تحلیل غنیمی‌فرد از وضعیت قیمت های نفت

ذخایر شناور نفت سروش و نوروز به فروش رفت حجت‌اله غنیمی‌فرد، مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت از فروش تمامی نفت‌خام تولید میادین سروش و نوروز خبر داد.

به گفته وی هم‌اکنون هیچ‌گونه ذخیره‌سازی غیرعملیاتی در مخازن شناور سروش و نوروز وجود ندارد چرا که براساس قراردادهای بلندمدت و یا به صورت تک محموله تمامی ذخایر فروخته شده و بخش کمی نیز برای ارسال به پالایشگاه آبادان جهت تصفیه و ترکیب با میعانات گازی در نظر گرفته است.

به گفته وی براساس یک برنامه بلندمدت قرار شده است، روزانه در مجموع ۱۰۰هزار بشکه نفت خام میادین سروش و نوروز به منظور پالایش با میعانات گازی به پالایشگاه بندرعباس ارسال شود.

به گزارش ایسنا، مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت همچنین در مورد دلایل کاهش قیمت نفت در هفته گذشته اظهار کرد: اعلام آتش‌بس بین رژیم اشتغالگر قدس و حزب‌ا... لبنان بخشی از اضطراب بازار در مورد گسترش درگیری‌ها در منطقه خاورمیانه را از بین برد. ضمن این که بازگرداندن ۲۰۰هزار بشکه نفت آلاسکا به مدار تولید، عامل دیگر کاهش قیمت بوده است.

وی افزود: به همین دلیل به دنبال قطع روزانه ۴۰۰هزار بشکه از نفت‌خام آلاسکا موسوم به نفت خام دامنه شمال آلاسکا (ANS) - که ترش و نظیر نفت خام‌های خلیج فارس است - نیاز به واردات بیشتر آمریکا منتفی شد.

غنیمی‌فرد ادامه داد: همچنین روزانه حدود ۱۸۰هزار بشکه نفت خام سبک و شیرین کشور نیجریه به نام نفت خام سبک بنی که به علت خرابکاری در خط لوله قطع شده بود، به مدار تولید بازگشت و از آنجا که این نفت از لحاظ کیفیت مانند نفت خام برنت دریای شمال است، کاهش قیمت نفت خام برنت را به دنبال داشت.

به گفته وی، قیمت فرآورده‌های نفتی مانند سوخت هواپیما، گازوئیل و بنزین در هفته گذشته عموما کاهش داشته است که این امر بیانگر فشار کمتر مصرف‌کنندگان به بازار برای خرید این فرآورده‌های نفتی بوده است، در حالی که در دوران بحران لبنان به دلیل نگرانی برای افزایش مصرف آنها، افزایش قیمت به وجود آمده بود.

وی یادآور شد: البته قیمت هر تن بنزین در خلیج فارس هنوز در سطح بالا و حدود ۷۲۰ دلار قرار دارد. همچنین تحولات قیمت گاز در بازار انرژی نشان داد که این بازار با کمبود عرضه مواجه است، به طوری که برای نمونه قیمت گاز که اوایل هفته گذشته در هر میلیون BTU کمتر از هفت دلار بود، دوباره در کانادا و جنوب آمریکا به بیش از هفت دلار رسید.

به گفته وی بر اساس پیش‌بینی‌های کنونی حدود ۵/۱میلیون بشکه در روز برای سه ماه تابستان (به تقویم بازار نفت تا ۱۰ مهر) مازاد عرضه نفت خام در بازار وجود دارد، ولی با وجود این در دو هفته گذشته نسبت به دوره مشابه در سال قبل قیمت نفت خام‌های سبک و شیرین حدود ۱۲ دلار افزایش داشته که در مورد نفت خام‌های ترش و سنگین در همین دوره این افزایش نزدیک به ۱۲ دلار بوده است.

وی، عامل اصلی افزایش قیمت انواع نفت‌خام را کمبود ظرفیت پالایشی در جهان دانست و عنوان کرد: با توجه به نزدیک شدن به دو فصل پرمصرف پاییز و زمستان، بازار با قیمت‌های بالاتری از وضعیت کنونی مواجه خواهد شد.

مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت توضیح داد: مصرف در فصل پاییز روزانه حدود ۶/۱میلیون بشکه بیشتر از تابستان است و همچنین براساس پیش‌بینی‌های کنونی مصرف نفت‌خام در زمستان روزانه ۲۰۰هزار بشکه بیشتر از پاییز است، بر این اساس از آنجا که ظرفیت پالایشگاه‌ها در شش ماهه آینده تغییر خاصی نخواهد یافت و از طرف دیگر مصرف فرآورده‌های نفتی و به ویژه سوخت‌های حرارتی مانند نفت سفید، گازوئیل و برخی از انواع نفت کوره زیاد می‌شود، قیمت نیز افزایش خواهد یافت.

وی با بیان این که در عین حال میزان ذخایر استراتژیک و بازرگانی در کشورهای اصلی مصرف‌کننده افزایش می‌یابد، خاطرنشان کرد: تعداد روزهای آتی مصرف از این ذخایر در حال حاضر ۸۴ روز است که به نظر می‌رسد با پایان سال میلادی جاری این رقم به بیش از ۸۵ روز برسد.

فروش ۱۲ میلیون بشکه از ذخایر شناور

همچنین محمود بهاروند، از مقامات شرکت نفت ایران، نیز در گفت‌وگویی اعلام کرده بود که ۱۲میلیون بشکه از نفت‌خام میادین سروش و نوروز که در هشت نفتکش ذخیره می‌شده، طی دو ماه گذشته به بازار داخلی و خارجی عرضه شده است.

وی با بیان این که حجم نفت ذخیره شده در نفتکش‌ها ۱۵میلیون بشکه بوده است، اعلام کرد که ۳میلیون بشکه نفت باقیمانده با هدف استفاده اضطراری ذخیره شده است.

آژانس بین‌المللی انرژی چندی پیش ادعا کرده بود که ایران در حدود ۲۰میلیون بشکه نفت مازاد خود را در نفتکش‌ها ذخیره‌سازی می‌کند.

IEA در گزارش خود از وضعیت نفت جهان اعلام کرده بود: جدیدترین نشانه‌ها حاکی از آن است که بالغ بر ۱۰ کشتی ایرانی در حدود ۲۰میلیون بشکه نفت خام را که عمدتا نفت خام سنگین و ترش میادین نفتی سروش و نوروز بوده است و با بازار کمتری مواجه است را ذخیره می‌کند.

بر اساس این گزارش، یکی از منابع نزدیک به صنعت نفت ایران اعلام کرده بود که وزارت نفت روزانه در حدود ۴میلیون دلار برای ذخیره‌سازی نفت در نفتکش‌ها هزینه پرداخت می‌کند.