بهبود کیفیت نان با قیمت کنونی آرد امکان‌پذیر نیست

گروه تشکل‌ها- تلاش برای کاهش مصرف جوش‌شیرین یکی از اهداف سندیکای تولیدکنندگان خمیرمایه ایران بوده که توانسته‌ایم تا حدی به آن دست پیدا کنیم. رضا معتمدی، رییس هیات‌مدیره سندیکای تولیدکنندگان خمیرمایه ایران در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد، با اشاره به مطلب بالا درخصوص چگونگی شکل‌گیری این تشکل گفت: ایده تشکیل سندیکای تولیدکنندگان خمیرمایه ایران هشت سال پیش مطرح شد، اما این نهاد فعالیت خود را در سال ۸۱ به صورت جدی شروع کرد. این سندیکا در حال حاضر ۸عضو دارد.

وی در تشریح اهداف تاسیس سندیکا گفت: بر این اعتقاد بوده و هستیم که می‌توانیم در بستر حرکت‌های جمعی مشکلات اعضا را بهتر حل کنیم. در کنار این در صدد بوده‌ایم که از این طریق به بهبود کیفیت نان کمک کنیم. از آن جایی که در دهه‌های اخیر افزایش ناگهانی جمعیت کشور باعث افزایش مصرف جوش‌شیرین در نان شد، با توجه به زیان‌آور بودن مصرف این ماده برای سلامتی افراد جامعه تمامی تلاش خود را برای کاهش و در نهایت حذف مصرف جوش‌شیرین متمرکز کرده‌ایم، که به نظر می‌رسد به‌طور نسبی در این خصوص موفق عمل کرده‌ایم.

امیدواریم با تلاش‌های صورت گرفته برای ارتقای کیفیت نان بتوانیم بخشی از مشکلات تولیدکنندگان خمیرمایه را کاهش دهیم.

وی درخصوص مشکلات پیش روی سندیکا در رسیدن به اهداف اظهار داشت: مشکل اصلی به قیمت آرد مربوط می‌شود. وقتی نانوایان یک تن آرد را تنها ۷هزار و پانصد تومان می‌خرند، اما در کنار آن ناگزیرند برای افزایش کیفیت نان ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰تومان برای خمیرمایه هزینه کنند و دو برابر این مبلغ را هم برای بهبوددهنده‌ها بپردازند، به نفعشان است که تلاش برای افزایش کیفیت نان انجام ندهند. خیال آنان از بابت به فروش نرسیدن نان نیز راحت است. زیرا در این صورت نان‌های مانده را با قیمتی بالاتر از طریق مغازه‌ها به فروش می‌رسانند.

معتمدی تصریح کرد: غیرواقعی بودن قیمت آرد، تولیدکنندگان خمیرمایه را نسبت به افزایش کیفیت نان ناامید ساخته است. وی پیشنهاد داد: باید حق انتخاب از نانوا به مشتری انتقال پیدا کند. در حال حاضر، حق انتخاب با نانوا است. نانوایان در مقابل یارانه دریافتی از دولت هیچ تعهدی برای ارائه نان با کیفیت به مشتری ندارند. به نظر می‌رسد در صورت آزاد شدن قیمت آرد و پیامد آن دولت می‌تواند یارانه‌ها را به‌طور غیرمستقیم و به منظور افزایش کیفیت نان بپردازد. در این صورت نانوایان موظف می‌شوند نان کیفی به مشتری ارائه کنند. این رویکرد بدیهی و اولیه در همه جای دنیا اتفاق افتاده است. اما متاسفانه در کشور ما بنا به دلایلی غیرکارشناسانه دولت از اعمال آن جلوگیری می‌کند.

وی با تاکید بر ضرورت به کارگیری تجارب سایر کشورها همچون لیبی، سودان و ترکیه گفت: در این کشورها، نان یارانه‌ای تنها در کارخانه‌ها و زیر نظر شهرداری‌ها تولید می‌شود، اما دیگر تولیدکنندگان به صورت آزاد فعالیت می‌کنند. در حال حاضر، ۵۷هزار واحد نانوایی در کشور فعالیت می‌کنند که امکان بازرسی و نظارت کارآمدی بر فعالیت آنها وجود ندارد. وی افزود: البته در کنار این حمایت از تشکیل مجتمع‌های پخت نان و تغییر الگوی پخت از شیوه سنتی به شیوه پخت نان حجیم است.

رییس هیات‌مدیره سندیکای تــولیــدکــنندگان خمیـرمایــه ایران درخصوص مشکلات پیش روی سندیکا در تعامل با دولت از طولانی شدن زمان اجرا یا رسیدگی به مسائل به عنوان مشکل اصلی اشاره کرد و گفت: پیگیری رسیدگی به مسائل و مشکلات یا اجرای مصوبات، زمان زیادی را از وقت سندیکا و اعضا صرف می‌کند. به عنوان نمونه در اسفند ماه سال گذشته قرار شد که از محل اعتبارات ستاد بحران وامی به یکی از اعضا داده شود، که تا به حال پرداخت نشده است. حال آن که تعلل در برطرف کردن مشکلات واحدهای بحران‌زده مشکلات آنان را دو چندان می‌کند. از سوی دیگر حدود هشت ماه است که درباره قیمت نان در حال مذاکره با دولت هستیم که هنوز به نتیجه نرسیده‌ایم.

معتمدی در خصوص نقش تشکل‌ها در فرآیند توسعه اذعان داشت: تشکل‌ها به خاطر توانمندی‌ها و ظرفیت‌های قابل توجه نقش غیرقابل انکاری در توسعه همه جانبه دارند.

حـــدود ۴۰ســال اســت تولیدکنندگان خمیرمایه تعامل نزدیکی با نانوایان دارند، که این تعامل هم‌اکنون به اندوخته‌ای از دانش و اطلاعات مربوط به صنعت تبدیل شده است، که در صورت به کارگیری از سوی دولت می‌تواند اجرای برنامه‌های اقتصادی، اجتماعی را با موفقیت همراه سازد.

متاسفانه سندیکا در هیچ یک از تصمیماتی که گرفته می‌شود یا طرح‌هایی که به اجرا درمی‌آید، مورد مشورت قرار نمی‌گیرد. رییس هیات‌مدیره سندیکای تولیدکنندگان خمیرمایه، در بیان مشکلات تشکل‌گرایی گفت: مشکل تشکل‌گرایی در کشورهای جهان سومی مانند ایران به ضعف کار گروهی بر می‌گردد. از این رو گام اول باید در تقویت بسترهای فرهنگی متمرکز شود. محدودیتی نیز نباید دراین راه به وجود آید. کار گروهی هم می‌تواند از سوی گروه کارفرمایان و هم گروه مصرف‌کننده تاسیس شود. در همه جای دنیا مصرف‌کنندگان دارای تشکل‌های قدرتمندی هستند و از این طریق می‌توانند بر فرآیند افزایش کیفیت محصولات و خدمات نظارت کنند.

معتمدی پیوند تشکل‌های مرتبط با یک صنعت را از جمله راهکارهای اصلی تقویت حرکت تشکل‌گرایی برشمرد و گفت: در صدد هستیم که تعامل خود را با تولیدکنندگان، بهبودکننده‌‌ها یا سازندگان ماشین‌آلات مرتبط با صنعت خمیرمایه، پیوندهای خود را عمیق‌تر کنیم. در این صورت می‌توانیم با بهره‌مندی از توان مضاعف گروهی و تشکل‌های دیگر، مشکلات را بهتر از حال، برطرف کنیم.