خبر دوم هستهای در اراک اعلام شد
بهرهبرداری از پروژه تولید آب سنگین
عکس: محمد برنو
خبر غیرمنتظره هستهای که طی چند روز گذشته وعده داده شده بود و پریروز نیز از سوی سخنگوی دولت مورد تایید قرار گرفت، بهرهبرداری از مجتمع تولید آب سنگین در اراک بود.این مجتمع دیروز با حضور محمود احمدینژاد رییسجمهوری به بهرهبرداری رسید.پیش از این، فقط هشت کشور توانستهاند به فناوری تولید آب سنگین دست یابند.عملیات اجرایی مجتمع تولید آب سنگین از سال 1377 آغاز شده است.این پروژه دارای مصارف پزشکی بوده و تاثیرات چشمگیری در کنترل سرطان و ایدز دارد و بهعنوان خنککننده و کندکننده راکتورهای آب سنگین هستهای استفاده میشود.تهیه آب سنگین در چهار مرحله پیچیده فنی صورت میگیرد، ابتدا آب طبیعی تبدیل به آب خالص شده و سپس با گاز F2H مجاور میشود و بعد در برجهای سرد و گرم با ضرایب جداسازی مختلف، تبادل دو دمایی صورت میگیرد و در نهایت آب سنگین مورد نیاز بهدست میآید.
دیروز با حضور رییس جمهوری در اراک آغاز شد
بهرهبرداری از مجتمع تولید آب سنگین
به گفته محمد سعیدی، معاون بینالملل سازمان انرژی اتمی پروژه بزرگ آب سنگین اراک که دیروز به بهرهبرداری رسید، یکی از افتخارات بزرگ برای ملت ایران است که عملا ایران را به عنوان نهمین کشور دنیا که دارای مجتمع تولید آب سنگین است، مطرح میکند. آب سنگین دارای فوائد زیادی است که هم به عنوان خنککننده مورد استفاده قرار میگیرد و هم در درمان بسیاری از بیماریهای صعبالعلاج مثل سرطان استفاده چشمگیری دارد. در کنار این پروژه عظیم، پروژه راکتور تحقیقاتی آب سنگین هم ادامه دارد که مراحل ساخت آن به خوبی پیش میرود.
کل پروژه آب سنگین اراک را کارشناسان ایرانی انجام دادهاند و سالانه 16تن آب سنگین در این مجتمع تولید خواهد شد.
محمد سعیدی با اشاره به اینکه کارهای اجرایی پروژه تولید آب سنگین اراک از سال ۱۳۷۷و مرحله راهاندازی آن از یک سال و نیم گذشته آغاز شده است، تاکید کرد: با توجه به پیچیده بودن پروژه، آزمایشهای طولانی و زیادی برای اطمینان از خلوص آب سنگین در سطح ۸/۹۹درصد یکسال و ۴ ماه به طول انجامید.
وی توضیح داد: در فناوری هستهای دومسیر وجود دارد، یکی غنیسازی اورانیوم تا سطح 5/3 تا 5درصد و استفاده از آن در راکتورهای آب سبک و دیگری تولید آب سنگین و برای استفاده از نیروگاههای تحقیقاتی و نیروی آب سنگین بدون نیاز به اورانیوم غنی شده.
به گفته سعیدی، این پروژه نمونه مشابه خارجی ندارد و از هیچ پروژه خارجی کپی گرفته نشده است.
آقازاده، رییس سازمان انرژی اتمی نیز توضیح داد: این پروژه در زمینی به مساحت 20هکتار ساخته شد و در حدود 17هزار متر زیرساخت در آن احداث شد. همچنین11 شرکت مشاور داخلی41 شرکت ساختمانی و نصب ایرانی در این پروژه مشارکت داشتهاند.
وی افزود: این پروژه از۴ فرآیند اصلی و ۹ واحد سرویسهای جانبی تشکیل شده و راهاندازی و بهرهبرداری کامل از آن با تولید محصول نهایی در سه ماهه دوم سال ۸۵ به ثمر رسید.
وی یادآور شد که ظرفیت تولید این مجتمع صنعتی ابتدا 8 تن بوده است و با تحقق این ظرفیت با راهاندازی اولین واحد این مجتمع بلافاصله واحد 8 تنی دیگری راهاندازی شد و امروز ظرفیت تولیدی این مجتمع 16تن آب دئوتریوم با غنای 8/99درصد است.
به گفته وی، ظرفیت کامل تولید این مجتمع در سال۸۰ تن آب دئوتریوم با غنای۸/۹۹درصد است.
وی گفت: در این مجتمع 500 کارشناس با مدارک بالای تخصصی و تحصیلی در سه شیفت کاری فعالیت میکنند و بخش دیگر نیروهای این مجتمع تکنسینهای فوق دیپلمی هستند که برای فعالیتهای خاص این مجتمع آموزش دیدهاند.
رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: این پروژه یکی از پیشرفتهترین مجتمعهای تولید آب سنگین در جهان است که تمام استانداردهای ایمنی و بهداشت شغلی و سیستم مدیریت زیستمحیطی در آن پیاده شده است.
وی اظهار داشت: مدارک و مستندات این پروژه از ابتدا تا مرحله راهاندازی به منظور استفاده متخصصان و کارشناسان در پروژههای مشابه تهیه شده است که از اهمیت خاصی برخوردار است.
احمدینژاد: ایران برای هیچکس تهدید نیست
«محمود احمدینژاد» رییسجمهوری نیز در مراسم بهرهبرداری از مجتمع آب سنگین اراک تاکید کرد که ایران برای هیچکس حتی رژیم صهیونیستی که یک دشمن قطعی برای ملتهای منطقه است، تهدید نیست.
به گزارش ایرنا، رییسجمهوری تاکید کرد که ایران با قوت برنامه هستهای صلح آمیز خود را دنبال میکند.
«محمود احمدینژاد» گفت: باید واقعیت یک ایران قدرتمند، صلح دوست و پیشرفته را بپذیرند و این به نفع همه ملتها و دولتهای منطقه است. وی با بیان اینکه «ایران پیشرفته به نفع صلح و امنیت جهانی است»، اظهار داشت: بارها گفتهایم که باید همهپرسی در فلسطین اشغالی برگزار شود و از این طریق تکلیف این رژیم بدون درگیری و خشونت مشخص خواهد شد.
رییسجمهوری تصریح کرد: ملت ایران هیچگاه تسلیم ظلم نشده و نخواهد شد احمدینژاد گفت: ممکن است با زورگویی بتوانند تنگناهایی را تحمیل کنند، ولی آیا میتوان جلوی تلاش فکری و اندیشه یک ملت را گرفت و مانع از پیشرفت علمی یک ملت شد.
«محمود احمدینژاد» در ادامه گفت: ایرانیان هیچگاه اهل زورگویی و تجاوز نبودهاند، اما در برابر زورگویی با اقتدار و شجاعت و شهامت ایستادهاند. ملت شریف ما در فلات پهناور ایران همواره حامل فرهنگ و تمدن بوده است و صلح و دوستی و مسالمتجویی و مهرورزی از ویژگیهای ایرانیان است و قرنها ملل و اقوام گوناگون در راحتی و همسایگی ایران در آسایش و به دور از تعرض زندگی کردهاند.
رییسجمهوری تصریح کرد: شایستگیهای ملت رشید ایران به ویژه جوانان این مرز و بوم آنچنان است که باید همه قلههای حکمت، اخلاق، هنر، ایمان، مجاهدت، علم و فناوری را فتح کنند.
احمدینژاد از همه مهندسان، محققان، کارشناسان، پژوهشگران، مدیران و کارگران مجتمع تولید آب سنگین اراک به ویژه رییسسازمان انرژی اتمی به خاطر جدیت و روحیه خستگیناپذیر قدردانی کرد و گفت: پیمودن طریق کمال، هم حق ملت ایران و هممشی آنان است و هیچ ملتی را نمیتوان از شایستگیها و حقوق خود محروم کرد.
وی اضافه کرد: ایرانیان، قرنها ستارگان آسمان علم و اندیشه بودهاند و امروز نیز اندیشمندان و جوانان این سرزمین پرچمداران علم، شکوه، عزت، ایمان و شجاعت ملت ایران هستند و با راهی که طی میکنند ستارگان درخشان همه این ارزشها در جهان امروز هستند.
رییسجمهوری گفت: دشمنان ما چه بخواهند و چه نخواهند ملت ما تصمیم خود را برای برداشتن گامهای بلند گرفته است، بنابراین برای خودشان زحمت درست نکنند و ما نیز از ابتدا خواهان گفتوگو، صلح و آرامش در همه زمینهها بودهایم. پیام ملت ایران صلح و همزیستی، عدالت و حفظ کرامت انسان است و دسترسی به انرژی هستهای و استفاده صلحآمیز حق همه ملتها از جمله ملت ایران است و بنده نیز بهعنوان نماینده مردم ایران موظف به حفظ حقوق مردم هستم و هرچه مردم بگویند اجرا خواهم کرد.
وی ادامه داد: امروز مردم ایران میخواهند از انرژی هستهای در جهت استفاده صلحآمیز و مسالمتآمیز استفاده کنند و انتظار دیگری از بنده ندارند.
رییسجمهوری تصریح کرد: امروز عزیزان در مسیر استفاده از علم در جهت پیشرفت ایران اسلامیحرکت میکنند.
وی گفت: در جهان امروز بعضی قدرتهای زورگو مناسبات تبعیض آلود خود را با جهان براساس خصلت زورگویی تنظیم میکنند و چون از اخلاق به دور هستند سیاست، اقتصاد، هنر و تبلیغات خود را در خدمت مطامع خود گرفتند و تصور میکنند دیگران نیز نظیر آنان هستند.
احمدینژاد با اشاره به ماه شعبان، ماه پیامبر، در سال پیامبر اعظم و همچنین ابراز شادمانی برای جشن بهره برداری کامل از مجتمع تولید آب سنگین در اراک، افزود: فرصتی فراهم آمده است تا از محصول تلاش بیوقفه متخصصان ایرانی بتوانیم در موارد گوناگون مانند کشاورزی، پزشکی، درمانی استفاده کنیم.
رییسجمهوری با تبریک این توفیق بزرگ به ملت شریف ایران و سپاس از خداوند متعال افزود: قدرتهای زورگو نمیتوانند تصور کنند که دولتی میتواند قدرتمند باشد، اما زورگو و متجاوز نباشد. قدرتهای زورگو همچنین نمیتوانند تصور کنند که ملتی آزاد باشد، اخلاق داشته باشد، دینداری و تعهد نیز داشته باشد ولی زورگو و متجاوز نباشد و انگیزه اصلی آنان صعود به مدارج علمی و کمال باشد.
رییسجمهوری افزود: آنها نمیتوانند تحمل کنند که ملتی میتواند صاحب علم و فناوری هستهای باشد و سلاح هستهای نداشته باشد. تصور چنین امری برای آنان مشکل و تصدیق آن نیز مشکلتر است.
احمدینژاد افزود: اگر دستگاه فکری آنان نتایج غلط میگیرد، دیگران چه گناهی دارند، یک بار هم به صلح، امنیت و آسایش مردم فکر کنید و بدانند که میتوان با صلح و امنیت زندگی کرد و اقتصاد و سیاست را براساس صلح و برادری تنظیم کرد.
رییسجمهوری دربخش دیگری از سخنانش در مراسم آغاز بهرهبرداری رسمی از تاسیسات تولید آب سنگین اراک، با بیان این که فعالیتهای هستهای ایران شفاف است، تاکید کرد: اقدام هستهای مخفی نداریم و در جهت صلح ملتها حرکت میکینم.
«محمود احمدینژاد» با تصریح بر این که هیچ ابایی از بیان مسائل هستهای خود نداریم، اظهار داشت: همه آنها در خدمت رفاه و صلح است و امیدواریم همه مدعیان، درهای مراکز هستهای خود را به روی مردم بازکنند و اجازه دهند در معرض دید عموم قرار گیرد.
وی اظهار داشت: متاسفیم که امروز کسانی که مدعی ما هستند، اولین مخالف و ناقض صلح هستند و همه علوم را در خدمت مطامع و خواستههای سیاسی خود گرفتهاند و عدهای تلاش میکنند تا جهان را در سایه تهدید اداره کنند.
رییسجمهوری افزود: بهجای تولید سلاح هستهای، خوب است جهت این انرژی را در خدمت رفاه و صلح بشری قرار دهند و الگوی خوبی از تعاملات علمی برقرار کنیم، میتوان همه چیز را در خدمت رفاه، صلح و امنیت و عدالت قرار داد.
احمدینژاد گفت: نمیدانم چرا بعضیها با سرپوش گذاشتن بر روی آن، این انرژی ارزشمند را برای همیشه در انحصار خود نگه میدارند، باید این انرژی را در اختیار ملتها نیز بگذارند تا آنها از آن برای پیشرفت، رفاه و سلامت انسانها استفاده کنند.
وی افزود: همه کسانیکه میخواهند از این تکنولوژی علیه ملتها استفاده نشود، باید اجازه دهند این فناوری در خدمت صلح بشری و همچنین علم، رفاه و سعادت ملتها باشد و نباید از علم بهصورت انحصاری و استکباری استفاده شود.
رییسجمهوری تصریح کرد: کشورهای زورگو اگر نمیخواهند از تکنولوژی هستهای علیه ملتها استفاده کنند، باید بگذارند مردم همچون کارخانههای هواپیماسازی و خودروسازی از آن بازدید کنند و ملتها از آن مطلع باشند.
ارسال نظر