دنیای اقتصاد - حامد صالح آبادی: جریانات سیاسی کشور در سال‌های اخیر شامل حداقل دو قطب بوده که در انتخابات با هم به رقابت پرداخته‌اند و همواره حضور فعال دوقطب اصلاح‌طلب و اصولگرا انتخابات را پرشور کرده است. اما اینک در آستانه انتخابات مجلس نهم، از آنجا که اصلاح‌طلبان کمتر علاقه‌ای به حضور فعال در انتخابات نشان داده‌اند، زمزمه‌های اصولگرایان سنتی برای دعوت از آنان بالا گرفته است. علی لاریجانی، رییس مجلس چندی پیش با تاکید بر اینکه هیچ دلیلی وجود ندارد که اصولگرایان وجود جریان اصلاح‌طلب را در انتخابات پیش رو نفی کنند و نادیده بگیرند، گفت: نفی اصلاح‌طلبان نفی واقعیت است. رییس مجلس افزود: جریان اصلاحات در واقعیت وجود دارد که البته نحوه حضورشان در صحنه انتخابات آینده بستگی به رفتارهایشان دارد. مدتی بعد هم محمدرضا باهنر از چهره‌های بانفوذ جریان اصولگرا در این زمینه گفت: فکر می‌کنم اصلاح‌طلبان تحت عنوان اصلاح‌طلبی منعی برای شرکت در انتخابات ندارند و ما از ورودشان به انتخابات استقبال می‌کنیم؛ چرا که رقبا فراتر از جریانات سیاسی هستند و ما از این اصلاح‌طلبان خواهش می‌کنیم که در انتخابات شرکت کنند. در تازه‌ترین موضع‌گیری اما، دبیر کل حزب موتلفه می‌گوید: حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات به نفع کشور است.

از سوی دیگر با وجود آنکه چهره‌های تاثیرگذار جریان اصولگرا از حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات استقبال می‌کنند، اما فرمانده سپاه چندی قبل برای بازگشت اصلاح‌طلبان و به طور خاص سید محمد خاتمی به فضای سیاسی کشور شروطی را تعیین کرد. سرلشکر جعفری در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: «افرادی از جریانات اصلاح‌طلب که از خط قرمزها عبور نکرده‌اند، طبیعی است که می‌توانند در رقابت‌های سیاسی شرکت کنند، اما اینکه آقای خاتمی تا چه حد می‌تواند موفق شود، بستگی به موضع‌گیری‌های او دارد.» با تمام این تفاسیر آنچه که از فضای کنونی جامعه می‌توان برداشت کرد این است که اصلاح‌طلبان با وجود محدودیت‌هایی که برای آنها ایجاد شده است همچنان دارای پایگاه اجتماعی در سطح کشور هستند، ولی برای ورود به انتخابات برخی ضمانت‌های اجرایی را خواستار شده‌اند. از سوی دیگر برخی اصلاح‌طلبان به این دعوت‌های اصولگرایان به دیده تردید می‌نگرند. مصطفی کواکبیان از نمایندگان عضو فراکسیون خط امام (ره) مجلس هفته گذشته در این باره به ایسنا گفت: اگر برخی از آقایان اصولگرا اصرار دارند که اصلاح‌طلبان در انتخابات حضور داشته باشند، به خاطر آن است که می‌خواهند در مقابل دولتی‌ها مقابله کنند؛ بنابراین مرتب از دخالت و امکانات دولت سخن می‌گویند.

با این وجود باید دید که این اصرار اصولگرایان برای حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات دلیلی بر تلطیف شدن فضای سیاسی کشور برای تحقق شروط اصلاح‌طلبان است یا بهانه‌ای برای مقابله آنها با جریانات داخل دولت در انتخابات آتی؟

حضور اصلاح‌طلبان به نفع کشور است

در همین زمینه دبیرکل حزب موتلفه اسلامی گفت: برخی از اصلاح‌طلبان، نظام، قانون اساسی، رهبری و اسلام را قبول دارند و حضور آنها در انتخابات اگر چه به رقابت با اصولگرایان منجر می‌شود، اما به نفع کشور است.

نبی‌ا... ‌حبیبی در گفت‌وگو با ایلنا، در خصوص اظهارنظرهای مختلف شخصیت‌ها و جریان‌های سیاسی اصولگرا و اصلاح‌طلب در مورد شرکت اصلاح‌طلبان در انتخابات آینده مجلس گفت:‌ معتقدم این مطلب که برخی عنوان می‌کنند اصلاح‌طلبان به خاطر این که برخی از سران و شخصیت‌های مهم آنها در زندان هستند از جامعه سیاسی حذف شده‌اند، اشتباه است. وی افزود:‌ من این گونه اظهارنظرها را درست نمی‌دانم و معتقدم نباید به این جریان سیاسی این گونه نگاه کرد.

تفکر اصلاح‌طلبی یک خواست عمومی است

از دیگر سو، نماینده ایلام درباره وجود اندیشه اصلاح‌طلبی در ایران گفت: اصلاح‌طلبی یک خواست عمومی است، ظرفیت و پایگاهی که این اندیشه در کشور ما داشت، باعث شد که یک جریان سیاسی به رهبری عده‌ای از نخبگان و فرهیختگان به وجود آید تا مطالبات مورد نظر را پیگیری کند. داریوش قنبری در گفت‌وگو با ایلنا، با تاکید بر اینکه اصلاح‌طلبی یک پروژه موقتی نیست، گفت: اصلاح‌طلبی و اعتقاد به تغییر شرایط فعلی یک پروژه موقتی نیست که اگر رهبران آن به هر دلیلی به حاشیه رانده شدند این تفکر از بین برود، بلکه تفکر اصلاح‌طلبی راه خود را ادامه می‌دهد و رهبران جدیدی را برای خود پیدا خواهد کرد. سخنگوی فراکسیون خط امام (ره) تحصیلکرده‌ها، طبقه متوسط جامعه و دانشجویان را پایگاه اصلی هواداران اصلاحات در کشور عنوان کرد و گفت: ارتباط بین اندیشه اصلاح‌طلبی و رهبران و طرفداران آنها یک رابطه به هم پیوسته است که نمی‌توان آنها را از هم جدا کرد.