قدیمیترین تشکل بخش خصوصی امروز با حضور آیتالله شاهرودی ۸۰ سالگی خود را جشن میگیرد
مطالبات فعالان اقتصادی از قوه قضائیه
محمد نهاوندیان در گفت و گو با «دنیای اقتصاد»: سیاستها باید به گونهای باشد که اعتماد بخش خصوصی افزایش یابد. دنیای اقتصاد- قدیمیترین و مهمترین تشکل بخش خصوصی ایران، امروز با حضور فعالان بخش خصوصی، مدیران و مسوولان اقتصادی و با حضور آیتا... سید محمود شاهرودی که مهمان ویژه زعمای بخش خصوصی ایران است، ۸۰ سالگی خود را جشن میگیرد. جشن ۸۰ سالگی اتاق بازرگانی تهران، امروز با یکصدمین روز ابلاغ فرمان آزادسازی و خصوصیسازی اقتصاد ایران توسط مقام معظم رهبری همزمان شده است.
رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران در گفتوگوی مفصلی که در همین زمینه با خبرنگار دنیای اقتصاد داشت، به تشریح موقعیت تازه اقتصاد ایران بعد از ابلاغ سیاستهای اصل ۴۴ پرداخت.
دکتر محمد نهاوندیان گفت: در جشن ۸۰ سالگی اتاق بازرگانی تهران، فرصتی پیش آمده است تا به گذشته نگاه کنیم و در مورد آغاز دورهای تازه پس از ابلاغ سیاستهای جدید اصل ۴۴ برنامهریزی کنیم.وی افزود: پیام اصلی جشن ۸۰ سالگی اتاق تهران این است که بخش خصوصی ما، پای در گذشتهای پرفراز و نشیب دارد و روی به آیندهای دشوار. نباید در گذشته متوقف بمانیم و در عوض باید به سوی افقهای جدید برنامهریزی در بستر اقتصاد جهانی حرکت کنیم.آقای نهاوندیان با اعلام اینکه در ۸۰ سال گذشته «نفتزدگی» و «دولت زدگی» همواره بزرگترین مانع رشد بخش خصوصی ایران بوده است، گفت: باوجود ایرادها و موانع ساختاری، بخش خصوصی ایران با تکیه بر نیروی انسانی و تلاش و تکاپوی مستمر، آمادگی حضور در بازارهای جهانی را دارد و در صورت الحاق نهایی ایران به سازمان تجارت جهانی، میتواند حضور موفقی در اقتصاد جهانی داشته باشد.رییس اتاق تهران در پاسخ به پرسشی در مورد اینکه صد روز از ابلاغیه اصل ۴۴ میگذرد اما هنوز اقدام خاصی برای آزادسازی و خصوصیسازی اقتصاد ایران صورت نگرفته است، گفت: نمیتوانیم تراکم ۸۰ ساله دولت در اقتصاد کشور را صد روزه از بین ببریم اما این موضوع که دولت در طول صد روز گذشته برای اجرای ابلاغیه اصل ۴۴ هنوز اطلاعرسانی نکرده است، مورد انتقاد و پرسش بخش خصوصی قرار دارد.
وی افزود: زمانی معادل صد روز، فرصت کافی برای باز تعریف نقش دولت و مهندسی مجدد حضور دولت در اقتصاد و مدیریت بوده است و مدیران مسوول در دولت باید به طور مستمر مردم و فعالان بخش خصوصی را در جریان تازهترین اقدامها و جدیدترین برنامهریزیها برای آزادسازی و خصوصیسازی اقتصاد ایران قرار دهند.
دکتر نهاوندیان در پاسخ به این شائبه که رویکرد دولت نهم در زمینه مسائل اقتصادی، دستوری است، گفت: بعد از ابلاغ اصل ۴۴ که دو سیاست بسیار مهم از جمله آزادسازی و خصوصیسازی را در خود دارد، انتظار بخش خصوصی این است که شکل رابطه دولت و بازار تغییر کند. دولت باید بعد از پذیرفتن اصول آزادسازی و خصوصیسازی، با بخش خصوصی رفتاری متفاوت از گذشته داشته باشد که در بعضی بخشها، هنوز این اتفاق نیافتاده است. وی افزود: کلیدیترین نکته این است که مجلس و دولت از این پس، مکانیزم بازار را بپذیرند و با اعتنا و احترام به بخش خصوصی، قواعد بازی اقتصاد رقابتی را رعایت کنند.رییس اتاق تهران در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به تغییر فضای اقتصاد، بعد از ابلاغ سیاستهای اصل ۴۴، گفت: مجلس و دولت باید از طریق رعایت قواعد مکانیزم بازار، به اعمال سیاست بپردازند و به طور کامل مدیریت مستقیم و دستور به اقتصاد را فراموش کنند.وی افزود: قاعده بازی میگوید پس از تصمیم به آزادسازی و خصوصیسازی، رویه عاملیت و مدیریت اقتصاد توسط دولت، باید به فراموشی سپرده شود و در عوض اگر قرار است اعمال سیاستی شود، باید از طریق تنظیم قواعد و تنظیم سیاستها صورت گیرد.رییس اتاق تهران با اشاره به فشارهای اخیر دولت بر بزرگترین بانک خصوصی کشور، گفت: هیچکس از دلایل فشار بانک مرکزی بر بانک خصوصی پارسیان اطلاعی ندارد، اما رفتارها و اعمال سیاستها باید به گونهای باشد که درجه اعتماد بخش خصوصی افزایش یابد.
دکتر نهاوندیان در مورد اظهارنظرهای اخیر ریاستجمهوری در مورد بانک پارسیان گفت: اطمینان داشته باشید که آقای احمدینژاد قصد ندارد علیه بخش خصوصی اظهارنظر کند و نباید چنین برداشتی کرد اما بانک مرکزی به عنوان نهاد ناظر بر بازار پولی کشور، باید هرچه زودتر در مورد آنچه اتفاق افتاده است، اطلاعیه صادر و افکار عمومی را قانع کند.
رییس اتاق تهران گفت: هیچکس به درستی از دلایل فشار دولت بر بانک خصوصی پارسیان اطلاع ندارد اما اگر تخلفی صورت گرفته است، بانک مرکزی باید به صراحت و با شفافیت در مورد آنچه اتفاق افتاده است، اظهارنظر کند و اجازه ندهد ابر ابهام روی اقتصاد بخش خصوصی، بیشتر از این سایه افکند.وی با اشاره به وجود خیل انبوه سپردهگذاران در بانک خصوصی پارسیان و تعداد زیاد سهامداران این بانک در بورس تهران، همچنین گیرندگان وام از این بانک، گفت: مشتریان بانکها مجموعهای از اشخاص حقیقی و حقوقی هستند که مردم نام دارند و کوچکترین حق آنها این است که در جریان همه اتفاقات اخیر قرار گیرند.
دکتر نهاوندیان تاکید کرد: دولت زمانی میتواند نقش مردم را در اقتصاد بیمه کند که مردم احساس مشارکت و بازیگری در صحنه اقتصاد را داشته باشند اما اگر این احساس از بین برود و مردم فکر کنند از بازیگری صحنه، به تماشاگر صرف تبدیل شدهاند، آن وقت هیچ سیاستی نمیتواند تضمینکننده حضور مردم در طرحهای اقتصادی باشد.دکتر نهاوندیان در مورد برگزاری جشن ۸۰ سالگی اتاق تهران و حضور رییس قوه قضائیه به عنوان مهمان ویژه فعالان بخشی خصوصی گفت: مهمترین خواسته فعالان اقتصادی از قوهقضائیه، تضمین امنیت سرمایهگذاری است و امشب ما با آیتا... شاهرودی در مورد برنامههای قوه قضائیه برای تامین امنیت سرمایهگذاری به بحث و بررسی خواهیم نشست.وی افزود: رییس قوه مقننه هم، دعوت اتاق تهران را برای حضور در میان فعالان اقتصادی پذیرفتهاند و ما از آقای احمدینژاد هم برای حضور در اتاق تهران به صورت رسمی دعوت میکنیم.مشروح گفتوگوی مفصل دنیای اقتصاد با دکتر نهاوندیان در شمارههای آتی منتشر خواهد شد.
ارسال نظر