سازمان مدیریت منتشر کرد
گزارش نظارتی پروژههای عمرانی ملی سال ۸۴
به موجب قانون بودجه سال ۱۳۸۴ کل کشور، مبلغ ۷۳هزار میلیارد و ۱۰۰میلیون ریال از محل درآمد عمومی، به مصارف تملک داراییهای سرمایهای (عمرانی)، برای اجرای یکهزار و ۲۷۴ طرح عمرانی ملی، اختصاص یافته است. به گزارش روابط عمومی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، در میان دستگاههای اجرایی که در سال مورد اشاره حداقل ۲هزار و ۲۰۰میلیارد ریال اعتبار عمرانی در اختیار داشتهاند، میزان دستیابی به اهداف یکساله، در وزارتخانههای ارتباطات و فناوری اطلاعات (۵/۸۱درصد) و نیرو (۴/۷۴درصد) بیش از متوسط کل کشور برآورد شده است.
در ارزشیابی عملکرد دستگاههای اجرایی عمده، عملکرد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در رتبه نخست قرار گرفته است. وزارتخانههای نفت و راه و ترابری نیز براساس اطلاعات مندرج در گزارش نظارتی، به ترتیب رتبههای دوم و سوم را به خود اختصاص دادهاند.
در سال ۱۳۸۴، موافقتنامههای شرح عملیات عمرانی یکهزار و ۷۵۸ طرح ملی، بین سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و دستگاههای اجرایی مبادله شده است و در قالب آنها، مبلغ ۱۰۱هزار و ۶۱۷میلیارد ریال از محل درآمد عمومی و ۱۸۴هزار و ۸۸۶میلیارد ریال از محل سایر منابع درآمدی برای اجرای ۶هزار و ۴۷۷ پروژه در نظر گرفته شده است.
از این میان، سهم اعتبارات امور عمومی ۲/۱درصد، امور دفاعی ملی ۱/۱درصد، امور اجتماعی ۱/۴درصد و امور اقتصادی ۶/۹۳درصد بوده است. متوسط تخصیص اعتبارات عمرانی ملی در سال یاد شده نیز حدود ۳/۸۲درصد بوده است.
به موجب گزارش نظارتی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، برای اجرای تمام طرحهای عمرانی ملی در دست اجرا و به بهرهبرداری رساندن آنها، به اعتباری بالغ بر یکمیلیون و ۶۸۶هزار و ۸۰۰میلیارد ریال نیاز است. با احتساب اعتبارات سالهای گذشته و مبلغی که در سال ۱۳۸۴ مبادله شده است، در حدود ۳۹درصد آن تامین و باقی مانده در سالهای آینده فراهم خواهد شد. این گزارش میافزاید: اعتبار طرحهای عمرانی ملی، نسبت به سال ۱۳۸۳، ۵/۵۴درصد رشد داشته است میزان افزایش درآمد عمومی، ۳/۵۳درصد و سایر منابع، ۲/۵۵درصد بوده است، وزارت نفت، بیشترین اعتبار عمرانی (۳۸درصد از کل اعتبارات) را در اختیار داشته است. وزارتخانههای نیرو و راه و ترابری به ترتیب با ۷/۲۱ و ۳/۱۲درصد از کل اعتبارات در رتبههای بعدی قرار دارند.
طرحهای «اجرای توسعه شبکه ارتباطات سیار» پالایشگاه خشکی و تاسیسات جانبی میدان گازی پارس جنوبی، احداث خطوط انتقال اصلی و سراسری (گازرسانی)، اعطای تسهیلات به طرحهای سرمایهگذاری، اشتغالزایی بخشهای تولیدی و خدماتی، احداث پالایشگاه گاز بید بلند ۲، خط انتقال گاز چهارم سراسری، احداث خط انتقال گاز ترش، خط پنجم سراسری، دایری تلفن ثابت، نوسازی ناوگان هوایی کشور و نوسازی ناوگان جادهای کشور، از جمله طرحهایی هستند که بیشترین اعتبار را در سال ۱۳۸۴ به خود اختصاص دادهاند. این گزارش حاکی است: در سال ۱۳۸۴ تعداد ۵۴۰ پروژه مطالعاتی و تحقیقاتی با ۹هزار و ۹۶۰میلیارد ریال اعتبار در دست انجام بوده است.
این رقم، نسبت به سال قبل بیش از ۸/۲ برابر شده است. ۹/۲۹درصد اعتبارات یاد شده به فصل انرژی، ۹/۱۶درصد به فصل کشاورزی و منابع طبیعی و ۲/۵۳درصد به سایر فصول اختصاص یافته است. همچنین در سال ۱۳۸۴، عملیات یکهزار و ۱۸۵ پروژه جدید با ۸۹هزار و ۱۱۰میلیارد ریال اعتبار آغاز شده است که در مقایسه با سال ۱۳۸۳، سهم پروژههای جدید از نظر تعداد پروژه ۲/۱۴درصد و از لحاظ اعتبار اختصاص یافته ۲/۱۷درصد رشد داشته است.
آمارها نشانگر این است که حدود ۳/۴۷درصد از پروژههای جدید، احداثی و ۳/۸درصد مطالعاتی و تحقیقاتی بوده است. ۴/۴۴درصد دیگر نیز به سایر انواع پروژهها (تعمیرات، توسعه، تجهیز و ...) تعلق داشته است.
براساس گزارش یاد شده، ۲/۳۶درصد پروژههای جدید در فصل انرژی، ۳/۱۷درصد در فصل ارتباطات و فناوری اطلاعات و ۲/۷درصد در فصل صنعت و معدن قرار داشتهاند. از سویی دیگر تعداد پروژههای خاتمه یافته در سال مذکور ۵۳۸ پروژه اعلام شده است.
این مجموعه، با هدف ترسیم وضعیت پیشرفت طرحها و پروژههای عمرانی و برای آگاهی مسوولان دستگاههای اجرایی نسبت به عملکرد دستگاه خود در قالب اعداد، ارقام و شاخصهای مختلف و موقعیت هر دستگاه نسبت به سایر دستگاههای اجرایی و همچنین آشنا کردن دستگاههای ستادی کشور با وضعیت کلان طرحهای عمرانی ملی، منتشر شده است.
ارسال نظر