روسیه و چین با تشدید فشارها مخالفت کردند
دودستگی در شورای امنیت بر سر تحریمها علیه ایران
عکس: AFP بار دیگر در نشست «کمیته تحریمها» نمایان شد
اختلاف بر سر تحریم ایران در شورای امنیت
اعتراض روسیه به اقدامات یکجانبه و مخالفت چین با تشدید فشارها
دنیای اقتصاد- اعضای کمیته تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل در آستانه برگزاری مجمع عمومی این نهاد گردهم جمع شدند تا قطعنامه ۱۷۳۷ تحریمی ایران و نحوه اجرایی شدن آن را مورد بحث و ارزیابی قرار دهند.
کمیته ۱۷۳۷ که ریاست آن را نستوراوساریو، نماینده کوبا در سازمان ملل بر عهده دارد، پنج شنبه هفته گذشته تشکیل جلسه داد. قطعنامه ۱۷۳۷ در سال ۲۰۰۶ تصویب شد و آن طور که خبرگزاری فارس به نقل از شینهوا گزارش داده است، کمیته ناظر این قطعنامه درحال بررسی اعمال تحریمهای جدید علیه ایران به خاطر برنامه هستهای است. هر چند که از فحوای جلسه چنین به نظر میرسد که باز هم بین اعضای دائم شورای امنیت یعنی آمریکا، انگلیس و فرانسه با چین و روسیه (پنج عضو از شش عضو گروه ۱+۵) درباره اعمال تحریمهای بیشتر از آنچه که در قطعنامه ۱۷۳۷ آمده، اختلاف نظر وجود دارد.
آمریکا، فرانسه و انگلیس در این نشست بار دیگر اتهاماتی را علیه برنامه هستهای ایران طرح و تهدید کردند که زمان برای ایران در حال هدر رفتن است و نمی توان وارد مذاکراتی شد که به گفته نماینده آمریکا در سازمان ملل تاکنون بی نتیجه بوده است. نماینده فرانسه هم مذاکرات بین ایران و شش قدرت جهانی را ناموفق توصیف کرد. نماینده انگلیس نیز از ایران خواست تا درباره نقش خود در منطقه به عنوان یک عضو مسوول در جامعه بینالملل «زود تصمیم بگیرد.» این کشورها در عین حال ایران را به صدور سلاح به سوریه متهم کردند، اما نمایندگان چین و روسیه به رییس کمیته ۱۷۳۷ اعلام کردند که اگرچه دولتهای متبوعشان حمایت خود را از قطعنامههای سازمان ملل اعلام و بر اجرای آن تاکید دارد، اما راهحل مساله هستهای ایران از راه گفتوگو است و اعمال تحریمهای یک جانبه علیه ایران را غیر قابل قبول میدانند.
این اختلاف نظر بین اعضای گروه ۱+۵ درباره تشدید احتمالی تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران در شرایطی است که آژانس انرژی اتمی به تازگی قطعنامهای علیه برنامه هستهای ایران منتشر کرد که در آن نسبت به ماهیت این برنامه ابراز نگرانی شده است. با این حال؛ اما نمایندگان ارشد مذاکرهکننده ایران و گروه ۱+۵ یعنی سعید جلیلی و کاترین اشتون به تازگی در استانبول با یکدیگر دیدار داشتند. دیداری که آن را سازنده خواندند و قرار شد تا اشتون در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با شش کشور درباره امکان تداوم مذاکرات سیاسی بین ایران و ۱+۵ رایزنی کند.
آمریکا: گفتوگو نامحدود نیست
در چنین شرایطی، «سوزان رایس» نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره تحریمهای ایران گفت: زمان در حال هدر رفتن است. به گزارش خبرگزاری فرانسه، وی افزود: قدرتهای بینالمللی - شامل انگلیس، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و آمریکا نمیتوانند به طور نامحدود به گفتوگوهای هستهای خود با ایران ادامه دهند.
همچنین بنا به گزارش رویترز سوزان رایس، خطاب به اعضای شورا مدعی شد: ایران همچنان به غنیسازی حدود ۲۰ درصدی ادامه میدهد و این یک گام نزدیکتر به غنیسازی ۲۰ درصد تسلیحاتی است. این فعالیتها همگی مغایر قطعنامهای متعدد شورای امنیت است، وی افزود: شورای امنیت باید تلاشهای خود را برای اطمینان یافتن از اینکه تحریمهایی که اعمال میکنیم به طور کامل و متقابل اجرا میشود، دو برابر کند.
مارک لیال گرانت، نماینده انگلیس در سازمان ملل نیز در این نشست گفت: ایران در مرحله مهمی قرار گرفته است.
وی افزود: این کشور میتواند نگرانیهای جامعه بینالمللی درباره برنامه هستهای خود را نادیده بگیرد یا حتی میتواند درباره سازشی گفتوگو کند که به درک متقابل از مزایای برنامه هستهای غیرنظامی کمک کند. نماینده انگلیس در سازمان ملل علاوه بر این مدعی شد: ایران میتواند صادرکننده تروریسم باشد یا یک عضو مسوول در جامعه بینالمللی، اما باید خیلی زود تصمیم بگیرد.
جرارد آرو، نماینده فرانسه در سازمان ملل نیز مدعی شد: ما از ایران میخواهیم که مذاکره کند، اما ایران مذاکره نمی کند. پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان صدها ساعت را برای مذاکرات با ایران برای حل مساله هستهای صرف کردهاند؛ اما موفق نشدهاند.
بنابر گزارش خبرگزاری رویترز، در همین حال اعضای غربی شورای امنیت مدعی شدند که ایران سلاح در اختیار دولت سوریه قرار میدهد. رایس با ذکر این ادعا آن را نگرانکننده خواند. نماینده انگلیس نیز با طرح این ادعا آن را «غیرقابل پذیرش» خواند و افزود که این اقدام باید متوقف شود.
مخالفت چین و روسیه با تحریمهای بیشتر
اما به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری «نووستی»، «ویتالی چورکین» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد اعلام کرد که این کشور به تمامی درخواستهای مربوط به تحریم ایران بر اساس قطعنامههای شورای امنیت پایبند است، ولی اعمال تحریمهای یکجانبه علیه جمهوری اسلامی را مخرب میداند. وی یادآور شد: ما بر این عقیده هستیم که اعمال تحریمهای یکجانبه برخی کشورها علیه ایران، موثر بودن رژیم تحریمهای شورای امنیت و بهطور کلی تشریک مساعی بینالمللی در حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران را با شکست مواجه کرده است.
وانگ مین، معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل هم با تاکید بر اینکه قطعنامههای شورای امنیت باید به طور کامل اجرا شود، گفت: ما تمایلی به اعمال فشار بیشتر یا تحریمهای جدید علیه ایران نداریم. به گزارش خبرگزاری شینهوا وی افزود: ما قاطعانه مخالف توسل به زور یا تهدید هستیم.
وانگ همچنین ارتقای همکاری میان آژانس و ایران و حفظ و پیشبرد روند گفتوگو را حائز اهمیت دانست.
ارسال نظر