واکنش غرب به نصب سانتریفیوژهای جدید در ایران

دنیای اقتصاد - نصب قریب‌الوقوع نسل جدید سانتریفیوژها در ایران واکنش فوری و البته منفی فرانسه، انگلیس و آمریکا را در پی داشته است. فرانسه این موضوع را اقدامی تحریک‌آمیز خوانده است. انگلیس نیز تاکید کرده ایران باید درک کند که وقایع منطقه فکر ما را منحرف نخواهد کرد و نباید به اراده ما شک کند. آمریکا نیز تهران را به پایبندی به تعهدات بین المللی خود فراخوانده است. به گزارش ایسنا، وزارت خارجه فرانسه روز سه شنبه در بیانیه‌ای مدعی شد: ایران با اعلام نصب قریب‌الوقوع نسل بعدی سانتریفیوژها دست به یک اقدام تحریک آمیز دیگر زده است. به گزارش خبرگزاری رویترز، در ادامه این بیانیه ادعا شد: این نقض جدید شش قطعنامه شورای امنیت و ده قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

فرانسه علاوه بر آن مدعی شد: این اقدام ایران این استدلال را ‌که برنامه هسته‌ای ایران با هدف افزایش تولید انرژی برای مقاصد صلح آمیز است، تضعیف می‌کند. در بیانیه وزارت خارجه فرانسه ادعا شد: این اقدام به وضوح ظن آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و جامعه بین‌المللی را درباره نتیجه برنامه که یک کاربرد غیر نظامی معتبر ندارد تایید می‌کند.

به گزارش ایسنا، ایران در پی خودداری کشورهای دارای اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد در ارائه این سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران اعلام کرد که با تکیه بر دانش بومی اورانیوم مورد نیاز را غنی‌سازی خواهد کرد و در این راستا با تلاش محققان کشورمان نسل جدید سانتریفیوژها برای این فرآیند طراحی و ساخته شده است که قرار است به زودی در سایت فردو نصب شوند. فرانسه همچنین در این بیانیه تاکید کرد: ایران باید فعالیت‌های حساسش را به حالت تعلیق درآورده و شرایط را برای از سرگیری مذاکرات فراهم کند.

اتهام زنی واشنگتن به تهران

وزارت خارجه آمریکا نیز در واکنش به خبر نصب سانتریفیوژهای جدید در تاسیسات اتمی ایران، این کشور را بار دیگر به پایبند نبودن به تعهدات بین‌المللی متهم کرده‌ است.

آلن ایر، سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا، در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی فارسی گفت: «ایران یا باید به درخواست مکرر جامعه بین‌المللی و آژانس درباره برنامه اتمی خود توجه کند یا باید این خواسته را نادیده بگیرد که این نادیده گرفتن تبعات و عواقبی دارد.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این باره گفت: یکی از تعهدات ایران به عنوان کشور امضا کننده معاهده منع گسترش سلاح‌های اتمی، اداره برنامه اتمی خود به صورت «شفاف» است تا جامعه بین‌المللی و آژانس به ماهیت صرفا صلح‌آمیز آن اعتماد کند.

لندن: به اراده ما شک نکنید

در عین حال بنا به گزارش روزنامه گاردین، وزارت خارجه انگلیس نیز مدعی شد که اعلام این خبر از سوی ایران «ادعای ایران را مبنی بر این‌که برنامه هسته‌ای‌اش برای اهداف صرفا صلح‌آمیز طراحی شده است تضعیف می‌کند و ضرورت افزایش فشار بر ایران را نشان می‌دهد.» وزارت خارجه انگلیس افزود: ایران باید درک کند که وقایع منطقه فکر ما را منحرف نخواهد کرد و نباید به اراده ما شک کند.

تلاش‌های دیپلماتیک برای یافتن راه‌حلی برای موضوع هسته‌ای ایران به حالت تعلیق درآمده است و مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۵

(پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متشکل از آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین به علاوه آلمان) در سال گذشته به نتیجه‌ای دست نیافت. این در حالی است که پنج‌شنبه هفته گذشته سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در جریان سفر به واشنگتن طرحی را درباره پرونده هسته‌ای کشورمان پیشنهاد کرد. طرحی که بر اساس آن، با رویکردی «گام به گام» سوالات غرب درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح خواهد شد و به موازات آن، ۱+۵ به طور تدریجی تحریم‌های ایران را کاهش می‌دهد. آمریکا نیز در واکنش اولیه به این طرح از بررسی آن خبر داده، اما در عین حال گفته بود که رویکرد واشنگتن مبتنی بر «اعمال فشار» و «همکاری» است، در حالی که طرح روسیه تنها رویکردی تشویقی دارد. رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز در تازه‌ترین کنفرانس مطبوعاتی خود در این باره گفته است که تاکنون طرح لاوروف به دست ایران نرسیده است، اما بعد از دریافت، آن را بررسی می‌کنیم.

فعالیت‌های ایران تحت نظارت آژانس است

به گزارش ایسنا، مهمانپرست روز سه‌شنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران همچنین در پاسخ به سوالی درباره سانتریفیوژهای جدید ایران گفته بود که فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز کشورمان در چارچوب فعالیت‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و بندهای مربوط به معاهده‌ی ان‌پی‌تی کاملا قانونی است و پی‌گیری آن حق ملت ماست. این فعالیت‌ها با همکاری آژانس و تحت نظارت آن صورت می‌گیرد و هر نوع فعالیتی که انجام می‌شود به آژانس اطلاع‌رسانی می‌شود. اگر کشورهای مختلف به دنبال حل این مساله هستند باید به سمتی گرایش پیدا کنند که حقوق ملت ما را به رسمیت بشناسد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات برخی از دیپلمات‌های غربی در مورد نصب سانتریفیوژهای جدیدی در ایران تصریح کرده بود: ما همه‌ فعالیت‌های خود را با همکاری آژانس ادامه می‌دهیم و همه جزئیات آن به اطلاع مسوولان آژانس رسیده است. آنها به خوبی اطلاع دارند که فعالیت‌های هسته‌ای صلح آمیز کشور ما پیشرفت خود را ادامه می‌دهد. با نصب سانتریفیوژهای جدید با کیفیت و سرعت بهتری این کار انجام می‌شود و ما خودمان این موضوع را اعلام کرده‌ایم و آنها نیز بر آن نظارت کامل دارند و این تاییدی بر حرکت موفق ایران در ادامه فعالیت‌های هسته‌ای صلح آمیزش است.

پیش از این نیز خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌های غربی گزارش داده بود که «حکومت ایران با افزایش کارآیی سانتریفیوژهای خود، درصدد تقویت توان غنی‌سازی اورانیوم است. حکومت ایران به تازگی دو دستگاه سانتریفیوژ از نسل جدید را در تاسیساتی در حوالی تاسیسات غنی‌سازی نطنز مورد آزمایش قرار داده که می توانند توان غنی‌سازی اورانیوم در ایران را به سطح بالاتری برسانند.»

پس از انتشار گزارش خبرگزاری رویترز، رادیو اسرائیل بلافاصله مدعی شد: «اگر ایران نهایتا موفق شود نسل جدیدی از سانتریفیوژهای مدرن را به کار گیرد، زمان دستیابی آن کشور به میزان اورانیوم غنی شده لازم برای ساخت سلاح اتمی به شدت کوتاه خواهد شد.»