در جلسه هفتگی سخنگوی دولت مطرح شد
تصمیمات دولت در مورد سیمان، بنزین و مسکن
سخنگوی دولت پیش از ظهر دوشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران، پیش از پاسخگویی به پرسشهای آنها مصوبات هیات دولت را تشریح کرد.
دنیای اقتصاد- اعلام یک مصوبه در مورد سیمان، یکی از مهمترین خبرهایی بود که سخنگوی دولت در جلسه روز گذشته خود در مورد آن اطلاع رسانی کرد.
سخنگوی دولت پیش از ظهر دوشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران، پیش از پاسخگویی به پرسشهای آنها مصوبات هیات دولت را تشریح کرد. عکس:ایسنا
غلامحسین الهام اعلام کرد: دولت در مصوبهای مابهالتفاوت قیمت سیمان وارداتی نسبت به سیمان داخلی را از محل اعتبارات طرحهای در دست اجرا و مورد عمل، تامین کرد.
وی افزود: وزارتخانههای نفت، راه، مسکن و نیرو قبلا موظف بودند کمبود سیمان مورد نیاز طرحهای عمرانی را وارد کنند، چون تفاوت قیمت بین هزینه سیمان وارداتی و داخلی وجود داشت، از این رو دولت تصویب کرد از محل اعتبارات طرحها این مابهالتفاوت پرداخت شود.
وی همچنین گفت: دولت تعدادی موافقتنامه اقتصادی بینالمللی تصویب کرده که امضای موافقتنامه تجارت ترجیحی بین ایران و صربستان از جمله آنها است و طبق قانون باید پس از امضا به صورت لایحه به مجلس برود. براساس این موافقتنامه برای احیای روابط تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و صربستان، ترجیحات متقابل تعرفهای و تسهیل ورود و صدور کالا و تشویق و ترغیب تجار در القای گسترش صادرات اعمال خواهد شد.
سخنگوی دولت افزود: تصویب لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین دولت ایران و افغانستان مصوبه دیگر هیات دولت است که این موافقتنامه امضا شده و برای تصویب به صورت لایحه به مجلس تقدیم میشود.
الهام ادامه داد: همینطور لایحه موافقتنامه بازرگانی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری کره تصویب شد که با یک مقدمه و ۱۴ ماده و با تایید وزارت صنایع و امضای وزیر تجارت کره به صورت لایحه آماده شده است.
الهام همچنین خبر داد که اختصاص ۱۰۰میلیارد ریال از محل ردیف هزینههای پیشبینی نشده برای توسعه فعالیتهای صدا و سیما از دیگر مصوبات هیات وزیران است.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: بررسی راهکارهای کمک به خانواده زندانیان نیازمند توسط یک کار گروه از هیات وزیران از دیگر مصوبات جلسه اخیر هیات دولت بود که همه طبق قانون برنامه و با توجه به سیاست دولت برای جلوگیری از آسیب وارده به خانوادهها ناشی از مشکلات زندان و محکومیتهای قضایی است، دولت تکلیف کرد یک طرح جامع ارائه شود که بتواند شامل کمکهای مناسب و مفید باشد.
وی افزود: البته دولت نوعا و در سفرهای استانی، مبلغی را برای رفع نیازهای محکومان مالی و دیه اختصاص میدهد که قرار شد به عنوان طرح فراگیر به دولت ارائه شود.
الهام معافیت مودیان مالیاتی و اصناف آسیب دیده در زلزله بم را از دیگر مصوبات جلسات دولت خواند و گفت: براساس این مصوبه که با تقاضای وزارت اقتصاد و وزارت کشور صورت گرفت، با هدف تحرک اقتصادی و فعالیت اصناف در شهر بم که در سفر سال گذشته ریاست جمهوری مورد تاکید بود، وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف شد ضمن تعیین خسارت هر یک از مودیان مالیاتی، نسبت به بررسی معافیت آنها تا سال ۱۳۸۶ اقدام کند.
پرسشها و پاسخها
نشست هفتگی خبرنگاران با سخنگوی دولت تحت تاثیر اظهارات فاطمه رجبی (همسر دکتر الهام) درباره سیدمحمد خاتمی قرار داشت، به نحوی که به درگیری لفظی بین برخی از خبرنگاران منجر شد.
وقتی خبرنگاری از سخنگوی دولت در مورد اظهارات اخیر فاطمه رجبی، پرسید و گفت: آیا شما به آزادی بیان فقط برای ستایشگران دولت قائل هستید یا برای همه؟ الهام در جواب گفت: چرا این سوال را از من میپرسید. همین خبرنگار گفت: من این سوال را با توجه به نامه شما (به دادستان تهران مبنی بر پیگرد منابع انتشار اکاذیب علیه دولت) میپرسم که الهام در جواب گفت: من در این مورد توضیح دادهام.
سخنگوی دولت گفت: شما باید در مورد شان پرسیدن این سوال در این جلسه من را توجیه کنید و کمی در این مورد برای من توضیح دهید.
خبرنگار گفت: آیا سخنان خانم فاطمه رجبی در مورد آقای خاتمی افترا نیست؟ الهام در جواب گفت: این سوال را باید از مقامات قضایی بپرسید. در این زمان خبرنگار «اعتماد ملی» نیز وارد گفتوگوی این خبرنگار با سخنگوی دولت شد و پرسید: نظر دولت در مورد اظهارات یادشده مبنی بر خلع لباس خاتمی چیست؟ که الهام جواب داد: این چه ربطی به دولت دارد، این مسائل ربطی به دولت ندارد. خبرنگار اعتماد ملی به الهام گفت: شما به حقوق شهروندی قائل نیستید؟ که الهام نیز در جواب گفت: یکی از موارد حقوق شهروندی این است که هرکس به نوبت سوال خود را بپرسد. در این لحظه خبرنگار کیهان نیز وارد بحث شد و گفت: بدون نوبت سوال پرسیدن نقض حقوق شهروندی است. سخنگوی دولت در این راستا به توضیح پرداخت و گفت: ببینید اینجا تریبون رسمی دولت است و من بارها عرض کردم که در اینجا نباید در مورد اظهارنظرهای شخصی صحبتی شود. وی گفت: اظهارنظرهای شخصی افراد باید خارج از این تریبون پرسیده شود و در این تریبون موارد رسمی مربوط به دولت پرسیده شود، این از موارد حقوق شهروندی است.
بنابراین گزارش، در بخش دیگری از مصاحبه سخنگوی دولت،وقتی که خبرنگار روزنامه کیهان میخواست سوالش را بپرسد، ابتدا گفت: من در اینجا لازم میدانم توضیحی را ارائه دهم. رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار خود با اعضای مجلس خبرگان تاکید کردند که نباید وحدتشکنی در دستور کار هیچکسی قرار گیرد.
وی ادامه داد: مطمئنا مطبوعات نیز در این ارتباط نقش مهمی دارند، ولی برخی مسائل در این جلسه و جلسات دیگر مطرح میشود که به نظر عمدی است، آقای دکتر ما سوالاتی داریم ولی این سوالات را به خاطر حفظ وحدت نمیپرسیم و سکوت کردهایم، در مورد حادثه قم، در مورد عفو ملوکانهای که در این ارتباط صورت گرفت.
این خبرنگار ادامه داد: چرا به آقای خاتمی اجازه داده میشود وارد نیویورک شود، ولی به مقامات رسمی دولت چنین اجازهای داده نمیشود. دولت آمریکا اعلام کرده هر ایرانی که وارد آمریکا میشود باید انگشتنگاری شود، آیا آقای خاتمی نیز انگشتنگاری شده است؟ در ضمن مجمع تشخیص مصلحت نظام افرادی معلومالحال و صهیونیستزاده مانند یوشکا فیشر را به تهران دعوت میکنند، چرا در این ارتباط موضعی گرفته نمیشود؟
الهام در پاسخ گفت: ببینید من سوالات شما را گوش دادم که البته برخی سوال نبود، بلکه گفتوگو و ابراز عقیده سیاسی بود. من فقط به سوالات گوش دادم، در این مورد باید خودتان تصمیم بگیرید که اینگونه مسائل را اینجا مطرح نکنید، من فقط به سوالات گوش میدهم.
در ادامه نشست خبری سخنگوی دولت، خبرنگاری با اشاره به پیشنهاد یکی از نشریات آمریکایی مبنی بر گفتوگوی تلفنی بوش و احمدینژاد در پی اعلام آمادگی رییسجمهور کشورمان برای منظره با وی، نظر الهام را خواستار شد که وی خاطرنشان کرد: معنای مناظره این نیست که دو طرف تلفنی صحبت کنند و این معنای مناظره را نمیدهد. سخنگوی دولت ادامه داد: ما اعلام کردیم که علاقهمندیم در یک فضای بدون سانسور افکار و عقاید خود را در مورد مسائل مختلف در معرض افکار عمومی و رسانههای گروهی قرار داده و دغدغههای بینالمللی خود و راههای برونرفت از آن را بیان کنیم و افراد نیز با توجه به این سخنان دیدگاه حق را بپذیرند. این پیشنهاد یک روزنامه است و یک مناظره نیست. همین خبرنگار در مورد دولتی بودن یا نبودن سفر اخیر خاتمی به نیویورک پرسید که الهام در جواب گفت: سفر آقای خاتمی یک سفر غیردولتی و خصوصی است و آقای خاتمی دفعات قبل نیز سفرهایی را داشتند. سفرهای خاتمی سفرهای رسمی، دولتی یا حکومتی نیست، سفرها غیردولتی است.
خبرنگاری پرسید که چرا زمینهای فراهم نمیشود که بنزین به قیمت واقعیاش توزیع شود که سخنگوی دولت به تشریح مفصل دیدگاههای دولت در ارتباط با مساله سوخت و اجرایی کردن تبصره ۱۳ در قانون بودجه در این ارتباط پرداخت و اظهار داشت: دولت در بحث کاهش مصرف بنزین تاکید و سعی دارد که در این راستا تبصره ۱۳ که در راستای گسترش حمل و نقل عمومی و گازسوز کردن خودروها است را دنبال کند. وی با بیان این که در آینده ما شاهد نتیجهبخش بودن اجرای سیاستهای دولت در ارتباط با کاهش مصرف بنزین و سوخت خواهیم بود، ادامه داد: مجلس برخی از پیشنهادهای دولت را در قانون بودجه در ارتباط با سوخت و انرژی و اجرایی شدن تبصره ۱۸ نپرسید و آن را رد کرد. برای اجرایی شدن تبصره ۱۳ قانون بودجه کار گروه ویژهای با اختیارات و توانمندیهایی تشکیل شده که معتقدم باید دبیر این کار گروه در جلسهای در این ارتباط اطلاعرسانی کند.
سخنگوی دولت تاکید کرد: دولت درصدد بود که افزایش قیمت بنزین بر روی زندگی مردم فشار نیاورد، چراکه تاثیر افزایش قیمت سوخت و بنزین بر قیمت دیگر کالاها ممکن است فشارهای اقتصادی را برای مردم به بار آورد. وی خبر داد که دولت لایحه واردات بنزین را تنظیم کرده و این لایحه جهت ارائه به مجلس آماده است. الهام همچنین تاکید کرد: ما کاهش مصرف سوخت را در دستور کار داریم و به دنبال تحقق آن هستیم.
خبرنگار دیگری گفت: به تازگی گویی طرحی در مجلس مورد نظر است مبنی بر اینکه اگر شورای امنیت بخواهد اصل ۱۶۹۴ در مورد ایران را فعال کند زمینه برای اخراج بازرسان از تهران با توجه به این طرح آماده شده و دیگر بازرسان اجازه بازدید از تاسیسات هستهای را نخواهند داشت.
سخنگوی دولت نیز گفت: این طرح مربوط به مجلس است و دولت در این زمینه اقدامی نکرده است، چراکه اگر دولت بخواهد چیزی را به مجلس بدهد آن را در قالب لایحه میدهد. نمایندگان مجلس این طرح را با توجه به اختیارات خود تدوین کردهاند و اجرایی شدن آن نیز منوط به نظر مجلس است و ما فعلا گزارشهایی داریم که این طرح نهایی نشده است. بنابراین نمیتوان در مورد جزییات آن اظهارنظر کرد. این تصمیم نمایندگان در حال حاضر روند قانونی خود را طی میکند و باید دید به چه مرحلهای میرسد و آیا تبدیل به قانون میشود یا نه؟ این مربوط به دولت نیست، مربوط به مجلس است و سیاست دولت در ارتباط با آژانس و بازرسی از تاسیسات صلحآمیز هستهای ما مشخص و روشن است و ما آن را بارها اعلام کردهایم و باید ببینیم تصمیم مجلس در این زمینه به کجا میرسد.
همین خبرنگار از الهام در مورد نتیجه بررسی عملکرد وزرا از سوی رییسجمهور پرسید که الهام گفت: هر وزیری در حال حاضر در جایگاه مدیریتی خود دارای مسوولیت است و باید با قوت، استحکام و احساس مسوولیت بیشتر وظیفه خود را دنبال کند. هیچ تزلزلی نباید در حوزه مدیریتیاش ایجاد شود و نگاه وزرا نیز این است که تا هر زمانی وظیفه خدمت را بر عهده دارند، باید آن را به نحو احسن انجام دهند. آنچه که موجب تزلزل اداری است نباید به صورت مکرر در جامعه دامن زده شود. مطالبی که در مجامع مطرح میشود همه شایعه است. رییسجمهور با وزرای خود میثاقی بسته و اکنون نیز دارد براساس همان میثاق عمل میکند.
وی خاطرنشان کرد: عملکرد بیشتر دستگاهها مورد بررسی قرار گرفته و فقط چند دستگاه باقی مانده تا نتایج بررسیهای رییس جمهور تکمیل شود. البته جمعبندیهای نهایی در اختیار رییسجمهور است و به جز ایشان هیچکس از تصمیمگیریها مطلع نیست. مطالبی که مطرح میشود گمانهزنی است و وقتی که تصمیم نهایی اتخاذ شد، خود رییسجمهور با توجه به اهمیتی که برای افکار عمومی قائل هستند، آن را به صورت شفاف و روشن برای مردم مطرح میکنند. تا این لحظه بررسیها ادامه دارد و ما نمیدانیم که ارزیابی نهایی رییسجمهور چگونه است.
در ادامه خبرنگاری در مورد عدم حضور رییس جمهور در اجلاسیه خبرگان پرسید و گفت: روال این بود که در اجلاسیه خبرگان از رییسجمهور به عنوان میهمان دعوت میشد، اما از زمان روی کار آمدن دولت نهم تاکنون سه دوره مجلس خبرگان برگزار شده است، ولی آقای احمدینژاد، فقط در یک اجلاسیه شرکت کردهاند، دلیل آن چیست؟ آیا این عدم شرکت به فضای زمان انتخابات ریاستجمهوری برمیگردد یا اینکه آقای احمدینژاد دعوت خبرگان را قبول نکرده است؟
سخنگوی دولت در پاسخ گفت: میهمان را دعوت میکنند، میهمان که زوری حضور پیدا نمیکند. وی افزود: این امر یعنی دعوت از مهمانان در اختیار وظایف مجلس خبرگان است و در سال گذشته یعنی مهر ماه رییسجمهور در اجلاسیه خبرگان شرکت کردند و نشست خیلی خوبی و صمیمانهای هم بود، اگر در حال حاضر این اتفاق نیفتاده به برنامهریزیها و حجم کاری دو طرف برمیگردد و من تحلیل شما را قبول ندارم.
الهام گفت: رییسجمهور بر تعامل خوب و مناسب در مجلس خبرگان تاکید دارد و هیچ محدودیتی در این زمینه قائل نشده است. ما آمادگی هر گونه همکاری با مجلس خبرگان را داریم و چنین تحلیلهایی را قبول نداریم.
در ادامه خبرنگار مهر از سخنگوی دولت در مورد استفساریه اخیر برخی نمایندگان مجلس در ارتباط با وظایف شورای عالی اداری پرسید و گفت آیا نظر نمایندگان به معنای محدود کردن اختیارات قوهمجریه نیست که سخنگوی دولت گفت: ما معتقدیم چنین امری باعث محدود کردن اختیارات اداری قوهمجریه و انحلال شورای عالی اداری میشود.
وی گفت: شان نزول این طرح نمایندگان مربوط به اشکالاتی بوده که درباره صندوق مهررضا مطرح میکنند. البته در اینجا لازم است یک نکته را مطرح کنم.
وقتی صندوق مهررضا با دستور رییسجمهور با ادغام چند صندوق به وجود آمد، اساسنامه آن به مجلس رفت و کار گروه تطبیق قوانین مجلس این اساسنامه را بررسی و آن را تطبیق کرد. در آن زمان اشکالاتی مطرح شد، برخی از نمایندگان خواسته بودند که در این مورد بررسیهایی صورت بگیرد که این اشکالات در همان کمیسیون مورد رسیدگی و کار کارشناسی قرار گرفت و در نهایت این کار گروه بر قانونی بودن اساسنامه تاکید و اعلام کرد مغایرتی با قوانین مجلس ندارد. وی گفت: بعد از آن نمایندگان استفساریهای را در این ارتباط مطرح کردند که به نظر من این استفساریه تقریبا باعث انحلال شورای عالی اداری و کاهش اختیارات اداری دولت میشود، ما منتظر هستیم ببینیم شورای نگهبان در این ارتباط چه تصمیمی میگیرد.
الهام گفت: این امر از این بابت که باعث محدود شدن اختیارات دولت میشود، قابل تامل است.
خبرنگار دیگری به الهام گفت شما اعلام کردید که به دنبال اجرایی کردن تبصره ۱۳ در ارتباط با سوخت در قانون بودجه هستید ولی معاونان وزارت نفت در کمیسیون انرژی گزارشی ارائه دادند مبنی بر اینکه اجرایی شدن تبصره ۱۳ باعث کاهش مصرف دو میلیون لیتر بنزین میشود، در حالی که در کشور هفتاد میلیون لیتر بنزین مصرف میشود که الهام در جواب گفت: ببینید به هر حال دو میلیون نیز بیانگر کاهش مصرف است و این کاهش مصرف با گذشت زمان ادامه پیدا میکند.
سخنگوی دولت افزود: دولت به دنبال این است که نوع سوخت را عوض و وسایل حمل و نقل عمومی را گازسوز کند، همچنین معتقد است با اجرایی کردن تبصره ۱۳ به تدریج شاهد کاهش سوخت خواهیم بود. البته در مورد آماری که شما ارائه دادید نیز نمیتوان تحلیلی داد و شاید آماری که در کمیسیون مجلس ارائه دادهاند مقطعی و مربوط به یک زمان خاص بوده است. ما امیدواریم در این زمینه روند موثری را طی کنیم.
خبرنگار دیگری از الهام در مورد سفر اخیر دبیر کل سازمان ملل متحد به تهران پرسید که الهام در جواب گفت: ایشان با توجه به وظایف دبیر کلیشان این سفر را انجام دادهاند و در این سفر مسائل منطقه و مورد علاقه دو طرف مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت.
الهام گفت: بحثهای خوبی در این سفر انجام و از جمله در ارتباط با موضوع هستهای نیز مطالبی مطرح شد. در ارتباط با مبحث هستهای فضای خوبی بر جلسه حاکم بود و آقای کوفی عنان راغب بودند فعالیتهای خود را در این زمینه دنبال کنند، ایشان نیز معتقد بودند باید مساله هستهای ایران از طریق مذاکره و گفتوگو پیش برود. الهام گفت: ما نیز در این گفتوگو بر مواضع قبلی خود تاکید کرده و گفتیم ما اهل صلح و اهل گفتوگو هستیم و سعی داریم مسائل را با عقلانیت و استدلال پیش ببریم و به قوانین پایبندیم. سخنگوی دولت گفت: در مجموع این دیدار، دیدار مثبتی بود. خبرنگار دیگری از الهام در مورد قیمت مسکن پرسید که الهام به طرح جامع مسکن از سوی دولت اشاره کرد و گفت: این طرح در حال اجرایی شدن است و ما درصدد هستیم قیمت زمین را از قیمت تمام شده مسکن کم کنیم، معتقدیم این امر زمینهای را برای کاهش قیمت مسکن فراهم میکند.
الهام اظهار داشت: دولت همچنین خدماتی را به قشرهای ضعیف جامعه از طریق وام به منظور دادن بخشی از اجاره مسکن داده است. وی گفت: ما امیدواریم بازار مسکن تعدیل شود و قیمت مسکن با توجه به سیاستهایی که دولت در این ارتباط اتخاذ کرده، کاهش یابد و تنظیم شود.
خبرنگار ایرنا نیز از سخنگوی دولت در مورد طرح تحقیق و تفحص در ارتباط با هزینههای انتخاباتی کاندیداهای انتخابات نهم ریاستجمهوری پرسید که الهام گفت: طرح تحقیق و تفحص با دولت نیست، بلکه با مجلس و جزو اختیارات مجلس است و نیازی به اظهارنظر دولت در این زمینه نیست، ولی دولت به طور کلی به شفافیت در امور، بهویژه امور مالی معتقد است و از آن حمایت میکند.
وی گفت: دولت نیز معتقد است باید در ارتباط با هزینههای انتخاباتی اقدامی صورت گیرد. البته مجلس فقط میتواند در مورد هزینههای انتخاباتی بخش دولتی بررسی کند که البته این قسمتی از هزینههای انتخاباتی را شفاف میکند و ما معتقدیم بحث هزینههای انتخاباتی فراتر از این بخش است.
الهام گفت: وظیفه دولت مبارزه با فساد، هر نوع سودجویی، ویژهخواری و استفاده از امکانات عمومی دولت است و دولت به این شعار اعتقاد دارد و ملتزم است.
سخنگوی دولت گفت: اگر طرح جامعتری نسبت به منابع مالی انتخابات تدوین شود ما آن را شایسته میدانیم و معتقدیم که باید اقدامات شفاف و قانونمند باشد، ما از هرگونه تحقیق و بازرسی در این زمینه استقبال میکنیم.
الهام گفت: ما معتقدیم که تحقیق و تفحص باعث تضعیف دولت و یا جلوگیری از ادامه امور نمیشود.
خبرنگار به سخنگوی دولت گفت: نزدیک به سه ماه دیگر شاهد برگزاری سه انتخابات خواهیم بود، در حال حاضر هنوز از سوی وزیر کشور رییس ستاد انتخابات مشخص نشده و در ضمن گفته میشود که آقای جنتی، معاون سیاسی وزیر کشور قصد دارد از این وزارتخانه برود و هنوز نیز جانشینی برای ایشان مشخص نشده است که الهام در جواب گفت: وزارت کشور مسوول برگزاری انتخابات سالم و قانونمند است و مطمئنا به وظایف خود در این زمینه به نحو احسن عمل خواهد کرد.
وی گفت: بحث ستاد انتخابات و رییس ستاد انتخابات طریقیت است و موضوعیت ندارد. وزارت کشور مسوول است که انتخابات را برگزار کند به نحوی که یک انتخابات آزاد و بدون نگرانی داشته باشیم، من معتقدم بحث ساختاری و اجرایی هیچ تاثیری در وظایف دولت و وزارت کشور در برگزاری انتخابات ندارد.
ارسال نظر