زلزله در بازار کره جنوبی
نخستین بمب اتمی کره شمالی آزمایش شد
دبیرکل جدید سازمان ملل از «کره جنوبی» انتخاب شد. «بانکیمون» از ژانویه ۲۰۰۷ پست دبیرکلی سازمان ملل را تحویل میگیرد
دنیای اقتصاد- کره شمالی به دنبال اعلام هفته پیش خود، نخستین آزمایش هستهای را انجام داد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، پیونگیانگ توانسته است یک بمب هستهای کوچک را در اعماق زمین آزمایش کند. بنابر اظهارات مقامات کره شمالی این آزمایش هستهای موفقیتآمیز بوده است.
این آزمایش هستهای در حالی انجام شد که چین چند ساعت قبل از انجام آن، اعلام کرده بود آزمایش هستهای کره شمالی به مدت سه ماه به تاخیر خواهد افتاد تا اقدامات متقابل آمریکا در رفع تحریمهای کرهشمالی ارزیابی شود.
به دنبال این آزمایش هستهای که در برابر مخالفت جامعه جهانی به خصوص کشورهای همسایه کره شمالی صورت گرفت، ایالاتمتحده، ژاپن، چین و بریتانیا خواستار اقدام اساسی شورای امنیت در برابر آزمایشهای هستهای کره شمالی شدند. شورای امنیت ۲روز قبل از آزمایش بمب هستهای پیونگیانگ طی بیانیهای خواستار جلوگیری کره شمالی از هر گونه آزمایش هستهای در شرایط فعلی شده و آن را به صلاح جامعه جهانی و امنیت منطقه در شرایط فعلی ندانسته بود. اما مقامات پیونگیانگ و در راس آنها کیمجونگ ایل رهبر کرهشمالی، این آزمایشها را برای مقابله با حمله احتمالی آمریکا ضروری دانسته و از آن حمایت کرده بودند.
بنابر گزارشهای رسیده این بمب هستهای که یک بمب کوچک به شمار میآید، قدرتی برابر با انفجار ۵۵۰تن تیانتی داشت و بسیار کوچکتر از بمبهایی بود که آمریکا در جنگ جهانی دوم علیه ژاپن به کار گرفت. به دنبال این آزمایش هستهای بسیاری از کشورهای جهان اعتراض خود را به این آزمایش اعلام کردند. ژاپن به عنوان یکی از اصلیترین مخالفان آزمایشهای موشکی و هستهای کرهشمالی بلافاصله به این آزمایش اعتراض کرد.
تارو آسو، وزیر خارجه ژاپن گفت: اگر این آزمایش درست باشد، نه تنها شمال شرقی آسیا وارد بحران شده است، بلکه همه جهان در معرض خطر قرار دارد. شینزوآبه، نخستوزیر ژاپن نیز با محکوم کردن این آزمایش هستهای خواستار اقدام جامعه جهانی علیه این مساله شد.
بمب اتمی کره شمالی بازار کره جنوبی را لرزاند
کره جنوبی همسایه دیوار به دیوار کرهشمالی نیز با محکوم کردن این آزمایش خواستار برخورد سازمان ملل و شورای امنیت شده است. این کشور ارتش خود را به حالت آمادهباش کامل با درجه فوقالعاده درآورده است و کنترل مرزهای خود با کره شمالی را به شدت افزایش داده است.
تونیبلر، نخستوزیر انگلستان نیز آزمایش هستهای پیونگیانگ را یک عمل کاملا غیرمسوولانه نامید و خواستار پایان یافتن آن شد. تونیاسنو سخنگوی کاخسفید نیز این آزمایش را محکوم کرد.
به دنبال آزمایش هستهای کره شمالی بازارهای مالی منطقه شرق آسیا با شوک روبهرو شده و جریان روبهرشدی که به دلیل کاهش قیمت نفت در آنها ایجاد شده بود، متوقف شد.
به گزارش خبرگزاری رویتر از هنگکنگ، روند معاملات در بسیاری از بورسهای شرق آسیا متوقف شده است و سهامداران در انتظار واکنش واشنگتن، مسکو، توکیو و پکن به این آزمایش هستند. بنابراین گزارش شاخص سهام هنگسنگ در هنگکنگ ۵/۱درصد و شاخص سهام سنگاپور نیز ۳/۱درصد کاهش یافت. اما بیشترین سقوط را همسایه جنوبی کره شمالی تجربه کرد. شاخص بورس کره جنوبی معروف به شاخص کاسپی دیروز ۴/۲درصد سقوط کرد که یکی از بزرگترین سقوطهای این شاخص پس از سال ۲۰۰۰میلادی است. همچنین واحد پول کره جنوبی به نام «وون» نیز با کاهش ارزش در بازار معاملات الکترونیک ارز روبهرو شد. این واحد پول ۶/۱ درصد ارزش خود را از دست داد که بزرگترین کاهش ارزش آن از دسامبر سال ۲۰۰۴ تاکنون بوده است.
بورس توکیو دیروز را در تعطیلی سپری کرد و تحلیلگران عقیده دارند که اثر واقعی آزمایش هستهای کره شمالی امروز پس از آغاز به کار بورس توکیو مشخص خواهد شد. ونگ کینگ اقتصاددان ارشد بانک آمریکا عقیده دارد ادامه واکنش منفی بازارهای مالی جنوب شرق آسیا بستگی به مواضع مجامع بینالمللی به خصوص شورای امنیت به این آزمایش هستهای دارد.
هشتمین دبیر کل سازمان ملل انتخاب شد
دیروز دو کره صدر اخبار بینالمللی را به خود اختصاص دادند. در روزی که کره شمالی بهدلیل آزمایش نخستین سلاح هستهای خود خشم جامعه جهانی را برانگیخت، همسایه جنوبی این کشور توانست وزیرخارجه خود را بر صندلی دبیرکلی سازمان ملل متحد بنشاند.
بان کیمون، وزیرخارجه کره جنوبی در حالی توانست رای مثبت شورای امنیت سازمان ملل را به دست آورد که تمامی رقبایش پیش از این از دور رقابت کناره گرفته بودند. بان کیمون در حالی به ریاست سازمان ملل متحد رسید که به شدت از طرف دولت کره حمایت میشود و رسانههای گروهی و مطبوعات کره جنوبی از ابتدای ماه اکتبر بمباران شدید تبلیغاتی را به نفع او به راه انداختند. وزیر خارجه کره جنوبی همچنین به شدت از سوی ژاپن که در حال حاضر ریاست دورهای شورای امنیت را در اختیار دارد، حمایت میشود. تحلیلگران عقیده دارند حمایت ژاپن از کاندیداتوری کیمون بهدلیل تقابل افکارش با کره شمالی انجام شده است.
بان کیمون ۶۲ساله که فارغالتحصیل روابط بینالملل دانشگاه هاروارد است، در سن ۲۶سالگی وارد عرصه عملی سیاست شد، در حالی که رویای کار سیاسی او از ۱۰سال قبل و هنگام دیدارش با جان افکندی رییسجمهور وقت ایالات متحده آغاز شده بود. بان در شانزده سالگی توانست در یکی از برنامههای بشر دوستانه سازمان ملل شرکت کند و طی سفر به واشنگتن دیداری با جان اف کندی داشته باشد. کندی در آن زمان الگوی بسیاری از جوانان و نوجوانان کرهجنوبی به شمار میآمد.
این دیپلمات کهنه کار در توصیف شخصیت خود به آسوشیتدپرس گفت: من دارای شخصیتی هستم که میتوانم تاثیرگذار باشم و در عین حال در مواقع لازم نرمش از خود نشان دهم. من در دوره وزارت خود موانع بزرگی را تجربه کردهام که درگیری سیاسی با کرهشمالی از مهمترین آنها بوده است و تصور من بر این است که میتوانم در مورد بحران راهکارهایی را انجام دهم.
این گفته دبیرکل جدید سازمان ملل متحد در حالی بیان میشود که اکنون جهان و به خصوص اعضای شورای امنیت بسیار علاقه دارند مواضع او را در قبال کرهشمالی بدانند، اما کیمون تاکنون در این مورد اظهارنظر نکرده است. بحث اصلاحات در سازمان ملل مهمترین طرحی است که او از کوفیعنان تحویل خواهد گرفت و چگونگی به پیش بردن این اصلاحات میزان تاثیرگذاری او را مشخص خواهد کرد. میزان تاثیرگذاری و قدرت اجرایی دبیرکل سازمان ملل در چند سال اخیر به خصوص پس از جنگ عراق اصلیترین انتقاد وارد شده به ساختار سازمان ملل و شخص دبیرکل این سازمان است. بسیاری از تحلیلگران عقیده دارند که پست دبیرکلی سازمان ملل بیش از همیشه به حاشیه رانده شده و تحت سایه قدرتهای بزرگ به خصوص آمریکا قرار گرفته است و حتی برخی از آنها دامنه انتقاد را گستردهتر کرده و دبیرکل سازمان ملل را کارگزار آمریکا میدانند. پس از رایگیری مقدماتی هفته گذشته در شورای امنیت که به برتری مطلق بان کی مون منجر شد، شش نامزد دیگر پست دبیرکلی از رقابت کنارهگیری کردند. ششی تارور از هند، وایرا فریبرگا از لتونی، سورا کیارت ساتیراتای از تایلند، زیدالحسین از اردن، داناپالا از سریلانکا و اشرف غنی از افغانستان رقبای بان کی مون برای تصدی پست دبیرکلی سازمان ملل بودند. بان کیمون که از ژانویه ۲۰۰۴ وزارت خارجه کره جنوبی را در دست دارد، از ژانویه ۲۰۰۷ بر صندلی ریاست سازمان ملل متحد تکیه خواهد زد. او هشتمین دبیرکل بزرگترین نهاد بینالمللی جهان است.
بانکیمون، نخستین دبیر کل آسیایی سازمان ملل پس از ۳۰ سال است.
ارسال نظر