پاسخ ایران به ۱+۵ روی میز رییسجمهور
مجید اعزازی- پاسخ تهران به نامه کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده ۱+۵ در مذاکرات با ایران روی میز محمود احمدینژاد است. نامهای که علیاکبر صالحی، وزیر خارجه حدود یک ماه پیش از این، خبر دریافتش توسط سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده ارشد ایران را اعلام کرده بود. صالحی اما شامگاه یکشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت خبر داد که جواب به نامه اشتون تهیه شده که منتظر نظرات آقای رییسجمهورهستیم تا پاسخ از طریق شورای عالی امنیت ملی ارسال شود.
خبرگزاری فارس گزارش داده است که صالحی در حاشیه جلسه هیات دولت در گفتوگو با خبرنگاران گفتوگو در پاسخ به این که آیا جوابی به نامه اشتون داده شده است یا خیر، تصریح کرد: بله، نامهای از سوی خانم اشتون ارسال شده و جوابی تهیه شده که منتظر نظرات آقای رییسجمهور هستیم که پس از دریافت نظرات آقای احمدینژاد در خصوص این موضوع، از طریق آقای جلیلی نامه را ارسال خواهیم کرد. صالحی اولین بار ۲۰ فروردین ماه سال جاری در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای اروگوئهای خود در تهران در رابطه با مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ خبر داده بود: به تازگی خانم اشتون نامهای را برای آقای جلیلی ارسال کرده بود که آقای جلیلی نیز در حال آماده کردن پاسخ آن است. صالحی در عین حال، تصریح کرده بود: ما همواره علاقهمند به مذاکره هستیم.۱۰ روز پس از اعلام خبر دریافت نامه اشتون بود که رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دنیایاقتصاد درباره محتوای نامه کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: در رابطه با فضایی که برای مذاکرات بین کشورهای ۱+۵ و ایران دنبال میشد و چارچوبی که در اجلاس ژنو ۳ طراحی و تفاهمی که ایجاد و بحثهایی که در این زمینه در اجلاس استانبول انجام شد، ما همچنان آمادگی داریم بر اساس تفاهمی که صورت گرفته و دستور کاری که تعیین شده بود، قدمهای بعدی را برداریم و هر وقت این آمادگی در طرف مقابل باشد، ما آماده دنبال کردن این موضوع هستیم. وی افزود: حتما مواردی که میتواند در دستور کار قرار گیرد شامل موضوعاتی است که در رابطه با آن قبلا تفاهم شده و به هیچوجه بحثی راجع به فعالیتهای هستهای ایران در این مذاکرات نخواهد بود.
مهمانپرست اظهار کرد: مسیر فعالیتهای هستهای کشور ما مسیر طبیعی خود را طی میکند، ولی در رابطه با چارچوبی که برای سایر موضوعات با هم تفاهم کرده بودیم و مواردی که درباره پیگیری آن اشتراک نظر داریم، آماده ادامه مباحث در این زمینه هستیم.
بر اساس این گزارش، ایران و ۱+۵ طی روزهای اول و دوم بهمن سال ۱۳۸۹ برای سومین بار در استانبول پشت میز مذاکره نشستند. این مذاکرات بدون دستیابی به نتیجه مشخصی پایان یافت. مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده گروه ۱+۵ پس از پایان این مذاکرات با بیان این که پیششرطهای ایران غیرقابل پذیرش است، گفت: ۱+۵ از موضع ایران در گفتوگوها «دلسرد» شده است. وی در عین حال، خبر داد که هیچ مذاکرات جدیدی با ایران برنامهریزی نشده است، اما در مذاکرات همچنان باز است. سعید جلیلی هم بر آمادگی ایران برای انجام دور بعدی مذاکرات حول نقاط مشترک تاکید کرد. آن چنان که خبرگزاریهای داخلی گزارش کرده بودند، هیات ایرانی در جریان مذاکرات با گروه ۱+۵(آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین به علاوه آلمان) بر دو موضوع «لغو تحریمها» و «پذیرش حق غنیسازی اورانیوم» تاکید کرده بود. همان موضوعاتی که اشتون پس از پایان مذاکرات از آنها به عنوان پیش شرط یاد کرد. از همینرو، جلیلی در کنفرانس مطبوعاتی خود در پایان مذاکرات به صراحت گفته بود: امروز یکی از بحثهای اساسی که وجود دارد و در این گفتوگوها به جد روی آن تاکید شد، این بود که باید حق اعضای انپیتی در حقوقی که دارند، رسما اعلام شود و به رسمیت شناخته شود، اینها اسمش پیش شرط نیست و لازمه بحث است.
تعطیلی سفارتخانهها پاک کردن صورت مساله است
وزیر خارجه شامگاه یکشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت همچنین در پاسخ به اینکه «نظر شما در مورد اینکه برخی درصدد به تعطیلی کشاندن سفارتخانه کشورهای بحرین و عربستان در تهران هستند، چیست؟»، گفت: در این مورد اطلاعی ندارم، اما باید بگویم که با تعطیلی سفارتخانهها کاری پیش نمیرود.
به گزارش خبرگزاری فارس، وی یادآور شد: اگر مشکلی رخ داده باید آن مشکل را حل کرد درحالی که تعطیلی سفارتخانه پاک کردن صورت مساله است.
وزیر خارجه در همین رابطه افزود: کانال سیاسی را باید حفظ کنیم و مذاکرات لازم را باید خیلی صریح انجام دهیم و بر اساس اصول روابط بینالملل و روابط بین دولتها خواستههای خود را مطرح کنیم بدون اینکه دخالتی در امور داخلی کشورهای دیگر داشته باشیم که به این اصول معتقدیم. وی ادامه داد: مسائلی که پیش آمده به صورت صریح در میان میگذاریم کما اینکه این کار را کردهایم و تعطیلی سفارتخانه به نظر نمیآید قدمی در جهت حل و فصل امور باشد. صالحی در خصوص اینکه اولین سفر خارجی رییسجمهور به کدام کشور خواهد بود، نیز گفت: رییسجمهور پذیرفتهاند که در اجلاس کشورهای کمتر توسعه یافته که در ترکیه ظرف چند هفته آینده برگزار میشود شرکت کنند.
ارسال نظر