پاسخ ایران به بسته پیشنهادی هسته‌ای
لاریجانی: پاسخ را با نگاه مثبت تهیه کردیم و از اول شهریور (امروز) آماده مذاکره‌ایم

عکس: فارس
ایران همان گونه که از پیش تعیین کرده بود، حدود ساعت 16دیروز به مجموعه پیشنهادی گروه موسوم به 5+1 که 16‌خردادماه به تهران ارائه شده است، پاسخ رسمی‌اش را داد. به گزارش «ایسنا»، دکتر علی لاریجانی، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی کشورمان این پاسخ رسمی را به سفیران کشورهای روسیه، چین، انگلیس، آلمان، فرانسه و نماینده‌ای از جانب آمریکا (سوئیس) در محل شورای‌عالی امنیت ملی ارائه کرد.
۳۱ مردادماه تاریخی بود که ایران در همان روزهای اول دریافت پیشنهاد، با مقاومت در برابر فشار جبهه غرب اعلام کرد، پاسخی رسمی‌اش را به مجموعه پیشنهادی ۵+۱ خواهد داد. یک مقام مسوول پیش از این در خصوص پاسخ ایران به پیشنهاد کشورهای ۵+۱ گفت:‌ پاسخ ایران، جامع خواهد بود و ایران به تمام مسائل و موضوعات مطرح‌شده در پیشنهاد پاسخ داده است.
این مقام مسوول با اشاره به ارائه پاسخ ایران از سوی شورای‌عالی امنیت ملی به سفیران انگلیس، فرانسه،‌ آلمان، چین، روسیه و نماینده‌ای از جانب کشور آمریکا، اظهار داشت:‌ پاسخ ایران مقدمه گشایش‌های دیگر در مساله هسته‌ای ایران خواهد بود. وی پیش‌بینی کرد که در هفته آینده اتفاقات مثبتی در روند بحث هسته‌ای به وجود خواهد آمد. این مقام مسوول در خصوص نوع پاسخ‌های ایران به پیشنهاد 5+1 گفت:‌ در متن پاسخ تعدادی سوال مطرح شده است، اما به جز اینها به تمام مطالب و موضوعات مطرح‌شده در پیشنهاد پاسخ همه‌جانبه داده شده است.
وی متن تهیه‌ شده از سوی ایران را خوب دانست و گفت: از پاسخ ایران به پیشنهاد انتظار داریم که گشایش‌های خوبی در بحث هسته‌ای به وجود آید.
کشورهای موسوم به 5+1 پیش از این متن کامل پیشنهادشان را 25 تیرماه به صورت علنی در اختیار رسانه‌ها قرار دادند و پس از آن به سوی صدور قطعنامه‌ای در شورای‌امنیت سازمان ملل پیش رفتند که 9‌مرداد‌ماه به تصویب رسید. این کشورها در مجموعه‌ پیشنهادیشان در مقابل حق صریح همه کشورها و از جمله جمهوری اسلامی ایران در برخورداری از فناوری هسته‌ای، وعده‌هایی تکراری را به صورت مشروط، با ابهامات بسیار، فاقد ضمانت اجرایی و بدون برنامه زمانبندی شده مشخص درباره عملی‌شدن آنها ارائه کرده‌اند. آنها همچنین در قطعنامه 1696 شورای امنیت علیه برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران از تهران درخواست کردند که تا 9 شهریورماه فعالیت هسته‌ای خود را تعلیق کند و در غیر این صورت با تحریم‌های احتمالی دیپلماتیک یا اقتصادی مواجه شود. قطعنامه فعلی بر اساس بند 40‌فصل هفت منشور سازمان ملل تصویب شده است که حاوی معیارهای تنبیهی یا تحریمی نیست. با این حال هنوز یک‌دستی که جبهه غرب برای مواجهه با برنامه هسته‌ای دنبال آن است، ایجاد نشده، چنانکه سون بیگان، فرستاده ویژه چین به خاورمیانه، گفت: پکن با اعمال تحریم علیه ایران بر سر برنامه هسته‌ای این کشور مخالف است‌، زیرا تحریم قادر به حل کامل این مشکل نیست. تحولات بر سر مساله هسته‌ای ایران دوباره تشدید شده است، به گونه‌ای که خاویر سولانا روز دوشنبه پیش از اعلام پاسخ‌رسمی ایران به مجموعه پیشنهادی 5+1 اعلام کرد که مکالمه تلفنی سازنده‌ای را با علی لاریجانی داشته است.
ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه نیز در مکالمه‌ای تلفنی با کوفی عنان، دبیر کل سازمان ملل متحد در رابطه با اوضاع برنامه هسته‌ای ایران و نیز مساله سامان بخشیدن به اوضاع لبنان گفت‌وگو کرد. از سوی دیگر، جورج ‌بوش، رییس‌جمهوری آمریکا نیز روز دوشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی در واشنگتن گفت: من بدون شک می‌خواهم که مساله هسته‌ای ایران از طریق دیپلماتیک حل شود. وی در همین حال ادعا کرد در صورتی که ایران از پذیرفتن پیشنهادهایی که آن ارائه شده است، امتناع کند، با «پیامدهایی» مواجه خواهد شد و افزود: در صورتی که آنها (ایرانیان) پیشنهادها را نادیده بگیرند، همان چیزی که شورای‌امنیت سازمان ملل متحد پیشنهاد دهد، پیامد آن خواهد بود.

آماده‌ایم به طور جدی مذاکرات را آغاز کنیم
دکتر علی لاریجانی هم دیروز اعلام کرد که ایران آماده است از اول شهریورماه به مذاکرات جدی با گروه ۵+۱ در‌خصوص مجموعه پیشنهادیشان وارد شود. دبیر شورای‌عالی امنیت ملی، دیروز سفیران چین، روسیه، آلمان، انگلیس، فرانسه و سوئیس (به نمایندگی از آمریکا) را به حضور پذیرفت و ‌نظرات جمهوری اسلامی ایران درباره بسته پیشنهادی کشورهای مذکور در ۱۶ خرداد (ششم ژوئن) را به آنان ارائه کرد.
لاریجانی در این دیدار متذکر شد که همان‌گونه که قبلا دکتر محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده بود، کشورمان در آخرین روز مردادماه به وعده‌اش عمل و پاسخ خود را ارائه کرد.
وی به نمایندگان کشورهای ۵+۱ گفت: هرچند رفتار طرف مقابل در اقدام غیرحقوقی شورای‌امنیت توجیهی نداشت، اما بر اساس توصیه کوفی عنان، دبیرکل سازمان ملل‌متحد ما با نگاه مثبت پاسخ بسته پیشنهادی را تهیه کردیم و حتی در بسیاری موارد که ابهاماتی وجود داشت تلاش کردیم با تفسیر منطقی و مثبت راه را برای مذاکرات عادلانه باز کنیم و با وجود بدعهدی طرف مقابل در اقدامات پس از ۶‌ ژوئن جمهوری‌ اسلامی مسیر سازنده‌ای را در پیش روی گروه ۵+۱ قرار داد و آماده است از روز ۲۳ اوت مطابق با اول شهریور‌ماه به طور جدی مذاکرات را آغاز نماید. لاریجانی به نمایندگان گروه کشورهای ۵+۱ به صورت تفصیلی توضیح داد که در نظرات جمهوری اسلامی به نحو منطقی و عادلانه و سازنده به خواسته‌های مطروحه در بسته پیشنهادی پاسخ داده شده است. وی توصیه کرد: با وجود جوسازی‌ها در خصوص نسبت دادن خرید زمان، هرچه سریع‌تر نمایندگان کشورهای ۵+۱ به میز مذاکره بازگردند و در همه مسائل مطروحه در بسته پیشنهادی اعم از مساله هسته‌ای و همکاری‌های درازمدت اقتصادی و فنی و همچنین همکاری‌های امنیتی در منطقه در مسیری تفاهم‌آمیز به نتیجه برسیم و در هر سه بخش، جمهوری اسلامی به عنوان یک کشور مسوولیت‌پذیر در نظام بین‌المللی آمادگی دارد نقش سازنده خود را در این زمینه‌ها ایفا کند.

کوفی‌عنان در بیانیه‌ای اعلام کرد
اطمینان دارم پاسخ ایران به پیشنهاد مثبت خواهد بود
کوفی عنان با صدور بیانیه‌ای از قصد ایران برای اعلام پاسخ به مجموعه پیشنهادی ۵+۱ ابراز خرسندی و تاکید کرد: حل مساله هسته‌ای ایران برای ثبات منطقه و سیستم بین‌المللی ضروری است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، متن کامل بیانیه کوفی عنان، دبیرکل سازمان ملل در خصوص پاسخ ایران به مجموعه پیشنهادی 5+1 به شرح زیر است:
«خرسندم که جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرده است که به پیشنهاد سه کشور اروپایی به علاوه سه، برای رسیدن به راه‌حلی جامع در مساله هسته‌ای روز سه‌شنبه ۲۲ ماه اوت سال ۲۰۰۶ میلادی (۳۱ شهریور ۱۳۸۵) پاسخ خواهد داد.
از دولت ایران می‌خواهیم این فرصت تاریخی را مغتنم بشمارد. اطمینان دارم پاسخ ایران مثبت خواهد بود و این بنیادی برای یک راه‌حل نهایی از طریق مذاکره خواهد بود. معتقدم در زمان وجود بحران حاد خاورمیانه، پیشرفت در مساله هسته‌ای نه تنها برای ثبات منطقه، بلکه برای خود سیستم بین‌المللی ضروری است. اکنون زمان برداشتن گام‌هایی در مسیر صحیح است. عقیده دارم که اکنون راهی برای آماده کردن مرحله‌ای مهم برای تلاش بین‌المللی منع اشاعه باز است.
سه کشور اروپایی به علاوه سه بر حق ایران برای توسعه انرژی هسته‌ای با اهداف صلح‌آمیز تاکید کرده‌اند. مهم است که ایران اکنون به جهان اطمینان دهد که نیاتش صلح‌آمیز است و اعتماد در زمینه برنامه هسته‌ای‌اش را همان طور که هر دو نهاد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل خواسته‌اند، بازسازی کنند.» رییس‌جمهوری روسیه نیز در مکالمه‌ای تلفنی با دبیر کل سازمان ملل متحد در رابطه با اوضاع برنامه هسته‌ای ایران و نیز مساله سامان بخشیدن به اوضاع لبنان گفت‌وگو کرد. دفتر مطبوعاتی کرملین در این رابطه اعلام کرد: در جریان این گفت‌وگوها که روز دوشنبه انجام شد، مساله همکاری‌های عملی روسیه و سازمان ملل متحد در فرآیند عادی‌سازی اوضاع در لبنان و نیز اوضاع پیرامون برنامه هسته‌ای ایران مورد بررسی قرار گرفت.