برق هستهای در شبکه سراسری
دنیای اقتصاد- با اتصال نیروگاه اتمی بوشهر به مدار، سرانجام برق هستهای در شبکه سراسری برق کشور جریان یافت. بر اساس اعلام سازمان انرژی اتمی، ساعت ۲۳ و ۲۹ دقیقه شنبه ۱۲ شهریورماه، نیروگاه بوشهر با قدرت حدود ۶۰ مگاوات به شبکه سراسری متصل شده است؛ قدرتی که البته تنها ۶ درصد از ظرفیت اسمی ۱۰۰۰ مگاواتی نیروگاه اتمی بوشهر را شامل میشود. به گفته مقامات هستهای ایران، مراسم رسمی بهرهبرداری مقدماتی از این نیروگاه، بیست و یکم شهریورماه برگزار خواهد شد. نیروگاه بوشهر از شنبه شب ۶۰ مگاوات برق تولید میکند
برق هستهای سرانجام در شبکه سراسری
دنیایاقتصاد- سرانجام برق اتمی در شبکه سراسری جریان یافت. نیروگاه اتمی بوشهر پس از گذشت ۳۵ سال از آغاز عملیات اجرایی آن، ساعت ۲۳ و ۲۹ دقیقه شنبه ۱۲ شهریورماه سال جاری با قدرت حدود ۶۰ مگاوات به شبکه سراسری متصل شد. قدرتی که تنها ۶ درصد از ظرفیت اسمی ۱۰۰۰ مگاواتی نیروگاه اتمی بوشهر را شامل میشود.
به گزارش ایسنا، این رویداد با هماهنگی مدیریت شبکه برق کشور و به منظور فراهم آوردن شرایط لازم برای بهرهبرداری مقدماتی از اولین نیروگاه اتمی برق خاورمیانه کلید خورد. براساس این گزارش، آزمایشهای لازم برای حصول اطمینان از هماهنگیهای کامل این پروژه با شبکه سراسری در روزهای آینده ادامه خواهد داشت.
به گفته مقامات هستهای ایران، مراسم رسمی بهرهبرداری مقدماتی نیروگاه اتمی بوشهر در تاریخ ۲۱ شهریور امسال در محل این نیروگاه برگزار خواهد شد.
برق هستهای پس از ۳۵ سال انتظار
بر اساس این گزارش، قرارداد اولیه احداث نیروگاه بوشهر در سال ۱۳۵۵ با کشور آلمان منعقد شد؛ اما با پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، در شرایطی که حدود ۷۵ درصد از واحد اول و ۶۰ درصد واحد دوم نیروگاه ساخته شده بود، طرف آلمانی کار بر روی پروژه را متوقف کرد. در دهه ۶۰ بار دیگر کار در نیروگاه بوشهر از سر گرفته شد؛ اما همزمان با حضور کارشناسان آلمانی در نیروگاه، حمله موشکی عراق به بخشی از ساختمان نیروگاه بوشهر، آلمان را از ادامه پروژه منصرف کرد.
در سال ۱۳۶۸ با سفر علیاکبر هاشمی رفسنجانی رییسجمهور وقت به روسیه، موافقتنامه همکاری هستهای میان دو کشور تدوین شد و متعاقب آن در ۲۴ اوت سال ۱۹۹۲ (۲ شهریور ۱۳۷۱) موافقتنامه کاملی از همکاریهای هستهای ایران و روسیه امضا شد. در نوامبر ۱۹۹۴ (مهر-آبان ۱۳۷۳) قرارداد تکمیل واحد اول نیروگاه بوشهر ایران و روسیه به امضا رسید. این قرارداد در ژانویه ۱۹۹۶ میان سازمان انرژی اتمی ایران و شرکت اتم استوری اکسپورت روسیه اعتبار اجرایی پیدا کرد. طرف روس متعهد شد تا سال ۲۰۰۰ ساخت نیروگاه را به پایان برساند.
با وجود این، سوخت گذاری نیروگاه اتمی بوشهر با ظرفیت اسمی ۱۰۰۰ مگاوات در روز ۳۰ مردادماه ۱۳۸۹(۲۰۱۰) با حضور علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی، سرگئی کرینکو رییس شرکت روس اتم و ۲۰۰ خبرنگار و تصویر بردار داخلی و خارجی آغاز شد. سوخت اتمی این نیروگاه نیز طی پاییز و زمستان ١٣٨۶ از روسیه به کشور وارد شده بود. علی اکبر صالحی، رییس وقت سازمان انرژی اتمی و وزیر خارجه کنونی ایران در مراسم سوختگذاری نیروگاه بوشهر در یک کنفرانس مطبوعاتی، نیروگاه هستهای بوشهر را نمادی از صبر، مقاومت و پایداری ملت قهرمانایران برای دستیابی به آرمانهای خود دانست و از تمامی دولتهای قبل که به سهم خود ازاین پروژه ملی حمایت کرده بودند، تشکر و قدردانی کرد.
واکنش غرب به نیروگاه بوشهر
پس از سوخت گذاری، آژانس بینالمللی انرژی اتمی بلافاصله بیانیهای صادر و سوختگذاری نیروگاه اتمی بوشهر را تایید کرد. اما وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای در واکنش به خبر تجهیز نیروگاه بوشهر به سوخت ادعا کرد: تامین سوخت رآکتور بوشهر و همکاری روسیه در این باره دلیلی است بر اینکه ایران نیازی به تاسیسات غنیسازی ندارد.
وزارت خارجه آمریکا در عین حال اعلام کرد: نیروگاه هستهای بوشهر هیچ تهدیدی مبنی بر اشاعه تسلیحات هستهای به شمار نمیرود. وزیر خارجه فرانسه هم در بیانیهای هماهنگ با وزارت خارجه آمریکا ادعا کرد: افتتاح فیزیکی نیروگاه بوشهر نشان داد که ایران نیازی به تلاش برای غنی سازی اورانیوم ندارد. بنابراین ایران باید با پایان دادن به اقدامات هستهای خود و نقض قطعنامههای شورای امنیت، اعتبار خود را بازیابی کند.
سوختگذاری نهایی نیروگاه بوشهر در آبان ماه سال گذشته نیز با واکنش هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا مواجه شد. کلینتون گفته بود: آمریکا اذعان دارد که ایران حق استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را دارد و میداند که نیروگاه اتمی بوشهر صرفا برای مقاصد صلحآمیز است. وی مدعی شده بود: ما با رآکتور آنها در بوشهر مشکلی نداریم، بلکه با تاسیساتی مشکل داریم که در جاهایی مثل نطنز و قم و سایر جاهایی که ما معتقدیم در آن جا برنامه تسلیحاتی جریان دارد، قرار دارند.
ایران و روسیه اما به دلیل برخی حساسیتهای فنی پس از چند ماه سوخت اتمی را از قلب نیروگاه بوشهر خارج کردند. علیاکبر صالحی، وزیر خارجه اما در روز ۲۰ فروردینماه سالجاری از آغاز سوختگذاری مجدد در نیروگاه بوشهر خبر داد و گفت: بین روزهای ۱۵ تا ۲۰ اردیبهشت شاهد بحرانی شدن رآکتور خواهیم بود. پس از این تاریخ بود که مقامات ارشد دولت از افتتاح این نیروگاه در آینده نزدیک و پس از ماه رمضان خبر دادند و اکنون این وعده سرانجام عملی شده است.
ارسال نظر