مرکل: باب گفتوگو با ایران همچنان باز است
صدر اعظم آلمان گفت: باب گفتوگو با ایران برای حل پرونده هستهای این کشور همچنان باز است. به گزارش فارس، آنگلا مرکل در گفتوگوی تلویزیونی که دیروز پخش شد، گفت طبیعی است اگر ایران تصمیم به مذاکره بگیرد، باب گفتوگو همچنان باز است.
وی افزود، پیشنهاد (شش کشور بزرگ برای همکاری با تهران به شرط توقف برنامههای هستهای خود) خوب بوده است اما به دنبال تصمیم ایران مبنی بر خودداری از توقف فعالیتهای غنیسازی اورانیوم با وجود پایان ضربالاجل شورای امنیت سازمان ملل در این زمینه، جامعه بینالمللی به تدابیر دیگر نیز خواهد اندیشید. صدر اعظم آلمان تصریح کرد، اما این ضربالاجل پایان یافت و موضوع نمیتواند به این صورت ادامه پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه فشار دیپلماتیک باید افزایش یابد، گفت: تنها باید به دیپلماسی اندیشید و هیچ گزینه نظامی وجود نخواهد داشت.
مرکل همچنین از تصمیم روز شنبه اتحادیه اروپا که مهلتی کوتاه به ایران داد استقبال کرد و آن را عادلانه خواند. اتحادیه اروپا در این مهلت کوتاه که مدت زمان آن مشخص نشده است، از ایران خواست فعالیتهای هستهای حساس خود را متوقف کند.
درک متقابل در مذاکرات هستهای
در همین حال هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار تلاش برای درک متقابل به منظور حل مساله هستهای ایران شد.
خاویر سولانا در گفتوگو با روزنامه ژورنال دی مانش فرانسه تصریح کرد: در حال حاضر ما باید تلاش کنیم درک متقابل درباره مواضع یکدیگر داشته باشیم. وی قرار است هفته جاری با علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و مذاکرهکننده ارشد هستهای این کشور دیدار کند.
هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: ما باید دقیقا بدانیم ماهیت برنامه هستهای ایران چیست و تضمینهایی را دریافت کنیم.
وی تاکید کرد: اگر دیدار با آقای لاریجانی خوب پیش برود و ایران ایده یک برنامه همکاری را که ما در ماه ژوئن ارائه دادهایم، بپذیرد، معتقدم میتوانیم مذاکرات رسمی بیشتری را آغاز کنیم. بنا بر این گزارش، مذاکرات سولانا با لاریجانی به منظور روشن شدن بخشهایی از پاسخ ۲۱ صفحهای ایران به پیشنهادهای غرب است.
پرچم قرمز
دولت بوش نیز در واکنش به متوقف نشدن غنیسازی اورانیوم از سوی ایران، آن را به مثابه نشان دادن پرچم قرمز از سوی تهران خواند ولی با این حال ادعا کرد، نهایت تلاش خود را برای راهکار دیپلماتیک این مساله انجام خواهد داد. روزنامه «آسیا تریبیون» در شماره دیروز خود نوشت «جان بولتون» نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد از شورای امنیت این سازمان خواست که تحریمهای لازم را علیه آن اعمال کنند.
به نوشته این روزنامه، در حالی که برخی از مقامات آمریکایی روند تحریم احتمالی ایران را روندی تدریجی میدانند، بولتون در مصاحبه با شبکه خبری «سیانان» از قطعنامهای تند علیه ایران سخن راند. وی اقدام نظامی را منتفی ندانسته و ادعا کرد: ما همه فعالیتهای دیپلماتیک را در جهت حل مسالمتآمیز مساله به کار میگیریم.
این هدف ما است و هیچ رییسجمهوری در آمریکا که وظیفه دفاع از مردم آمریکا بر دوش او است گزینه نظامی را منتفی نمیداند. جورج بوش نیز روز پنجشنبه اعلام کرده بود: اکنون وقت آن است که ایران گزینه خود را برگزیند. ما به همکاری خود با همپیمانان برای یافتن راهکاری دیپلماتیک ادامه میدهیم اما در عین حال برای سرپیچی ایران باید پیامدهایی در نظر گرفت و نباید به ایران اجازه داد تسلیحات هستهای توسعه دهد.
با این حال بولتون چندی پیش نیز اعلام کرده بود آمریکا تا زمان دیدار علی لاریجانی، مقام ارشد مذاکرهکننده هستهای ایران و «خاویر سولانا» مسوول سیاست خارجی منتظر خواهد ماند.
ادامه مذاکرات تا اواسط سپتامبر
یک هفتهنامه انگلیسی نیز نوشت: مذاکرات درباره مساله هستهای ایران احتمالا تا اواسط سپتامبر، زمان برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل ادامه مییابد.
به گزارش هفتهنامه ساندیتایمز، چشمانداز توافق میان پنج عضو دائم شورای امنیت بر سر تحریمها علیه ایران پس از آنکه محمود احمدینژاد، رییسجمهوری ایران قطعنامه شورای امنیت را نادیده گرفت، از بین رفت. وی تاکید کرد استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای حق غیرقابل انکار ایران است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته گذشته گزارش داد ایران به غنیسازی اورانیوم در مقادیر کم ادامه میدهد. آمریکا در حال حاضر خواستار ممنوعیت صادرات تجهیزات و مواد هستهای به ایران است اما این اقدام از سوی روسیه رد شده که قرارداد یکمیلیارد دلاری برای ساخت نیروگاه بوشهر را با ایران دارد. «رابرت اینهورن» از مرکز مطالعات بینالمللی و راهبردی در واشنگتن میگوید: توقف کار در بوشهر بزرگترین تاثیر تحریمهای هستهای خواهد بود. اما یک دیپلمات غربی که از مذاکرات در این خصوص آگاه است، تصریح کرد این مساله به عنوان جلوگیری از دستیابی ایرانیها به انرژی صلحآمیز هستهای محسوب میشود. اعمال ممنوعیت سفر و مسدود کردن داراییهای مقامات ارشد ایرانی نیز هنگامی که نیکلاس برنز، مذاکرهکننده ارشد آمریکا در امور ایران با همتایان خود در اروپا در هفته جاری دیدار میکند، مطرح میشود.
این در حالی است که دیپلماتها به طور خصوصی گفتهاند تا زمانی که رهبران سیاسی شان درباره میزان سرسختی در برابر ایران تصمیم نگیرند، کاری نمیتوانند بکنند.
ارسال نظر