هشدار دوباره لاریجانی درباره رشد نقدینگی

عکس: خبرگزاری فارس

رییس مجلس: اگر تولید دچار رکود شود، رشد نقدینگی در بازار سیاسی می‌شود

دنیای اقتصاد - ملیحه ابراهیمی: «اگر تولید دچار رکود شود، رشد نقدینگی در بازار سیاسی می‌شود» این تازه‌ترین هشدار رییس مجلس نسبت به رشد بی‌سابقه نقدینگی در کشور است. علی لاریجانی روز گذشته در جمع اساتید و دانشجویان دانشگاه تهران با انتقاد از رشد نقدینگی در کشور افزود: از سال‌ها پیش هم گفته می‌شد رشد نقدینگی ممکن است برای ما مشکل ایجاد کند. این البته اولین انتقاد او نسبت به رشد نقدینگی و تورم حاصل از آن نیست. لاریجانی یک هفته پیش نیز «نقدینگی» را دلیل اصلی مشکلات بازار «سکه و ارز» خوانده و گفته بود: مقدار زیادی از مشکلات موجود اقتصادی کشور به رشد بی‌سابقه نقدینگی مربوط است. زمانی که بخش‌های تولیدی کشور فعال نباشد، نقدینگی موجود در جامعه به سمت بازارهای کاذب می‌رود و در آن بازارها اختلال ایجاد می‌کند. در شرایط کنونی راهکارهای لازم برای سوق دادن نقدینگی به سمت تولید مشخص است و ضرورت آماده کردن بسترهای آن بیش از پیش احساس می‌شود.

انتقاد از رشد نقدینگی در کشور در سال‌های اخیر از سوی رییس مجلس، بسیاری از کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس همواره مطرح بوده است، اما این موضوع در ماه‌های گذشته به دلیل تاثیر زیاد نقدینگی بر نابسامانی بازار سکه و ارز بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است؛ تا به آنجا که مجلس در هفته‌های گذشته چند جلسه غیرعلنی با حضور دولتمردان برای بررسی وضعیت اقتصادی کشور و نابسامانی بازار سکه و ارز برگزار کرده است.

محمدرضا باهنر، نایب رییس مجلس نیز چند روز پیش با اشاره به افزایش نرخ تورم و نقدینگی در کشور گفته بود: اگر همین طور پیش برویم تا پایان سال تورم ۴۰ درصدی خواهیم داشت.

انتقاد از رشد نقدینگی

اما آن گونه که خبرگزاری‌های مهر و ایسنا گزارش داده‌اند، علی لاریجانی در مراسم آغاز سال تحصیلی در پردیس علوم دانشگاه تهران، با اشاره به وجود چالش‌های اقتصادی در کشور به رشد نقدینگی ظرف ۷ الی ۸ سال گذشته اشاره کرد و افزود: در این سال‌ها نقدینگی از ۶۵ هزار میلیارد تومان به ۳۹۵ هزار میلیارد تومان رسیده است البته اگر رشد نقدینگی مواجه با رونق تولید در صنعت، کشاورزی و دامداری باشد، تولید را افزایش خواهد داد؛ اما اگر شرایط در برخی از زمینه‌های تولید دچار رکود باشد، رشد نقدینگی به بازار روانه خواهد شد.

وی اضافه کرد: از سال‌ها پیش گفته می‌شد که رشد نقدینگی می‌تواند ضایعاتی را در کشور ایجاد کند؛ روزی به سمت ارز، روزی به سمت طلا و روز دیگر به سمت مسکن سیال شود.

لاریجانی ادامه داد: اگر در رونق تولید دچار رکود شویم، رشد نقدینگی در بازار سیاسی می‌شود و چالش‌هایی که امروز مشاهده می‌کنیم به وجود می‌آید. از سال‌ها پیش هم گفته می‌شد رشد نقدینگی ممکن است برای ما مشکل ایجاد کند.

علاجی برای تورم و بیکاری پیدا کنیم

لاریجانی نرخ بیکاری ۱۴ درصد در کشور را مورد اشاره قرار داد و یادآور شد: براساس آمارهای رسمی ما رشد بیکاری زیادی داریم که علاج آن باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین تورم براساس آمارهای رسمی کشور بیش از ۲۲ درصد است که نرخ بالایی است و البته در برخی از زمینه‌ها بیشتر هم هست.

رییس مجلس در عین حال گفت: البته از نظر GDP (رشد تولید ناخالص داخلی) حرکت کشور خوب بوده است و از نظر ضریب جینی ما تغییرات مثبتی را شاهد بودیم که نشان می‌دهد به سمت عدالت پیش رفته است.

وی عدم ثبات در برخی از تصمیم‌گیری‌ها را از چالش‌های جدی در حوزه اقتصاد دانست و افزود: برخی تصمیم‌گیری‌ها می‌تواند برای صنعتگر و تولیدکننده ایجاد مشکل کند.

تاکید بر کوچک‌سازی دولت

وی با تاکید بر ضرورت ارتباط دانشگاه و صنعت، خطاب به دانشجویان و اساتید حاضر در این مراسم اظهار کرد: خوب است که شما ارزیابی و محاسبه روشن‌تری از وضع کشور داشته باشید. نقایصی در کشور داریم. ارزیابی‌های ما وضع شناوری دارد. کمتر جایی وجود دارد که با بررسی شرایط، موقعیت و ارزیابی مستمر، تحلیل روشنی از وضعیت به ما بدهد.

وی افزود: یکی از مسائل مهم توسعه‌یافتگی کوچک کردن دولت و سپردن کار و امور به مردم است. ما برای آن موضوع قوانینی تصویب کردیم و مرکز ثقل کار انجام شده است. از نظر بین‌المللی چالش‌هایی داریم و بعضا جدی است و می‌تواند در حوزه داخل هم تاثیراتی بگذارد یکی از این موضوعات مساله‌ هسته‌ای است که بخشی هم بهانه جویی است. در منطقه نیز وضعیت چالش‌برانگیزی داریم که باید برای آن راه‌حل ارائه کرد.

۷۰ درصد صنعت دولتی است

لاریجانی با تاکید بر لزوم کوچک‌سازی دولت و مردمی کردن اقتصاد یادآور شد: همه کشورهایی که توسعه‌یافته هستند دولت کوچکی داشته‌اند و بخش اقتصاد هم در دست مردم بوده است؛ اما ما دولت فربه و بخش‌های اداری گسترده‌ای داشته‌ایم و صنعت ما ۷۰ درصد دولتی است. البته بعد از تدوین سیاست‌ها و قانون اصل ۴۴ که بنا شد واگذاری‌ها صورت گیرد -که ضمنا درست واگذار نشد- تا حدی این امر تعدیل شد؛ اما همچنان صنایع بزرگ ما دولتی یا شبه‌دولتی هستند.