دیروز هم پس از ابلاغ الحاقیه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌ها به استانداری‌ها، کارشناسان اقتصادی، نمایندگان مجلس و حتی برخی از رسانه‌های خارجی در اظهاراتی به نقد این موضوع پرداختند. پس از این ابلاغیه برخی از منابع از برگزاری نشست فرهاد رهبر، رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور با معاونان خویش خبر دادند.

فرهاد رهبر در این جلسه به تعدادی از معاونان سازمان که بعضا قصد استعفا داشته و دارند، توصیه کرده است که فعلا به کار خود ادامه دهند و در پست و سمت قبلی خود قرار گیرند تا در یک زمان مشخص تکلیف نهایی آنان مشخص شود.

همچنین در این جلسه قرار شده است که جلسات سازمان مدیریت همچون گذشته به فعالیت خود ادامه داده و همه معاونان ابلاغیه اخیر را با دقت مطالعه کنند هر چند که با این طرح به شدت مخالف هستند.

سعیدلو:تعییر ساختار سازمان مدیریت استان‌ها در جهت تسهیل امور است

در همین حال معاون اجرایی رییس‌جمهوری تغییر ساختار سازمان مدیریت استان‌ها و افزایش اختیارات استانداران را در جهت تسهیل امور و عدم تمرکز دانست و گفت: می‌خواهیم تمرکز در اجرا و توزیع جغرافیایی و سقف اعتبارات را بشکنیم.

علی سعیدلو بااشاره به اینکه سازمان مدیریت به عنوان مرکز مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، بسیار متمرکز شده است، گفت: سعی ما بر این است که سهم مدیران و مسوولان استانی در تصمیم‌گیری‌ها بیشتر شود.

وی ادامه داد: با این تصمیم‌گیری، معاونین سازمان مدیریت در استان‌ها زیر چتر استاندار قرار می‌گیرند و هدف از این کار این است که به استانداران سهم بدهیم تا استاندار به‌عنوان رییس یک استان بتواند در توزیع اعتبارات استان نظر دهد.

معاون اجرایی رییس‌جمهوری در پاسخ به سوالی در خصوص مخالفت مسوولان سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با این طرح، گفت: این تصمیم در هیات دولت بحث شده و کارشناسی بوده است و اگر کسانی نیز مخالف این طرح هستند باید استدلال کنند و نظرات خود را مطرح کنند و در جلسات کارشناسی نظرات خود را مطرح کنند.

سعیدلو خاطرنشان کرد: رییس‌جمهوری با این طرح بدنبال این‌است که مدیران استانی از اختیارات بیشتری برخوردار باشند و بتوانند در محل ماموریت خود فعالیت کنند.

معاون اجرایی با اشاره به اهمیت طرح آمایش سرزمینی و حساسیت دولت به این طرح، گفت: دولت به دنبال این است که همه استان‌ها از سیستان و بلوچستان گرفته تا تهران باید پیشرفت کنند و اعتبارات باید به آنها تخصیص یابد.

سعیدلو با اشاره به اینکه در سیستم قبلی سرمایه‌گذاری‌ها در یکسری استان‌ها خاص انجام می‌شد، گفت: سازمان مدیریت و بانک‌ها اعتبارات را در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌داد و کاری نداشت که این سرمایه‌گذاری در کجا انجام می‌شود و در این حالت به‌عنوان مثال کسی حاضر به سرمایه‌گذاری در سیستان و بلوچستان نبود.

معاون اجرایی رییس‌جمهوری افزود: دولت باید در پایان کار خود پاسخ دهد که چرا در استان‌های محروم سرمایه‌گذاری نشده است و پروژه‌های عمرانی ایجاد نشده است.

معاون اجرایی رییس‌جمهوری با تاکید بر اینکه در دور دوم سفرهای استانی رییس‌جمهوری پیشرفت پروژه‌های عمرانی مصوب در استان‌ها پیگیری خواهد شد، گفت: در دور بعدی سفرهای استانی عمده وقت دولت برای پیگیری پروژه‌های ویژه عمرانی در استان‌ها صرف خواهد شد.

سعیدلو با اشاره به اینکه مسوول پیگیری پروژه‌های ویژه در استان‌ها مشخص شده، گفت: این مسوول با حکم ریاست جمهوری پروژه‌های ویژه و مهم استان‌ها را بررسی و مشخص می‌کند و در دور بعدی سفرهای استانی رییس‌جمهوری و هیات دولت پیشرفت این پروژه‌ها و عملیاتی شدن آنها با جدیت پیگیری خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: پیشرفت این پروژه‌ها نشان‌دهنده عملکرد استانداران خواهد بود و تحرک استان را نشان خواهد داد و مدیرانی که بیشتر کار کرده باشند به کار خود در دولت ادامه خواهند داد و مدیران هرچه بیشتر کار کنند به دولت نزدیک‌تر هستند.

محمدرضا باهنر: ابلاغیه اخیر رییس‌جمهور درباره سازمان مدیریت قابل تامل و بررسی است

نایب رییس مجلس شورای اسلامی گفت: درباره ابلاغیه اخیر رییس‌جمهور در خصوص سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گفت: اقدام رییس‌جمهور در الحاق سازمان مدیریت استان‌ها به استانداری‌ها قابل تامل و بررسی است.

محمدرضا باهنر در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به این که اداره قوه مجریه در اختیار رییس‌جمهور است، اظهار‌داشت: با توجه به این که اداره قوه مجریه و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی طبق قانون در اختیار رییس‌جمهور است، تغییرات در آنها از حقوق ویژه او محسوب می‌شود، ولی اقدام اخیر دولت، کار خطیر و مهمی است که خوب است کار کارشناسی بیشتری بر روی ‌آن صورت گیرد.

باهنر تصریح کرد: البته ادامه کار سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با وضعیت متمرکزی که به وجود آورده بود، قابل تحمل نبود و حتما باید تغییر و تحولی در آن ایجاد شود، اما این که سازمان مدیریت در استان‌ها در استانداری ادغام شود، قابل تامل و بررسی است.

وی درباره اظهارات برخی از نمایندگان در خصوص استفاده از راهکار قانونی مجلس درباره این تصمیم دولت، گفت: اگر

در این باره مشورت می‌شد، بهتر بود، نمایندگان اگر سوالی داشتند، مسوولان دولتی می‌توانند در مجلس از نظریه خود دفاع کنند.

وی تاکید کرد: امیدواریم این موضوع در مذاکراتی که در حال انجام است، به نتیجه برسد. باهنر درباره خلاف قانون بودن این تصمیم، اظهارداشت: من برداشتی مبنی بر خلاف قانون بودن این اقدام ندارم، اما کار بسیار مهم و خطیری است که باید در مورد آن تامل کرد.

فرهنگی: اقدام دولت آثار مفیدی در پی دارد

نایب رییس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس با مثبت ارزیابی کردن اقدام رییس‌جمهور در الحاق سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌ها به استانداری‌ها گفت: اگر این استراتژی به درستی رهبری و هدایت شود، آثار و خروجی‌های مفیدی برای مردم و نظام در پی خواهد داشت.

محمد حسین فرهنگی نماینده تبریز در گفتگو با خبرگزاری مهر، الحاق سازمان مدیریت و برنامه ریزی به استانداری‌ها را اقدامی ضروری دانست و گفت: در سال‌های گذشته پراکندگی در مراجع برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری‌های اجرایی مشکلاتی را برای اداره کشورایجاد کرد که سبب چندگانگی در سطح استان‌ها شد و مردم این ناهماهنگی را ضعف حاکمیت و دولت استنباط می‌کردند.

این عضو کمیسیون مشترک بررسی لایحه مدیریت خدمات کشوری با طبیعی خواندن مقاومت هایی که در برابر این راهبرد صورت می‌گیرد، افزود: مدیر موفق کسی است که استراتژی برخورد با این مقاومت‌ها را آموخته باشد.

وی یکی از مهم‌ترین وظایف دولت پس از الحاق سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به استانداری‌ها را توجیه مدیران وصاحب‌نظران دانست و گفت: آقای رییس‌جمهور راهبردی را برای اداره قوه مجریه تعریف کرده که لازمه تحقق دولت یکپارچه است و تغییراتی که توسط ایشان صورت می‌گیرد در راستای تحصیل خدمت‌رسانی به مردم و یکپارچه اداره کردن دولت است.فرهنگی در پایان خاطرنشان کرد: دولت نباید اجازه دهد که این اقدام رییس‌جمهور به شتابزدگی و بی مطالعه انجام شدن امور منجر شود.

نوعی اقدم: رییس‌جمهور سازمان مدیریت را در مسیر اصلی خود قرار داد

یک عضو هیات رییسه مجلس با بیان اینکه سازمان مدیریت در حال حاضر از مسیر اصلی خود خارج شده است، گفت: اقدام رییس‌جمهور در الحاق سازمان مدیریت استان‌ها به استانداری‌ها باعث خواهد شد تا این سازمان مهم و تاثیرگذار در کشور به مسیر اصلی خود بازگردد و در جهت منافع نظام حرکت کند.

حسن نوعی اقدم نماینده اردبیل و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس که با خبرنگار «مهر»، گفت‌وگو می‌کرد، با بیان این مطلب اظهار داشت: «متاسفانه در سال‌های گذشته سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی که به نوعی می‌توان گفت قلب کشور به حساب می‌آید، از مسیر اصلی خود خارج شده بود که همین امر باعث شد تا کشور در یک بن‌بست بسیار سخت قرار بگیرد.»

وی افزود: متاسفانه در سازمان مدیریت کارها برعهده کارشناسانی قراگرفته است که با نظرات خود برنامه‌های اجرای دستگاه‌های اجرای کشور را وتو می‌کردند که این دستور رییس‌جمهور باعث از بین رفتن این وتوها در سازمان مدیریت خواهد شد.

این عضو فراکسیون اکثریت مجلس خاطر نشان کرد: دکتر احمدی‌نژاد با این کارخود انگشت بر روی منشاء انحراف در کارهای اجرای کشور گذاشت که امیدواریم با تغییر در ساختار سازمان مدیریت این انحراف هر چه سریع‌تر از بین برود.

طلایی نیک: الحاق سازمان مدیریت به استانداری‌ها منوط به موافقت مجلس است

رضا طلایی نیک گفت: الحاق تشکیلاتی سازمان مدیریت و برنامه ریزی به استانداری‌ها مستلزم جابه‌جایی وظایف این سازمان با وزارت کشور است که به مصوبه قانونی و تصویب مجلس شورای اسلامی نیاز دارد.

سخنگوی فراکسیون وفاق و کارآمدی مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری «مهر»، در خصوص الحاق وظایف سازمان مدیریت به استانداری‌ها گفت: تصمیم دولت برای الحاق سازمان مدیریت به استانداری‌ها باید به‌طور شفاف بررسی و کارشناسی شود و دولت باید برای این تصمیم خود توضیحات کافی به مجلس و افکار عمومی دهد.

وی افزود: بین الحاق تشکیلاتی سازمان مدیریت به استانداری‌ها با تابعیت مدیریتی این سازمان نسبت به جایگاه مدیریت آن بدون تعیین وضعیت شخصیت حقوقی و مالی و اداری این سازمان، امکان ارزیابی تصمیم دولت وجود نخواهد داشت.

طلایی نیک گفت: استانداران به عنوان نمایندگان عالی دولت در استان‌ها و به عنوان نماینده وزارت کشور، امکان اشراف نظارتی و مدیریتی بر سازمان مدیریت را دارند ولی الحاق تشکیلاتی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به استانداری مستلزم جابه‌جایی وظایف این سازمان با وزارت کشور نیازمند مصوبه قانونی و تصویب مجلس شورای اسلامی است.

سخنگوی فراکسیون وفاق و کارآمدی اظهار داشت: از نظر قانونی، جابجایی و وظایف اختیارات هریک از وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مستقل کشور با اصلاح قوانین مربوطه میسر خواهد بود.

وی با مثبت ارزیابی کردن نظارت و اشراف مدیریتی استانداری بر سازمان مدیریت محاسن زیادی دارد، از جمله توسعه و روان سازی مدیریت عمومی استان را به همراه می آورد.

طلایی نیک افزایش اختیارات مدیران استانی را یکی از ضروریات فعلی کشور توصیف کرد و گفت: قرار گرفتن سازمان مدیریت در مدیریت منسجم و یکپارچه دولت در هر استان باید از طریق قانونی انجام شود، تابعیت مدیریتی سازمان مدیریت با مسوولیت استاندار نافی اجرای قوانین و توسعه و مصوبات دولت نیست و البته تغییر ساختار مدیریتی نفی کننده نظام مالی و بودجه ریزی نیست.

وی در پایان خواستار توضیح شفاف دولت و شخص رییس‌جمهور در خصوص این تصمیم و اطلاع رسانی دقیق و مشورت با نخبگان در این زمینه شد.

مجلس به تغییر ساختار سازمان مدیریت عکس‌العمل نشان خواهد داد

یک عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس با اشاره به تصمیم اخیر رییس‌جمهور مبنی‌بر الحاق سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در استان‌ها به استانداری‌ها، تصمیم در‌این‌باره را بسیار مهم دانست که باید با ملاحظه درباره آن نظر داد و افزود: این امر جای سوال است که آیا به لحاظ قانونی دولت می‌تواند اختیارات سازمان مهم مدیریت را به وزارت کشور منتقل کند.

محمدرضا میرتاج‌الدینی در گفت‌وگو با «ایسنا»، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی را نقطه ثقل مدیریت خدمات کشوری در جامعه دانست که لازمه آن ثبات و استمرار در برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم‌ها است و با بیان اینکه وظیفه آن تامین و تخصیص اعتبارات و نظارت بر اجرای برنامه‌های مصوب مجلس و دولت است، تاکید کرد: نباید به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی یک نگاه اجرایی صرف مثل وزارتخانه‌ها شود.

وی تصریح کرد: مجلس قطعا عکس‌العمل نشان خواهد داد و وارد بحث‌های قانونی موضوع خواهد شد. نماینده مردم تبریز در مجلس ادامه داد: این تصمیم بسیار تاثیرگذار در کیفیت اداره و برنامه‌ریزی کشور است و نیاز به بحث و بررسی و تصویب مجلس دارد.

وی معتقد است با توجه به اینکه در آستانه فصل بودجه‌نویسی سال ۸۶ قرار داریم، این تصمیم مشکلات را زیاد خواهد کرد، چرا که سازمان مدیریت باید از استقلال و اشراف، نسبت به همه دستگاه‌های دیگر برخوردار باشد.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس به تاثیرات مثبت این تصمیم از جمله سرعت اجرایی و جذب بودجه‌ها اشاره کرد و در عین‌حال از بین رفتن بعد اشراف، نظارت و استقلال این سازمان را از تبعات منفی آن عنوان کرد.