حمل بیمار اورژانسی با آمبولانس‌های خصوصی ممنوع شد

ایسنا- معاون حوادث و عملیات اورژانس کشور با اعلام این که براساس آیین‌نامه جدید، آمبولانس‌های خصوصی حق حمل بیمار اورژانسی را ندارند، از اجرای طرح پایلوت راه‌اندازی دیسپچ مرکزی برای هدایت و هماهنگی فعالیت‌ مراکز آمبولانس خصوصی در تهران طی ۲ ماه آینده خبر داد. دکتر محمد حسن ناصح با بیان این که با راه‌اندازی دیسپچ مرکزی شماره تلفن ۴رقمی برای تقاضای آمبولانس خصوصی اعلام می‌شود، بعد از تعیین مسیر و ابلاغ آن به مراکز آمبولانس خصوصی در کوتاهترین زمان ممکن آمبولانس اعزام می‌شود، اظهار کرد: با راه‌اندازی این مرکز، شفاف‌سازی لازم برای متقاضی دریافت خدمت صورت می‌گیرد به نحوی که میزان وجه دریافتی و شماره آمبولانس اعزام شده به وی اعلام می‌شود و بدین ترتیب افزون بر این که امکان هرگونه تخلف و سوء استفاده سلب می‌شود، شرایط برای نظارت صحیح بر پروسه ماموریت مراکز آمبولانس خصوصی فراهم می‌شود.

وی با اشاره به این که تاکنون ۸۵ موافقت اصولی و ۴۳ پروانه تاسیس مراکز آمبولانس خصوصی در سراسر کشور صادر شده است، گفت: این در حالی است که بیش از ۵۰ مورد درخواست موافقت اصولی هم در دستور کار است.

معاون حوادث و عملیات اورژانس کشور در ادامه از این که پیگیری‌های ۲۳ ساله وزارت بهداشت برای تامین آمبولانس استاندارد به نتیجه رسیده است، افزود: هم اکنون ۷ شرکت آمبولانس‌ساز، آمبولانس T.T.A با قیمت ۵/۱۸ تا ۷۵میلیون تومان تولید می‌کنند.

دکتر ناصح در ادامه با تاکید بر این که حمل‌و‌نقل رایگان بیمار اورژانس از وظایف اورژانس کشور است، گفت: هرچند انجام هر ماموریت ۱۱۵ (زمینی و هوایی) هزینه‌ای بالغ بر ۸۰ تا ۹۰هزار تومان را تحمیل می‌کند اما طبق قانون، انتقال رایگان بیمار اورژانسی به مراکز درمانی بر عهده اورژانس ۱۱۵ (پیش بیمارستانی) است و مراکز آمبولانس خصوصی حق انتقال بیمار اورژانسی و دخالت در حیطه اورژانس پیش بیمارستانی را ندارند و فقط مجاز به حمل بیماران غیر اورژانسی هستند.

وی افزود: در همین راستا و به موجب اجرای طرح پوشش فراگیر برنامه چهارم توسعه تعداد پایگاه‌های اورژانس کشور از ابتدای سال ۸۴، ۲برابر و بالغ بر ۱۲۰۰ پایگاه شده این در شرایطی است که تعداد آمبولانس‌های اورژانس کشور هم به ۲ برابر میزان خود افزایش یافته است و می‌کوشیم تا پایان برنامه پنج ساله چهارم تعداد پایگاه‌های اورژانس را به ۲۰۰۰ و تعداد دستگاه‌های آمبولانس را به ۳۵۰۰ دستگاه افزایش دهیم بدین ترتیب کلیه بیماران نیازمند خدمات اورژانس پوشش داده شده و نیازی به ورود بخش‌خصوصی برای خدمت‌رسانی نخواهد بود.

معاون حوادث و عملیات اورژانس کشور با اشاره به این که مرکز آمبولانس خصوصی برای راه‌اندازی بایستی واجد شرایط لازم باشند، گفت: وجود امکانات قابل قبول، فضای فیزیکی و آمبولانس مناسب، پرسنل و مدرک تحصیلی کارشناسی پرستاری و یا کاردان بی هوشی و حضور پزشک در مرکز و گذراندن دوره‌های آموزشی لازم و وجود مسوول فنی از جمله شرایطی است که مراکز آمبولانس خصوصی باید داشته باشند.

دکتر ناصح ادامه داد: چنانچه در بازدیدهای کارشناسان مواردی از نقص و تخلف مشاهده شود در وهله اول و دوم اخطار کتبی و در مرحله سوم برخورد جدی خواهد شد که از تعطیلی موقت تا باطل شدن پروانه فعالیت است.

وی در ادامه با بیان این که به طور متوسط ۳ ماموریت در شبانه‌روز توسط آمبولانس‌های مراکز خصوصی صورت می‌گیرد، گفت: چنانچه تعرفه‌های قابل قبولی با توجه به هزینه لوازم مصرفی و استهلاک آمبولانس و سوخت برای انجام هر ماموریت آمبولانس‌های خصوصی در نظر گرفته نشود این مراکز برای جبران هزینه‌های خود اقدام به دریافت وجوه بیش از حد و بدون ضابطه،‌ حمل جسد که قانونا باید توسط خودروهای فوت‌بر شهرداری صورت گیرد، ‌خرید و فروش بیمار و اغفال بیماران شهرستانی برای دریافت پورسانت می‌کنند.

معاون حوادث و عملیات اورژانس کشور پاسخگویی مناسب را مستلزم واقعی شدن تعرفه‌ها دانست و گفت: ‌متاسفانه کارشناسان بر مبنای وضعیت موجود اقدام به تعرفه‌گذاری می‌کنند حال آن که وضعیت موجود مطلوب نیست و بایستی وضعیت استاندارد مبنای تعرفه‌گذاری قرار گیرد تا ضمن تامین هزینه‌ها سود معقولی نیز برای سرمایه‌گذار منظور شود.

به گفته وی، در گذشته واحد نظارت بر درمان دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور مشمول نظارت بر مراکز آمبولانس خصوصی بودند حال آن که از سال گذشته نظارت این مراکز بر عهده اورژانس کشور است.