آمریکای پرجمعیت

در روزهای آینده جمعیت آمریکا از مرز ۳۰۰میلیون نفر عبور می‌کند. اداره آمار آمریکا از مدت‌ها قبل با تهیه جدول روزشمار لحظه به لحظه و روز به روز افزایش تعداد جمعیت این کشور تا مرز ۳۰۰میلیون نفر را پیگیری می‌کند. آمریکا بعد از چین و هند سومین کشور پرجمعیت جهان است، اما فاصله تعداد جمعیت این کشور با دو کشور راس جدول جمعیتی جهان بسیار زیاد است.

جمعیت چین بیش از یک‌میلیارد و سیصد و سیزده میلیون نفر و جمعیت هند بیش از یک‌ملیارد و صدو یازده میلیون نفر است.

در ۳۹سال گذشته صدمیلیون نفر به جمعیت آمریکا اضافه شده و این بیشترین رقم رشد جمعیت در تاریخ آمریکا است. اما در همین حال آمریکا نرخ رشد اقتصادی خود را بیشتر از هر جامعه دیگری حفظ کرده است.

اگرچه اثبات اینکه رشد جمعیت بر رشد اقتصادی تاثیر منفی می‌گذارد، اما به گفته کارشناسان این دو معمولا همپای یکدیگر پیش می‌روند. براساس استانداردهای اقتصادی و اجتماعی، اکثر کارگران آمریکایی اکنون شرایطی بهتر از سال ۱۹۶۷ دارند. در آن سال جمعیت آمریکا به ۲۰۰میلیون نفر رسید. اقتصادی که درآمد آمریکایی‌ها را بیشتر کرده شغل هم برایشان ایجاد کرده که اکثر این مشاغل در حوزه صنعتی است و مشاغلی است که چهار دهه پیش وجود نداشتند.

بنابراین این افزایش جمعیت در همه وجوه اقتصادی کشور آمریکا تاثیرگذار بوده است.

کارگران امروز آمریکا اکنون کمتر خودرو تولید می‌کنند و بیشتر در وال‌مارت و یا در مقابل صفحات کامپیوتر روز کاری خود را می‌گذرانند. کارگران اکنون کمتر در اتحادیه‌‌های کارگری عضو هستند و آنهایی هم که در اتحادیه‌ها عضو هستند اغلب مشاغل دولتی دارند. طراحی و پشتیبانی کامپیوتر، تحلیل سیستم‌ها و خدمات درمانی رو به رشد‌ترین مشاغل در آمریکا هستند.

مهم‌ترین تغییر در بازار کار در آمریکا، افزایش حضور زنان در محیط‌های کاری است.

در گذشته مادران چهار هفته مرخصی زایمان داشتند و امروز این مرخصی به ۱۲هفته افزایش یافته است. در سال ۱۹۶۷، ۴۱درصد از زنان آمریکایی بیرون از خانه کار می‌کردند، اما اکنون این رقم به ۵۹درصد رسیده است.

اما ورای این تغییر و تحولات اکنون این پرسش به وجود می‌آید که آیا جمعیت زیاد به معنای ثروت بیشتر است؟ در پاسخ به این پرسش نظرات متعددی مطرح می‌شود. برخلاف دیگر کشورهای توسعه‌یافته، رشد جمعیت در آمریکا باعث افزایش ثروت و کامیابی اقتصادی شده است.

در اروپا و ژاپن خانواده‌ها معمولا پول کافی برای حفظ نرخ رشد جمعیتی‌شان در درازمدت ندارند. به همین دلیل جوامع این کشورها به سرعت پیر می‌شوند. اما در آمریکا شرایط دقیقا برعکس است. آمریکا بر خلاف دیگر کشورهای در حال توسعه شاهد افزایش جمعیت خواهد بود. رشد جمعیت آمریکا در دهه‌های آینده نتیجه سه عامل است: نرخ زاد و ولد بیش از دو فرزند برای هر مادر، نرخ بالای مهاجرت و افزایش طول عمر.

جمعیت رو به رشد جوان برای یک کشور به معنای وجود نیروی کار مفید و افزایش تولید و توسعه و تحقیق و همچنین بزرگ شدن بازار کالاها و خدمات است که همه اینها در عصر جهانی شدن ضروری است.

۱۳۹سال طول کشید تا جمعیت آمریکا از صد میلیون به دویست میلیون نفر افزایش یافت.

اما افزایش جمعیت این کشور از دویست‌میلیون به سیصد میلیون نفر فقط ۵۲سال زمان لازم داشت.

آمریکایی‌های خودشیفته، این را هم نشانه‌ای دیگر از ویژگی‌های منحصر به فرد کشورشان می‌دانند.

زمانی بنیانگذاران آمریکا (در سال ۱۷۹۰) تعداد شهروندان این کشور را فقط چهارمیلیون نفر شمارش می‌کردند یعنی نصف جمعیت کنونی نیویورک.

رشد اخیر جمعیت آمریکا غیرعادی بوده است. فقط از سال ۲۰۰۰ تاکنون ۲۰میلیون نفر به جمعیت این کشور اضافه شده که این در مقایسه با غرب اروپا رقمی قابل ملاحظه است.

موضوع مهمی که شاید در هیاهوی سیصد میلیونی شدن جمعیت آمریکا گم شده است رسیدن موج سالمندی به این کشور است.

اولین نسل ازدیاد جمعیت در جامعه آمریکا امسال به ۶۰سالگی رسیده‌اند. به زودی این نسل پا به سن می‌گذارند و موجی ویران‌کننده با قدرت ۷۷میلیون نفر با خود به دنبال می‌آورند.

آمریکا در حال پیر شدن است. در سال ۱۹۰۰ متوسط سن در آمریکا ۹/۲۲سال بود.

اما با کم فرزند شدن خانواده‌ها این رقم رو به افزایش گذاشت. نرخ پایین زاد و ولد به معنای پیرشدن جمعیت است.

ازدیاد جمعیت در دهه‌های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ در این روند وقفه‌ای کوتاه ایجاد کرد، اما روند سالمندی از همان زمان شروع شد. اکنون متوسط سن آمریکایی‌ها به ۵/۳۶ سال رسیده است و پیش‌بینی می‌شود که تا سال ۲۰۳۰ به ۳۹ سال افزایش یابد. ۴/۱۲درصد از آمریکایی‌ها اکنون ۶۵ ساله یا بیشتر هستند و این رقم تا سال ۲۰۳۰ به ۶/۱۹درصد افزایش می‌یابد.

اما در سطوح بومی و محلی این دورنما اندکی متفاوت است. بعضی شهرهای آمریکا اکنون مرکز جذب و تجمع سالمندان شده است.

بعضی تحقیقات اقتصادی نشان می‌دهد سالمندان برای هر یک دلاری که خرج می‌کنند دو دلار برای اقتصاد سود دارند. کمک به رونق بخش بهداشت و درمان یکی از این مزایا است.

متخصصان آمار می‌گویند، رشد جمعیت آمریکا در سال‌های آینده شتاب بیشتری می‌گیرد. تا سال ۲۰۴۳ جمعیت این کشور به ۴۰۰میلیون نفر می‌رسد. جنوب و غرب آمریکا مرکز جذب دو سوم جمعیت این کشور است. در ۲۵ سال آینده همچنین جمعیت بالای ۶۵ ساله‌های آمریکا دو برابر شده و به ۵/۷۱میلیون نفر می‌رسد. در نتیجه نظام تامین اجتماعی و بهداشت و درمان آمریکا با دردسر جدی روبه‌رو خواهد شد.

منبع: گاردین