دولت اصولگرا، باید به استقبال نقد برود
عماد افروغ، در ارزیابی از عملکرد یکساله دولت نهم، بر لزوم شاخصیابی در این امر و استفاده از آن شاخصها تاکید و خاطرنشان کرد: این شاخصها باید با توجه به گفتمانی که دولت خود را وابسته و مرتبط به آن گفتمان میداند، یعنی گفتمان تحولگرایی و عدالتخواهی باشد. رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با «ایسنا»، اظهار داشت: در این راستا باید از خود برنامهها، شعارها، وعده و وعیدهای دولت از جمله میثاق مشترک شروع کرد، لذا باید شعارهای دولت در تمام عرصههای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را پیش رو قرار داده و ببینیم دولت تا چه اندازه در جهت تحقق آنها گام برداشته است و در عین حال در کنار ارزیابی مزبور، باید به انطباق عملکرد دولت با سند چشمانداز بیست ساله و برنامه پنجساله هم توجه داشت.
وی با اشاره به طرح بحث خودارزیابی از سوی دولت، گفت: ترجیح و تمایل ما این است که خود دولت که این شعارها را داده و میثاق مشترک را مطرح کرده، با توجه به این شاخصها ارزیابی روشنی به دست دهد.
وی با بیان اینکه هنوز شاهد ارائه کارنامهای شفاف، بر اساس ملاکهای مد نظر از سوی دولت نیستیم، به سفرهای استانی و سفرهای خارجی دولت اشاره کرد و گفت: باید دید این سفرها در راستای چه اهدافی صورت گرفته و قطع نظر از کارکردهای غیرمستقیم و پنهان آن، این سفرها تا چه حد در جهت تامین آن اهداف و وظایف شفاف توفیق داشته است. وی هر رفتاری را شامل کارکردهای آشکار و پنهان دانست و افزود: یکی از کارکردهای مثبت و پنهان سفرهای استانی، ایجاد انس و الفت و شور احساس مثبت در میان مردم نسبت به دولت است.
رییس کمیته فرهنگی اصولگرایان، کارکرد آشکار این سفرها را مربوط به آن دانست که این سفرها تا چه حد از روی برنامه است و تا چه اندازه اقدامات عملی در جهت تحقق وعده و وعیدها و مصوبات جلسات استانی هیات دولت، انجام میشود. وی با اشاره به اینکه دولت در طرح خودارزیابیاش، پیشگام بوده است، تاکید کرد: منتظرم که دولت خود شاخصهای روشنی را برای این ارزیابی بدهد. افروغ در بیان قضاوت و ارزیابی کلی از دولت، به تعامل دولت با مجلس اشاره و خاطرنشان کرد: احساس میکنم که تعامل دولت با مجلس، تعامل قابل قبولی نیست، یعنی به نظر میرسد که دولت بعضا روند جاری در مجلس را برنمیتابد، لذا باید دید که این برنتابیدن به کجا برمیگردد.
وی در این راستا به بیان مثالی پرداخت و به دو فوریتی آمدن لایحه صندوق مهررضا به مجلس که در ابتدا دو فوریت آن به تصویب نرسید، اشاره کرد و گفت: یک فوریت این لایحه در مجلس رای آورد، اما بعد به خاطر اشکالات عدیده آن، یک فوریت آن لغو شد و قرار شد که به طور عادی در دستور کار کمیسیونهای مربوطه قرار گیرد. این در حالی بود که شاهد بودیم که دولت از طریق شورای عالی اداری، به گونهای این لایحه را مجددا مطرح و حتی صندوق ازدواج جوانان را نیز در صندوق مهررضا ادغام کرد.
رییس کمیسیون فرهنگی اظهار داشت: برای من به عنوان طراح طرح تسهیل ازدواج جوانان که شاهد فعالیت مدام و چشمگیر کمیسیون فرهنگی و مرکز پژوهشهای مجلس بودم و شاهد بودم که این طرح با چه سختیای، پس از دو سال در صحن مجلس تصویب و توسط شورای نگهبان به تایید رسید، بسیار گران آمد که چنین طرحی که از پشتوانه عظیم و عمیق علمی برخوردار بود، یکشبه در یک صندوق ادغام شود، به طوریکه هم دست نظارت ما را ببندد و هم تلاشهای همه جانبه ما را در رابطه با تسهیل ازدواج جوانان نادیده گرفته و در عین حال از عمق و جامعیت لازم فاصله گیرد. وی دغدغه خود و طراحان طرح تسهیل ازدواج جوانان را دغدغهای عمیق عنوان کرد که طی آن، همه امور از جمله احداث خانههای ارزان قیمت برای استفاده تازهعروسها و تازهدامادها، به مدت حداقل سه سال، پیشبینی شده بود.
وی افزود: این در حالی بود که وقتی دیدیم این طرح را در حد وام مطرح کردند، احساس کردیم که ما کاری و تلاشی انجام ندادهایم. به گفته وی، اگر طرح تسهیل ازدواج جوانان به طریقی که پیشبینی شده بود، محقق میشد باید اکنون شاهد آن میشدیم که با اعتبار ۳۲۰میلیارد تومانی، حداقل کلنگ چند بنای ساختمانی جهت اسکان زوجهای جوان زده شده باشد. افروغ با تاکید بر اینکه بر این قضایا علم حصولی و حضوری دارد و بر اساس مستندات سخن میگوید، به اصل تفکیک قوا به عنوان یکی از یادگارهای انقلاب و یکصدساله تجربه سیاسی که باید آن را پاس داشت، اشاره کرد و با بیان اینکه در مقام یک منتقد صحبت میکند، گفت: به نظر میرسد که رابطه دولت با مجلس، رابطهای روشمند و مطلوب نیست.
به گفته وی، متضرر این عدم تعامل روشمند دولت با مجلس، هم جامعه است و هم دولت.
وی در عین حال به حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی ایران در این بخش اشاره و خاطرنشان کرد: دیپلماسی دولت جدید نسبت به دیپلماسی گذشته فعالتر است.
نماینده مردم تهران، این امر را قابل انکار و نادیده گرفتن ندانست و به فعال بودن دیپلماسی به لحاظ کمیت، نوع سفرها و مناطقی که جهت سفر انتخاب میشود، اشاره کرد و افزود: به نظر میرسد که از قابلیتهای نرمافزارانه انقلاب اسلامی بیش از گذشته استفاده میشود.
وی با بیان اینکه انتقاداتی را بر برخورد حکیمانه و پیگیری ارتباطات نرمافزارانه وارد میداند، گفت: معتقدم با وجود فعال شدن دیپلماسی کشورمان، هنوز قابلیتهای انقلاب اسلامی و شرایط جهان کنونی خوب فهم نشده تا به سمت ایجاد خاکریزهای نرمافزارانه جهت جلوگیری از جهانیسازی سرمایهداری حرکت کنیم.
افروغ با تاکید بر اینکه هنوز شرایط جهان کنونی را فهم نکردهایم و با بیان این نکته که با ابزار سخت افزارانه به سمت پذیرش ابعاد و وجوهی از این جهانیسازی سرمایهداری میرویم، به عنوان مثال به مساله پیوستن به WTO اشاره کرد و گفت: این مثال نشان میدهد که دیپلماسی ما با وجود اینکه تا حدودی نسبت به گذشته فعالتر و شجاعتر شده و از قابلیتهای نرمافزارانه استفاده میکند، اما هنوز استراتژی روشنی عطف به شناخت جهان کنونی، ترفندهای استکبار جهانی و قابلیتهای نرمافزارانه انقلاب اسلامی ندارد و لذا بر همین اساس حرکتهای پراکنده را شاهدیم و میبینیم که در یک مورد با استکبار برخورد نرمافزارانه میشود و در یک مورد برخی ترفندهای استکبار جهانی از جمله پیوستن چشم و گوش بسته و دربست به WTO پذیرفته میشود.
وی در حوزه سیاست داخلی، به نامه اخیر سخنگوی دولت به دادستان عمومی و انقلاب تهران اشاره کرد و با بیان اینکه نسبت به جمعگرایی افراطی هشدار داده بودم، گفت: متاسفانه آنچه ظهورش را پیشبینی میکردم توسط سخنگوی دولت اظهار شد.
افروغ با بیان اینکه ابزار ریاست سعه صدر است، نقد را هدیهای مبارک دانست و افزود: ما نیازمند نقد هستیم و اگر نقد را خوب تعریف و فهم نکنیم، تنها فکر میکنیم که جامعه را خوب به پیش میبریم.
به گفته وی، نقد هدیه و هبهای مبارک است که از سوی مردم به مسوولان داده میشود و مسوولان باید قدردان این عطیه باشند.
به گفته این استاد دانشگاه، آنچه مسلم است این است که نقد گزنده است و با نفس انسان چندان سازگاری ندارد، اما اینجاست که انسان باید نگاهی کلان و ساختاری به نقد داشته باشد و از برخوردهای شخصی نسبت به آن فاصله گیرد. حتی به تعبیر حضرت امام(ه) تخطئه موجب سازندگی است.
وی با تاکید بر ضرورت نگاه جایگاهی و ساختاری به نقد، گفت: زیبنده نبود که سخنگوی دولت، نامهای به دادستان داده و دست دادستان را برای همه مواردی که ممکن است پیش آید، بازگذارد. بهتر بود اگر مورد خاصی مد نظر سخنگوی دولت بود، ایشان همان مورد خاص را به عنوان یک شکایت مطرح میکرد.
افروغ با بیان این که افترا و تهمت یکی از خط قرمزهای مطبوعات است، گفت: توقع من آن است که دولت بیشتر از حقوق دیگران دفاع کند تا از حق شخصی خود، چرا که به دلیل دسترسی به اطلاعات و مدارک و داشتن قدرت میتواند از حق شخصی خود دفاع کند. وی افزود: ممکن است مطبوعات خطاهایی داشته باشند- که بیتردید این چنین است- و بسیاری از خطوط قرمزهای مربوط به حقوق شهروندی را رعایت نکنند و نیاز به تشکیل دادگاه مطبوعات باشد، اما باید به برآیند فعالیتهای مطبوعاتی اندیشید که به طور قطع منافع آن از مضار آن بیشتر است و باید زمینه را برای کاهش آسیبهای فعالیتهای مطبوعاتی و ارتقای توجه بیشتر به حقوق شهروندی از سوی مطبوعات فراهم کرد.
وی افزود: این دولت با شعار عدالت و تحول روی کار آمده و دولتی است که اصولگرایی را شعار خود قرار داده است، لذا کسی که میخواهد حقیقتگرا و اصولگرا باشد، باید به استقبال نقد برود.
ارسال نظر