انتقاد ایران از فشار آمریکا بر آژانس اتمی

نماینده آمریکا: ایران برای جلوگیری از ارجاع پرونده به شورای امنیت ۴ ماه فرصت دارد

نماینده ایران: سیاسی کاری و فشار غرب مانع از تداوم غنی‌سازی اورانیوم نخواهد شد دنیای‌اقتصاد- مرجان توحیدی: آغاز نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و خط و نشان‌های نماینده ایالات متحده علیه برنامه هسته‌ای ایران؛ ادعاهایی که البته با واکنش اعتراضی علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس مواجه شد. این آغاز نشست فصلی(پاییزی) شورای حکام آژانس بود. نشستی که در آن رابرت وود نماینده ایالات متحده مدعی شد ایران تا ماه مارس ۲۰۱۳ (حدود ۴ ماه دیگر) فرصت دارد که همکاری‌هایش را با آژانس آغاز کند؛ در غیر این صورت امکان دارد که مساله بار دیگر به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع داده شود. سلطانیه در پاسخ به این تهدید لفظی از آن به عنوان «سیاسی کاری» و «فشار آمریکا و اتحادیه اروپا» یاد و خاطرنشان کرد: غرب باید این واقعیت را بپذیرد که ایران غنی‌سازی اورانیوم را تعلیق نخواهد کرد. او همچنین از احتمال خروج ایران از ان.پی‌.تی در صورت بروز حمله نظامی به تاسیسات اتمی کشورمان سخن گفت. سلطانیه البته در جایگاه رییس جنبش عدم تعهد نیز بیانیه‌ای را قرائت و در آن تاکید کرد که تهران تنها در قبال ارائه اسناد مربوط به مطالعات ادعایی (مباحث مربوط به سایت پارچین و ادعاهای آژانس درباره آن) حاضر است درباره این موضوعات البته در قالب مدالیته‌ای روشن وارد گفت و گو شود. به رغم این پاسخ‌های سلطانیه اما ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا نیز در بیانیه‌ای ادعا کردند که ایران باید اکنون به شکلی اساسی اقدام کند تا به نگرانی‌های جدی و مستمر بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای خود بپردازد.

نماینده آمریکا چه گفته بود؟

خبرگزاری رویترز با اشاره به این خبر از وین گزارش داد: رابرت وود، نماینده آمریکا در آ‌ژانس بین‌المللی انرژی اتمی از یوکیا آ‌مانو، مدیر کل آژانس خواست در گزارش فصلی بعدی خود درباره ایران که احتمالا اواخر فوریه منتشر می‌شود، بگوید که آیا تهران هر گونه گام اساسی برای پرداختن به نگرانی‌های آ‌ژانس برداشته است یا خیر.به گزارش ایسنا، وود در بیانیه خود که در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرائت کرد، افزود: اگر تا ماه مارس ۲۰۱۳ ایران همکاری اساسی با آ‌ژانس را آغاز نکند آمریکا به همراه دیگر اعضای شورا تلاش خواهد کرد تا اقدام مقتضی شورا را دنبال کند و از شورا درخواست خواهد کرد گزارش این نقص پیشرفت را به شورای امنیت سازمان ملل بررسی کند.وی مدعی شد که ایران تعهداتش را نادیده می‌گیرد و افزود: ایران باید همین حالا اقدام کند.وود پس از این اظهارات به خبرنگاران گفت که امیدوار است گفت‌وگوهای ماه دسامبر میان آژانس و ایران مثمر ثمر باشد و مدعی شد: من درباره صداقت ایران تردید دارم.

تاکید آمانو بر تداوم گفت‌وگو

این رودررویی مقامات ایران، ایالات متحده و غرب در نشست فصلی شورای حکام آژانس البته قدری با اظهار نظرهای نماینده چین و بیانیه آمانو و تاکید این دو مبنی بر حل دیپلماتیک موضوع هسته‌ای ایران تلطیف شد. یوکیا آمانو در نشست شورای حکام در بیانیه مقدماتی خود درباره ایران گفت: دور بعدی گفت‌وگوهای ایران و آژانس در ۲۳ آذرماه (۱۳دسامبر) در تهران صورت می‌گیرد. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در این بیانیه بار دیگر بر نبود انحراف در برنامه هسته‌ای اعلام شده ایران تاکید کرد، اما گفت: ما همچنان در پی توافق با ایران در مورد رویکرد ساختاری جهت حل و فصل موضوعات باقی مانده هستیم.

بر اساس گزارش واحد مرکزی خبر، آمانو با اشاره به اینکه «آژانس قویا مصمم به گفت‌وگو با ایران است» گفت: فرصتی برای حل و فصل دیپلماتیک موضوع هسته‌ای ایران وجود دارد، از این رو زمان آن فرا رسیده است که همه ما از این فرصت موجود برای حل و فصل دیپلماتیک موضوع هسته‌ای ایران استفاده کنیم.

ایران و نم: اسناد را ارائه دهید

ایران و آژانس انرژی اتمی قرار است ۱۳ نوامبر یعنی ۲۳ آذر ماه گفت‌وگو‌های خود را در تهران از سر بگیرند. گفت‌وگوهایی که پیش‌تر نمایندگان طرفین را ۵ دور به پای میز مذاکرات کشانده بود و هربار هم این گفت‌وگو‌ها بدون دستیابی به نتیجه ملموسی پایان یافته بود. موضوع مورد مناقشه طرفین هم درخواست آژانس برای بازدید از سایت پارچین است که مدعی است در آن انفجار‌های مشکوک هسته‌ای رخ داده، اما ایران تاکید دارد این سایت صرفا نظامی بوده و چون در حوزه موضوعات مربوط به امنیت ملی قرار می‌گیرد اجازه بازدید داده نمی‌شود. ایران در عین حال همواره تاکید کرده است که چنانچه اسناد آژانس درباره این موضوع که در گزارش‌های آمانو به نام مطالعات ادعایی از آن یاد می‌شود به کشورمان ارائه شود امکان گفت‌وگو در این باره وجود دارد. سلطانیه نیز در گزارشی که به نمایندگی از جنبش عدم تعهد (نم) در مقر آژانس آن را قرائت کرد، گفت: جنبش عدم تعهد توجه دارد که ایران هنوز اسناد مربوط به مطالعات ادعایی را دریافت نداشته است. در این چارچوب جنبش عدم تعهد از درخواست‌های پیشین مدیرکل خطاب به آن دسته از اعضایی که اطلاعاتی را در ارتباط با «مطالعات ادعایی» به دبیرخانه ارائه کرده‌اند، برای موافقت با اینکه آژانس همه اسناد مربوطه را به ایران ارائه کند، کاملا حمایت می‌کند.

هشدار ایران درباره احتمال خروج از ان.پی.تی

سلطانیه همچنین در بیانیه ای خطاب به شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی تاکید کرد: «[در صورت حمله به تاسیسات اتمی ایران] این امکان وجود دارد که مجلس ایران، دولت را مجبور کند تا بازرسی‌های آژانس را متوقف کرده یا حتی ایران را از پیمان ان‌پی‌تی خارج کند.» نماینده ایران افزود که حمله نظامی، ایران را از غنی‌سازی اورانیوم بازنخواهد داشت. در این بیانیه آمده است: «ایران به فناوری‌های غنی‌سازی دست یافته است و می‌تواند به آسانی تاسیساتی را که آسیب می‌بینند، بازسازی کند.» سلطانیه در عین حال با تاکید بر اینکه «تحریم‌های غرب هیچ‌گونه تاثیری بر فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم نداشته‌اند»، خطاب به شورای حکام نوشت: «ایران کاملا آمادگی یافتن راه حلی آبرومندانه بر مبنای مذاکره را دارد.»

در همین راستا چین هم مانند گذشته از هرگونه گفت و گوهای سازنده برای حل موضوع هسته‌ای ایران دفاع کرد. هیات چین در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد پکن امیدوار است ایران به طور کامل به قطعنامه‌های شورای امنیت درباره مساله‌ هسته‌ای خود عمل کند.

مذاکره ایران و ۱+۵؛ آخر ماه در استانبول؟

منابع دیپلماتیک غربی از پیشنهاد ۱+۵ به ایران برای برگزاری نشست دیگری تا نیمه‌های دسامبر (قبل از پایان آذر) در استانبول خبر دادند. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، یک دیپلمات‌ ارشد گفت: پس از نشست اخیر نمایندگان کشورهای ۱+۵ در بروکسل برای بررسی آخرین تحولات، آمریکا خواستار اقدام سریعی شده است.

وی گفت: ما قصد داریم تا در دو هفته نخست دسامبر با ایران بر سر یک میز بنشینیم و در صورتی که ایرانی‌ها بپذیرند، این نشست در استانبول برگزار خواهد شد. نماینده دیگری از یکی از کشورهای شش گانه طرف گفت‌وگو با ایران نیز این موضوع را تایید کرد.

پس از نشست بروکسل که اولین نشست پس از انتخاب مجدد باراک اوباما بود، کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: این گروه خواستار گفت‌وگو با ایران در سریع‌ترین وقت ممکن است. از سوی دیگر، «ویکتوریا نولاند» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تصریح کرد: واشنگتن در انتظار نتایج ارتباط آتی اشتون با «سعید جلیلی» مذاکره‌کننده ایرانی است.