دنیای اقتصاد- به دنبال انتشار گزارش آنکتاد (کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل) درخصوص سهم ناچیز ایران از جذب سرمایه خارجی (فقط ۳۰میلیون دلار از ۹۱۶میلیارد دلار) دیروز یک مقام سازمان سرمایه‌گذاری خارجی ایران از نادرست بودن این آمار خبر داد.

به گفته مدیرکل سرمایه‌گذاری این سازمان، ایران در سال ۲۰۰۵ جذب ۵/۴میلیارد دلار سرمایه خارجی را تصویب کرد که حدود یک‌میلیارد دلار از آن جذب شد. در گزارش آنکتاد اعلام شده است که ایران در همین سال فقط ۳۰میلیون دلار سرمایه خارجی جذب کرده است.

آنکتاد رتبه آخر جذب سرمایه خارجی در خاورمیانه را متعلق به ایران دانست و در جهان نیز رتبه ایران را در میان ۱۴۰کشور جهان ۱۳۳ دانست.

مقام سازمان سرمایه‌گذاری ایران برای سال ۲۰۰۶ نیز از تصویب ۷میلیارد دلار برای جذب سرمایه‌ خارجی خبر داده است.

به گفته وی، آنکتاد آمار‌های ارائه شده از سوی ایران را نپذیرفته است. وی در عین حال درباره علت این عدم پذیرش توضیح نداد. مدیرکل اداره سرمایه‌گذاری خارجی:

آنکتاد آمارهای ایران را درباره جذب سرمایه گذاری های خارجی نپذیرفت

مدیرکل سرمایه‌گذاری‌های سازمان سرمایه‌گذاری‌های خارجی گفت: آنکتاد آمارهای ارائه شده از سوی ایران درباره روند جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی در سال ۲۰۰۵ را نپذیرفت و آمارهای ارائه شده در گزارش سال ۲۰۰۶ این سازمان برآوردی است.

به گزارش خبرگزاری فارس، احمد جمالی در نشستی که به مناسبت انتشار گزارش سرمایه‌گذاری خارجی سال ۲۰۰۶ کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) برگزار شد، افزود: گزارش منتشره مربوط به سرمایه‌گذاری خارجی کشورهای دنیا در سال ۲۰۰۵ است که در سال ۲۰۰۶ منتشر می‌شود.

وی با بیان اینکه طی ۱۵سال گذشته آنکتاد تلاش کرده در تماس با کشورها گزارش‌های مربوط به سرمایه‌گذاری‌های خارجی آنها را جمع‌آوری و در مجموعه‌ای منتشر کند، افزود: در چنین روزی این گزارش به طور همزمان توسط آنکتاد منتشر می‌شود.

جمالی بدون اشاره به رقم ۳۰میلیون دلاری سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران در گزارش سال ۲۰۰۶ آنکتاد یادآور شد: آمارهای ارائه شده از سوی ایران به آنکتاد در گزارش سال ۲۰۰۶ انتشار نیافته است و آمارهای منتشره درباره روند سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران برآوردی است.

مدیرکل سرمایه‌گذاری‌های خارجی یادآور شد: آمارهایی که سازمان سرمایه‌گذاری‌های خارجی ارائه می‌دهد، بر اساس سرمایه‌گذاری‌های جذب شده در چارچوب قانون تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری‌های خارجی است.

وی گفت: ایران در سال ۲۰۰۵ جذب ۵/۴میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی را تصویب کرد و در این سال یک میلیارد دلار سرمایه وارد کشور شد.

جمالی این حجم از سرمایه‌گذاری را مستقل از سرمایه‌گذاری‌های خارجی انجام شده در بخش نفت و گاز، مناطق آزاد و سرمایه‌گذاری‌هایی که بدون مراجعه به سازمان سرمایه‌گذاری‌های خارجی انجام می‌شود، ذکر کرد.

وی گفت: بر اساس آمارهای سازمان سرمایه‌گذاری‌های خارجی، ایران پس از ترکیه و امارات در شرق آسیا بیشترین جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی را به خود اختصاص می‌دهد.

جمالی از حجم سرمایه‌گذاری در سایر بخش‌ها یعنی نفت و گاز، مناطق آزاد و سرمایه‌گذاری‌های که بدون کسب مجوز از سازمان سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ایران انجام می‌شوند اظهار بی‌اطلاعی کرد.

وی همچنین آمار مربوط به سرمایه‌گذاری‌های ایران در خارج از کشور را مربوط به شرکت سرمایه‌گذاری‌های خارجی عنوان کرده و افزود: سازمان سرمایه‌گذاری‌های خارجی آماری در این رابطه در اختیار ندارد.

وی همچنین گفت: در سال جاری نیز تا این لحظه جذب ۷میلیارد دلار سرمایه در بخش‌های مربوط به احداث پالایشگاه، نیروگاه، طرح‌های کشاورزی، صنعتی خدمات و سرمایه‌گذاری در بورس به تصویب رسیده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) در گزارش جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی ۲۰۰۶ اعلام کرد: جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی ایران در سال ۲۰۰۵ با کاهش ۷۰درصدی نسبت به سال قبل از آن به ۳۰میلیون دلار رسید.

تازه‌ترین گزارش آنکتاد موسوم به «گزارش جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی ۲۰۰۶» حاکی از افزایش سرمایه‌گذاری‌های خارجی در سطح جهان بود.

بنابراین گزارش، حجم کل سرمایه‌گذاری‌های خارجی در جهان طی این سال با ۳۰درصد افزایش نسبت به سال قبل از آن مواجه شد و به ۹۱۶میلیارد دلار رسید.

حجم کل سرمایه‌گذاری‌های خارجی در سال ۲۰۰۴، ۷۱۰میلیارد دلار اعلام شده بود.

بر اساس این گزارش به‌‌رغم روند رو به افزایش سرمایه‌گذاری‌های خارجی در سطح جهان، ایران با کاهش شدید سرمایه‌گذاری‌های خارجی در سال ۲۰۰۵ مواجه بوده است.

حجم کل سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ایران طی سال ۲۰۰۵ با ۷۰درصد کاهش نسبت به سال قبل از آن مواجه شد. در سال ۲۰۰۵ تنها ۳۰میلیون دلار سرمایه خارجی وارد ایران شد.

این رقم در سال ۲۰۰۴، ۱۰۰میلیون دلار و در سال ۲۰۰۳، ۴۸۲میلیون دلار گزارش شده بود.

آنکتاد در ادامه گزارش خود به رتبه‌بندی کشورهای مختلف جهان از نظر حجم سرمایه‌های خارجی دریافتی در سال ۲۰۰۵ پرداخته و رتبه ایران در میان ۱۴۰کشور جهان از این نظر را ‌۱۳۳ اعلام کرده است که نسبت به سال ۲۰۰۴ میلادی سه پله تنزل را نشان می‌دهد.

در میان کشورهای جهان انگلیس با جذب ۱۶۴میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در رتبه اول جای گرفته و پس از آن آمریکا با ۹۹میلیارد دلار و چین با ۷۲میلیارد دلار به ترتیب در مراتب بعدی قرار گرفته‌اند.

فرانسه با ۶۳میلیارد دلار، هلند با ۴۳میلیارد دلار، هنگ کنگ با ۳۵میلیارد دلار، کانادا با ۳۳میلیارد دلار و آلمان با ۳۲میلیارد دلار به ترتیب در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

در میان کشورهای خاورمیانه نیز ایران آخرین رتبه را از نظر حجم سرمایه‌گذاری‌های خارجی کسب کرده‌است و این در حالی است که این کشور از نظر پتانسیل‌های اقتصادی در جایگاهی بسیار بالاتر از سایر کشورهای منطقه قرار دارد.

در این منطقه امارات با جذب ۱۲میلیارد دلار سرمایه‌ خارجی در رتبه اول قرار داشته و پس از آن ترکیه با ۹میلیارد دلار و عربستان با ۶/۴میلیارد دلار به ترتیب در مراتب بعدی قرار دارند.

میزان سرمایه‌های خارجی ورودی به سایر کشورهای منطقه در سال ۲۰۰۵ به این شرح است: بحرین یک میلیارد دلار، عراق ۳۰۰میلیون دلار، اردن ۵/۱میلیارد دلار، لبنان ۵/۲میلیارد دلار، کویت ۲۵۰میلیون دلار، عمان ۷۱۵میلیون دلار، قطر ۴/۱میلیارد دلار، سوریه ۵۰۰میلیون دلار و یمن ۲۶۶میلیون دلار.

بر اساس گزارش آنکتاد میزان سرمایه‌گذاری ایران در خارج طی سال ۲۰۰۵ با افزایش ۴۰۰درصدی نسبت به سال قبل از آن مواجه بوده است.

در سال مذکور، ۷۶میلیون دلار از سوی ایران در کشورهای دیگر سرمایه‌گذاری شد. این رقم برای سال ۲۰۰۴ ، تنها ۱۹میلیون دلار اعلام شده بود.

از نظر سرمایه‌گذاری ایران در خارج نیز این کشور درمیان کشورهای خاورمیانه در جایگاه یکی مانده به آخر قرار گرفته است. در این منطقه امارات با ۶/۶میلیارد دلار در جایگاه اول و عمان با ۴۴میلیون دلار در جایگاه آخر قرار گرفته است.

میزان سرمایه‌گذاری برخی دیگر از کشورهای منطقه در خارج به این شرح است: بحرین ۱/۱میلیارد دلار، کویت ۷/۴میلیارد دلار، لبنان ۷۱۵میلیون دلار، قطر ۳۵۲میلیون دلار، عربستان ۱/۱میلیارد دلار و ترکیه یک میلیارد دلار.

بیشترین سرمایه‌های خارجی جذب کشورهای توسعه یافته شد

گزارش سال ۲۰۰۶ آنکتاد نشان می‌دهد طی سال ۲۰۰۵ میلادی بیشترین حجم

سرمایه گذاری‌های خارجی در کشورهای توسعه یافته انجام شد و در این راستا انگلستان رتبه نخست جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی را به خود اختصاص داد.

در گزارش سال ۲۰۰۶ آنکتاد که دیروز

به طور همزمان در کشورهای دنیا انتشار یافت، «روند جهانی و منطقه‌ای سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی» و «سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی از مبدا کشورهای در حال توسعه و در حال گذار» در کشورهای دنیا مورد تحلیل قرار گرفته است.

بر این اساس، جریان‌های ورودی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در دنیا طی سال ۲۰۰۵ روند صعودی داشته و با ۲۹‌درصد رشد به ۱۹۶‌میلیارد دلار رسیده است. آنکتاد چشم‌انداز این روند را طی سال‌های آینده نیز صعودی ارزیابی کرده است.

این گزارش حاکی است، کشورهای توسعه یافته در سال ۲۰۰۵ با ۳۷‌درصد رشد و حجم ۵۴۲‌ میلیارد دلار ۵۹‌ درصد از کل سرمایه‌های ورودی دنیا را جذب کرده‌اند‌. در این راستا افزایش چشمگیر سرمایه‌گذاری خارجی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا و به ویژه انگلستان، هلند و آلمان قابل توجه بوده است.

تولید، خدمات و بخش‌های اولیه زمینه‌های عمده جذب سرمایه‌های خارجی در کشورهای توسعه یافته بوده و عمده کشورهای سرمایه‌پذیر انگلستان ایالات متحده، فرانسه، هلند، کانادا بوده‌اند.

این گزارش اضافه می‌کند: روند جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی در کشورهای در حال توسعه نیز با ۲۲‌درصد رشد، سیر صعودی داشته است.

این کشورها ۳۳۴‌ میلیارد دلار یعنی

۳۶‌ درصد از کل جریان‌های ورودی سرمایه را در دنیا جذب کرد و عمده کشورهای سرمایه‌‌پذیر در این گروه چین، هنگ کنگ، سنگاپور، مکزیک و برزیل بوده‌اند.

همچنین کشورهای کمتر توسعه یافته نیز در سال دو هزارو پنج ۷/۹‌میلیارد دلار یعنی ۴‌درصد از کل سرمایه‌گذاری‌های خارجی را جذب کردند.

اگر چه آنکتاد روند جذب سرمایه‌های خارجی در کشورهای کمتر توسعه یافته را صعودی ارزیابی کرده است، وجه مشخصه سرمایه‌گذاری‌ در این منطقه را سرازیر شدن جریان‌های ورودی سرمایه‌گذاری خارجی به چند کشور محدود به ویژه کامبوج، کنگو، کامبیا، گینه بیسائو و موریتانی عنوان می‌کند.

گزارش آنکتاد از روند منطقه‌ای جریان‌های ورودی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی نیز نشان می‌دهد این روند با ۷۸‌درصد رشد، سیر صعودی داشته است.

منطقه آفریقا در سال ۲۰۰۵ حجمی معادل ۳۱‌میلیارد دلار یعنی ۳‌ درصد از کل جریان‌های ورودی دنیا را جذب کرده است.

این سرمایه‌ها در منطقه آفریقا بیشتر در زمینه‌های معادن و منابع طبیعی بویژه نفت و گاز و خدمات جذب شده و عمده کشورهای سرمایه‌پذیر، آفریقای جنوبی، مصر، نیجریه و سایر کشورهای آفریقایی تولید کننده نفت بوده‌اند.

آنکتاد چشم‌انداز سرمایه‌گذاری در منطقه آفریقا را با توجه به روند رو به افزایش ادغام و تملک‌ها امید‌بخش ارزیابی کرده است.

این گزارش اضافه می‌کند: روند سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی در منطقه آسیای غربی نیز با ۳۴‌ میلیارد دلار، رشدی

۸۵‌ درصدی را نشان می‌دهد.

زمینه‌های عمده سرمایه‌گذاری در این کشورها را خدمات به خصوص مستغلات، توریسم، خدمات مالی و تولید به ویژه پالایشگاه و پتروشیمی تشکیل داده و عمده کشورهای سرمایه‌پذیر امارات متحده عربی و ترکیه بوده‌اند.

این گزارش چشم‌انداز جذب سرمایه‌های خارجی در آسیای غربی را افزایش جریان‌های ورود سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به ویژه با توجه به قیمت بالای نفت و رشد بالای تولید ناخالص داخلی کشورهای منطقه آسیای غربی ارزیابی می‌کند.

حجم ورودی سرمایه در جنوب، شرق، جنوب شرق آسیا و اقیانوسیه نیز با ۱۶۵‌میلیارد دلار در سال ۲۰۰۵ و بیست ‌درصد رشد روند صعودی داشته است.

چشم‌انداز سرمایه‌گذاری در این مناطق رشدی مشابه سال قبل عنوان شده و عمده کشورهای سرمایه‌پذیر چین، هنگ‌کنگ، سنگاپور و اندونزی بوده‌اند.

براساس گزارش آنکتاد سرمایه‌گذاری در آمریکای لاتین و حوزه دریای کارائیب نیز روند صعودی ملایمی داشته و با رشدی ۴‌درصدی ۱۰۴‌میلیارد دلار سرمایه جذب این بخش‌ها شده است.

عمده کشورهای سرمایه پذیر در آمریکای لاتین، اورگوئه، کلمبیا، ونزوئلا، اکوادور و پرو بوده‌اند‌ و چشم‌‌اندازی که آنکتاد درباره سرمایه‌گذاری در این منطقه ترسیم کرده است، روندی احتمالا نزولی است.

آنکتاد روند سرمایه‌گذاری خارجی در جنوب شرقی اروپا و کشورهای مشترک‌المنافع را اندکی صعودی اما نامتقارن عنوان کرده است، عمده کشورهای سرمایه‌پذیر در این منطقه نیز بلغارستان، قزاقستان، رومانی و فدراسیون روسیه بوده‌‌اند.

رشد سرمایه‌گذاری در این مناطق ثابت و حجم آن ۴۰‌میلیارد دلار بوده است.

روند ورودی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در منطقه جنوب شرقی اروپا و کشورهای مشترک‌المنافع را آنکتاد رو به افزایش به‌رغم ثابت ماندن میزان ادغام و تملک‌ها در شش ماه اول سال ۲۰۰۶ عنوان می‌کند.

روند جریان‌های ورودی سرمایه‌گذاری‌ مستقیم خارجی نشان می‌دهد این روند در سال ۲۰۰۰ با یک تریلیون و ۴۰۰‌میلیارد دلار به بالاترین حد خود رسید. این روند در سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳ سیر نزولی یافته و از سال ۲۰۰۴ بار دیگر سیر صعودی پیدا کرده است.

بر اساس گزارش آنکتاد کشورهای توسعه یافته در سال ۲۰۰۵ نه تنها بیشترین جذب سرمایه گذاری را داشته‌اند‌ که عمده کشورهای سرمایه فرست به سایر نقاط دنیا بوده‌اند‌.