پایان بی نتیجه نشست ایران، مصر و ترکیه درباره سوریه

دنیای‌اقتصاد- نیویورک، این بار به‌عنوان کانون تداوم رایزنی‌ها و مذاکرات برای حل بحران سوریه انتخاب شده است. این تنها توافق نشست ایران، ترکیه و مصر در قاهره بوده است؛ بدون اینکه نتیجه و یا راه حل مشخص دیگری برای حل بحران سوریه حاصل شده باشد. چه وزیران خارجه ایران و مصر و ترکیه رسانه‌ها را تا یافتن یک راه حل مناسب به صبوری دعوت کرده‌اند و گفته‌اند که نباید انتظار داشت که ظرف یک جلسه نتیجه معینی برای حل این معضل پیدا شود. در کنار توافق برای تداوم مذاکرات در نیویورک، اخضر ابراهیمی نماینده سازمان ملل هم بنا دارد تا برای دادن گزارش به شورای امنیت و البته رایزنی با کشورهای عربی حاضر در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کند. در حقیقت قدرت‌های منطقه‌ای سعی دارند تا از ظرفیت‌های در مجمع عمومی سازمام ملل که اواخر سپتامبر (اوایل مهر) در ایالات متحده برگزار می‌شود، برای حل بحران سوریه بهره ببرند. این تصمیمی است که وزیران خارجه ایران، مصر و ترکیه در نشست قاهره به آن رسیده‌اند؛ البته در غیاب وزیر خارجه عربستان. سعود الفیصل ظاهرا به دلیل بیماری نتوانست در نشست حاضر شود. احمد داوود اغلو دلیل این موضوع را عدم توانایی فیصل نام برد، اما محمد کامل عمرو گفت که عربستان به دلایل خاصی نتوانسته در این نشست حاضر شود و توضیح بیشتری در این باره نداد. او همچنین از برگزاری نشستی با اخضر ابراهیمی جهت رسیدن به یک راه‌حل مرضی الطرفین خبر داد.

نشست چهارجانبه مصر، پیشنهاد قاهره و محمد مرسی بود که توانست عملیاتی شود. ایران، مصر، عربستان و ترکیه کشورهایی هستند که بر این اساس قرار است به یک راه حل برای حل بحران سوریه دست پیدا کنند. این پیشنهاد هفته گذشته با شرکت معاونان وزرای خارجه چهار کشور یاد شده کلید خورد و اکنون هم در مرحله بعدی با حضور وزیران خارجه ادامه یافته است. ایران علاوه بر حضور در این نشست پیشنهاد اضافه شدن ونزوئلا به عنوان یکی از اعضای تروئیکای «نم» و عراق به عنوان رییس اتحادیه عرب را به کمیته چهارجانبه دارد.

هنوز برای رسیدن به نتیجه زود است

به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری الجزیره، اما وزرای امور خارجه مصر، ترکیه و ایران در پایان مذاکرات خود در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کردند که نشست دیگری را در آخرین هفته ماه جاری میلادی در نیویورک و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار خواهند کرد تا دیدگاه‌های خود را درباره مساله سوریه نزدیک‌تر کنند. شرکت کنندگان در این نشست تاکید کردند که هنوز زود است درباره رسیدن به نتیجه مشخص درخصوص سوریه صحبت کرد و این امر نیازمند وقت بیشتری است.

محمد کامل عمرو، وزیر امور خارجه مصر در این کنفرانس خبری گفت: مذاکراتی درباره چگونگی حل و فصل بحران سوریه داشتیم و توافق شد تا مذاکرات ادامه یابد، اما سخن گفتن از راه‌‌حلی مشخصی برای پایان دادن به بحران سوریه هنوز زود است.

احمد داوود اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه نیز گفت: نمی‌توان در نشست اول فورا به توافق‌های چشمگیری دست یافت و ما کماکان به تلاش خود برای یافتن راه‌حلی مسالمت آمیز در سوریه ادامه می‌دهیم. وی ادامه داد: مهم این است که مذاکرات درباره سوریه در کشورهای منطقه باقی بماند و ما توافق‌های ابتدایی در خصوص مساله سوریه به دست آوردیم. علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران نیز با تاکید بر اینکه انتظار رسیدن به یک راه حل سریع برای مساله سوریه دور از واقعیت است، گفت: نقاط مشترک بین ما بیشتر از اختلاف‌هایمان بود.وی تاکید کرد: به مذاکرات ادامه می‌دهیم و تلاش‌هایمان را با اخضر الابراهیمی، نماینده مشترک سازمان ملل و اتحادیه عرب نیز هماهنگ خواهیم کرد.

همچنین به گزارش سایت مصری المصراوی، صالحی همچنین درباره مواضع کشورش در قبال سوریه گفت: ما از دولت سوریه می‌خواهیم که به خواسته‌های مردمی پاسخ دهد؛ اما راه حل این مساله باید سوری باشد و نمی‌توان به دنبال راه حلی بود که بخواهد از خارج بر این کشور تحمیل شود. ما الان نمی‌خواهیم که وارد جزئیات شویم اما صبور باشید تا ما به رایزنی‌ها ادامه دهیم.

گزارش اخضر ابراهیمی به شورای امنیت

از سوی دیگر اخضر الابراهیمی بعد از دیدار با نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب اعلام کرد که به زودی به نیویورک می‌رود تا گزارشی کامل درخصوص تحولات سوریه به کشورهای عضو شورای امنیت ارائه کند.

وی تاکید کرد: در سفر خود به نیویورک با برخی وزرای امور خارجه کشورهای عربی و دیگر کشورها که برای شرکت در مجمع عمومی به نیویورک می‌آیند، دیدار خواهم کرد.

اخضر الابراهیمی ادامه داد: در نیویورک با افراد زیادی مذاکره خواهم کرد و سپس به دمشق باز خواهم گشت تا نتیجه مذاکرات و گفت‌وگوهای خود را به اطلاع مقامات دمشق و مخالفان سوریه برسانم و نصایح و پیشنهادهای خود را به آنها ارائه کنم.

پیشنهادهای ایران برای برون رفت از بحران

اما وزیر امور خارجه کشورمان که از روز دوشنبه وارد قاهره شده است ، حامل پیشنهادهایی ایرانی برای حل بحران سوریه در نشست چهارجانبه بود. بر این اساس این پیشنهادها عبارتند از: اعلام توقف درگیری و خشونت به طور همزمان توسط طرفین، تاکید بر ضرورت حل مسالمت‌آمیز بحران بدون دخالت خارجی، توقف هرگونه حمایت‌های مالی، نظامی و آموزشی از گروه‌های مسلح، آغاز گفت‌وگو میان دولت سوریه و معارضه، تشکیل کمیته آشتی ملی با مشارکت همه جریانات و گروه‌ها، اعزام ناظرین از چهار کشور جهت نظارت بر روند توقف خشونت و انجام گفت‌وگوها.

صالحی همچنین با اشاره به اینکه «رنج و درد ملت سوریه به ویژه تحریم‌ها و مجازات‌های اقتصادی ایجاب می‌کند تا کشورهای اسلامی از جمله چهار قدرت مطرح منطقه حاضر در این نشست، تلاش‌های خود را برای ارسال کمک‌های اقتصادی و انسان‌دوستانه تقویت و منسجم کنند»، تشکیل کمیته‌ای برای رفع آلام ملت سوریه را برای تحقق این امر پیشنهاد کرد.

او در ادامه با اشاره به ظرفیت خوب جنبش عدم تعهد برای ایفای نقش موثر در تحولات منطقه و جهان پس از برگزاری نشست سران غیرمتعهد در تهران، حضور جمهوری اسلامی ایران و مصر از تروئیکای نم در نشست قاهره را مفید خواند و خواستار اضافه شدن ونزوئلا به عنوان عضو تروئیکای جنبش عدم تعهد و عراق به‌عنوان رییس دوره‌ای اتحادیه عرب به جمع حاضر، برای به ثمر رسیدن روند سازنده موجود شد.

استفاده از روابط تهران ـ دمشق برای حل بحران

احمد داوود اوغلو نیز بعد از دیدار با محمد مرسی، رییس‌جمهور و هشام قندیل، نخست وزیر مصر در کنفرانس مطبوعاتی درباره مشارکت ایران در نشست چهارجانبه در مصر گفت که ما می‌خواهیم از روابط ایران و سوریه برای قانع کردن اسد به توقف درگیری‌ها استفاده کنیم.وی افزود که معتقد است ایران می‌تواند در حل این بحران به ایفای نقش بپردازد. اوغلو همچنین از پیوستن هر کشور دیگری در منطقه به طرح تلاش برای حل بحران سوریه استقبال کرد.

آماده برقراری رابطه با مصر هستیم

علی اکبر صالحی در جریان سفر خود به قاهره، دیدارهایی دوجانبه با وزیر خارجه و رییس جمهور این کشور نیز داشت. دیدارهایی برای ارتقای روابط دوجانبه و بررسی مسائل فی‌مابین. صالحی همچنین در برنامه صباح الخیر که یکی از برنامه‌های کانال یک تلویزیون دولتی مصر است، حاضر شد و به زبان عربی به گفت و گو پرداخت. او در این گفت و گو اعلام کرد: بارها اعلام کرده‌ایم که آماده ارتقای روابط با مصر در سطح سفیر هستیم. به گزارش ایرنا، او خاطرنشان کرد: ایران برای ارتقای سطح روابط خود با مصر منتظر دریافت پاسخ قاهره در این زمینه است. صالحی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا آقای احمدی‌نژاد در صورت دعوت رسمی از سوی مصر به قاهره سفر می‌کند؟ گفت: بله با کمال میل سفر خواهد کرد. صالحی در پاسخ به سوالی درباره حمله احتمالی اسرائیل به ایران، گفت: ما کاملا آماده دفاع از خود هستیم ولی می‌دانیم رژیم صهیونیستی در موقعیتی نیست که به کشور بزرگی چون جمهوری اسلامی ایران حمله کند چرا که اگر واقعا این امکان را داشت تا‌کنون حمله کرده بود.

وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی در‌باره خواسته اسرائیلی‌ها از جمهوری آذربایجان برای ایجاد پایگاه در مرز ایران، اظهارکرد: بین جمهوری آذربایجان و اسرائیل روابطی وجود دارد، اما این روابط در حدی نیست که دولت باکو بخواهد اقدامی علیه تهران انجام دهد. وی گفت: روابط ایران و جمهوری آذربایجان روابط خوبی است اما به هر حال هوشیاریم و هر تهدیدی را جدی می‌گیریم.