جایزه ۲۰۰۶ برای ادموند فلپس
«نوبل» اقتصاد باز هم به آمریکاییها رسید
آخرین احتمالات تا ساعات آغازین دیروز نیز حکایت از برنده شدن جاگدیش بهاگواتی هندی- آمریکایی داشت و در عین حال برخی گزارشها نیز پل رومر از دانشگاه استنفورد را شانس اول برای تصاحب جایزه نوبل میدانستند و البته در این بین نام نیوکلاسیکی بزرگ چون توماس سارجنت نیز مطرح بود. با وجود این برخلاف تمام پیشبینیها، نوبل اقتصاد به ادموند فلپس آمریکایی رسید.
براساس اعلام آکادمی علوم سلطنتی سوئد، ادموند فلپس به دلیل تحقیق بر روی تقابل انتظارات مربوط به بیکاری و تورم موفق به دریافت این جایزه شده است.
در حقیقت فلپس، استاد دانشگاه کلمبیا، در تحقیق خود نشان داده است که روندهای دستمزد و قیمت به انتظارات مربوط به تورم و بیکاری بستگی دارد.
آکادمی علوم سلطنتی سوئد اعلام کرده است که مبلغ جایزه ادموند فلپس 10میلیون کرون سوئد معادل 37/1میلیون دلار خواهد بود. نکته قابل توجه اینکه، اینبار نیز برنده جایزه معتبر نوبل اقتصاد، یک آمریکایی است و این در حالی است که در 37 سال گذشته (یعنی از سال 1969 تاکنون)، آمریکاییها 29بار به طور منفرد یا مشترک جایزه مذکور را تصاحب کردهاند.
سهم آسیاییها اما فقط یک جایزه است که در سال ۱۹۹۸ نصیب آمارتیاسن هندی شده تا بدین ترتیب آمریکاییها پیشتازی خود را در تصاحب نوبل اقتصاد به رخ همگان بکشند.
اما ادموند فلپس که با جهد سختکوشانه خویش جایزه نوبل اقتصاد را در سال 2006 به خود اختصاص داد، در سال 1933 در شهر ایوانستون در ایالت ایلینویز آمریکا متولد شد.
او لیسانس خود را در سال ۱۹۵۵ از کالج امرست و فوقلیسانس و دکترای خود را به ترتیب در سالهای ۱۹۵۷ و ۱۹۵۹ از دانشگاه ییل اخذ کرد.
فلپس ابتدا یکسال را در موسسه «راند» گذراند، سپس یکسال نیز در «انستیتوی فنی ماساچوست» کار کرد. به طور کلی وی دوره 66-1963 را در دانشگاه ییل گذراند و سپس به عنوان استاد کرسی اقتصاد به دانشگاه پنسیلوانیا پیوست.
فلپس دوره ۷۹-۱۹۷۸ را در دانشگاه کلمبیا تدریس کرد. وی همچنین عضو آکادمی هنر و علوم آمریکا و عضو انجمن اقتصادسنجی آمریکا است.
از سال 1978 نیز عضو کمیته اجرایی انجمن اقتصاددانان آمریکا بوده و در سال 1974 نیز مشاور مجلس سنای آمریکا در امور تامیناجتماعی بوده است.
در مورد علایق اقتصادی فلپس میتوان گفت، وی در ابتدا به طور مکرر درباره نظریه رشد تحقیق و سخنرانی میکرد و به ویژه به «قواعد طلایی» رشد اقتصادی اشاره میکرد.
وی در مقاله مشهوری تحت عنوان «قواعد طلایی انباشت ثروت، افسانهای برای رشد خواهان» که در واقع اولین مطلبی است که از وی به چاپ رسیده، به توضیح این قواعد طلایی میپردازد و به این نتیجه عجیب میرسد که نرخ رشداقتصادی در برخی مدلها به نرخ بهره نزدیک و با آن یکی میشود.
مقالات متعدد و جالب فلپس درباره رشد اقتصادی و اقتصاد کلان در کتابی در دو جلد تحت عنوان مطالعاتی در نظریه اقتصاد کلان در سال ۱۹۷۹ منتشر شده است.
از دیگر موضوعات مورد علاقه وی، رابطه میان اقتصاد رفاه نوین و متون فلسفی قدیمیتر درباره توزیع درآمد و ثروت است که در کتاب عدالت اقتصادی در سال 1973 مورد مطالعه قرار گرفته است.
ارسال نظر