دنیای‌اقتصاد- دو مقام بلندپایه اقتصادی دولت به اظهارات رییس دیوان محاسبات و رییس کمیسیون طرح تحول اقتصادی مجلس درباره برداشت پنج هزار میلیارد تومان از منابع بانک مرکزی برای پرداخت یارانه نقدی واکنش نشان دادند؛ شمس‌الدین حسینی، سخنگوی اقتصادی دولت و محمدرضا فرزین، دبیر ستاد هدفمندسازی یارانه‌ها، استفاده از این منابع برای پرداخت یارانه نقدی را «قانونی» دانسته و تاکید کردند که «بر اساس ماده ۱۳ قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، دولت اختیار دارد که از تنخواه برای اجرای قانون استفاده کند؛» سخنگوی اقتصادی دولت همچنین گفت که اظهارات اخیر برخی نمایندگان مجلس درباره غیرقانونی بودن این برداشت‌ها، تنها «ادعا و اتهام» است و هنوز هیچ چیز در «مستشاری و دادگاه دیوان محاسبات» بررسی و نتیجه‌گیری نشده است. چالش بر سر پرداخت یارانه‌های نقدی از محلی غیر از درآمد آزادسازی قیمت‌ها، از آغاز این هفته وارد فاز تازه‌ای شده است. روز شنبه محمدرضا رحمانی فضلی، رییس دیوان محاسبات از «ارائه گزارش تخلفات دولت در تامین منابع مالی یارانه نقدی به مجلس» خبر داد. یک روز بعد، غلامرضا مصباحی مقدم، رییس کمیسیون طرح تحول اقتصادی مجلس هم از «برداشت غیرقانونی پنج هزار میلیارد تومانی دولت از محل منابع بانک مرکزی برای پرداخت یارانه نقدی» سخن گفت. دولتمردان به گزارش دیوان محاسبات درباره تخلفات یارانه‌ای پاسخ دادند

چالش بر سر منابع یارانه نقدی

دنیای اقتصاد - زهرا واعظ: سخنگوی اقتصادی دولت و نیز دبیر ستاد هدفمندی یارانه‌ها، برداشت ۵ هزار میلیارد تومانی دولت از منابع بانک مرکزی برای پرداخت یارانه نقدی را قانونی دانسته و اعلام کردند دولت بر اساس ماده ۱۳ قانون یارانه‌ها، اختیار داشته که از تنخواه استفاده کند. دولتمردان اقتصادی با انتقاد از رسانه‌ای شدن موضوع برداشت تنخواه، طرح چنین مواردی قبل از طی فرآیند قانونی از سوی نمایندگان مجلس را تنها در حد یک «ادعا و اتهام» عنوان کردند.

واکنش دولت به برداشت غیرقانونی از بانک مرکزی پس از آن صورت گرفته است که ابتدای این هفته، رییس دیوان محاسبات از «ارائه گزارشی به مجلس درباره تخلفات انجام شده در تامین منابع مالی پرداخت یارانه نقدی» خبر داد و سپس رییس کمیسیون طرح تحول اقتصادی مجلس با شرح جزئیات بیشتری از این موضوع اعلام کرد که «برداشت ۵ هزار میلیارد تومانی دولت از محل منابع بانک مرکزی به عنوان تنخواه جهت پرداخت یارانه نقدی، خلاف قانون بوده و این تخلف در نهادهای قضایی پیگیری می‌شود تا افراد مسوول در این تخلف پاسخگو باشند.»

همزمان با اجرای قانون یارانه‌ها بسیاری از کارشناسان از عدم امکان تحقق درآمدهای یارانه‌ای خبر می‌دادند، بسیاری هم بر این نکته تاکید داشتند که درآمدهای دولت برای پرداخت یارانه نقدی به مردم کافی نیست و از همین رو دولت مجبور به استفاده از منابعی غیر ‌از درآمدهای قانونی از محل اصلاح حامل‌های انرژی خواهد شد؛ بنابراین برای این منظور از منابع بانک مرکزی برداشت خواهد کرد. وزیر امور اقتصادی و دارایی در آن زمان هرگونه استقراض از بانک مرکزی در این باره را تکذیب کرد، اما دریافت تنخواه از بانک مرکزی را حق دولت دانست.

این در حالی است که محمدرضا فرزین، سخنگوی طرح تحول اقتصادی دولت همواره از واقعی بودن پیش‌بینی‌های دولت برای درآمدهای یارانه‌ای سخن گفته بود.به عقیده صاحبنظران اقتصادی، چنانچه دولت در پرداخت یارانه نقدی تنها از درآمدهای حاصل از اصلاح قیمت حامل‌های انرژی استفاده کند یا حتی برای پرداخت یارانه بیشتر اقدام به افزایش قیمت‌ها کند، نقدینگی جدیدی به جامعه تزریق نشده است و همان درآمدها در قالب یارانه به مردم پرداخت می‌شود، اما چنانچه دولت از منابعی غیر ‌از این درآمدها به مردم یارانه نقدی بپردازد در واقع به افزایش نقدینگی در جامعه دامن زده که در نتیجه افزایش تورم را در پی خواهد داشت. از سوی دیگر افزایش نقدینگی در جامعه به بروز پدیده نقدینگی سرگردان منجر شده که هجوم به بازارهای سکه، ارز و... از پیامدهای آن خواهد بود .

پیش‌تر هم احمد توکلی، رییس مرکز پژوهش‌های مجلس طی نامه‌ای سرگشاده چند مورد از تخلفات یارانه‌های دولت را برشمرده بود که یکی از آنها به عدم رعایت قانون از سوی دولت در استفاده از سایر منابع برای پرداخت یارانه نقدی اشاره داشت. اما دیروز سخنگوی اقتصادی دولت ضمن قانونی دانستن برداشت دولت، خاطرنشان کرد که پاسخ به این موضوع به موقع داده خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، شمس‌الدین حسینی دیروز در حاشیه همایش ملی پذیرش بنگاه‌های اقتصادی در بورس اوراق بهادار در جمع خبرنگاران درباره برداشت غیر‌قانونی

۵هزار میلیارد تومان از منابع داخلی بانک مرکزی برای هدفمندی یارانه‌ها گفت: بر اساس ماده ۱۳ قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، دولت اختیار دارد که از تنخواه برای اجرای هدفمندی یارانه‌ها استفاده کند.وی با اشاره به اینکه البته هنوز گزارش دیوان محاسبات و همچنین مصاحبه‌های برخی نمایندگان مجلس را ندیده و نشنیده‌ام، تصریح کرد: بر اساس اخبار دریافت کرده از رسانه‌ها، این گونه برداشت کرده‌ام که دولت ۵ هزار میلیارد تومان از منابع بانک مرکزی برای پرداخت یارانه‌ها دریافت و آن را تسویه نکرده است و این موضوع از سوی نمایندگان مجلس به عنوان تخلف قرائت شده است.

«اتهام و ادعا»

وی با اشاره به اینکه برخی از نمایندگان مجلس نظیر محمد حسن ابوترابی فرد نایب رییس مجلس در این خصوص اظهارنظرهایی کرده اند، افزود: فرآیند قانونی این بود که دستگاه نظارتی یعنی دیوان محاسبات کشور در این خصوص گزارشی را ارائه می‌کرد، بنابراین آنچه مطرح شده، نظرات نمایندگان مجلس است و این امر اتهام و ادعا محسوب می‌شود. به گفته حسینی این موضوع باید در مستشاری و دادگاه دیوان محاسبات بررسی و سپس نتیجه‌گیری شود؛ کما اینکه دو سال قبل نیز موضوعی مبنی بر عدم واریز یک میلیارد دلار از منابع برداشت شده حساب ذخیره ارزی از سوی دولت مطرح شده بود، اما قاضی دیوان اعلام کرد که چنین ادعایی در دادگاه به تایید نرسیده است.

موضوع را مجادله‌ای نکنیم

سخنگوی اقتصادی دولت خاطر نشان کرد: به جای اینکه این موضوع را خبری و مجادله‌ای کنیم باید فرآیندهای قانونی آن را طی کنیم دولت به استناد ماده ۱۳ قانون هدفمند کردن یارانه‌ها از تنخواه استفاده کرده و ساز و کار تنخواه نیز کاملا مشخص است.وی گفت: علت اینکه در قانون هدفمندی تنخواه پیش‌بینی کرده‌ایم این بود که جریان درآمدی هدفمندی یارانه‌ها با جریان نقدی و هزینه متفاوت است. حسینی با طرح اینکه اگر دولت دو ماه قبل پول یارانه‌های نقدی را پرداخت می‌کرد آیا می‌توانست پیش از آن درآمدی برای پرداخت داشته باشد، گفت: دولت دو ماه پیشاپیش پول یارانه‌های نقدی را پرداخت می‌کند، بنابراین هیچ گاه شکاف دو ماهه‌ای که وجود دارد پر نمی‌شود این در حالی است که باید فاصله ۵ ماه اجرای هدفمندی را نیز در نظر بگیریم.

پرداخت ماهانه ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان یارانه نقدی

وی ادامه داد: ضمن اینکه پس از پرداخت دو ماه پیشاپیش مبلغ یارانه‌های نقدی قبوض به دست مردم می‌رسد و مردم باید فرصتی را برای پرداخت پول قبوض داشته باشند. ماهانه ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان برای یارانه‌های نقدی به حساب خانوارها پرداخت می‌شود. حسینی با تاکید بر اینکه پاسخ به این موضوع که آنچه از منابع بانک مرکزی برای این موضوع برداشت شده و باید از سوی بانک مرکزی تسویه می‌شد به موقع داده خواهد شد، افزود: این پاسخ را از طریق دیوان محاسبات خواهیم داد و هیچ دلیلی برای رسانه‌ای کردن این موضوع وجود ندارد. وزیر اقتصاد تاکید کرد: اگر خواستار اجرای قانون یارانه‌ها به صورت عملیاتی هستیم آیا راهکار دیگری غیر‌از این امر وجود دارد؟ پس باید قانون را اجرا می‌کردیم که به درستی نیز آن را اجرایی کردیم.

از خزانه برداشتیم، نه بانک مرکزی

محمدرضا فرزین دبیر ستاد هدفمندی یارانه‌ها نیز درباره برداشت ۵ هزار میلیارد تومان از منابع بانک مرکزی برای پرداخت یارانه‌های نقدی، با بیان اینکه دولت هیچ تخلفی انجام نداده است، اظهار کرد: زمانی که قانون یارانه‌ها اجرا شد، ابتدا یارانه نقدی ۲ ماه را به حساب مردم واریز کردیم و پس از آن اصلاح قیمت‌ها را انجام دادیم. منطق این است که ابتدا باید پول را از جایی می‌گرفتیم و زمانی ‌که اصلاح قیمت‌ها اتفاق افتاد درآمد آن جبران می‌شد.به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت به نقل از برنا، وی تصریح کرد: به همین دلیل در ماده ۱۳ قانون هدفمندسازی یارانه‌ها، مجلس به دولت اجازه داده که برای پرداخت یارانه‌های نقدی ابتدا از خزانه تنخواه بگیرد و چون یارانه مورد نیاز دو ماه را پرداخت کردیم به همین دلیل به اندازه این ۲ ماه از خزانه تنخواه گرفتیم، نه بانک مرکزی.

نامه محرمانه داده بودند

وی با بیان اینکه اخیرا مجلس در این خصوص نامه محرمانه‌ای فرستاده و از دولت در این زمینه توضیح خواسته است، اظهار کرد: دولت و وزارت اقتصاد، پاسخ آن را تهیه و به مجلس ارسال می‌کند، اما اینکه این موضوع را رسانه‌ای کرده‌اند در حالی که دولت هنوز به نامه آنها پاسخ نداده است، روش مناسبی نیست.

مجلس یارانه تولید را پیش‌بینی کرده

دبیر ستاد هدفمندسازی یارانه‌ها همچنین در مورد اختصاص یارانه به بخش صنعت و کشاورزی، گفت: در زمان تصویب بودجه برآوردها را به مجلس ارائه کردیم و بر اساس مصوبه مجلس ۵۴ هزار میلیارد تومان برای درآمد هدفمند‌سازی یارانه‌ها در سال جاری پیش‌بینی شد و خودشان به این جمع‌بندی رسیدند که با این اعداد می‌توان یارانه نقدی مردم و سهم تولید را پرداخت کرد.

وی با بیان اینکه این رقم پیش‌بینی بوده و مجلس هم اعلام کرد که تامین می‌شود و بر اساس آن عمل کنید؛ گفت: دولت باید مطابق با قانون بودجه عمل کند و این کار را انجام می‌دهد و این رقم در بودجه پیش‌بینی شده است و ما بر اساس پیش‌بینی که صورت گرفته؛ سعی می‌کنیم درآمدها را تامین کنیم تا هزینه‌های خود را بپردازیم.