کاهش میانگین قیمت سبد نفتی کشورمان به حدود ۵۳‌دلار و کمتر، زنگ خطر را برای بودجه سال ۸۵ کشور که بر مبنای نفت ۴۰‌دلاری بسته شده، به صدا درآورده است. خبرگزاری فارس، در گزارشی تحلیلی در این زمینه نوشت: بهای نفت در بازارهای جهانی در چند ماه اخیر به‌رغم سیر صعودی اولیه و نوسانات کوچک و بزرگی که داشت، نهایتا سیر نزولی خود را آغاز کرد به گونه‌ای که از حدود ۷۷‌دلار در هربشکه هم‌اکنون به کمتر از ۵۹‌دلار سقوط کرده است.

افزایش بی‌سابقه قیمت نفت در بازارهای جهانی و به‌تبع آن افزایش بهای سبد نفتی اوپک در مدت کمتر از ۴ ماه، رضایت خاطر این کشورها را به‌دنبال داشت به گونه‌ای که در اغلب صحبت‌ها و اجلاس‌ها، نفت کمتر از ۶۵‌دلار را بعید دانسته و معتقد بودند در این صورت باید برای آن چاره‌ای اندیشیده شود.

بنابراین گزارش، در اجلاس اخیر اوپک نیز کشورها توافق کردند در صورت افت شدید قیمت نفت، اجلاس فوق‌العاده‌ای تشکیل دهند. هم اکنون بهای نفت در بازارهای جهانی به کمتر از ۵۹‌دلار، بهای سبد نفتی اوپک به کمتر از ۵۵‌دلار و نفت ایران نیز به حدود ۵۳‌دلار در هر بشکه رسیده است. میانگین قیمت نفت ایران در بالاترین قیمت به حدود ۶۳‌دلار در هر بشکه رسیده بود.

براین اساس، کشورهای نیجریه و ونزوئلا در روزهای اخیر به‌طور رسمی و به دنبال آنها کشورهای کویت و عربستان نیز به طور غیر رسمی از تولید نفت خود کاستند، اما این اقدام تاثیر چندانی بر بازارهای جهانی نفت نداشت و افت قیمت نفت کماکان ادامه داشته است.

به گزارش فارس، رییس دوره‌ای اوپک نیز در آخرین اظهارات خود از کلیه اعضا خواسته‌ است با اقدام دو کشور نیجریه و ونزوئلا همراه شده در جهت جلوگیری از افت بیشتر بهای نفت، از میزان تولید نفت خود بکاهند.

آخرین خبرها نیز حاکی است که اوپک با کاهش یک‌میلیون بشکه‌ای تولید نفت این سازمان موافقت کرد تا مانع کاهش بیشتر قیمت نفت شود.

این تحولات در حالی صورت می‌گیرد که بودجه سال ۱۳۸۵ کل کشور بر مبنای قیمت نفت ۴۰‌دلار بسته شده است. افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی و رسیدن میانگین بهای سبد نفتی ایران به حدود ۶۳‌دلار در هربشکه، درآمد نفتی کشور را در ۶ ماه نخست سال به بیش از ۲۹‌میلیارد ‌دلار رساند، یعنی درآمدی حدود ۹‌میلیارد ‌دلار مازاد بر سقفی که بودجه براساس آن بسته شده بود.

اکنون به نظر می‌رسد زمان کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی فرارسیده باشد. کارشناسان مسائل نفتی، کم شدن نگرانی‌ها درباره بروز دوباره خشونت در نیجریه، احتمال یافتن راه حلی برای مساله هسته‌ای ایران و بالا بودن میزان ذخایر جهانی نفت را سبب کاهش بهای نفت می‌دانند.

در زمان تصویب بودجه سال ۸۵ نیز بسیاری از کارشناسان با تنظیم بودجه کشور بر نفت ۴۰‌دلار مخالف بودند که یکی از دلایل آنها نیز احتمال کاهش بهای نفت به کمتر از ۴۰‌دلار بود.

اکنون روند کاهش بهای نفت و به‌ویژه نفت ایران به سمت ۴۰‌دلار، نوعی هشدار و زنگ خطر برای بودجه کشور، درآمدهای نفتی و حساب ذخیره ارزی به شمار می‌رود که لزوم تعمق و تدبر بیشتر مسوولان در زمان بستن بودجه و تصمیم‌گیری پیرامون آن را نمایان‌تر می‌سازد.