تعداد کارکنان دولت در پایان سال ۱۳۸۴ به ۲میلیون و ۲۵۰‌هزار و ۶۹۲ نفر رسیده است که نسبت به سال قبل ۶۲/۱‌درصد کاهش داشته است. به گزارش خبرگزاری مهر، یکی از برنامه‌های تحول نظام اداری، برنامه منطقی کردن اندازه دولت است که با نظارت مستمر بر اجرای آن، هم شاهد توقف افزایش تعداد کارکنان دولت بوده‌ایم و هم در بسیاری از بخش‌ها، سیر نزولی تعداد کارکنان را تجربه کرده‌ایم.

براساس این گزارش، براساس ماده ۱۴۵ قانون برنامه چهارم توسعه، تعداد کل کارکنان دولت باید در پایان برنامه از تعداد آن در آغاز برنامه به میزان ۵‌درصد کاهش داشته باشد.

حسین فتحی، کارشناس دفتر آمار و برنامه‌ریزی نیروی انسانی سازمان مدیریت معتقد است: راهبری هوشمندانه برنامه منطقی کردن اندازه دولت در سایه وجود آمار و اطلاعات مطمئن، روز آمد و جامع میسر است.

مرور و بررسی آمار و اطلاعات از افزایش کیفیت نیروی انسانی دولت حکایت می‌کند، به طوری که در این سال تعداد کارکنان دارای تحصیلات دانشگاهی بر دارندگان تحصیل دیپلم و پایین تر پیشی گرفته است.

هفته نامه برنامه در شماره اخیر خود در گزارشی از این کارشناس سازمان مدیریت آورده است: تعداد کارکنان در پایان سال ۱۳۸۴، ۲میلیون و ۲۵۰‌هزار و ۶۹۲ نفر بوده که در مقایسه با سال ۱۳۸۳ به میزان ۶۲/۱‌درصد کاهش داشته است.

همچنین از نظر ترکیب نیروی انسانی نیز در حدود ۸۴‌درصد از ۲میلیون و ۲۵۰‌هزار و ۶۹۲ نفر کارکنان دستگاه‌های اجرایی کشور کارکنان رسمی‌ بوده، ۷۳/۷‌درصد کارکنان پیمانی، ۶۸/۳‌درصد را نیز سایر (اعم از کار مشخص، خرید خدمت و...) و ۶۰/۴‌درصد را کارگران تشکیل داده‌اند. زنان نیز ۶۶/۳۳‌درصد از سهم نظام اداری را به خود اختصاص داده اند.

از نظر تحصیلات دانشگاهی نیز در سال ۱۳۸۴ تعداد کارکنان دارای مدرک تحصیلات دانشگاهی نسبت به تعداد کارکنان دارای مدرک تحصیلی دیپلم و کمتر بیشتر هستند به طوری که در این سال ۲۴/۵۸‌درصد کارکنان با مدرک تحصیلی دانشگاهی و ۷۶/۴۱‌درصد کارکنان با مدرک تحصیلی غیر دانشگاهی بوده‌اند.