تاخیر بهره‌برداری از الفین نهم یک میلیارد دلار ضرر داشته است

طرح الفین نهم که از آن به عنوان «بزرگ‌‏ترین طرح پلیمری جهان» یاد می‌‏شود، می‌‏رود که به زیان حدودا یک میلیارد دلاری برای کشور نزدیک شود. به گزارش ایلنا، پروژه الفین نهم که قرار بود با بهره‌‏برداری کامل آن در پایان سال ۸۴، سالانه ۴۰۰هزار تن اتیلن، ۹۰هزار تن برش کربن ۳، ۳۰۰هزار تن پلی‌‏اتیلن متوسط و سنگین و ۳۰۰هزار تن پلی‌‏اتیلن سبک به محصولات پتروشیمی کشور افزوده شود، با تاخیر هفت ماهه در این بهره‌‏برداری ضرر عدم تولید آن ۵۰۰میلیون دلار تخمین زده می‌‏شود.

کمال دانشیار، رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، در خصوص زیان ناشی از تاخیر در الفین نهم، ضمن اظهار تاسف از این‌‏که بیشتر پروژه‌‏های پتروشیمی با تاخیر مواجهند، اظهار داشت: هر پروژه الفین که در یک سال به تاخیر افتد، یک میلیارد دلار عدم‌‏النفع آن است.

براساس این گزارش، طرح الفین نهم، با مشارکت شرکت ملی صنایع پتروشیمی و ساسول آفریقای جنوبی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی در مساحتی به وسعت ۷۲ هکتار از سال ۱۳۸۰ آغاز شده و زمان بهره‌‏برداری آن سال ۱۳۸۴ پیش‌‏بینی شده بود، ضمن آن‌‏که بیشتر محصولات این پروژه برای صادرات در نظر گرفته شده است.

در ادامه جاوید قربان اوغلی، مدیرکل دفتر آفریقای وزارت امور خارجه، در خصوص این پروژه به ایلنا، گفت: پروژه الفین نهم، در بندر عسلویه معروف به آریا ساسول براساس پیش‌بینی صورت گرفته، باید تا امروز مورد بهره‌‏برداری قرار می‌‏گرفت که متاسفانه به دلایلی که به مسائل داخلی باز می‌‏گردد، هنوز اجرایی نشده است. البته اعلام می‌‏شود از ۹۶درصد پیشرفت برخوردار است.

وی با بیان این‌‏که این تاخیر باعث بالا رفتن هزینه‌‏های پروژه شده است، خاطرنشان کرد: این پروژه برای ساسول آفریقا، سود بسیار زیادی داشت، ضمن آن‌‏که هر میزان هزینه پروژه بالا رود و تاخیر آن استمرار یابد، ایران متضرر خواهد شد.

مدیرکل دفتر آفریقای وزارت امور خارجه، در خصوص تضمین کار ساسول آفریقای جنوبی به روند مذاکرات برای این پروژه در دولت آقای خاتمی اشاره کرد و گفت: از سال ۱۳۷۸ مذاکراتی با این شرکت برای پروژه الفین نهم آغاز شد و در نهایت در سال ۱۳۸۰ با سفر مهندس نعمت‌‏زاده، معاون وقت وزیر نفت در بخش پتروشیمی و بازدید از سایت ساسول مذاکرات جدی آغاز شد. رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، در ادامه تاخیر در طرح‌‏های پتروشیمی را ناشی از سه عامل مدیریت، منابع مالی و کالا ذکر کرد.