به امید افزایش صادرات فرش دستباف

امین نوروزی - چند روز است که شاهد برگزاری پانزدهمین نمایشگاه تخصصی فرش دستباف ایران، در محل دائمی نمایشگاه بین‌المللی تهران هستیم. این نمایشگاه که با شرکت بیش از ۳۸۰غرفه‌دار در ۱۸سالن برپا شده است تا روز سه‌شنبه هفتم شهریور ماه به کار خود ادامه خواهد داد.

در نمایشگاه فرش دستباف، علاوه بر فرش، کالاهایی مانند جاجیم، گلیم، گبه، تابلو فرش و انواع زیرانداز نیز عرضه شده است که استقبال خوب بازدیدکنندگان را در پی داشته است.

با توجه به اینکه فرش دستباف اغلب توجه به تفکیک شهرهای تولیدکننده فرش دسته‌بندی می‌شود و فرش‌های هر شهر ویژگی‌های خاص خود را دارند، این انتظار می‌رفت که هر سالن نمایشگاه به فرش‌های یک‌شهر اختصاص یابد اما نمایشگاه فرش امسال این طور نیست و فرش‌های تبریز، اصفهان، مشهد، قم و... را در کنار هم می‌توان ملاحظه کرد!

نام‌گذاری سالن‌های نمایشگاه فرش، با استفاده از نام استادان فرش صورت گرفته است و هر کدام از سالن‌ها با نام یکی از استادان بزرگ و صاحب‌نام فرش مزین شده است.

یکی از سالن‌های نمایشگاه امسال به طراحان، رفوگران و تولیدکنندگان مواد اولیه اختصاص یافته است و بر تنوع نمایشگاه فرش افزوده است.

آثار برتر هنرمندان فرش دستباف نیز در یکی از سالن‌ها قرار گرفته و با استقبال خوبی نیز از سوی علاقه‌مندان به هنر فرش مواجه شده است. این سالن طی روزهای اخیر توجه بسیاری از عکاسان را نیز به خود جلب کرده است.

سالن آثار برتر هنرمندان، از لحاظ چیدمان و فضاسازی غرفه‌ها هم تفاوت‌های اساسی با سایر سالن‌های نمایشگاه فرش دارد.

از جمله سالن‌های جالب توجه نمایشگاه سالنی است که به فرش‌های تولیدی روستاهای کشور اختصاص یافته است.

از نکات قابل ذکر در این سالن، حضور یافتن اتحادیه فرش‌های روستایی هر استان است. یکی از کالاهایی که در نمایشگاه فرش دستباف، نظر بسیاری از بازدیدکنندگان را به سوی خود جلب کرده است، تابلو فرش‌های زیبایی است که در بسیاری از غرفه‌ها مشاهده می‌شود.

تابلو فرش‌های نقش‌برجسته که با هنرمندی خاصی بافته شده‌اند، بیش از سال‌های گذشته در نمایشگاه فرش امسال، خودنمایی می‌کنند. هرچند که به گفته غرفه‌داران، اغلب مراجعان به نمایشگاه این تابلوها را فقط تماشا می‌کنند و کمتر کسی به خرید آنها اقدام می‌کند، که این موضوع هم، ریشه در قیمت نسبتا گران تابلو فرش‌ها دارد.

از جمله ایرادات مهم نمایشگاه فرش دستباف، کم‌توجهی غرفه‌داران به امر اطلاع‌رسانی در مورد ویژگی‌های محصولات عرضه شده است.

برخلاف اکثر نمایشگاه‌ها، در نمایشگاه فرش امسال به ندرت شاهد توزیع کاتالوگ و بروشور معرفی محصولات از سوی غرفه‌داران هستیم.

یکی از اقدامات مهمی که در کنار برگزاری نمایشگاه فرش امسال، در نظر گرفته شده است، برگزاری سمینارهایی پیرامون مسائل مربوط به تجارت فرش است.

سمینارهایی تحت عناوین «تجارت الکترونیک فرش»، «بررسی مسائل مشکلات صادرات فرش»، «ارتقای صادرات فرش دستباف»، «شیوه‌های نوین بازاریابی»، «روش‌های مرمت فرش»، «استراتژی بهینه‌سازی تولید»، «روش‌های نگهداری فرش» و «ارائه روش‌های تبلیغاتی برای فروش فرش»، از جمله مهم‌ترین سمینارهایی است که در خلای برپایی نمایشگاه، طبق جدول زمان‌بندی مشخص با حضور کارشناسان و استادان برگزار می‌شود.

مطمئنا وجود این سمینارها در صورت توجه تولیدکنندگان و بازاریابان فرش می‌تواند تا حدود زیادی مفید باشد.

به خصوص در مورد مسائل مربوط به بازاریابی فرش دستباف، اهمیت موضوع بیشتر است، چرا که طی سال‌های اخیر، شاهد بوده‌ایم که به‌رغم تولید فرش‌های با کیفیت در داخل کشور، به‌علت عدم استفاده بازاریابان از شیوه‌های موثر و نوین تبلیغات و بازاریابی، میزان صادرات فرش کشور روندی صعودی را طی نکرده است.

در حال حاضر رقبایی همچون پاکستان، هند و چین در عرصه جهانی، جزو مهم‌ترین رقیبان ایران در امر صادرات فرش هستند و سهم قابل توجهی از بازار جهانی را در اختیار گرفته‌اند و شرایط فعلی مانند چند دهه گذشته نیست که ایران صادرکننده انحصاری فرش به سایر کشورها باشد.

به همین دلیل می‌طلبد که با توجه به این شرایط برای پیشی‌گرفتن از رقبا، به مساله بازاریابی و مدیریت فروش و صادرات، توجه ویژه‌ای شود.