سابقه‌داران سارقان حرفه‌ای شبکه‌های کابل

ساعت ۱۲ ظهر در یکی از محلات، شهروندان در حال عبور مردی را بالای تیر چراغ‌برق در حال قطع سیم‌ها مشاهده می‌کنند. برق خیابان قطع شده است. مرد به همراه دو تن دیگر با یک خودرو مزدا هستند و تمامی کابل‌های قطع شده را جمع‌آوری کرده و به خودرو انتقال می‌دهند. همه فکر می‌کنند تا ساعاتی دیگر برق وصل می‌شود، اما با گذشت بیش از ۲۴ ساعت همچنان خبری از برق نیست، پیگیری‌های محلی ساکنان آغاز می‌شود: اداره برق هیچ ماموری به منطقه اعزام نکرده بود پرونده سرقت تمامی کابل‌های برق خیابان... در پلیس آگاهی تشکیل شد، آنها سارقان کابل‌های شبکه هوایی بودند.

سرهنگ مجید بزمون، فرمانده انتظامی کرج در تحلیل انگیزه‌های سارقان شبکه‌های کابلی، مهمترین علت را سهولت در انجام سرقت شبکه‌های هوایی می‌داند و می‌گوید: در هر خیابان، ۵ برابر طول خیابان سیم و کابل وجود دارد و برای مجرمان که شبکه‌های کابلی در همه جا در دسترس‌شان هست، به دست آوردن کابل‌هایی که هر کیلو سیم مسی آن به قیمت ۵هزار تومان به فروش می‌رسد، انگیزه قوی برای ارتکاب سرقت به همراه دارد.

به گزارش ایسنا، بنا بر بررسی‌های به عمل آمده، سارقان به طور معمول در هر سرقت شبکه کابلی بیش از ۱۰کیلو مس به دست می‌آورند که به معنی کسب درآمد ۵۰ تا ۶۰‌هزار تومان در هر سرقت است، اما آنچه در این میان محل پرسش است، این که سارقان، سیم‌ها را در اختیار چه کسانی قرار می‌دهند؟

سرهنگ بزمون، فرمانده انتظامی کرج در پاسخ به این پرسش به وجود صنف کاذبی تحت عنوان ضایعات فروشی‌ها اشاره کرده و می‌گوید: اغلب نان‌خشکی‌ها و مستعمل‌خرها جزو عوامل خرید کابل‌های مسروقه هستند که این کابل‌ها را در اختیار کارخانه‌های سازنده مواد قرار می‌دهند و از این خرید و فروش، مبالغ دلالی قابل ملاحظه‌ای را به دست می‌آورند. وی درباره نحوه ارتکاب سرقت توسط متهمان اظهار می‌کند: اغلب سارقان در ساعات اولیه روز که خیابان‌ها خلوت است، وارد عمل شده و چون معمولا در پوشش تعمیرکارهای اداری هستند، در صورت رویت، هیچ‌کس به اقدامات آنها مشکوک نمی‌شود که بخواهد پلیس را در جریان قرار دهد، اما با وجود این مشکلات، ماموران پلیس کرج در شش ماه نخست سال‌جاری موفق به دستگیری ۱۶۰تن از سارقان و مالخران کابل‌های شبکه‌ای شدند. به گفته فرمانده انتظامی کرج، بیش از ۶۰درصد سارقان شبکه‌های کابلی دارای سوابق کیفری هستند و اکثرا معتاد به موادمخدر بوده و به دلیل تامین هزینه‌های مربوط به تامین موادمخدر مصرفی‌شان اقدام به سرقت می‌کنند. سرهنگ بزمون در ادامه می‌گوید: بیشتر سارقان کابل‌های شبکه‌ای معتاد به موادمخدر بوده و به دلیل تامین هزینه‌های اعتیاد خود به شکل فردی اقدام به سرقت می‌کنند و در جریان ارتکاب به سرقت همیشه این احتمال وجود دارد که متهم در جریان برق‌گرفتگی جان خود را از دست بدهد .

وی افزود: در مقابل سارقان تنها، در حال حاضر فعالیت گروهی سارقان نیز شکل گرفته است و ماموران نیروی انتظامی کرج در این راستا از ابتدای سال‌جاری تاکنون، ۱۵ باند سرقت را که به شکل گروهی عمل ‌می‌کردند، دستگیر کردند.

به گزارش ایسنا با وجود این شرایط، اوضاع همچنان به نفع سارقان شبکه‌های کابلی بوده و شرایط مهیای ارتکاب روزانه ده‌ها فقره است و تنها راه حلی که پیش‌روی مسوولان است، نصب مجدد سیم‌های مسروقه و تحمیل هزینه به دولت و در عین حال رفع نارضایتی مردم از خاموشی تحمیلی سارقان است.

بدین ترتیب این پرسش باقی می‌ماند که آیا نهادها و ارگان‌های شهری، پلیس را مسوول تولید امنیت می‌دانند یا آن که بر اساس تعاریف نیروی انتظامی، پلیس مسوول نگاهداشت امنیت است و بی‌درایتی افراد در لحاظ مسایل ایمنی نباید به پای پلیس و مقابله با مجرمان تلقی شود، چرا که امکانات لازم برای سرقت هنوز مهیا بوده و اقدامی از سوی این نهادها در جهت رفع عیوبی که سارق را یاری می‌رساند، به عمل نیامده است.