افطار با نوشیدن کمی چای آب گرم و خرما

ایسنا - مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در آستانه حلول ماه مبارک رمضان جزئیات و نکات ویژه تغذیه‌ای افطار، شام و سحری را تشریح و بازگو کرد. در ماه رمضان از چهار گروه اصلی غذایی استفاده شود

«دکتر سید مرتضی صفوی» با تاکید بر ضرورت پیروی از برنامه غذایی صحیح و اصلاح عادات غذایی غلط در ای ن ماه اظهار کرد: در ماه مبارک رمضان نظیر سایر ایام سال باید از برنامه غذایی متنوع و متعادل شامل چهار گروه اصلی غذایی نان و غلات، میوه‌ و سبزی، گوشت، حبوب و تخم‌مرغ، شیر و لبنیات استفاده شود زیرا با رعایت این رژیم غذایی همه نیازهای بدن برآورده می‌شود.

صرف سه وعده غذایی ضروری است

وی با اشاره به این که روزه‌دار نیازمند صرف سه وعده افطار، شام و سحر است، گفت: اما در ماه مبارک رمضان صرف غذا در دفعات کمتری نظیر ۲ بار در روز متناسب با شرایط جسمی و توانایی فرد بلامانع است.

دکتر صفوی با بیان این که به منظور عدم بروز گرسنگی در طول روز غذای مصرفی در وعده سحری باید ویژگی وعده نهار را داشته باشد، گفت: با توجه به این که ساعت صرف افطار حدود ۶ بعدازظهر است و به علت فاصله زمانی طولانی با وعده سحری می‌توان در فاصله افطار تا سحر یک وعده غذایی نظیر شام سبک را صرف کند.

مصرف میوه و سبزی در هنگام افطار فراموش نشود

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، مصرف غذاهای سبک و مختصری شامل گروه‌های غذایی شیر و لبنیات، میوه و سبزی، نان و غلات را در هنگام افطار به روزه‌داران توصیه کرد و افزود: مهم‌ترین نکته شست‌وشوی کامل و ضد عفونی کردن سبزی‌های مصرفی است که در این ایام باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: علاوه بر آن مصرف شیر گرم، فرنی و یا شیربرنج و نیز استفاده از مواد غذای آبکی نظیر سوپ، حلیم بدون روغن و نیز مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه‌دار می‌شود.

دکتر صفوی با اشاره به این که میوه و سبزی منابع غنی از فیبر و مفید برای رفع یبوست هستند، ‌در ادامه به روزه‌داران توصیه کرد که برای تامین آب و مواد غذایی مختلف نظیر املاح و ویتامین‌ها و به منظور جلوگیری از بروز تشنگی فرد در طول روز در وعده سحر مقدار متناسبی سبزی به مصرف برسد.

میوه جایگزین شیرینی شود

وی با بیان این که صرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول‌ها و در نتیجه کاهش قند خون می‌شود، گفت: به این ترتیب مصرف مواد غذایی شیرین و حاوی قندهای ساده نظیر شیرینی و شکلات در وعده‌ سحری موجب زود گرسنه شدن روزه‌دار می‌شود. لذا بایستی به جای صرف شیرینی و مواد شیرین از انواع میوه‌های حاوی مواد مغذی در وعده افطار و یا در فاصله افطار تا سحر استفاده شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه با توصیه به این که از کربوهیدرات‌های پیچیده نظیر غلات، گندم، جو، حبوبات، عدس و لوبیا و نان‌های سبوس‌دار و غذاهای حاوی فیبر نظیر سبزی، حبوبات،‌ غلات، میوه‌های با پوست و میوه‌های خشک به ویژه گلابی، آلو و انجیر و بادام در وعده‌های غذایی مخصوصا سحری بیشتر استفاده شود، اظهار کرد: هضم آهسته این مواد احساس گرسنگی کمتری را برای روزه‌دار ایجاد می‌کند.

چای کمرنگ بخورید

دکتر صفوی در ادامه توصیه خود به روزه‌داران برای تامین آب مورد نیاز گفت: ‌پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای کمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران کم آبی بدن نوشیده شود.

آغاز افطار با نوشیدن کمی آب گرم و چای با خرما باشد

دکتر صفوی با بیان این که آغاز افطار با نوشیدن کمی آب گرم و یا چای به همراه خرما یا کشمش ضمن کنترل اشتها از بیش‌خواری می‌کاهد، افزود: متاسفانه از عادات غذایی غلط روزه‌داران آن است که آنان از فرط تشنگی افطار را با آب سرد و نوشابه آغاز می‌کنند.

در افطار ۳ تا ۵ خرما بخورید

وی با تاکید بر این که مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار سودمند است، ‌در ادامه توصیه کرد: در وعده افطار حتی‌المقدور ۳ تا ۵ عدد خرما به مصرف برسد و از مصرف بیش از حد خرما پرهیز شود.

نوشیدن زیاد آب و چای در سحر نادرست است

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با بیان این که افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال دارد، یادآور شد: مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب بروز اختلال در هضم مواد غذایی می‌شود این در حالی است که بعد از صرف سحری نیز بسیاری از روزه‌داران از بیم تشنگی در طول روز، به مقدار فراوان آب می‌نوشند که کار درستی نیست.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان این که باید از پرخوری در وعده‌های سحری، افطار و صرف غذاهای چرب و سرخ کردنی و غذاهای حاوی مقادیر زیاد قندهای ساده نظیر قند و شکر اجتناب شود، گفت: از آنجایی که چای باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمک‌های معدنی بدن در طول روز می‌شود لذا باید از نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری پرهیز کرد.

تنقلات کمتر بخورید

وی با توصیه به روزه‌داران مبنی بر پرهیز از مصرف زیاد تنقلات در این ایام در ادامه توضیح داد: دیر هضمی این مواد سبب می‌شود میل فرد به هنگام سحر به دلیل پری معده کاهش یابد.

مصرف غذاهای کباب‌پز و بخارپز در این ایام ضروری است

دکتر صفوی همچنین مصرف مواد غذایی سنگین، دیر هضم، پرچرب و سرخ شدن به هنگام افطار را مناسب ندانست و ادامه داد: به جای غذاهای چرب و سرخ شده از غذاهای آب پز و بخار پز کبابی استفاده شود.

سالمندان مراقب باشند

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در توصیه خود به افراد خاص گفت: سالمندان روزه‌دار باید مراقبت بیشتری داشته باشند زیرا کاهش میزان آب در بدن سالمندان و کاهش قند خون ممکن است به بروز سرگیجه منجر و این گونه سرگیجه‌ها سبب عدم تعادل و سقوط سالمند شود.

به گفته وی، مصرف میوه رنده شده، لبنیات خصوصا شیر کم چرب، استفاده از انواع سوپ‌ها و آش‌ها در افطار و سحر و نوشیدن چای کمرنگ برای تعادل آب و املاح سالمندان سودمند است.

روزه‌داری در بهبود بسیاری از بیماری‌ها نقش دارد

دکتر صفوی در خاتمه با تاکید بر این که روزه گرفتن در برخی از بیماران باید با مشاوره با متخصص تغذیه و پزشک معالج صورت گیرد در خاتمه به نقش روزه‌داری در بهبود بسیاری از بیماری‌ها اشاره کرد و یادآور شد: مطالعات نشان داده است که روزه گرفتن برای مبتلایان به چربی خون بالا سودمند است و روزه میزان چربی‌های نامطلوب موجود در خون را تنظیم می‌کند.