میلیارد دلار، بودجه خوبی برای حل مشکل دریاچه ارومیه اختصاص داده شود و این موضوع در کمیسیون مربوطه مجلس نیز در حال بحث و بررسی است. وی به انتقال آب رودخانه ارس به منظور رفع مشکلات کشاورزان و همچنین تامین آب دریاچه ارومیه و تخصیص ۲۵ میلیارد تومان در بودجه سال ۹۰ به این موضوع اشاره کرد و گفت: همچنین ایجاد تونل به طول ۴۰ کیلومتر برای انتقال آب سرچشمه‌های زاب به دریاچه ارومیه یکی دیگر از مصوبه‌های دولت برای رفع مشکل دریاچه ارومیه است. وی گفت: مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان اختصاص داده شده در بودجه برای کل آب‌های سطحی و تالاب‌های داخل کشور است که نمایندگانی که پیشنهاد اختصاص کل این بودجه به دریاچه ارومیه را داشتند پس از تصویب نشدن فوریت آن به اشتباه آن پی بردند و اکنون این موضوع در کمیسیون مربوطه و همچنین دولت در دست بررسی است.

تصویب اعتبار ۸۰۰ میلیون دلاری

معاون سیاسی و اجتماعی استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر اهمیت احیای دریاچه ارومیه گفت: برای احیای این زیست بوم طبیعی کشور ۸۰۰ میلیون دلار اعتبار تصویب شد. ابراهیم فتح‌الهی در گفت‌وگو با خبرنگاران افزود: از یک میلیارد دلار بودجه تخصیصی برای احیای تالاب‌های کشور ۸۰۰ میلیون دلار به دریاچه ارومیه اختصاص یافته است. وی افزود: کارآمدترین و قوی‌ترین کار گروه دولت به ریاست معاون اول رییس‌جمهور و ۱۰ وزیر و سه استاندار استان‌های همجوار با دریاچه ارومیه تشکیل شده و به جد پیگیر موضوع هستند.