واکنش به اعلام آمادگی آمریکا برای تعامل

عکس: خبرگزاری مهر سخنگوی وزارت امور خارجه مطرح کرد

پاسخ به اعلام آمادگی آمریکا برای تعامل

مهمانپرست: در چارچوب ۱+۵ و طبق توافق انجام شده، آماده ادامه مذاکرات هستیم

دنیای‌اقتصاد- مجید اعزازی: چند روز پس از آنکه یکی از مقامات عالی رتبه آمریکا از آمادگی واشنگتن برای تعامل و گفت‌وگو با تهران خبر داده بود، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه گفت: ما در چارچوب مذاکرات ۱+۵ و طبق توافقی که انجام شده، همیشه آمادگی خود را برای ادامه مذاکرات اعلام کرده‌ایم.

وی در عین حال اعلام کرد که تهران بحث‌های حقوقی تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران و گرفتن خسارت در مقابل این اقدامات غیرقانونی را پیگیری می‌کند.

مهمانپرست دیروز در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی خود در واکنش به اظهارات تام دانیلون، مشاور امنیت ملی آمریکا مبنی بر آمادگی واشنگتن برای تعامل و گفت‌وگو با تهران در زمینه برنامه هسته‌ای اظهار کرد: ما در چارچوب مذاکرات ۱+۵ طبق توافقی که انجام شده، همیشه آمادگی خود را برای ادامه مذاکرات اعلام کردیم و براساس تفاهم صورت گرفته، فکر می‌کنیم به رسمیت شناخته شدن حق جمهوری اسلامی برای بهره‌مندی از دانش هسته‌ای بهترین اقدامی است که می‌تواند فضا را برای همکاری‌های بعدی آماده کند.

وی درباره طرح برخی اظهارنظر‌ها و مشروط کردن رفع تحریم‌های غیرقانونی به فعالیت هسته‌ای ایران گفت: ما این تحریم‌ها را غیرقانونی، غیرمنطقی و این تحریم‌های یکجانبه را فراقانونی می‌دانیم. به اعتقاد ما نمی‌توان حقوق یک ملت را با تحت فشار قرار دادن آن ملت برای عقب‌نشینی از حقوقش به خطر انداخت. تحریم‌ها هیچگونه تاثیری در اراده ملت بزرگ ما نداشته و این ملت پیشرفت و مسیر دسترسی به دانش پیچیده هسته‌ای برای فعالیت‌های صلح‌آمیز را دنبال کرده است. پذیرش واقعیت و به رسمیت شناختن حق ملت ایران، بهترین زمینه را برای مذاکره بعدی آماده می‌کند.

گفت‌وگو برای نیل به تفاهم

مهمانپرست در حالی از گفت‌وگو با واشنگتن در چارچوب مذاکرات ایران و ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین به علاوه آلمان) سخن به میان آورده است که نتیجه و آینده این مذاکرات نامشخص است. طی چهار سال گذشته، چهار دور مذاکره میان نمایندگان ایران و ۱+۵ صورت گرفته است، اما چهارمین دور این مذاکرات که در روزهای اول و دوم بهمن ۱۳۸۹ در استانبول ترکیه برگزار شد، بدون دستیابی به نتیجه خاصی پایان یافت. مدتی پس از آن نیز کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به سعید جلیلی، مذاکره‌کننده ارشد ایران نامه نوشت. جلیلی اما در پاسخ به این نامه، در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ماه سال جاری در نامه‌ای خطاب به کاترین اشتون نوشت: «از بازگشت شما به گفت‌وگو برای همکاری حول نقاط مشترک استقبال می‌کنم.» این نامه نیز تنها یک روز پس از سخنان محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور ایران در استانبول به دفتر اشتون ارسال شده بود. سخنانی حاکی از استقبال ایران از قصد بازگشت دوباره ۱+۵ به میز مذاکرات. جلیلی همچنین در نامه خود تاکید کرده بود که اصرار بیهوده برخی دولت‌ها بر تداوم مناسبات نابرابر در جهان و مقابله با خواست ملت‌ها و حمایت آنها از حاکمان مستبد، دیگر نمی‌تواند ادامه داشته باشد. وی افزوده بود: تحولات چند ماه اخیر نشان داد بسته پیشنهادی سه سال پیش ایران مبتنی بر درک صحیح از واقعیت‌ها بوده است. پاسخ ایران به نامه اشتون گویا به مذاق کشورهای اروپایی عضو گروه ۱+۵ و آمریکا خوش نیامد، به گونه‌ای که یک هفته پس از ارسال این نامه، کاترین اشتون نماینده ۱+۵ و هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا در واشنگتن گفت‌وگو بر سر بسته پیشنهادی ایران را رد کردند و بر از سرگیری این مذاکرات نه درباره «بسته پیشنهادی» ایران که درباره «برنامه هسته‌ای» کشورمان اصرار ورزیدند.

اشتون البته پیش از دیدار با کلینتون و پس از دریافت نامه جلیلی نیز گفته بود که نامه ایران هیچ مطلب جدیدی برای از سرگیری مذاکرات ندارد. این موضعگیری منجر به این شد که محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور در یک گفت‌وگوی تلویزیونی بگوید:‌ «از موضع خانم اشتون تعجب کردم؛ چرا که ما در این نامه آمادگی خود را برای همکاری در چارچوب قانون و احترام متقابل اعلام کرده‌ایم. شاید خانم اشتون انتظار دارد ما حرف او را بپذیریم که در این صورت دیگر نمی‌توان گفت اسم این تعامل، گفت‌وگو است، بلکه دیکته کردن است؛ البته بعید به نظر می‌رسد که مقصود وی این باشد؛ چرا که گفت‌وگو برای نیل به تفاهم و دوستی است.»

پیگیری حقوقی تحریم‌ها

مهمانپرست اما در نشست خبری دیروز خود در پاسخ به سوالی درباره اقدام یکجانبه آمریکا در اعمال تحریم برخی از شرکت‌های کشتیرانی ایران اظهار کرد: این برخلاف ادعاهای آنهاست که تبلیغ می‌کنند ما قصد تحت فشار قرار دادن ملت ایران را نداریم و می‌خواهیم با دولت ایران مقابله کنیم. به گفته وی این یک نقض کاملا آشکار ادعای دروغین آنهاست و آنها می‌خواهند ملت‌ ایران را تحت فشار قرار دهند و از مردم ما انتقام بگیرند.

مهمانپرست افزود: خیلی از این اقدامات خلاف اصول بین‌المللی است و ما از همه وسایل ممکن برای پیگیری شکایات شرکت‌هایمان حمایت می‌کنیم و دنبال بحث‌های حقوقی آن و گرفتن خسارت در مقابل این اقدامات غیرقانونی هستیم.

هند چقدر به ایران بدهکار است؟

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بدهی هند به ایران برای پرداخت بهای نفت خام به ۸ میلیارد دلار رسیده و با گذشت بیش از ۳ ماه به نظر می‌رسد مذاکرات با هندی‌ها کماکان در بن بست است، گفت: مبالغی که توسط افراد مختلف اعلام می‌شود، چون با دیدگاه‌های مختلف و در زمان‌های مختلف اعلام می‌شود با همدیگر فرق می‌کند. وی افزود: آنچه من اطلاع دارم، رقم دقیق این مقدار نیست. مبلغی که تاکنون کشور هند بابت دریافت نفت خام از ایران بدهکار است، رقم بسیار کمتری است. ولی در هر صورت وقتی کشورها وارد یک تجارت انرژی و نفت و گاز می‌شوند، باید پیش‌بینی برای پرداخت قیمت آن را داشته باشند. مهمانپرست با بیان اینکه مشکلات تحریمی که برای برخی بانک‌ها به وجود آمد، در این مساله ایجاد اشکال کرد، افزود: مقامات اقتصادی کشور ما با مقامات هندی در حال مذاکره هستند و با مذاکره‌ای که مقامات نفتی و مقامات اقتصادی و بانکی با همتایان هندی دارند، امیدواریم راه‌حل مناسبی پیدا شود.

احضار کاردار انگلیس

تکاپوی دولت انگلستان برای عدم تمدید روادید خانواده نصرت‌الله تاجیک سفیر اسبق ایران در اردن که در انگلیس در حصر خانگی به سر می‌برد، و پیگیری‌های وزارت خارجه در این زمینه سوالی دیگر بود که مهمانپرست چنین پاسخ داد: این اقدام مقامات آمریکایی، خلاف اصول بین‌المللی و اصول اخلاقی است. ما از مقامات انگلستان آزادی آقای تاجیک را در اسرع وقت خواستار شده‌ایم. اقدام جدید برای عدم تمدید روادید خانواده تاجیک می‌تواند به مشکلات جسمی و روحی آن اضافه کند و وضعیت او را به خطر بیندازد.

به گفته مهمانپرست، وزارت خارجه با دعوت از کاردار انگلستان در تهران این مساله را با وی در میان گذاشت و از او خواست نسبت به این مساله رسیدگی و پاسخ مناسب را ارائه دهند. آنها نیز قول داده‌اند که از طریق مقامات وزارت کشور انگلستان این مساله را دنبال کنند.

رد بی‌سفیر بودن سفارتخانه‌ها

سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره اخبار مطرح شده مبنی بر اینکه برخی از سفارتخانه‌های ایران در خارج از کشور از قبل سفیر نداشتند و برخی از سفیران نیز برای شرکت در انتخابات استعفا داده‌اند، گفت: ما به طور متوسط هر سال باید بین ۳۵ تا ۴۰ سفیر و رییس نمایندگی را جابه‌جا کنیم. با توجه به اینکه حدود ۱۴۰ نمایندگی ایران در خارج از کشور قرار دارد و به طور متوسط بین ۳ تا ۴ سال زمان ماموریت سفرا و روسای نمایندگی‌ها طول می‌کشد، طبیعی است که هر ساله این جابه‌جایی صورت بگیرد و معمولا به خاطر مسائلی که مربوط به خانواده‌ها و جابه‌جایی آنها است و به ویژه بحث آموزشی فرزندان همکاران، این جابه‌جایی‌ها در اواخر تابستان انجام می‌شود.

مهمانپرست یادآور شد: تا آنجایی که من خبر دارم یک سفیر به خاطر انتخابات استعفا کرده و غیر از یکی دو جا که به خاطر مسائل سیاسی برای تعیین سفیر تاملی صورت گرفته، مثل انگلستان، در بقیه نمایندگی‌ها، سفرا و روسای نمایندگی‌ها مشغول به کار هستند و جابه‌جایی‌ها در زمان موردنظر در پایان تابستان صورت می‌گیرد.

استقبال ایران از سفر شیخ‌الازهر

مهمانپرست در پاسخ به سوالی درباره ابراز تمایل شیخ الازهر برای سفر به ایران، گفت: همکاران ما در دفتر حفاظت منافع در مصر موضوعات مربوط به سفر نخبگان مصری و منتخبین طبقات، اقشار مختلف، جوانان و افراد موثر در جامعه مصر را پیگیری می‌کنند.

اظهارات سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی درباره آمادگی ایران برای همکاری صلح‌آمیز هسته‌ای با مصر سوال دیگری بود که در این نشست مطرح شد و سخنگوی وزارت خارجه چنین پاسخ داد: همکاری‌ هسته‌ای صلح‌آمیز با مصر و سایر کشورهای منطقه موضوعی است که بارها مسوولان ما اعلام کردند. ما آمادگی داریم دانشی را که در کشور ما به صورت بومی توسط جوانان ما به دست آمده برای پیشرفت و توسعه کشورهای دوست و منطقه در اختیار آنها بگذاریم.

عکس: خبرگزاری مهر