افزایش فروش و صادرات پتروشیمی تا 6میلیارد دلار

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران دیروز در یک نشست مطبوعاتی ضمن تشریح عملکرد یکساله این شرکت و روند پیشرفت برنامه‌های اجرایی در حوزه پتروشیمی کشورمان از افزایش میزان فروش داخلی و صادرات محصولات این صنعت به میزان ۲/۲میلیارد دلار در پنج ماه نخست امسال خبر داد و پیش‌بینی کرد که با راه‌اندازی واحدهای جدید تا پایان سال این میزان به ۱/۶میلیارد دلار بالغ شود. به گفته اصغر ابراهیمی‌اصل پیش‌بینی‌های شرکت پتروشیمی برای فروش و صادرات در سال جاری حدود ۴میلیارد دلار بوده است که انتظار می‌رود با تحقق برآوردهای جدید این میزان از رشد چشمگیری برخوردار شود.

به گزارش ایسنا، ابراهیمی اصل‌‌ همچنین در مورد اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴، خصوصی‌سازی و آزادسازی قیمت‌ها در این شرکت اظهار کرد: کل شرکت‌ها و دارایی‌های صنعت پتروشیمی ‌شامل ۳۱ شرکت کاملا دولتی و ۳۰ شرکت نیمه دولتی است که سهام بخش دولتی کمتر از ۵۰درصد است.

به گفته وی در راستای خصوصی‌سازی و آزادسازی قیمت‌ها دو برنامه در نظر داریم که در برنامه اول کل مجموعه (شرکت‌های سودده و زیان‌ده) و طرح‌های توسعه‌ای با مکانیزم بورس قیمت‌گذاری می‌شوند و تصمیم بر آن است که ۴۰درصد آن به سهام عدالت، ۳۵درصد به بخش خصوصی و ۵درصد به کارکنان و مدیران و ۲۰درصد نیز در اختیار دولت قرار گیرد که این فرآیند به زودی قابل اجراست، ولی در حالت دوم فقط شرکت‌های سودده وارد بورس می‌شوند که این فرآیند هم عملی است، اما زمان‌بر. در هر صورت منتظر تصمیم دولت و ابلاغ دستور آن هستیم.

وی همچنین با اشاره به تشکیل جلسه‌ای در اواخر اسفند سال گذشته برای خارج شدن کالاهای پتروشیمی‌ از سبد قیمت‌گذاری کالاهای حمایتی یادآور شد: رییس‌جمهور تصمیم‌گیری و اجرای این طرح را به وزیران کشور، بازرگانی، صنایع و نفت تفویض اختیار کرده است. البته تاکنون پیش‌نویس متن مصوبه تهیه شده و امیدواریم نیمه دوم سال جاری را در شرایطی آغاز کنیم که این مصوبه امضا شده باشد.

ابراهیمی‌اصل درباره الفین خارک نیز تصریح کرد: از آنجا که هنوز NGL خارک که مسوولیت خوراک‌رسانی آن به واحد الفین است، به نتیجه نرسیده، در حال انتقال طرح الفین خارک به عسلویه هستیم. عملیات اجرایی این طرح از اول اردیبهشت امسال در بخشی از زمین الفین ۱۱ در عسلویه آغاز شده که تاکنون ۲۷درصد عملیات ساختمانی آن انجام شده است. همچنین تجهیزات لازم برای این واحد خریداری و در منطقه قرار گرفته است که امیدواریم پس از حمل محموله سه هزار تنی تا اول دی ماه امسال کل برنامه را کامل کنیم.

وی خاطرنشان کرد: در نظر داریم به عنوان یک رکورد این واحد ۵۰۰هزار تنی را در مدت ۲۴ ماه به بهره‌برداری برسانیم که بخشی از عملیات فاینانس خرید و سفارش اقلام که ساخت داخل هستند، در گذشته انجام شده است.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌ با بیان این که برای تکمیل الفین ۱۱ در مجموع ۷۰۰میلیون دلار درخواست شده است، تصریح کرد: عملیات این واحد شروع و پیمانکار عملیات خاکی نیز انتخاب و مذاکرات نهایی آن انجام شده است که گزارش توجیهی فاینانس برای استفاده از صندوق مازاد ارزی تهیه شده است. وی افزود: چون فاینانس از منابع داخلی و از طریق حساب ذخیره ارزی تهیه می‌شود و درصد ساخت از هفت درصد برنامه‌ریزی شده به ۵۵درصد رسیده است، لذا زمان اجرای پروژه کوتاه‌تر خواهد شد.

به گفته وی با راه‌اندازی الفین ۵، ۹ و پتروشیمی‌ مارون و جم، تولید اتیلن به میزان یک میلیون تن زودتر از اتمام واحد اتیلن غرب انجام می‌شود که با این وجود در تغذیه خط لوله اتیلن غرب مشکلی نخواهیم داشت.

ابراهیمی‌اصل از برنامه انتقال پتروشیمی‌ اروند از ماهشهر به نزدیکی پالایشگاه بیدبلند خبر داد و عنوان کرد: در نظر داریم به جای تاسیس این واحد در گچساران، واحد الفینی با حجم یک میلیون تن اتیلن ایجاد کنیم که منطقه‌های اطراف مانند ممسنی و کوهدشت را از نظر خوراک تامین کند که پس از تصمیم‌گیری در مورد بیدبلند ۲ مکان آن در عسلویه یا ماهشهر بررسی می‌شود.

وی همچنین با مقایسه تناژ فروش داخلی در پنج ماه نخست سال ۸۴ و پنج ماه نخست امسال توضیح داد: میزان تناژ فروش از ۵/۱میلیون تن به دو میلیون تن رسیده که رشد ۳۴درصدی را نشان می‌دهد. همچنین مجموع فروش داخلی و خارجی در این مدت در سال ۸۴ سه میلیون و ۱۴۴هزار تن و در سال ۸۵ چهار میلیون و ۹۲هزار تن است که رشد ۳۰درصدی تناژ فروش و ۸۳درصدی قیمت را نشان می‌دهد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ‌با بیان این که دفاتر بازرگانی فعالی با مصوبات هیات دولت و با هدف بازاریابی و فروش محصولات تشکیل شده است، تشریح کرد: این دفاتر در کشورهای چین (دو دفتر)، سنگاپور، کره، هند، دبی، آلمان، انگلیس و ترکیه تشکیل شده است که پیش‌بینی می‌شود با فعالیت آنها ۱۵ تا ۲۰میلیون تن محصول را صادر و فروش کنیم. همچنین کارهای مطالعاتی در قالب پایان‌نامه‌های دانشجویان دکترا در آمریکا در حال انجام است.

وی در ادامه با اشاره به فعالیت این نمایندگی‌ها در کنار فعالیت بورس نفت تصریح کرد: مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی‌ عضو هیات رییسه بورس نفت است و این اقدام موازی کاری محسوب نمی‌شود و هر گاه نیاز به تعدیل فعالیت‌ها باشد، این کار انجام خواهد شد.

ابراهیمی‌اصل با بیان این که اساسنامه و هیات مدیره پتروشیمی‌ گلستان تشکیل شده است، خاطرنشان کرد:

این پتروشیمی ‌با هدف تولید کود اوره و آمونیاک با ظرفیت یک میلیون تن با سرمایه‌گذاری ۲۰درصدی شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌ تشکیل شده است که پیش‌بینی می‌شود در ماه شعبان کلنگ‌زنی آن انجام شود.

وی با اشاره به پتروشیمی‌ زنجان و لردگان، از کلنگ‌زنی آنها در دو ماه آینده خبر داد و گفت: هند، اندونزی و مالزی نیز برای ایجاد پتروشیمی‌ و تولید مشترک با ایران ابراز تمایل کردند که با توجه به سیاست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ‌برای سپردن عملیات پروژه‌های مختلف به پیمانکاران ایرانی، تاکنون مذاکره‌ای با آنها انجام نشده است.

وی افزود: برای احداث واحد یوتیلیتی در عسلویه با کویت به شیوه BOO مذاکره کرده‌ایم و همچنین برای احداث یوتیلیتی متمرکز در بندرعباس به ارزش سه میلیارد دلار با هند در حال مذاکره هستیم که در مورد همین موضوع هفته آینده جلسه‌ای با طرف هندی در ایران برگزار می‌شود.

وی در مورد خط اتیلن غرب نیز توضیح داد: اگرچه سرمایه‌گذاری اولیه این خط لوله توسط دولت انجام شده است، ولی در این راستا شرکت‌های خصوصی برای سرمایه‌گذاری اعلام آمادگی کرده‌اند.