مبادلات تجاری ایران و چین بیشازپیش افزایش مییابد
توافق ۱۰۰ میلیارد دلاری در چهلسالگی روابط
دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: گسترش مبادلات اقتصادی و تجاری تا مرز۱۰۰ میلیارد دلار مهمترین توافق میان ایران و چین در چهلمین سالگرد برقراری روابط بین دو کشور بود. روز شنبه، همزمان با چهلمین سالگرد برقراری روابط بین تهران ـ پکن، هه گوچیانگ، عضو کمیته دائمی رهبری حزب کمونیست چین وارد کشور شد و با رییسجمهور و رییس سازمان محیط زیست ایران دیدار و گفتوگو کرد.
عکس: ایرنا
دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: گسترش مبادلات اقتصادی و تجاری تا مرز۱۰۰ میلیارد دلار مهمترین توافق میان ایران و چین در چهلمین سالگرد برقراری روابط بین دو کشور بود. روز شنبه، همزمان با چهلمین سالگرد برقراری روابط بین تهران ـ پکن، هه گوچیانگ، عضو کمیته دائمی رهبری حزب کمونیست چین وارد کشور شد و با رییسجمهور و رییس سازمان محیط زیست ایران دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدارها ضمن امضای شش سند همکاری در بخشهای انرژی، آب، صنعت و معدن و محیط زیست، طرفین بر افزایش سطح مبادلات تجاری بین دو کشور تا مرز ۱۰۰ میلیارد دلار تاکید کردند.
تلاش برای گسترش روابط بین دو کشور در شرایطی صورت میگیرد که چین به گفته وزیر اقتصاد بزرگترین شریک تجاری ایران محسوب میشود. اگرچه در زمان دولت هشتم (دولت سید محمد خاتمی)، سطح مبادلات دو کشور تنها ۱۰ میلیارد دلار برآورد میشد، اما آغاز چالشهای ایران و غرب در خصوص پرونده هستهای کشور و در دستور قرار گرفتن تحریمها سبب شد تا در روابط ایران و چین به نقطه عطف خود برسد. چه به گفته اسدالله عسگراولادی، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین «تحریمها محرکی بود که ایران بیشتر از غرب رویگردان شده و به شرق متمایل شود و در دولت آقای احمدی نژاد حجم روابط به مرز ۲۵ میلیارد دلار برسد.» البته دولت چین که از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل هم به شمار میرود، در همین سالها که مشغول گسترش روابط خود با کشورمان بود، به چهار قطعنامه تحریمی شورای امنیت علیه تهران نیز رای مثبت داده است.
با این حال با ورود دو کشور به چهل سالگی روابط، تهران و پکن در تلاشند تا هر چه سریعتر در راستای گسترش روابط، حجم مبادلات اقتصادی خود را به بیش از سه برابر برسانند. این توافق مشترک اقتصادی در شرایطی صورت میگیرد که تاکنون سقف مبادلات بین دو کشور به رقمی در حدود ۳۰ میلیارد دلار میرسد. رقمی که بعضا برخی از مقامات اقتصادی کشور از جمله وزیر اقتصاد و رییس اتاق بازرگانی ایران و چین امیدوار بودند که در آیندهای نزدیک؛ یعنی تا سال ۲۰۱۵ میلادی به ۵۰ میلیارد دلار افزایش یابد و در افق سند چشمانداز ۲۰ ساله به مرز ۱۰۰ میلیارد دلار برسد.
توافق ۱۰۰ میلیاردی در چهلمین سال روابط دو کشور، البته ممکن است که به مذاق منتقدان روابط دو کشور چندان خوش نیاید. منتقدانی که بعضا در بین تولیدکنندگان داخلی دیده میشوند و معتقدند که با افزایش واردات از چین در سالهای اخیر، رکود شدیدی گریبانگیر این بخش شده است که تنها با حمایت دولت از تولیدکنندگان علاج خواهد شد. به عبارت دیگر اگر در چین، حمایت دولت از تولید و در ازای آن تولید ارزان و فروش ارزان سبب تحولات گسترده در فعالیتهای اقتصادی این کشورشد، اما این روند یعنی ورود کالای ارزانتر از تولید داخل به ایران، گریبان بخش تولید کشورمان را گرفته است.
افق تازه در روابط ایران و چین
با این حال محمود احمدی نژاد در دیدارش با هه گوچیانگ گفت که «افق تازهای در روابط دو کشور ایجاد شده است و ایران و چین هر دو در جبهه مشترکی قرار دارند.» باید دید این افق مشترک چه نتایجی را برای تولید کشور به همراه خواهد داشت.
به گزارش ایسنا، محمود احمدینژاد پیش از ظهر شنبه در دیدار هه گوچیانگ با اشاره به چهلمین سالگرد برقراری روابط بین تهران ـ پکن اظهار کرد: امروز پس از گذشت ۴۰ سال افق تازهای در روابط بین دو کشور ایجاد شده است که همین امر تحولات مثبتی را به نفع دو ملت و ملتهای منطقه رقم خواهد زد.
وی با اشاره به قرابت تاریخی بین دو کشور گفت: امروز علاوه بر روابط تاریخی و دیدگاههای مشترک، شرایط ایجاب میکند که سطح همکاریها بین تهران ـ پکن گسترش یابد؛ زیرا افزایش سطح همکاریها به نفع منافع دو کشور و ملتهای منطقه است.
احمدینژاد افزود: ایران هیچ محدودیتی برای توسعه روابط با چین ندارد و باید تلاش شود این روابط در سطح بینالملل نیز افزایش یابد. او در ادامه به برخی موانع موجود در سرمایهگذاری بین دو کشور اشاره و اظهار کرد: با برداشتن موانع موجود، میتوانیم به اهداف مشترکی که دو کشور بر روی آن هدفگذاری کردهاند که مهمترین آن افزایش مبادلات اقتصادی و تجاری تا ۱۰۰ میلیارد دلار است، هر چه سریعتر دست یابیم.
احمدینژاد تصریح کرد: امروز میتوانیم در زمینههای گوناگون از جمله فناوری، انرژی، فناوری فضایی و گردشگری، همکاریهای بین دو کشور را بیش از گذشته افزایش دهیم.
رییسجمهور با تاکید بر اینکه امروز ایران و چین در یک جبهه مشترکی قرار دارند، گفت: امروز دشمنان مشترک دو کشور نمیخواهند که ملتهای ما پیشرفت کنند؛ در حالی که ایران و چین دارای تمدن و فرهنگ تاریخی و غنی هستند و هیچ وقت به دنبال منابع سایر کشورها نبودند؛ اما دشمنان ما با لشگرکشی به سایر کشورها به دنبال پر کردن جیبهای خود از سرمایه و منافع سایر کشورها بوده و هستند.
نگاه استراتژیک چین به ایران
هه گوچیانگ، عضو کمیته دائمی رهبری حزب کمونیست چین نیز در این دیدار با مثبت ارزیابی کردن روابط بین دو کشور گفت: چین با یک نگاه استراتژیک به دنبال افزایش همکاریهای خود با ایران است؛ زیرا افزایش این همکاریها بین دوکشور علاوه بر دو ملت به نفع کشورهای منطقه است.
او با تاکید بر اینکه روابط دو کشور از گذشته تا به امروز روابط مثبت و سازنده بوده است، افزود: امروز پس از گذشت ۴۰ سال از برقراری این روابط دستاوردهای بسیار خوبی نصیب هر دو کشور شده است و باید تلاش شود سطح روابط در تمامی زمینهها گسترش یابد.
وی ادامه داد: باید تلاش شود تا سطح همکاری تجاری و اقتصادی بین دو کشور هر چه بیشتر افزایش یابد و با توجه به جایگاه ممتاز جمهوری اسلامی ایران در منطقه، چین بهدنبال افزایش همکاریهای خود در زمینههای مختلف از جمله راه، سد، مخابرات و انرژی با تهران است.
امضای شش سند همکاری
ایران و چین با امضای شش سند در بخشهای انرژی، آب، صنعت و معدن و محیط زیست قرار شد همکاریهای خود را افزایش دهند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از واحد مرکزی خبر، در مراسم امضای این اسناد که با حضور محمدجواد محمدیزاده، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست و هه گو چیانگ عضو کمیته دائمی رهبری حزب کمونیست چین در هتل اسپیناس تهران برگزار شد، شرکتهای چینی و ایرانی توافق کردند همکاریهای خود را افزایش دهند. ساخت و نصب ۶۱ دستگاه تبدیل انواع زباله به انرژی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار که شامل ۳۱ دستگاه زباله سوز پسماندهای ویژه، خطرناک و خانگی میشود، از مهمترین اسنادی است که به امضا رسید.
بر اساس این سند طرف چینی باید در مدت یک سال این تجهیزات را در استانهای شمالی و کلانشهرهای ایران نصب و راهاندازی کند.
قرارداد طرح انتقال آب، تهیه سنگ معدن، فروش سولفور و سلستین از دیگر اسنادی است که به امضای دو کشور رسید.
ارسال نظر